Събития
март 2017
„Семинар_БГ“ представя:
Как (не) се прави политика за културното наследство?
1. март | 18:30 | зала Пеша Николова
ДИСКУСИЯ

Повод на срещата е новият брой на „Семинар_БГ“ на тема „Чисто нови наследства“, но ще се опитаме да отидем отвъд текстовете в него и да поговорим за това как се провежда културна политика в областта на наследството. Как взимаме решения какво пазим, какво задраскваме и какво доизмисляме? Има ли възможност за консенсус и трябва ли да го търсим? С участието: на Велислава Петрова, Райна Гаврилова, Георги Вълчев, и др.
На български език.
Вход свободен
Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представя:
СЕТА – заплаха или възможност?
6. март | 18:30 | Червена зала
ДЕБАТ

През февруари 2017 Европейският парламент одобри Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада, по-известно с английската си абревиатура СЕТА. Споразумението предизивика разгорещени дебати във всички европейски държави, включително и у нас. Дали СЕТА създава нови възможности за икономическо развитие или е поредната заплаха срещу малките производители? С участието на: Ваня Григорова, председател на Сдружение „Солидарна България“ и Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика. Модератор: Огнян Георгиев, редактор „Икономика“, в. „Капитал“. Събитието е част от проекта „Дебатна мрежа за Европейския парламент“, изпълняван с подкрепата на Европейския парламент. ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения. Червената къща работи с институционалната подкрепа на фондация „Америка за България“.
На български език.
Вход свободен
В/ХОД арт док зона, „Човек с шапка“ представят:
Йон (пиеса за осиновените)
7. март | 19:30 | Червена зала
ДВИЖЕНЧЕСКИ ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР

Спектакълът разказва за осиновяването чрез съвременен танцов пърформанс. Базиран е на интервюта с родители, осиновени и специалисти и е провокация към идеите ни за идентичност, семейство и хуманност.

Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представя:
Журналистите между политиката, активизма и професионалните стандарти
9. март | 18:30 | Червена зала

Все повече журналисти в САЩ открито заявяват своите граждански и политически убеждения. Флиртът между медии и политика не е нищо ново и у нас. Но можем ли да си позволим да защитаваме позициите на политически партии? Има ли връщане назад щом веднъж прегърнем дадена кауза? С участието на: Иван Бакалов (е-vestnik.bg), Иво Беров, Велислава Дърева (в-к „Дума“), Емилия Милчева, дългогодишен журналист и настоящ PR на „Да, България“ и Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии. Модератор: Илия Вълков, BiT.
На български език.
Вход свободен
В/ХОД арт док зона и арт група D-CODE-X представят:
Антропотелесни (части) остатъци
10. март | 19:30 | Червена зала
ПЪРФОРМАНС

Автор ли съм на собствената си житейска история или съм антропо-телесен остатък от чужди житейски модели? Пърформансът изследва пътя към себепознанието и чрез движение интерпретира вътрешната, субективнa нагласа към т. нар. обективна действителност. Моето тяло е израз на това, което вече съществува и ме създава като човек, който търси себе си и се противопоставя на променливото настояще. Участници: Боян Аврамов, Йоанна Петкова, Мариян Ценов.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор)
В/ХОД арт док зона, „Човек с шапка“ представят:
Йон (пиеса за осиновените)
15. март | 19:30 | Червена зала
ДВИЖЕНЧЕСКИ ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР

Спектакълът разказва за осиновяването чрез съвременен танцов пърформанс. Базиран е на интервюта с родители, осиновени и специалисти и е провокация към идеите ни за идентичност, семейство и хуманност.

Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представя:
Мястото на човешките права в стратегията на ЕС срещу радикализацията
17. март | 19:00 | Червена зала
ДЕБАТ

Сред четирите направления в стратегията на ЕС за борба с тероризма от 2005 са осигуряване на върховенство на закона и спазване на човешките права. Как второто може да бъде част от мерките срещу тероризма? Ще потърсим мнението на български депутати в ЕП и на експерти по национална сигурност и ще дискутираме комплексните причини за радикализиране на младите в и извън ЕС. С участието на Светослав Малинов, член на Европейския парламент от Европейската народна партия, адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет, Николай Иванов, eксперт в сферата на сигурността към Международната агенция за превенция на престъпността и политики за сигурност. Модератор: Ирина Недева. Събитието е част от проекта „Дебатна мрежа за Европейския парламент“, изпълняван с подкрепата на ЕП от три от членовете на мрежата Time to Talk: Център за култура и дебат „Червената къща“, Depo (Истанбул) и Kultura Liberalna (Варшава). ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.
На български език.
Вход свободен

Асоциация „Дебати – София“ и Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представят:
Бежанската криза в ЕС: възможни решения
18. март | 14:00 | Общински младежки дом – Русе, ул. „Райко Даскалов“ 2А, 7000 Русе
ЛЕКЦИИ И ДЕБАТ

Учениците от клуба по дебати към Младежки дом – Русе ще дебатират на тема „За или против квотите за преразпределяне на имигрантите в ЕС“ и ще чуят лекции на тема „Настоящата ситуация в ЕС – обективен поглед извън медийните манипулации“ от журналистката Мария Черешева и „Миграцията – няколко правни аспекти“ от Борислав Димитров, правен експерт в Българския хелзинкски комитет (БХК). Ще последва дискусия с лекторите и обратна връзка за учениците. Събитието е част от проекта „Дебатна мрежа за Европейския парламент“, изпълняван с подкрепата на Европейския парламент. ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.
На български език.
Вход свободен
В/ХОД арт док зона представя, в рамките на В/ХОД ← назад:
Поколение Ь
19. март | 19:30 | Червена зала
ДОКУМЕНТАЛЕН ТЕАТЪР

Най-новият спектакъл на Студио за документален театър VOX POPULI е посветен на прехода в България – годините от 1989 до 1997. Краен, противоречив, несигурен, този отрязък от време се оказва определящ за подрастващото тогава поколение. „Поколение Ь“ е посветен на тинейджърите на прехода, зрелите индивиди на новото време, техните страхове и самота, обвити в алкохол и наркотици, музикалните им вкусове като най-мощния опит за бунт. Едно търсене на идентичност в безтегловността на 90-те.
В/ХОД арт док зона представя, в рамките на В/ХОД ← назад:
Поколението на прехода
20. март | 18:00 | зала Пеша Николова
ДИСКУСИЯ

Повод на срещата в рамките на В/ХОД назад е да се направи опит за цялостен, задълбочен и ефективен прочит на годините на прехода в България, но видяни през очите на тогавашните подрастващи – днешните 35-40 годишни. Дали времето тогава: на революционните идеи и не-конформизма, ги е сковало в невъзможност да бъдат адаптивни днес? Къде свършва носталгията по свободата на тинейджърството и къде започва кризата на смисъла? С какво от „онзи“ преход не можем да се разделим 20 години и спъва ли то настоящето в естествения му ход на обновление и промяна? Модератори: Неда Соколовска, Рада Езекиева.
На български език.
Вход свободен
В/ХОД арт док зона представя:
Държавата
20. март | 20:00 | Червена зала
ТЕКСТ-ПЪРФОРМАНС

Едно преставление за държавата, каквато ние си я правим и една история от близкото минало: Пламен Горанов и как протестираме, какво създаваме и оставяме след себе си за другите. Това е първата българска драматургия, селектирана на европейски театрални фестивали от ранга на Theatertreffen (Берлин), Temps d'Images и Кьолнския международен фестивал. Преведен на пет европейски езика, текстът за първи път след две години намира подслон в родната си страна и търси своята публика. Текст и драматургия: Александър Мануилов.
На български език.
Вход: 12/10 лв.
В/ХОД арт док зона представя, в рамките на В/ХОД ← назад:
В/ХОДОВЕ към миналото
21.–26. март | 10:00–14:00 | зала Пеша Николова
ВЕРБАТИМ РАБОТИЛНИЦА

В/ХОДОВЕ към миналото обединява модула от събития „В/ХОД назад“ и Софийски театрален салон 2017, като дава възможност за участие, както на професионални актъори, така и на любители в областта на сценичните изкуства. Темата на артистичното изследване е миналото през личния спомен и ретроспекцията, проведени през техниката на вербатим театъра. Уъркшопът ще бъде воден от режисьора Неда Соколовска и актрисата Мила Банчева.
На български език.
Вход свободен
В/ХОД арт док зона представя, в рамките на В/ХОД ← назад:
90-те в образи и думи от редки издания
21.–26. март | 10:00–19:00 | зала Безименна
ИЗЛОЖБА

Изложбата, част от проекта „90-те. Началото на мита“ с куратор Владия Михайлова представя селекция от вече апокрифни печатни издания, създадени от ентусиасти в един период на неизвестност и съзидание.
На български език.
Вход свободен

В/ХОД арт док зона представя, в рамките на В/ХОД ← назад:
Playback театър „Тук и сега“ за „Поколението Ь“
21. март | 19:30 | Червена зала
ИМПРОВИЗАЦИОНЕН ТЕАТЪР

Playback театърът е различен подход към сценичната творба. Създава се в Америка преди повече от 40 години, а успехът му по света не закъснява. Екипът на „Тук и сега“ го разпространява и в България. Методите на Playback театъра правят артистите и публиката съавтори в хода на случване на спектакъла. В рамките на „В/ХОД назад“ и чрез историите на гостите в залата ще се върнем в 90-те години, за да проследим какви са били младите хора тогава и как са устоявали себе си в периода на прехода. Актъори: Ина Гергинова, Мартина Велева, Александър Евтимов – Шаманчето, Александър Чобанов. Диригент: Цвета Балийска. Музикант: Константин Кучев.
На български език.
Вход 12/10 лв.
В/ХОД арт док зона представя, в рамките на В/ХОД ← назад:
Контролирана импровизация
22. март | 19:30 | Червена зала
СОЛО КОНЦЕРТ НА СТЕФАН ГОРАНОВ

В своя първи солов концерт барабанистът Стефан Горанов ще изпълни своя композиция, контролирана от ритмичен модел. Формата е вдъхновена от народните музики на Мароко, Тунис, Камерун, Индия и България, а структурата е силно повлияна от съвременния американски джаз и минимализъм. „В известен смисъл всяка импровизация е „контролирана“, тъй като изпълнителят се съобразява с избран стил и публика, но – основно – знанията на изпълнителя също контролират изпълнението“, казва Горанов.
Вход: 12/10 лв.
Институт Сервантес–София представя:
Хуан Майорга и Нева Мичева
23. март | 19:00 | Червена зала
СЪБЕСЕДВАНЕ

Хуан Майорга е един от най-превежданите испански драматурзи. Той е носител на Националната награда за театър – най-високото признание за сценични изкуства в Испания. Едни от най-успешните му пиеси са: „Към вечния мир“ („La paz perpetua“), „Himmelbeg“ и „Любовни писма до Сталин“ („Cartas de amor a Stalin“). Заедно с преводача и журналист Нева Мичева и актьорa и преподавател от НАТФИЗ проф. д-р Атанас Атанасов, Майорга ще разговаря за своите творби, театъра и изкуството. Aктрисата Меглена Караламбова ще прочете откъс от пиесата на Майорга „Костенурката на Дарвин“.
На български и испански език, с превод.
Вход свободен
Арт група D_CODE_X представя, в рамките на В/ХОД ← назад:
Преди кремацията
24. март | 21:00 | Червена зала
ПЪРФОРМАНС

Какво би оставил човек след себе си в спомените на другите? Пърформансът изследва представите ни за изтичащото време и незнанието ни за това колко ни е отредено в две части. Търсенето на „Призрака на времето“, който всеки носи в себе си, се изразява в страх, срам и отчаяние от духовната нищета и пропуснатите моменти от живота. Пътят, който води до саморазрушение, е винаги същият. I част – „Последният свидетел“ – автор Боян Аврамов; II част – „Изповеди“ – автор Мариян Ценов.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор)
В/ХОД арт док зона представя, в рамките на В/ХОД ← назад:
Блок – емблематични представления от 90-те
25. март | 15:00 | Червена зала
ПРОЖЕКЦИЯ

„Майстора и Маргарита“, реж. Теди Москов

На български език.
Вход свободен
В/ХОД арт док зона представя, в рамките на В/ХОД ← назад:
Блок – емблематични представления от 90-те
25. март | 17:00 | Червена зала
ПРОЖЕКЦИЯ

Откъси от спектакли, реж. Лилия Абаджиева

На български език.
Вход свободен
В/ХОД арт док зона представя, в рамките на В/ХОД ← назад:
Представяне на книгата „Театърът в България. 1989-2015“ на доц. Николай Йорданов
25. март | 19:00 | Червена зала
ДИСКУСИЯ

На български език.
Вход свободен
В/ХОД арт док зона представя, в рамките на В/ХОД ← назад:
Блок – емблематични представления от 90-те
26. март | 15:00 | Червена зала
ПРОЖЕКЦИЯ

„Илюзията“, реж. Галин Стоев

На български език.
Вход свободен
В/ХОД арт док зона представя, в рамките на В/ХОД ← назад:
Блок – емблематични представления от 90-те
26. март | 17:00 | Червена зала
ПРОЖЕКЦИЯ

„Квартет“, реж. Явор Гърдев

На български език.
Вход свободен
В/ХОД арт док зона представя, в рамките на В/ХОД ← назад:
ХОД 17: Лаборатория за изследване на действителността
26. март | 19:00 | Червена зала

Първото за тази година издание на ХОД 17 – превърналата се в традиционна за В/ХОД месечна среща на артисти, студенти и любители – ще се концентрира върху тема от проблематиката на 90-те. Миналото и ексхумацията на забравени събития от началото на прехода ще са отправна точка за създаване на нов документален спектакъл, роден в творчески брейнсторминг между четирима знакови театрали и тяхната публика.
На български език.
Вход: 2 лв.
Дни на НБУ в Центъра за култура и дебат „Червената къща“
Цветана Манева 360°
27.–29. март | 10:00–19:00 | зала Безименна
ВИДЕО ИНСТАЛАЦИЯ

„Във видеопортрета на Цветана Манева опитах да закодирам онова, което свързвам с вълнуващите изживявания в театъра. Смесвайки осветление, специални ефекти и механизация и използвайки високотехнологична снимачна техника, 360-градусовата ротация около Цветана Манева е своеобразен танц, но не само с човека, а и с човешкото.“ Автор: Венелин Шурелов (SubHuman Theatre); звукова среда: Сибин Василев; оператор: Веселин Христов. Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на Културата, НБУ, НХГ, Shortcut Productions, SubHuman Theatre и Phormatik Visual LAB.
Вход свободен.
Университетски театър на НБУ, в рамките на „Дни на НБУ в Центъра за кулутра и дебат „Червената къща“ представя:
Вишневи сестри
28. март | 19:00 | Червена зала
ТЕАТЪР

Един спектакъл за това как: разбираме/не разбираме Чехов; играем/играем с Чеховите пиеси; чувстваме/преживяваме/превъплъщаваме/интерпретираме/коментираме/ритуализираме/митологизираме Чеховите персонажи... и всичко това в един „типичен Чеховски интериор – няколко стола, пейка и масичка със самовар“. Постановка и режисура: доц. Възкресия Вихърова; режисура: гл. ас. д-р Ася Иванова; музика: доц. д-р Георги Арнаудов; сценография: доц. арх. Зарко Узунов; костюмография: доц. Елена Иванова; участват: дипломанти от програма „Театър“ на НБУ.
На български език.
Вход: 10/8 лв.
Университетски театър на НБУ, в рамките на „Дни на НБУ в Центъра за кулутра и дебат „Червената къща“ представя:
Влюбените
29. март | 19:00 | Червена зала
ТЕАТЪР

Днес интерпретираме чрез текста на Карло Голдони историята на любовта като история на нашето несъвършенство. Любовта се оказва свободна територия за реализация на нашата себичност, мнителност, ревност и това поражда редица комедийни ситуации. Постановка: Десислава Шпатова; водещ и драматург: доц. Снежина Петрова; музика: доц. д-р Георги Арнаудов; сценична художествена инсталация: Десислава Морозова; участват: студенти и дипломанти от програма „Театър“ на НБУ, със специалното участие на гл. ас. д-р Ася Иванова.
На български език.
Вход: 10/8 лв.
Дни на НБУ в Центъра за култура и дебат „Червената къща“
Мостът/везна
30. март–1. април | 10:00–19:00 | зала Безименна
ИНСТАЛАЦИЯ

Инсталацията придружава представлението „Премълчаното разказано“. Посетителите на спектакъла и инсталацията могат да създадат свой разказ за ненасилие върху жени като сглобяват различни предоставени фрагменти. Всеки е поканен да донесе малък обект – реален или предполагаем свидетел на насилие. Той ще бъде експониран и стане част от живота на инсталацията. Идея: Възкресия Вихърова; автори: обект-пространство – Зарко Узунов; пространствена драматургия – Деси Морозова; интернет пространство – Петко Георгиев; текстов консултант – Йордан Ефтимов.
Вход свободен
Университетски театър на НБУ, в рамките на „Дни на НБУ в Центъра за кулутра и дебат „Червената къща“ представя:
Моят живот! Да имаш ляв палец
30. март | 16:30 | Червена зала
РАБОТА В ПРОГРЕС

Представлението е създадено по едноиманната книга на Анжела Пенчева – писател и актриса с трайни физически увреждания. Въпреки тежката си диагноза (детска церебрална парализа) Анжела притежава силата да живее, да се весели и създава. В присъствието на самата Анжела визуални артисти, пърформъри, танцьори и хореографи ще покажат как болното тяло провокира изграждането на нова художествена реалност. По идея на доц. Възкресия Вихърова.
На български език.
Вход: 10/8 лв.
Университетски театър на НБУ, в рамките на „Дни на НБУ в Центъра за кулутра и дебат „Червената къща“ представя:
Екселсиор
30. март | 19:00 | Червена зала
ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ

Кое може да ни провокира „да отворим очи и да търсим зрънцето светлина във времето, в което сме? Дали вечната идея за търсене не се противопоставя на вътрешната ни хармония? Много рядко осъзнаваме, че сме тук и сега. Винаги сме в бъдещето и често в миналото. А душата иска да сме в този момент с вътрешния аз.“ Постановка и хореография: гл. ас. д-р Анна Пампулова и гл. ас. д-р Татяна Соколова.
На български език.
Вход: 10/8 лв.
Университетски театър на НБУ, в рамките на „Дни на НБУ в Центъра за кулутра и дебат „Червената къща“ представя:
Забавно като патерица
31. март | 14:00 | Червена зала
ТЕАТЪР

Започвайки с невероятната история на първите заселници с увреждания в Плимут и завършвайки с приказката за Инваляшка, постановката преобръща предразсъдъците към хората с увреждания, включително сред самите тях, и намира хумор във всичко: от представянето им в популярната култура до предизвикателствата на личните взаимоотношения. В спектакъла участват хора с физически увреждания. Режисьор: проф. Ева Волицер; хореография: гл. ас. д-р Анна Пампулова; костюмография: Магдалена Ваклинова, Виктория Серафимова; сценография: Георги Батилов; асистент режисьор: Яна Стоянова.
На български език.
Вход: 10/8 лв.
Университетски театър на НБУ, в рамките на „Дни на НБУ в Центъра за кулутра и дебат „Червената къща“ представя:
Премълчаното разказано
31. март | 19:30 | Червена зала
ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР


Три жени разказват премълчаното по темата за ненасилието върху жените. Те са на различна възраст, заемат различни позиции и имат различен социален статус. В желанието си да продължат напред, те често танцуват, а ако се успокоят дори пеят красиво. Сълзите им се появяват за кратко и се опитват да не безпокоят никого. Режисьор: Възкресия Вихърова. С участието на: Диана Спасова, Добриела Попова, Росица Гевренова и Ивона Маврова.
На български език.
Вход: 10/8 лв.
Минали събития
За събития преди 2017, свържете се с екипа на Червената къща на [email protected]