Следащо ниво сцена
Пет пърформанса, които правят публиката част от творбата
за фестивала
„Следващо ниво сцена“ представя пет спектакъла, които използват високи технологии или иновативни начини да включат публиката в представлението. Ще можете да участвате в дискусии и професионални срещи между гостуващи и български артисти и да обсъдите идеи, свързани с използването на новите медии и технологии в изкуствата
ПРОГРАМА
26 март – 30 май
Щастливият Бекет
интерактивно театрално представление по идея на Марий Росен, вдъхновено от пиесата „О, щастливи дни" на Самюъл Бекет

26 и 28 март, 19 април | театър | 19:30 – 21:00
Вместо оригиналния текст на Самюъл Бекет представлението „Щастливият Бекет" използва текстове на публиката за съответната вечер. За да се превърне в драматург, всеки един от 25-е зрители трябва да посети сайта happybeckett.com, да избере дата, да попълни кратка анкета и едва след това да купи билет от касата на Червената къща. Всяко отделно представление има свой уникален драматургичен език, но структурата винаги се запазва същата. Целта е да се постигне подреждането на една многоцветна мандала, която в края да се разпръсне от вятъра.

Идея и режисура – Марий Росен
Сценарий – Марий Росен и Ана Вълчанова
Сценография и костюми – Петя Боюкова
Музика – Константин Тимошенко.

На български език.
Вход: 15/ 12 лв.

Диор в Москва
танцово-театрален пърформанс на литовките Агния Сейко и Ингрида Гербутавичуте с участието на българската художничка Албена Баева

28 март | пърформанс и дискусия | 19:00 – 21:00
„Диор в Москва" е танцово-театрален пърформанс на литовките Агния Сейко и Ингрида Гербутавичуте с участието на българската художничка Албена Баева. Номиниран е за литовската национална награда „Златен кръст" 2017 и Наградата за алтернативен театър „Клайпеда" 2017. Показван е на фестивали в Берлин, Киев и Прага и е бил част от програмата на Tanzmesse, Дюселдорф.

Спектакълът изследва трансформацията на дефиницията за женственост в постсоциалистическите общества и е базиран на статията „Социоикономическите условия и дискурсивната конструкция на женските идентичности в постсъветските страни" от Анета Павленко, както и на различни интервюта, които авторките правят с жени от Литва и Чехия. След пърформанса ще последва дискусия с авторите му за промяната на ролята на жената в периода на посткомунистическия преход до днес.

Пърформансът и дискусията са на английски език.
Вход: 12/ 10 лв.

Low Cost
пърформанс-експеримент на младия драматург Стефан Прохоров на границата между документалния театър и театъра на изживяването

4, 5, 6 април | пърформанси, дискусии
Най-новият документален спектакъл на талантливия млад драматург Стефан Прохоров е в необичаен формат: театър-разходка. Зрителят се превръща в турист и пътува през всички пространства на „Червената къща, като във всяко участва в различни изживявания на туриста в страната: избира между брошури на реално предлагани безплатни туристически обиколки из София, пътува назад във времето към социализма, дегустира типични български продукти и дори купонясва на Слънчев бряг. Създаден на базата на документални материали – интервюта с работещи в туристическия сектор и представители на различни институции, като Столична община, Министерство на туризма и др., спектакълът постепенно стига до отворена дискусия с публиката и изследва теми, ключови за политиките на ЕС. Пърофмансът е адаптиран за англоезична публика.

Дати:
4 април: 19:00
5 април: 18:00 | 5 април: 20:00
6 април: 18:00 | 6 април: 20:00


На български и английски език.
Вход: 12/10 лв.
РЕ_ЗОНАНС
музикално-визуален пърформанс-дует за разширено пиано и соло изпълнител на Антони Райжеков, който изследва връзката между човешкото тяло и звука

12 април | пърформанс и дискусия | 20:00 – 21:30
В пърформанса „РЕ_ЗОНАНС" връзката между инструмента и изпълнителя е трансформирана в партньорство, което прераства в непредвидим музикален дует. Комуникацията между тялото на изпълнителя и пианото се осъществява чрез специално създаден за проекта биоелектронноакустичен инструмент SOMAPHONE, проектиран от изпълнителя Антони Райжеков – български артист, преподавател и IT специалист. SOMAPHONE е свързан към пианото със сензори за вибрация. Същевременно миниатюрно безжично устройство, прикрепено към тялото на Райжеков, измерва неговите емоционални и физически реакции – честота на пулса, движениe на тялото, напрежение на мускулите – и на базата на това променя звука. SOMАPHONE бе номиниран от Music Tech Fest 2016 Берлин, Германия, за високи постижения и иновация в музикалната индустрия и звуковото изкуство. SOMAPHONE е отворен проект, в рамките на който е публикуван свободно софтуерът, скици и схеми за създаване на биоелектронни инструменти, за да бъде подпомогнато развитието на съвременните електронни и изпълнителски изкуства.

Пърформансът ще бъде последван от дискусия с публиката за използването на новите медии в изпълнителските, визуални и звукови изкуства.

На български език.
Вход свободен.
Музификация и генеративна визуализация
работен семинар на Антони Райжеков

26 април | 17:00 – 21:00
Работният семинар „Музификация и генеративна визуализация“ е фокусиран върху съвременни практики, които използват нови технологии в изпълнителските изкуства за синтез в реално време на звук и генеративна графика на базата на информация, извлечена посредством различни сензори за движение и мониторинг на физиологичните процеси, протичащи в тялото, моушън-тракинг и др. Работният семинар ще запознае аудиторията с различни подходи за интегриране на нови технологии в изпълнителските и аудио-визуални изкуства и ще демонстрира и представи практически експерименти.

Програма

1. Въведение
2. Биосигнали и сензори
3. Примери за звуков синтез от биосигнали и движение
4. Дизайн на интерактивни аудио-визуални инструменти
5. Работна сесия / демонстрация / експерименти
6. Дискусия.

In Bulgarian.
Tickets: 5 BGNЗа Антони Райжеков

Антони Райжеков е роден през 1980 в София. От 2008 живее и работи във Виена, Австрия. През 2001 завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов", специалност актьорско майсторство, в класа на проф. Енчо Халачев. През 2007 завършва театрална режисура под ръководството на проф. Енчо Халачев и проф. Здравко Митков. През 2009 е приет във Виена Консерваториум със специалност джаз пиано с преподавател Фйогер Бертхолд. В периода 2008–2010 работи като IT специалист към ООН Виена и получава професионални квалификации в областта на компютърните технологии в рамките на обучителни семинари на LearningTree, Лондон – Обединено Кралство.
Повече
В периода 2001 – 2008 работи в София като независим театрален режисьор, актьор и композитор по проекти като Mеdiabox (2003), изложбата „Глобалното и човека", аудио-визуалната изложба „Модулация" с Венцислав Диков и Мартин Кикуш, монодрамата с Наум Шопов „Крап" (2007/2008) по Самюъл Бекет в Народен театър „Иван Вазов", Return (2008) по текстове на Харолд Пинтър, и др.

През 2008 съосновава виенския лейбъл за нови медии THIS.PLAY, в рамките на който реализира и взима участие в множество международни проекти. От 2012 е гост-преподавател по Интерактивни технологии и експериментални медии към Университета за приложни науки Санкт Полтен, Австрия. Райжеков провежда и множество работни семинари в областта на съвременните изпълнителски изкуства и нови технологии.

Райжеков участва в многобройни изложби и фестивали в Европа със самостоятелни проекти и международни сътрудничества, сред които са Hypercube (2012) в сътрудничество с Емануел Андел (Австрия) на Шмиеде Фестивал, Австрия; People Move People (2013) в сътрудничество в Мартина Щок в Австрия; аудио-визуална композиция 10VЕ (2015) в сътрудничество с Катарина Кьолер (Австрия), и др.
World Domination, volume 1: Furie
интерактивен пърформанс на холандското трио Tin Men and the Telephone, по време на който публиката диктува какво се случва на сцената с приложението Tinmendo

29 май | пърформанс | 19:00 – 20:30
Интерактивните концерти на холандското трио Tin Men and the Telephone (Тони Ру (пиано), Пат Клийвър (бас), Борислав Петров (барабани) позволяват на публиката да влияе върху почти всеки аспект от пърформанса по различни начини: като изпраща мелодии, акорди и ритми, с които музикантите да импровизират композиция, като гласува да свирят „странно“, „психеделично“ или „да си починат“, и много други. Това се случва чрез мобилното приложение Tinmendo, което функционира като своеобразно дистанционно управление.

В България триото ще представи новия си албум World Domination, volume 1: Furie – един забавен поглед върху популизма и фалшивите новини под формата на научно-фантастична, интерактивна музикална игра. Чрез мобилното приложение Tinmendo, ще можете наживо да гласувате за отвличането на лидери като Доналд Тръмп, Владимир Путин, Ким Чен-ун или Марин льо Пен, които извънземната омиротворителна сила FURIE да изпрати с ракета на заточение на други планети. FURIE е съкращение от английски на Федерален съюз за възстановяване на интергалактическото равновесие (Federal Union for Restoring Intergalactic Equilibrium). Ще бъдете поканени и колективно да композирате нов световен химн, който музикантите ще изсвирят на място, и много други не по-малко странни и забавни неща. Музиката е комбинация от акустичен джаз и футуристични електронни звуци, композирани на базата на речи на лидерите. Можете да чуете част от албума и да дадете идеи за отвличане още сега тук: http://tinmendo.com/furie/.

Tin Men and the Telephone са хвалени в издания като Тhe Guardian, The Sunday Times и London Jazz News, а шоуто им на практика е първият в света напълно интерактивен джаз концерт. За да общувате с тях по време на концерта трябва да свалите безплатното приложение Tinmendo, налично за iPhone и Android. Вижте по-долу как работи то.

На английски език.
Вход: 12/ 10 лв.

Tinmendo
Свалете безплатното приложение за iPhone или Android
Работно ателие с Tin Men and the Telephone
30 май | 19:00 – 21:00
Всeки пърформанс на Tin Men and the Telephone е уникално интерактивно преживяване. Чрез собственото мобилно приложение на групата Tinmendo публиката може да участва активно в шоуто, като изпраща мелодии, ритми и акорди, с които музикантите да импровизират композиции, да диктува стила и темпото на свирене, и още много. Tin Men and the Telephone са автори на първия на практика напълно интерактивен джаз концерт в света. Какви са технологиите зад концертите им и как работят? Ще можете да разберете това в детайли по време на семинара. Вижте повече тук: https://tinmenandthetelephone.com/education

На английски език.
Вход: 5 лв.

Финансова подкрепа
Фестивалът „Следващо ниво сцена“ е подкрепен от Програма „Култура“ на Столична община, Национален фонд „Култура“ и Посолството на Кралство Нидерландия.