Източник: http://www.europarl.europa.eu/portal/bg (Резултат от гласуването за Парижкото споразумение)
АНКЕТА "За или Против решенията на ЕП?"
За или против Парижкото споразумение за климата, което съдържа план за действие за ограничаване на глобалното затопляне далеч под 2°C?

Вие гласувахте в анкета от поредицата "За или Против решенията на ЕП" за запознаване с работата на Европейския парламент. Анкетата е част от проекта „Фестивал на идеите за ЕС". Научете повече за решението на ЕП в текста по-долу:

На 4 октомври 2016 г. Европейският парламент даде своето съгласие с ратифицирането от ЕС на Парижкото споразумението с 610 гласа „за", 38 гласа „против" и 31 въздържали се.

Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, първото в историята универсално, законно обвързващо глобално климатично споразумение, влезна в сила ноември 2016 г.

„Нашият вот отваря пътя към постигането на необходимия брой ратификации за споразумението... Влизането в сила на Парижкото споразумение по-малко от година след подписването му е огромно постижение, имайки предвид, че този процес отне осем години за протокола от Киото. Вотът също така означава, че ЕС остава лидер по въпросите на климата," каза председателят на Европейският парламент Мартин Шулц. Той подписа документа, с който Европейският парламент изпраща своето съгласие с ратифицирането от ЕС, в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, френския министър на околната среда и председател на КОП 21 Сеголен Роял, държавния секретар на Словакия Иван Корчок, представляващ председателството на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Европейският съюз има дълга история като лидер в борбата с климатичните промени," каза г-н Бан Ки-мун преди гласуването. Той благодари на евродепутатите и подчерта значимостта на ратифицирането от ЕС. Той също така добави, че борбата с климатичните промени не е само едно от най-важните предизвикателства на нашето време, а и възможност за изграждане на по-устойчива и конкурентоспособна икономика и по-стабилни общества.

Седем държави членки, които вече са завършили националните си процедури по ратификация. Това са Унгария, Франция, Словакия, Австрия, Малта, Португалия и Германия. Те отговарят общо за 5% от глобалните вредни емисии.

За да влезе в сила споразумението, е необходима ратификацията от най-малко 55 страни по Конвенцията, отговорни за най-малко 55% от общите емисии на парникови газове. До момента 62 страни, отговарящи за 51.89% от емисиите са депозирали в ООН своя инструмент за ратифициране. Европейският съюз е отговорен за около 12% от глобалните емисии на парникови газове.

Повече за решението не евродепутатите можете на прочетете на страницата на Европейския парламент.

Станете част от европейските избори, като се регистрирате на thistimeimvoting.bg!

Анкетата е част от проекта „Фестивал на идеите за ЕС“, осъществяван от Център за култура и дебат „Червената къща" в партньорство с европейската мрежа от дебатни центрове Time to talk и Център за либералн стратегии, с финансовата подкрепа на Европейския парламент и с медийната подкрепа на Offnews.bg и Mediapool.bg. Срок за изпълнение - декември 2018 - май 2019 г.

Европейският парламент не носи отговорност за съдържанието на проекта.