Социални практики
Социални практики
Социални практики
Социални практики
Социални практики
Left
Right
За програмата
Социалната програма на Червената къща е насочена към най-уязвимите групи в обществото, като децата лишени от родителска грижа, бездомните, възрастните хора в институции, психично болните, маргинализираните по произход, етническа принадлежност или липса на официален статут, и др.

В началото – в някаква собствена изолация и водени от желание да бъдем полезни с уменията си в изкуствата и като хора – бяхме изцяло фокусирани върху практическата работа с деца и младежи от социалните институции. Там откривахме несправедливостта, която можем да поправим. По-късно през годините постепенно се насочихме и към други места и групи – деца от училищата със специален статут, помощните училища, отпадащи от масовите училища, деца на улицата и техните семейства, мигранти и бежанци.

Неизменно и безотказно наблюдаваме и анализираме реалността около нас в стремежа си да достигнем до групата и общността с най-незабавна нужда от подкрепа. Изборът винаги правим, водени от проблем или тема от реалността, които считаме за важни и ни вълнуват. Работим практически. Най-напред опознаваме контекста. После мислим как да обхванем с работата си всеки негов елемент. Друго, което остава неизменно в подхода ни, са изкуствата, групата и нейната динамика и креативните подходи – нашата „запазена марка“ в социалните интервенции.

Думите, текстът, историите, които хората ни разказват и темите, които ги вълнуват, тълкуваме сценично заедно с тях – чрез роля, драматизация на историята, чрез движение и танц, като рисунка, в разговор. Така участниците в нашите срещи откриват нови и непознати до този момент за тях роли. Виждат нови гледни точки и решения на стари, трудни и често непреодолими за тях ситуации. Опознават чувствата си и се научават да ги изразяват. Разбират как да оползотворяват по-пълноценно човешкия си опит.

Човешката креативност е значим социален фактор. Тя допринася за развитието на индивидуалната и групова култура и означава присъствието на отделния човек в общността и на общностите в обществото като цяло. Подходът ни на работа с групи и общности ползва и прилага социалните аспекти на изкуствата и на груповия креативен процес. Така увеличаваме спонтанността и използването на творческия потенциал на хората и групите, с които работим, за справяне със значими житейски, общностни и социални проблеми.

За креативните подходи е важно да кажем, че водят началото си от психотерапията (психодрамата на Морено, плейбек-театъра, драматерапията, арт терапията и др.). Те също така граничат с идеи и практики, идващи от изкуствата (театър на потиснатите (форум- театър) на Аугусто Боал, импровизационен театър и др.). Причината да ги предпочитаме и развиваме в работата си е, че са особено удачни и доказано приложими при работа с различни групи и общности – в образованието, в организационното развитие, психологическото консултиране и социалната работа.

Груповият подход за работа с креативни средства въведохме в социалните, психологическите и консултативните практики у нас. Това е постижение и принос на социалната ни програма. Наричаме подхода психо-социална подкрепа чрез креативни действени методи. Чрез приложението му успешно насърчаваме социалната адаптивност, способността за изразяване и адекватно действие в конкретна ситуация на хората, групите и общностите, с които работим.

Червената къща притежава лиценз от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за социални услуги за деца № 0973/17.08.2015 за Център за социална рехабилитация и интеграция на деца (Удостоверение от АСП 01233–0003 – Заповед № РД1192/05.08.2016).
Събития
Павилион 19
Павилион 19 представя:
Пътят на бежанеца в България
БЕСЕДА
8. юни 2017 | 18:00 | Павилион 19
бул. „Христо Ботев“ 111, София 1303


Каква е съдбата на мигрантите, идващи в България? Откъде идват и какво ги очаква, стъпвайки в България? Каква е законовата рамка и какви са практическите трудности, които изпитват? Разговор с Борислав Димитров (Пенков) от Българския хелзинкски комитет, юрист и доброволец, работещ в бежанско-мигрантската сфера от 2012 г. За повече информация и контакти: Цветелина Йосифова: 0888 952 500.
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“, ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ И СО РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“, В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ“, ПРЕДСТАВЯТ:

Смъртни грехове
ТЕАТЪР
29. ноември 2016 | 19:30 | Червена зала | БГ | Вход: 12/10 лв.

Основни теми в постановката са идентичността и националната принадлежност в условията на световна глобализация. Авторът преплита актуалната проблематика за интеграцията на бежанците и емигрантите в Европа като набляга на трагико-комедийния аспект на взаимоотношенията, които могат да достигнат до абсурдност и сюрреализъм. Автор: Феликс Митерер; режисура и адаптация: Ива Панева.
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“, ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ, СО РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ и АРТ-ДОК ЗОНА В/ХОД, В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ“, ПРЕДСТАВЯТ:

Мир Вам!
ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР
28. ноември 2016 | 19:30 | Червена зала | БГ | Вход: 15/10/5 (по избор на публиката)


„Мир Вам!“ е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма. Спектакълът изследва сложната тема за бежанската вълна и праговете на толерантността. Артистите вербатим (от лат., дословно) предават интервюирани по темата бежанци по време на теренно проучване в най-болезнените зони на проблема в страната. Режисьор: Неда Соколовска.
На български и английски език, с български и арабски субтитри.
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА", ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ И СО РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ" ПРЕДСТАВЯТ, В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ":

Черни ритми
КОНЦЕРТ
26. ноември 2016 | 19:00 | Червена зала | Вход свободен

Музикантите от Ritmos Negros (България/Перу) ще ни отведат в далечно Перу. Акустичният проект Ritmos Negros се основава на класическа перуанска и африканска музика. Изпълнители: Пиеро Епифаниа (Перу) – кахон, перкусии, вокал; Симеон Леонидов (България) – китара и кахон. Концертът е част от поредица от четири концерта под надслов „Дни на музиката между хората и културите“, които представят музика от България, Германия, Сирия и Перу и се случват в рамките на фестивала „Между хората и културите“.
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“, ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ И СО РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“, В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ“, ПРЕДСТАВЯТ:

Представяне на албума „Антихипокризил“
КОНЦЕРТ
25. ноември 2016 | 19:00 | Вход свободен
Гьоте-институт България (ул. „Будапеща“ 1)


„Антихипокризил“/ Antihypocrisyl е последният албум на саксофониста Владимир Кърпаров, който той ще представи заедно със Стоян Янкулов (ударни), Васил Спасов (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Недялко Недялков (кавал). Владимир Кърпаров е следвал музика в София, Хамбург и Берлин. В творчеството си е силно повлиян от българския фолклор, който интерпретира в съвременен контекст, което го превръща в един от най-интересните етно-джаз музиканти у нас. Концертът е част от поредица от четири концерта под надслов „Дни на музиката между хората и културите“, които представят музика от България, Германия, Сирия и Перу и се случват в рамките на фестивала „Между хората и културите“.
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА", ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ И СО РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ" ПРЕДСТАВЯТ, В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ":

Ориенталски ритми
КОНЦЕРТ
24. ноември 2016 | 19:00 | Вход свободен
Гьоте-институт България (ул. „Будапеща“ 1)


Известният китарист и композитор Роман Бунка пристига от Германия специално за фестивала „Между хората и културите“ по покана на Гьоте-институт. Той се смята за един от най-добрите изпълнители на арабския инструмент уд. В своята работа съчетава арабска музика със съвременни мотиви. Към него на сцената на Гьоте-институт ще се присъединят и Рикардо Ибрахим (уд) и Линда Ибрахим (вокал). Те са брат и сестра от Сирия, които в момента живеят в София. Изпълняват класическа арабска музика с вокали. Концертът е част от поредица от четири концерта под надслов „Дни на музиката между хората и културите“, които представят музика от България, Германия, Сирия и Перу и се случват в рамките на фестивала „Между хората и културите“.
ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ„ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“ ПРЕДСТАВЯ, В РАМКИТЕ НА СЕРИЯТА ПУБЛИЧНИ ЧЕТЕНИЯ „МИГРАТОН“ И ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ":

Мисли в движение: как да говорим за миграцията?
ДЕБАТ
17. ноември 2016 | 18:30 | зала Пеша Николова | Вход свободен


Говорим за миграцията предимно като за опасност, а понякога – ангажимент към международната общност, който с нежелание трябва да изпълним. Дори аргументите в нейна защита са често абстрактни и фокусирани върху предполагаема макроикономическа полза. В този дебат се обръщаме към литературата, изкуството и социалните науки и питаме: склонни ли сме на разговор, който не идеализира, не говори за жертви, но и отива отвъд предразсъдъците и обобщенията? С участието на Хайри Хамдан, писател; проф. Анна Кръстева, НБУ; Емануела Атисо, художник; Мартин Димитров, „Капитал“.
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ„ЧЕРВЕНАТА КЪЩА" ПРЕДСТАВЯ, В ПАРТНЬОРСТВО С ФОНДАЦИЯ „СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА“ и 4-ТЕ СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ И В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ“:

Мигратон № 3
ПУБЛИЧНО ЧЕТЕНЕ
10. ноември 2016 | 18:30 | зала Пеша Николова | БГ | Вход свободен

Стотици класически и съвременни книги разказват за движението на хората в пространството в бягство от заплахи и в търсене на по-добър живот. В „Мигратон" каним публиката да излезе на сцената и да се включи в споделено четене и обсъждане на книгите, подбрани от нас или да предложи своя любима книга за миграцията. За повече информация: https://www.facebook.com/groups/migraton/
ЦЕНТЪРЪТ ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“, ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ И СО РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ ПРЕДСТАВЯТ, В РАМКИТЕ НА ФЕСТИВАЛА „МЕЖДУ ХОРАТА И КУЛТУРИТЕ“:

Песен на лодката
ЗВУКОВА ИНСТАЛАЦИЯ
8.–30. ноември | 10:00–19:00 | зала Гъливер | Вход свободен

За гласа на мигрантите, бежанците и всички чужденци, наричани „нелегални“, чиито гласове не се чуват в общественото пространство. Автор: Паран Койт, Франция/Того; техническа реализация: Гаро Ашикян, България.
Събития
Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище
АзБучни истини: за обучението по български език
26 април 2016 │ дискусия │ вход свободен
Езикът съпровожда израстването и разгръщането на социалните роли у детето. Как училището работи с този фин и могъщ инструмент в полза на ученика? Усвоява ли се българския език когато се преподава на деца с друг майчин език? Нужно ли е на децата от малцинствен произход в българското училище и на децата от българските общности в чужбина българският да се преподава като чужд език? С участие на педагози, ресурсни учители, психолози, родители, ментори, представители на МОН, РИО София, НПО и др.
АзБучни истини │ дискусия │ на български език
Място на провеждане: Центъра за култура и дебат „Червената къща"
Продължителност: 1: 51
Подслон
(2010, 88 мин., реж. Драгомир Шойлев)
31 март 2016 │ прожекция и разговор │ вход свободен
12-годишният Радо, син на треньора по водна топка Стойчев, вече е почти пънкар. Господин Стойчев не може да разбере защо, след като е бил добър баща, синът му е готов на всичко, за да избяга с „първите срещнати на улицата наркомани“. Прожекцията цели да запозне учениците с различни аспекти на киноезика и различни видове естетика и е последвана от разговор, в който те ще имат възможност да изразят своето мнение, отношение и чувства към персонажите от филма, както и да споделят собствен опит и лични преживявания.
Подслон │ трейлър │ на български и английски език
Събитието е организирано от Центъра за култура и дебат „Червената къща" и Българското кино общество.
Място на провеждане: 97-мо СОУ „Братя Миладинови" (ж.к. Люлин 5, ул. „508-ма", 1359 София)
Ученикът – в каталог?
23 март 2016 │дискусия │ вход свободен
Родителите неизбежно опознават отново образователната система, отглеждайки децата си. Училището често оставя трайни следи върху ученика, заради начините, по които „системата“ го описва – умен, глупав, бърз, бавен, способен, неспособен, адаптивен, неадаптивен и т.н. Поставя ли училището етикети и как те повлияват по-нататъшния образователен и житейски път на ученика? Доколко позволяваме това на системата и доколко системата съществува чрез етикетиране? С участието на: педагози, ресурсни учители, психолози, родители, ментори, представители на МОН, РИО София, НПО и др.
Ученикът – в каталог? │ дискусия │ на български език
Място на провеждане: Центъра за култура и дебат „Червената къща“
Продължителност: 1: 53
Текущи проекти
Минали проекти
Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище
ноември 2014–април 2016

Програмата подкрепи 60 деца, младежи и семейства в риск от отпадане от училище от София. Бяха сформирани 60 двойки студент–ментор, които се срещаха 2 пъти седмично по 2 часа в продължение на 6–7 месеца.
Креативност в училищното ежедневие
април 2009–юни 2010

Проектът се бори с насилието в училищата чрез изкуство и групови креативни процеси и се стреми да увеличи потенциала на около 400 млади хора.
Европейско студио за комикси
юни 2008–октомври 2009

В партньорство с Hi8Us (Великобритания) и Documenta (Испания) Червената къща проведe обучение на талантливи тийнейджъри по правене на комикси, публикува творбите им на четири езика и организира изложба и пътувания до фестивалите за комикси в Авилес и Бирмингам, където проектът беше представен със свой щанд с работи на участниците от трите страни.
Другите имена на зависимостта
октомври 2008–март 2009

С „Другите имена на зависимостта“ Червената къща започна да разширява обхвата на групите, с които работи, включвайки и такива с по-малки нива на риск.
Преходни пространства
септември 2006–юли 2008

В продължение на 9 месеца спецалисти в полето на психосоциалната подкрепа работиха с бездомни млади хора и юноши от домове за деца, лишени от родителска грижа, на които им предстои да напуснат институциите. Проектът въведе модел на нова практика и социална услуга на базата на психо-социална подкрепа чрез изкуство (драма, театър, музика, танц и др.) и експресивни методи (писходрама, социодрама, плейбек театър и др.)
Да чуем детските мечти
ноември 2005–януари 2008

Екипът ни работи с деца и младежи от социални домове със средствата на изкуствата и им помогна да придобият опит и умения, с които да подобрят възможностите си за успешно включване в живота. В рамките на проекта беше заснет документалният филм „Намерените деца“ (2007, реж. Иван Николов, продуцент – Глобул).
Уличен театър
януари 2006–декември 2006

По инициатива на млади артисти и студенти от магистърската програма „Артистични психо-социални практики“ на НБУ и Червената къща беше сформирана трупа за уличен театър от артисти и бездномни деца и младежи, която имаше представления по улиците на града. Работихме с 14 младежи, основно младежи, които живеят или честo остават на улицата и други от Социално учебно професионално заведение (СУПЗ) „Княз Борис I“.
Младежки креативен уикенд – изкуство в търсене на общността
юли 2005–декември 2006

Реализирахме две международни срещи за обмяна на опит за психосоциална покрепа на социално уязвими младежи чрез креативни средства от изпълнителските изкуства, както и експресивни методи в психотерапията като психодрама, плейбек-театър и социодрама.
Гражданско партньорство в подкрепа на децата в институции
май 2004–юни 2005

В рамките на проекта беше създадена неформална мрежа от НПО, работещи за децата в институции, която улесни разпространението на алтернативни форми на грижа и създаде публичен разговор по техните проблеми. Срещите помогнаха за по-интензивни връзки и сътрудничество в сектора. Това е предпоставка за бъдещи съвместни проекти, както и за нарастване на влиянието в обществото.
Изкуство за социална промяна
2000–2004

През 2000 г. Европейската културна фондация инициира „Изкуство за социална промяна“ в 10 страни от Централна и Източна Европа. Програмата сложи начало на развитието на иновативен и дългосрочен подход на работа за социалната интеграция на деца и младежи в неравностойно положение.