Общество и политика
Отворен университет | съвременна литература | 30 октомври – 13 ноември
Повече
Общество и политика
Дарил Кейгъл за политическата карикатура в САЩ | лекция | 9 окт. | 18:30
Повече
Left
Right
октомври/ ноември
Събития за месеца
Дарил Кейгъл за политическата карикатура в САЩ

ЛЕКЦИЯ
9 окт. | 18:30 | Червена зала | БГ, АНГЛ |Вход свободен


Дарил Кейгъл е сред най-забележителните американски карикатуристи. Работил е за „Мъпетите“ в продължение на 15 години, като илюстрира редица книги, списания и други продукти. Творбите му са в стотици американски медии, като Slate.com, msnbc.com и NBCnews.com. В лекцията си Кейгъл ще говори за ролята на политическата карикатура в американските медии и за свободата на словото и печата.
Повече | Резервации
Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
„НАШАТА ЕВРОПА: КАКВА ЕВРОПА ИСКАМЕ НИЕ?“ ПРЕДСТАВЯ:

Можем ли да говорим за една или повече Европи?
ДЕБАТ
25 окт. | 18:30 | Френски институт | ФР, БГ | Вход свободен


Наистина ли културата обединява Европа? Ще успее ли Европейският съюз да преодолее разделенията си, за да поеме по пътя на интеграцията и как трябва да се организира на фона на набъбващото многообразие?

Повече
Същата диалектика между общото и различното е в сърцето на икономическия и социалния европейски проект: често се говори за Европа на две скорости, дори понякога за Европа на три скорости. Еврозоната явно е очертала нова граница вътре в Европа, както Шенгенското пространство, а същевременно Европа на отбраната засяга само няколко страни–членки на доброволни начала. Дали пропастта между Изтока и Запада, между Севера и Юга е на път да изчезне, или ще се задълбочи неимоверно?

Това е седмият дебат от поредицата „Нашата Европа: каква Европа искаме ние?“, организирана от Френски институт – България и Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“. Събитията се провеждат ежемесечно през 2017. Във всеки дебат има френски участник и български интелектуалци, които споделят визиите си за бъдещата Наша Европа.

Гости на 25 октомври ще бъдат Жан-Ив ПОТЕЛ и Румяна КОЛАРОВА.

Жан-Ив ПОТЕЛ е историк и есеист, автор на близо 15 произведения в областта на политическата и културната история, за Полша и Централна Европа. Член е на редакционните колегии на редица списания, сътрудник на Мемориала на Холокоста в Париж, заемал е поста Културен съветник към посолството на Франция във Варшава (2001–2005). Потел е хабилитиран доктор по политически науки и, в продължение на тридесет години, паралелно на административната си кариера, преподава в университетите Париж VIII, Париж 1 Пантеон-Сорбона, в Института за политически науки в Париж и във Варшавския университет.

Румяна КОЛАРОВА е социолог, бивш министър на образованието във втория служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев, доцент по сравнителна политология, ръководител на катедра „Политология“ и директор на магистърска програма „Европейска интеграция“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирала е в Лондон (London School of Economics and Political Science), Ню Йорк (New School for Social Research) и Флоренция (European University Institute). Автор е на над 50 научни публикации.

Дебатът ще се състои във Френския институт в България (пл. „Славейков“ № 3, София 1000).

Събитието е със симултанен превод, а входът е свободен.

Повече за серията дебати „Нашата Европа: каква Европа искаме ние?“

Поредицата от дебати „Нашата Европа: каква Европа искаме ние?“ е организирана от Френски институт – България и Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ и се провежда ежемесечно през 2017. Във всеки дебат има френски участник и български интелектуалци, които споделят визиите си за бъдещата Наша Европа.
ПОРЕДИЦАТА „ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ТРАЕКТОРИИ: НОВИТЕ ДИСИДЕНТИ“ ПРЕДСТАВЯ:

Криза на либерализма? Разговор с Огнян Минчев

ДИСКУСИЯ
25 окт. | 19:30 | Пеша Николова | БГ |Вход свободен

Огнян Минчев е един от знаковите публични интелектуалци, осмислящи процеса на демократична трансформация у нас след 1989 г. С началото на т. нар. „бежанска криза“ той става все по-критичен към политиките на Европейския съюз. Ценностно преосмисляне или рационален политологичен анализ e това?
Повече | Резервации
Как изглежда възходът на популистките и антиемигрантски движения в Европа през призмата на личното идеологическо развитие? Свидетели ли сме на краха на либерализма? Събитието е опит за разговор отвъд ценностното и идентичностно противопоставяне.

Радикални промени се извършват в политическите пейзажи в Европа и в света. В Холандия и Обединеното кралство, Полша, Австрия, Унгария, Гърция, Испания, Германия и САЩ нови антиелитни партии и кандидати почти без предистория печелят широка подкрепа и избори, диктуват политическия дневен ред. Позициите им са разнообразни – и в ляво, и в дясно; обща е критиката им към традиционните елити за това, че са изгубили връзка с тревогите и интересите на мнозинството „обикновени избиратели“. Новите играчи имат яростни противници, често са обвинявани в популизъм, чуват се призиви за изключването им от политиката. Противопоставянето и страстта се завръщат в центъра на политическото поле след десетилетия на скептичност и апатия. Отрицателната страна на тази тенденция на политика, базирана на ярко противопоставени идентичности, е стесняването на пространството за разговор.

В тази поредица анализираме без предразсъдъци идеологическите премествания в съвременното общество през основанията, които намират за тях поредица от знакови публични личности. Защо политици и интелектуалци от началото на демократичните промени възстават срещу европейските елити? Какво превръща убедения про-европеец в застъпник на Брекзит? Кои промени в света в последните години направиха подобни идеологически премествания възможни? Какво струва отдалечаването от зоната на комфорт на собствената референтна група и дали това е „ново дисидентство“? Краят на безалтернативността на либерализма и краят на „Края на историята“ ли е това?

Модератор: Десислава Гаврилова, Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“
Снимка: Дневник

Поредицата „Идеологически траектории: новите дисиденти“ е организирана от Червената къща в партньорство с европейскта мрежата за дебати Time to Talk. Поредицата е подкрепена с грант от фондация „Институт „Отворено общество“, в сътрудничество с „Инициатива за Европа на „Отворено общество“ (OSIFE) на фондации „Отворено общество“.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
OТВОРЕН УНИВЕРСИТЕТ | EСЕНЕН СЕМЕСТЪР ПРЕДСТАВЯ:

Социалната функция на литературата
ЛЕКЦИЯ
30 oкт. | 19:00 | Пеша Николова | БГ | Вход свободен


Лектор: Теодора Димова. Лекцията е организирана в сътрудничество с фондация „Елизабет Костова“.
Повече | Резервации
За Отворения университет: Отвореният университет на Червената къща е поредица от открити лекции, насочена към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и за които споделянето на знание е вълнуващо изживяване. Той е част от проект „Проверка на реалността“, изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България“. Третата тема на университета е съвременната литература и е организирана в сътрудничество с фондация „Елизабет Костова“. Тя включва лекциите „Социалната функция на литературата“ на Теодора Димова, „От журналистика към литература“ на Бистра Величкова и „Българският роман в годините на прехода“ на Александър Кьосев.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail [email protected]. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.
Събития през ноември
ПОРЕДИЦА „МЕМОРИАЛНИ ЛЕКЦИИ ДЖУ“ ПРЕДСТАВЯ:

След Европа
ЛЕКЦИЯ
1 ноември | 18:30 | Червена зала | БГ |Вход свободен

Лекцията представя основните тези в едноименната книга на политолога Иван Кръстев. За европейците ЕС беше съвсем естествен свят, пише Иван Кръстев. След Брекзит и победата на Тръмп това вече не е така. Трябва ли да се притесняваме от крехкостта на Европа, или да се впечатляваме от нейната устойчивост? Бъдещето на ЕС – твърди Иван Кръстев – е история с отворен финал.
ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА
Публични дебати
Публичните дебати на Червената къща са покана за автентичен и честен публичен диалог върху съвместния ни живот като граждани. Те поставят за обсъждане най-важните социални, политически и културни въпроси на нашето съвремие. Дебатите най-често имат за отправна точка няколко интересни и задълбочени гледни точки на панелисти, които имат за цел да провокират отворен разговор. Може да участвате в дебатите на живо или с въпроси и коментари онлайн във Фейсбук събитието на дебата. Те ще бъдат включени от модератора по време на събитието, половината от което е посветено на дискусия.

Дебатите са отворени към разнообразие от говорители и групи в обществото. Особено се стремим да представим гласове, които трудно могат да бъдат чути другаде – например, гласовете на младите хора, на жените, на малцинствата и др.
Следете дебатите в YouTube!
Лектори и гости в нашите дискусии са били известни личности като писателите Орхан Памук, Дубравка Угрешич и Георги Господинов, ученият Лари Лесиг, военният журналист Кевин Сайтс, политологът Иван Кръстев, историкът Тимоти Снайдър, гражданският активист Кристиян Пичолини, и много други личности от България и чужбина, студенти, формални и неформални граждански организации, алтернативни нови елити в изкуството, бизнеса и науката.
ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА
Публични лекции
Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ организира публични лекции по актуални теми, като като биоетика, съвременна култура, авторско право, политика и икономика, медии и други.
Следете лекциите в YouTube!
ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА
Нашите теми в медиите
Дебатите и лекциите в Червената къща имат широко отзвук в публичното пространство. Много медии развиват техните теми в интервюта с лекторите и панелистите, в анализи, които включват мнения от дебатите, и др.
Историята на живота на Крисчън Пиколини разкрива, че екстремизмът е заразен, а хората, които боледуват от него, също са негови жертви.
Теодор Спасов, Дневник
Моралните противоречия на войната и границата между професионалната отговорност и човешкия дълг. Споделени мисли на военния репортер Кевин Сайтс, получил през 2006 наградата за журналистика „Даниел Пърл" за смелост и почтеност в журналистиката.
Михайлина Павлова, БНР
В началото на март „Червената къща" бе домакин на разговор от поредицата дискусии на европейската мрежа на центровете за дебати „Време да говорим".
Росен Стоянов, Култура
Общество и политика
Текущи проекти
Общество и политика
Минали проекти
Дебатна мрежа за европейския парламент
2016–2017

През последните години пропагандата в традиционните и социални медии в България подкопава доверието в Европейския съюз (ЕС) и неговите институции и намалява политическата активност. Целта на проекта е да ангажира обществото с ролята на Европейския парламент и да възстанови доверието в институциите на ЕС чрез създаване на широка мрежа за дискусии за законодателството на съюза.
Предизвикателствата пред основните европейски ценности и бъдещето на Европа
2016–2017

В рамките на проекта се състояха 19 паневропейски дискусии по теми, определени като ключови за разбирането на настоящите предизвикателства пред Европа.
Българска мрежа за граждански диалог
2014–2015

Целта на проекта беше да развитие публичната сфера в България чрез създаването на места за отворен граждански дебат. Осем независими културни организации от седем града в България се включиха в мрежата, за да реализират серия от граждански дебати и дискусии – всяка в своя град – отворени за всички граждани, в който бяха обсъдени важни за местните общности теми и чути многообразни позиции и гласове