Общество и политика
Фестивал на идеите за Европа | 8 - 16 април 2019 | 18:00 - 20:00 | Къща-музей "Андрей Николов" към Националната галерия | Институт Сервантес - София | Софийски университет - Огледална зала | Национална галерия/Квадрат 500 | вход: с регистрация
Повече
ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА
Публични дебати
Публичните дебати на Червената къща са покана за автентичен и честен публичен диалог върху съвместния ни живот като граждани. Те поставят за обсъждане най-важните социални, политически и културни въпроси на нашето съвремие. Дебатите най-често имат за отправна точка няколко интересни и задълбочени гледни точки на панелисти, които имат за цел да провокират отворен разговор. Може да участвате в дебатите на живо или с въпроси и коментари онлайн във Фейсбук събитието на дебата. Те ще бъдат включени от модератора по време на събитието, половината от което е посветено на дискусия.

Дебатите са отворени към разнообразие от говорители и групи в обществото. Особено се стремим да представим гласове, които трудно могат да бъдат чути другаде – например, гласовете на младите хора, на жените, на малцинствата и др.
Участвайте в дебатите
Участвайте в дебатите на живо или се включете във Фейсбук с коментари и въпроси, които ще бъдат включени от модератора по време на дебата
Следете дебатите в YouTube!
Лектори и гости в нашите дискусии са били известни личности като писателите Орхан Памук, Дубравка Угрешич и Георги Господинов, ученият Лари Лесиг, военният журналист Кевин Сайтс, политологът Иван Кръстев, историкът Тимоти Снайдър, гражданският активист Кристиян Пичолини, и много други личности от България и чужбина, студенти, формални и неформални граждански организации, алтернативни нови елити в изкуството, бизнеса и науката.
ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА
Публични лекции
Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ организира публични лекции по актуални теми, като като биоетика, съвременна култура, авторско право, политика и икономика, медии и други.
Следете лекциите в YouTube!
ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА
Нашите теми в медиите
Дебатите и лекциите в Червената къща имат широко отзвук в публичното пространство. Много медии развиват техните теми в интервюта с лекторите и панелистите, в анализи, които включват мнения от дебатите, и др.
Екип на телевизията се срещна с английския социолог, за да разбере повече за основния му изследователски интерес: култура та на страха
Денят започва с култура, БНТ
Историята на живота на Крисчън Пиколини разкрива, че екстремизмът е заразен, а хората, които боледуват от него, също са негови жертви.
Теодор Спасов, Дневник
Моралните противоречия на войната и границата между професионалната отговорност и човешкия дълг. Споделени мисли на военния репортер Кевин Сайтс, получил през 2006 наградата за журналистика „Даниел Пърл" за смелост и почтеност в журналистиката.
Михайлина Павлова, БНР
В началото на март „Червената къща" бе домакин на разговор от поредицата дискусии на европейската мрежа на центровете за дебати „Време да говорим“.
Росен Стоянов, Култура
Общество и политика
Текущи проекти и поредици
Общество и политика
Минали проекти
Идеологически траектории: новите дисиденти
октомври 2017 – юни 2018

В тази поредица анализирахме възхода на антиелитните движения в Европа. Защо политици и интелектуалци, активни в първите години на демокрацията, се надигнаха срещу европейските елити? Какво превърна убедените европейци в защитници на Брекзит? Какво провокира тези промени в идеологическите нагласи?
Photo: IntrinsicIm
Трансевропейски дебати за Европейския парламент
февруари 2018 – юни 2018

В рамките на проекта дискутирахме важни европейски теми от ранообразни гледни точки – регионални, национални и паневропейски. Наши партньори бяха Асоциация „Дебати“ България, паневропейската дебатна мрежа Time to Talk, белгийската организация за дебати Deburen и сръбската Center for Cultural Decontamination.
Проверка на реалността
май 2016 – януари 2018

Положителните примери за успех в бизнеса, науката и гражданското общество могат да вдъхнат сила на гражданите. Чрез поредица от дебати, семинари, лекции и неформални срещи, платформата постави на фокус нови идеи и практики, насърчи частната инициатива и иновациите и противодейства на дезинформацията, така давайки на гражданите инструменти за влияние на политическите процеси.
Снимка: Пол Щайн
Нашата Европа: каква Европа искаме ние?
февруари – ноември 2017

Създаден след драматичните събития на сцената на Европа, Европейският съюз днес е изправен пред вълна от скептицизъм, който го поставя под въпрос. Това налага отново да се замислим над целите и ценностите, които всички споделяме: какво ни носи Европейският съюз и какво бъдеще искаме да имаме?
Дебатна мрежа за европейския парламент
2016–2017

През последните години пропагандата в традиционните и социални медии в България подкопава доверието в Европейския съюз (ЕС) и неговите институции и намалява политическата активност. Целта на проекта е да ангажира обществото с ролята на Европейския парламент и да възстанови доверието в институциите на ЕС чрез създаване на широка мрежа за дискусии за законодателството на съюза.
Предизвикателствата пред основните европейски ценности и бъдещето на Европа
2016–2017

В рамките на проекта се състояха 19 паневропейски дискусии по теми, определени като ключови за разбирането на настоящите предизвикателства пред Европа.
Българска мрежа за граждански диалог
.2014–2015

Целта на проекта беше да развитие публичната сфера в България чрез създаването на места за отворен граждански дебат. Осем независими културни организации от седем града в България се включиха в мрежата, за да реализират серия от граждански дебати и дискусии – всяка в своя град – отворени за всички граждани, в който бяха обсъдени важни за местните общности теми.