Дебюти на границата
Mainstream | танцов спектакъл | 17 ноември | 19:30
Добре дошли в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ – първото пространство за публичен дебат и първото независимо пространство за изкуство, култура, социални практики и психодрама в България. Намираме се в бившия дом ателие на големия български скулптор от началото на XX век Андрей Николов. Сградата е паметник на културата от национално значение.
Eвропейската мрежа на дебатни центрове Time to Talk настоява за скорошното освобождаване на Осман Кавала
Бяхме шокирани да научим за задържането на нашия колега Осман Кавала - председател на Anadolu Kultur и основател на Depo-Истанбул – един от центровете на европейската мрежа на дебатни центрове Time to Talk, към която Червената къща принадлежи. Time to Talk настоява за скорошното освобождаване на Кавала и за пълна прозрачност по случая.
Седмична програма
ИНСТИТУТЪТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА БЛИЗКОТО МИНАЛО И ЧЕРВЕНАТА КЪЩА ПРЕДСТАВЯТ:

Литературни скандали в НРБ
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГА
13 ноември | 18:00 | Червена зала | БГ | Вход свободен


Ще бъде представена последната книга на Пламен Дойнов „Литература на случаите: от „Тютюн“ до „Хайка за вълци“. Казуси от литературното поле на НРБ“. Тя раказва за онези произшествия в литературата, които предизвикват острите реакции на критиката и на властта – от активиране на цензурата и на тайната полиция и циркулиране на слухове и анекдоти, до явната или скрита намеса на самия комунистически вожд.
Повече | Резервации
Най-известните казуси, описани в книгата, са случаят „Тютюн", случаят „Люти чушки", случаят „Солженицин", случаят „Лице", но вече се говори и за случая със „Спомен за страха"/„Стихове" от Константин Павлов, за случая „Бележник" (стихосбирката на Стефан Гечев от 1967 г.), за случая „Колкото синапеното зърно" на Николай Кънчев (1968 г.), за случая с романа „Покривът" от Георги Марков, т.н.

Литературното изследване е част от съвместната поредица „Минало несвършено" на Института за изследване на близкото минало и издателство „Сиела".

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
OТВОРЕНИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ПРЕДСТАВЯ:

От журналистика към литература
ЛЕКЦИЯ
13 ноември | 19:00 | Пеша Николова | БГ | Вход свободен


Каква е връзката между журналистиката и художествената литература? Влияе ли работата като журналист на стила на писателите и как? Ще анализираме примери с утвърдени автори и техните произведения, сред които е и Ърнест Хемингуей, по чийто думи „работата като журналист не вреди на младия писател, дори може да му е от полза, стига да я напусне навреме“. Лектор: Бистра Величкова.
Повече | Резервации
За лектора: Бистра Величкова е докторант по „Медиен разказ" в СУ „Св. Климент Охридски". В научно изследване разглежда връзката между журналистиката, мемоара и художествената литература след деведесетте години в България. Има магистърска степен по европейски науки от Университета в Туенте (Холандия) и Вестфалския-Вилхелмс Университет в Мюнстер (Германия). Бакалавърската ѝ степен по журналистика е от СУ „Св. Климент Охридски". Носител е на награди от редица литературни конкурси за поезия и проза. Дебютният ѝ сборник разкази „Малка, мръсна и тъжна" (Рива, 2014) печели първа награда на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет", Хасково (2015). Включена е в каталога със съвременни български писатели, издаден от Националния център за книгата към НДК и представен на Панаира на книгата във Франкфурт през 2015 г. Участник е в Созополските семинари по творческо писане и програмата СтолицаЛитература на Фондация „Елизабет Костова" през 2012 г.

Молим да потвърдете присъствие до 12 ноември на ел. поща: [email protected]

За Отворения университет:
Отвореният университет на Червената къща е поредица от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и за които споделянето на знание е вълнуващо изживяване. Той е част от проект „Проверка на реалността“, изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България“. Третата тема на университета е съвременна литература, а събитията са организирани в сътрудничество с фондация „Елизабет Костова“. Ще можете да чуете лекциите „Социалната функция на литературата“ на Теодора Димова, „От журналистика към литература“ на Бистра Величкова и „Българският роман в годините на прехода“ на Александър Кьосев.

Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.
СЕМИНАР „ИНТЕРАКТИВНИ КУЛТУРИ" ПРЕДСТАВЯ:

За социалните движения отвъд протестните изригвания
ДИСКУСИЯ
14 ноември | 19:00 | Гъливер | БГ | Вход свободен


Разговор около книгата „Множества на несъгласните" на Валентина Георгиева, която документира публичните прояви на съпротивата в България в периода 2009-2013. Несъгласни с властта, но и несъгласни помежду си, трайни ли са множествата на съпротивата и способни ли са да се справят с различията си? В разговора ще се включат Тодор Христов и Ружа Смилова.

Повече | Резервации
Книгата на Валентина Георгиева „Множества на несъгласните" (Университетско издателство „Св. Климент Охридски", 2017) предлага антропологично описание на формирането на протестните множества в България през периода 2009-2013 г. Книгата документира публичните прояви и смисловите рамки на съпротивата – от субкултурните групи, през мрежите на доверие и дългогодишните кампании, до формиране на устойчиви структури на социалните движения. Несъгласни с властта, но и несъгласни помежду си относно желаната промяна и начините за постигането й, множествата на съпротивата са нетрайни, силно податливи на вътрешни конкурентни сблъсъци, неспособни да се справят с различията помежду си.

Семинарите „Интерактивни култури" се организират в рамките на Магистърска програма „Културна антропология", Софийски университет „Св. Климент Охридски" в сътрудничество с Център за култура и дебат „Червената къща" .

Дискусията е част и от серията публични събития в рамките на проекта „Проверка на реалността" на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов", изпълняван с подкрепата на Фондация „Америка за България". Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България" или нейните партньори.

На български език.
Вход свободен.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
В/ХОД НАВЪН ПРЕДСТАВЯ:

Което остава
ДОКУМЕНТАЛЕН ПЪРФОРМАНС-ПРОМЕНАДА
14, 16, 28 ноември | 19:30 – премиера |Вход свободен с дарение в края на всяко представление

Водена от актьорите на Vox Populi, публиката на пърформанса предприема пътешествие между три знакови софийски улици, за да стане свидетел на ситуации от един паралелен живот на града. Пред паметните плочи, контейнерите за боклук, графитите и невидимите скривалища изведнъж проговарят неговите енигматични обитатели – хората, които се грижат за онова, „което остава".
Повече | Резервации

Режисьор: Неда Соколовска
Участват: Пламена Пенчева, Петко Каменов, Георги Налджиев, Стойка Стефанова. Пърформансът тръгва от Червената къща и ще бъде представен на открито.

* Поради спецификата на спектакъла, максимумът от зрители е 15 души. Затова е необходима предварителна резервация на e-mail: [email protected]

Пърформансът е съвместна инициатива на Студио за документален театър VOX POPULI, Екологично сдружение „За Земята" и студенти от специалност „Културология" към СУ.

Пърформансът се случва в рамките на проекта „Училище за устойчиво развитие и активизъм" на „За Земята" и „Приятели на Земята Европа". Той цели да насърчи неформални методи за екологично образование с акцент върху практически знания и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат хората и природата.

По време на първия етап на проекта, в периода май-юни 2017 г., беше организирано теренно проучване, в което екипът се срещна с десетки рециклатори в различни райони на София. Бяха посетени повечето пунктове за събиране на отпадъци в града, записани историите на хората, които ежедневно ги посещават и изхранват себе си и семействата си с получените средства. Тези „анонимни" събирачи на боклук, които често подминаваме с апатия и мнителност, всъщност са сред най-важните двигатели за постоянното обновление на София и съхранението на нейния облик.

„Приятели на Земята България" благодари за финансовата помощ на Европейския съюз. Съдържанието на това събитие и на представените в него материали не отразява позицията на Европейския съюз. Европейският съюз не носи отговорност за предоставената информация по време на събитието.

В/ХОД навън е четвъртият модул от тематични събития, организирани от платформата за документално изкуство В/ХОД – съвместен проект на Студио за документален театър Vox Populi и Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов". Целта на В/ХОД е да популяризира документалното и социално ангажирано изкуство.
АСТ ФЕСТИВАЛ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР И В/ХОД НАВЪН ПРЕДСТАВЯТ:

Поколение Ь
ДОКУМЕНТАЛЕН ТЕАТЪР
15 ноември | 18:00 | Червена зала | БГ | Вход: 15/10/5 лв.

Представлението на Студио за документален театър VOX POPULI е посветено на прехода в България – годините от 1989 до 1997. Краен, противоречив, несигурен, периодът от 1989 до 1997 се оказва определящ за подрастващото тогава поколение.
Повече | Резервации | Билети
„Поколение Ь“ е за тийнейджърите на прехода, зрелите индивиди на новото време, техните страхове и самота, обвити в алкохол и наркотици, музикалните им вкусове като най-мощния опит за бунт. Едно търсене на идентичност в безтегловността на 90-те.

Режисьор: Неда Соколовска.
С участието на: Цвета Балийска, Петьо Петков-Шайбата, Братан Братанов, Неда Соколовска.

Вход: 15/10/5 лв. (Цената е по избор на публиката. Можете да заплатите онлайн или след края на представлението на касата на Червената къща.)

КУПЕТЕ БИЛЕТ →

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

АСТ Фестивал за свободен театър се организира от 2011 г. от Асоциацията за свободен театър (АСТ). Седмото издание на фестивала е под надслов „Временна реалност" и продължава от 11-и до 17-и ноември. Той включва разнообразни жанрове свободен театър, семинари, лекции, работилници, кръгли маси и дискусии.

В/ХОД навън е четвъртият модул от тематични събития, организирани от платформата за документално изкуство В/ХОД – съвместен проект на Студио за документален театър Vox Populi и Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов". Целта на В/ХОД е да популяризира документалното и социално ангажирано изкуство.
ДЕБЮТИ НА ГРАНИЦАТА ПРЕДСТАВЯ:

Mainstream
ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ
17 ноември | 19:30 | Червена зала | Вход: 12/10 лв.


Mainstream се занимава с трудно уловимото, задкулисно обсебване на човека от инерцията, в която попада животът му. Къде е тоталността на нашата екзистенция, къде е истинската ни неподменена същност? Понякога се появява за миг и изчезва…
Повече | Резервации | Билети
Концепция и хореография: Марион Дърова
Музика: Иван Шопов COOH / BALKANSKY и Александър Евтимов-Шаманчето
Визуална среда: Полина Стоянова
Участват: Борис Георгиев, Христо Ушев, Ина Гергинова
Снимка: Марица Колчева

Спектакълът е осъществен като част от платформата „Тризависим“ с помощта на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ и Фондация А25.

Mainstream се представя в рамките на поредицата „Дебюти на границата“ на Червената къща. Тя съществува от 2005 г. и представя нови и изненадващи проекти, които тестват границите на отделните жанрове и трудно намират място в обичайните културни пространства.

КУПЕТЕ БИЛЕТ →

Билети се продават и всеки работен ден между 9:00 и 21:00 ч. на касата на Червената къща, ул. „Л. Каравелов“ 15, София 1142.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
ИСИ – СОФИЯ И ЧЕРВЕНАТА КЪЩА ВИ КАНЯТ НА:

NSK: Държава във времето
ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА МИРАН МОХАР
18 ноември | 17:00 | Червена зала | Вход свободен


Миран Мохар е неделима част от една от най-известните в света източноевропейски художествени групи - IRWIN, за която политиката, в частност концепцията на държавата, е една от основните теми. Групата е създадена през 1983 г. и е част от арт конгломерата Neue Slowenische Kunst (Ново словенско изкуство).

Повече
В Neue Slowenische Kunst също така влизат експерименталният театър Scipion Nasice Sisters („Сестрите на Сципион Назики") и прочутата музикална формация Laibach, както и словенски и интернационални философи, дизайнери, архитекти.

Групата IRWIN се състои от 5 художника – Андрей Савски, Борут Вогелник, Душан Мандич, Миран Мохар и Роман Ураниек, но е един автор. В основата на творчеството на този автор са няколко принципа, първият от които е именно колективизмът – общото художествено тяло, което отразява съвременните обществени нагласи и „стопява" остарялата претенциозност на индивидуалния Творец. Някога на въпроса какво определя формата на групата нейните участници са отговорили, че именно 5 души се побират в една кола и лесно могат да пътуват за реализацията на проектите си.

Другият принцип се формулира като концепцията на „ретроавангарда", парадоксално сблъскващ художествената традиция и новаторски експерименти, преплетени в историята на XX век. Според IRWIN и по определнието на Славой Жижек „хиперидентификацията" с историята може да си позволи само изкуството, което извлича от нея безкрайните ползи без да „залепва" за идеологиите.

През 2002 г. IRWIN издават сборник „East Art Map. (Ре): конструкция на историята на съвременното изкуство в Източна Европа от 1945 г. до 2000 г." – изследователски и справочен фолиант, съдържащ текстове, написани от поканените представители на различни държави и картата на взаимовръзките между индивидите и събитията в това изкуство. East Art Map като художествен проект бе представен в рамките на Нощта на музеите и галериите на Фондация „Отворени Изкуства" и куратор Яра Бубнова в Пловдив през 2011 г. http://openarts.info/east-art-map-irwin-bg/ Тогава Миран Мохар за първи път посещава България, но не и София.

В тазгодишното 57-мо Биенале във Венеция групата IRWIN представи един от най-интересните павилиони – на наднационалната „Държава NSK" http://nsk-state-pavilion.org, която се реализира чрез временните „Посолства на NSK" и „Гвардия на NSK" по време на различни художествени проекти и чрез издаването на престижните в световните художествени среди паспорти. Множеството на притежателите на такива паспорти, в това число беженци и нелегални имигранти в Европа, участват в „Конгреса на гражданите на NSK Държавата във времето" през 2013 г. Този футуристичен проект започва още през 1993 г. с разпадането на Югославия в отговор на завръщане на идеите на националната държава и множеството въпроси във връзката с понятията за територии, историята, етнос, култура.

През 2010 г. с активното участие на IRWIN в Любляна се създава международната академия на визуални изкуства AVA (The Academy of Visual Arts). Миран Мохар, като представител на IRWIN и посланик на „NSK Държавата във времето" идва в София по покана на образователния проект „Близки срещи – визуални диалози School4artists" на Института за съвременно изкуство – София за индивидуални срещи с участниците му и за презентацията на практиките и стратегиите на IRWIN.

Проектът „Близки срещи – визуални диалози School4artists" се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура-2017" на Столична община.
Дискотеката на краля
ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЯ, МУЗИКА И ПЪРФОРМАНС НА ИВАЙЛО СТОЯНОВ
7 ноември | 19:00 – откриване | 8–23 ноември – всеки работен ден 10:00–19:00 |Безименна | Вход свободен


Ивайло Стоянов е преподавател по фотография в Нов български университет и основател на Пространството за съвременна фотография Photoconcept. През 2013 заедно с фотографа Никола Михов създава платформата за съвременнa българска фотография Bulgarian Photography Now. Ивайло Стоянов е автор на множество собствени и общи изложби с много висок колекционерски интерес.

Повече
Негови творби участват във важни съвременни колекции, а за неговото творчество се публикуват статии във водещи издания за модерно фотографско изкуство.
Друг въпрос 5
СЪВРЕМЕННА КОНЦЕПТУАЛНА ФОТОГРАФИЯ НА ВЕЛИН ПЕТКОВ И ИВАЙЛО СТОЯНОВ
7 ноември| 19:30 – откриване | 8–23 ноември – всеки работен ден 10:00–19:00 | Гъливер |Вход свободенЗаглавието има за цел да провокира зрителя да си задава постоянно въпроси: „Къде съм?“, „Какво е това?“, „Реално или нереално е?“. За целта авторите снимат изчезващи обекти от градска среда, които документират и дигитално обработват, което от своя страна им дава нов живот и значение в съвременния свят.
Повече
За авторите:

Велин Петков
завършва фотография в Нов български университет и в Националната художествена академия – София. Показвал е свои фотографии в Българския културен център в Париж, в Съвета на Европа, Страсбург, Солун, Музея за съвременно изкуство – София и в частни галерии.

Ивайло Стоянов е преподавател по фотография в Нов български университет и основател на Пространството за съвременна фотография Photoconcept. През 2013 заедно с фотографа Никола Михов създава платформата за съвременнa българска фотография Bulgarian Photography Now. Ивайло Стоянов е автор на множество собствени и общи изложби с много висок колекционерски интерес. Негови творби участват във важни съвременни колекции, а за неговото творчество се публикуват статии във водещи издания за модерно фотографско изкуство.
Абонаментни планове
Close
Още с изграждането си в началото на XX век домът ателие на големия скулптор от началото на XX век Андрей Николов се превръща в средище на интелектуалци и млади творци, с които той обменя идеи и споделя ателиета си за работа. След смъртта на Андрей Николов наследниците му даряват дома на Министерство на културата за извършване на обществена и културна дейност. През 2004 г. Фондация „Гъливер клиринг хауз“ го реставрира и превръща в Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“.
Вашето събитие с нас
Oрганизирайте вашето събитие, семинар или обучение на едно по-нестандартно място в сърцето на София
ПОРЕДИЦИ И ПРОГРАМИ