Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Публични лекции

25. юни (неделя) 2017, 17:00
Червена зала
В/ ХОД → напред представя:
Новият Ренесанс или как еволюирахме до „умно изкуство“ и „артистична наука“
презентация
Леандър Литов и д-р Цветана Иванова са световно признати имена, всеки на своето професионално поле: той като един от водещите учени в СУ и Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), a тя като преподавател в лондонския Central Saint Martins University of Arts. Двамата са основатели на RE – платформа за обединение на наука, изкуство и високи технологии. Те търсят пресечната точка между тях  и имат за цел да  създадат интегрираща методология, която да позволява обмен между различни видове интелигентност.
На български език.
Вход: 5 лв.
 
прочети повече

21 юни (сряда) 2017, 18:30
зала Пеша Николова
Център за култура и дебат „Червената къща“ и Магистърска програма „Културна антропология“ на Софийски университет представят:
Отворен университет, летен семестър „Нови култури”
От читалището до чалготеката – къде живее популярната култура?
лекция
През XIX и XX век народното творчество постепенно е изместено от масово производство на културни продукти. Променят се и носителите на популярната култура – идеализираният селски „народ” е изместен от „презряните маси” от работници в градовете, а всички те заедно – от „пасивните консуматори” на масова култура. Къде да търсим спонтанното творчество на обикновените хора днес? До какво водят процесите на демократизация в културата? Лектор: доц. д-р Валентина Георгиева, (катедра „История и теория на културата“, СУ), доктор по социология от Университета Лавал (Канада).
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

13 юни (вторник) 2017, 18:30
зала Пеша Николова
Център за култура и дебат „Червената къща“ и Магистърска програма „Културна антропология“ на Софийски университет представят:
Отворен университет, летен семестър „Нови култури”
Възходът на аматьора
лекция
Дигиталният обрат от последните три десетилетия направи възможно всеки да бъде писател, режисьор, журналист, изследовател. От една страна този процес подкопа сериозността на много занимания, които преди предполагаха институционално образование – взривът на фалшивите новини дава представа за опасностите на тенденцията. Но дали новият бунт на масите (Ортега-и-Гасет) не предлага нов шанс за овластяване на гражданите? Лектор: проф. Ивайло Дичев, Софийски университет.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

6. юни (вторник) 2017, 18:30
зала Пеша Николова
Център за култура и дебат „Червената къща“ и Магистърска програма „Културна антропология“ на Софийски университет представят:
Отворен университет, летен семестър „Нови култури”
Храната, която събира, храната, която разделя
лекция
Ще разгледаме експлозията от научни, художествени, социални и развлекателни формати, свързани с храната и храненето. Ще предложим интерпретация на храненето като нов общ език и надникнем в големите социални и културни сближения и разделения, които то скрива и разкрива. Лектор: проф. Райна Гаврилова, преподавател по историческа антроплогия в специалност „Културология” на СУ. Изследванията и последните й публикации са в областта на всекидневните практики и по-специално – храната и храненето.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

26. април (сряда) 2017, 18:30
Червена зала
SymbioMatter: лаборатория за симпоетични науки, изкуства и технологии представя:
Гаражни  лаборатории или биохакерството като изкуство
лекция
Лекцията представя така наречената гаражна биология, възникнала през 2008, и наричана още биохакерство, отворен биокод, биопънк и др. Оттогава броят на гаражните лаборатории бързо нараства и в момента съществуват около 100-тина, разпръснати из целия свят. Чрез онлайн платформи техните членове обменят опит, протоколи за правене на експерименти и друга полезна информация. Лекцията ще представи някои от най-активните гаражни биолаборатории в света и техните най-интересни артистични, научни и социални проекти и ще засегне въпросите за био-сигурността и легалните регулации на тази дейност в САЩ, Европа и България. Лектор: Невена Иванова, доктор по философия на технологиите, Токийски университет.
На български език.
Вход: 2 лв.
 
прочети повече

23. март (четвъртък) 2017, 19:00
Червена зала
Институт Сервантес-София представя:
Хуан Майорга и Нева Мичева
събеседване
Хуан Майорга е един от най-превежданите испански драматурзи. Той е носител на Националната награда за театър – най-високото признание за сценични изкуства в Испания. Едни от най-успешните  му пиеси са: „Към вечния мир” („La paz perpetua”), „Himmelbeg” и „Любовни писма до Сталин” („Cartas de amor a Stalin”). Заедно с преводача и журналист Нева Мичева и актьорa и преподавател от НАТФИЗ проф. д-р Атанас Атанасов, Майорга ще разговаря за своите творби, театъра и изкуството. Aктрисата Меглена Караламбова ще прочете откъс от пиесата на Майорга „Костенурката на Дарвин“.
На български и испански език, с превод.
Вход свободен
 


30. януари (понеделник) 2017, 18:30
Червена зала
Посолството на САЩ и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представят:
Как един бивш скинхед поведе битка срещу омразата
лекция на Кристиян Пичолини
В младостта си Кристиян Пичолини помaга да бъде създадено движение на омразата, участва в срещи на Ку-клукс-клан и трупа оръжия, за да може, ако е необходимо, да защити бялата раса от унищожение. След като се отказва от този път започва да гради живота си наново. Сега е съосновател на организация, която през 2016 стартира ExitUSA – единствената програма на Северна Америка, която помага на хората да сe откажат от идеологиите за превъзходство на бялата раса, и е носител на наградата „Еми” за кампанийното видео на ExitUSA за борба с омразата. Пичолини е и музикален ветеран и често търсен лектор и автор. В лекцията си той ще говори за живота си и опасността от присъединяването към екстремистки групи.
На английски език, с консекутивен превод на български.
Вход свободен
 
прочети повече

1. дек. (четвъртък) 2016, 20:00
Червена зала
12-и фестивал на софийската ЛГБТИ общност представя:
Включване на младите хора в усилията за социална промяна 
работно ателие
Ангажирането на младите хора по смислен начин е от решаващо значение за постигането на устойчива промяна. В този уъркшоп включването на младите е представено по лесен начин с различни примери и практически инструменти. Фокусът ще бъде върху ЛГБТИ младежи.Водещ: Квирине Ленкек/Холандия, член на борда на организацията Pink Terrorists.
На английски език, с превод на български.
Вход свободен
 
прочети повече

1. ное (вторник) 2016, 18:30
зала Пеша Николова
Поредица „Граждански седенки” представя:
Каузите, за които се борим
лекция и дискусия
Екипът на сайта pravatami.bg представя правни инструменти за натиск, които граждански групи могат да използват  за своята кауза. Ще последва представяне на две актуални каузи, основните елементи на успешните граждански кампании и пречките пред мобилизиране на обществеността и общуването с институции и медии. Участници: Мирослава Петрова (Гражданска инициатива „Да запазим Корал!!!”); Борис Рангелов (Инициативен комитет за национален референдум за изборна реформа); Георги Илиев, (граждански комитет „Гласувай без граници”). Срещите се организират по проект „Проверка на реалността”, подкрепен от Фондация „Америка за България”.
Изисква се резервация.
На български език.
Вход: 2 лв.
 
прочети повече

14. окт. (петък) 2016, 13:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща” представя:
Бизнесът онлайн в ЕС: какво и кога да очакваме?
семинар
Какви са сегашните ограничения пред предприемачите онлайн, предстоящите промени според плана за единен дигитален пазар в ЕС и очакваните нови възможности и как да се подготвим за тях? На тези въпроси отговарят трима експерти в областта на оналйн предприемачеството: Тодор Ялъмов, Център за изследване на демокрацията, Ева Паунова, член на Европейския парламент от групата на Европейската народна партия, и Деян Петров, Активни потребители. Семинарът се организира в рамките на проект „Дебатна мрежа за Европейския парламент”, изпълняван от „Червената къща” с подкрепата на Европейския парламент. ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

13. окт. (четвъртък) 2016, 16:00
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, Фондация „Свобода от страха” и Асоциация АРТерия
Хляб за тялото, хляб за душата
дискусия
Дискусията представя темата за отглеждането на житни култури, производството на хляб и споделянето му като социален и културен феномен, еднакво валиден сред всички общности. В хода на разговора се търси и съпоставка между хлебните традиции на България и Италия.
На български и италиански, с превод на български.
Вход свободен
 


12. окт. (сряда) 2016, 15:00
зала Пеша Николова
Арт-док зона В/ХОД
Същността на живота: хлябът!
работно ателие
Представяне на различни технологии в приготвянето на хляб и дегустация, които на 13 октомври ще бъдат последвани от дискусия за хляба като социален и културен феномен и представление за историята на хляба в южноиталианската провинция Матера.
На български език.
Вход свободен
 


3. окт.  (понеделник) 2016, 18:30
зала Пеша Николова
Посолството на САЩ в България, Центърът за култура и дебат "Червената къща" и Асоциацията на европейските журналисти-България представят:
Журналистика с раница на гръб: когато оставиш камерата
лекция
Американският военен репортер и автор Кевин Сайтс ще изнесе лекция за моралните противоречия на войната и границата между професионалната отговорност и човешкия дълг. Сайтс има десетгодишен опит в отразяването на войни и бедствия за ABC, NBC, CNN, and Yahoo! News и е наричан „дядото” на журналистите с раница на гръб, тъй като е сред първите, които работят сами, екипирани  единствено с раница с преносима техника за заснемане, писане, редакция и предаване на репортажи от най-опасните точки на планетата. В своя новаторски проект Гореща зона (Hot Zone) той успява да отрази почти всяка война в света за една година, печелейки  през 2006 г. наградата за журналистика „Даниел Пърл” за смелост и почтеност в журналистиката.
Изисква се предварителна регистрация за събитието.
На английски език, с превод на български.
Вход свободен
 
прочети повече

27. септ. (вторник) 2016, 18:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща” представя:
Авторското право в Европейския съюз. Трансгранични нарушения, национална защита?
лекция
Къде и как да търсим защита при нарушение на авторските ни права в рамките на Европейския съюз? Можем ли да търсим национална защита, когато нарушението е извън страната ни? Отговори на тези въпроси ще даде адвокат Емил A. Георгиев чрез няколко реални казуса от практиката и теорията в Европейския съюз. Емил А. Георгиев е адвокат и представител по индустриална собственост. Работи на пресечната точка между технологиите, маркетинга и правото в собствената си кантора Reguligence (reguligence.com) и списва блог за правото и свободата на дигиталните технологии: delibertate.info. Лекцията е част от проекта „Дебатна мрежа за Европейския парламент”, осъществяван от „Червената къща” с подкрепата на ЕП. ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.
На български език.
Изисква се резервация за събитието.
Вход свободен
 
прочети повече

13. септ. (вторник) 2016, 18:30
Червена зала
Центърът за либерални стратегии представя: 
Протестите на гневните
лекция
Лекция на американския политолог Кен Джовит, специалист в областта на сравнителната политология, американската външна политика и посткомунистическите страни и прeподавател в Станфордския университет и Калифорнийския университет в Бъркли. Джовит има специален интерес към анти-западните идеологии и движения. Историческият обхват на лекцията ще стане ясен по време на събитието, а публиката може да очаква да бъде изненадана и провокирана. Лекцията е част от поредицата Мемориални лекции „ДЖУ”, организирани от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС) в памет на Юлия Гурковска (1945-2001 г.), член на управителния съвет и програмен директор в ЦЛС от 1996 до 2001 г. Лекцията ще бъде модерирана от Иван Кръстев, Председател на Управителния съвет и програмен директор за политически изследвания в ЦЛС.
На английски език, с превод на български.
Изисква се резервация за събитието.
 Вход свободен
 
 
прочети повече

28. май (събота) 2016, 18:00
Червена зала
NEDRAma-International - трети фестивал-лаборатория
Най-новата руска драматургия – пътят от текстовия файл до спектакъла
лекция на Ксения Драгунская, последвана от дискусия 
Ксения Драгунская е руски драматург и прозаик, сценарист, детски писател и изкуствовед. Член на Съюза на театралните дейци (СТД) на Русия, негов секретар и председател на комисията по драматургия. Автор на повече от 30 пиеси поставяни с успех по целия свят. Пиесите на Ксения Драгунская се играят както в академични, така и в учебни театри, в ъндърграудни пространства, мазета и прогресивни пространства като сцената на Центъра за драматургия и режисура в Москва.
На български и руски език, с превод. 
Вход свободен
 


9. декември (сряда) 2015, 19:00
Червена зала
София куиър форум 2015 – Сладък съюз представя:
Джендър таланти
презентация
Среща-разговор с художника Карлос Мотта (САЩ). Той ще представи проекта си за уеб платформа "Джендър таланти" (Gender Talents), която се занимава с активистките движения и дискурси за самоопределянето на пола в транс и интерсекс общности по целия свят. Художникът ще говори и за други свои работи, свързани с темите за демокрацията, човешките права и културните различия.
Карлос Мотта е един от участниците в изложбата "Ще си спомнят за нас в бъдещето" в рамките на София куиър форум в галерия "Академия". Неговото гостуване в София е подкрепено от Посолството на Съединените американски щати.
На английски и български език
Вход: 6/4 лв.
 


5. декември (събота) 2015, 17:00
Червена зала
LGBTI Community Fest
ЛГБТИК в ромската общност
лекция и прожекция
Лекция на Галя Стоянова по темата в тукашния контекст и прожекция на документалния филм "Ромски момчета" (Чехия, 2009, реж. Розали Кохоутова, 30 мин.)
На български език
Вход свободен
 


5. декември (събота) 2015, 15:00
Червена зала
LGBTI Community Fest
Превенция на сексуално рисково поведение
лекция
Лекция с Мартин Георгиев, обучител по темите превенция на сексуално рисково поведение и СПИН.
На български език
Вход свободен
 


4. декември (петък) 2015, 20:00
Червена зала
LGBTI Community Fest
Anarchagland
работнo ателие
Уъркшоп с Клау от Gynepunk (Испания). Аудиовизуално пътуване през историята на гинекологията. Спомен за нашите тела и радикално предложение за деколонизация на телата. Anarchagland е независим изследователски проект за историята на гинекологията, който предлага активно и радикално пренаписването й.
На английски и български език
Вход свободен
 


2. декември (сряда) 2015, 19:00
зала Пеша Николова
LGBTI Community Fest
Символи на омразата
презентация
Символи на омразата в съвременното общество. Кои са те и как да ги разпознаваме?
На български език
Вход свободен
 


20. ноември (петък) 2015, 18:00
зала Пеша Николова
Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) представя:
Етнически отношения, Европейски съюз и геополитически следствия: случаите на Естония и Хърватска
публична лекция на д-р Василис Пецинис
Лекцията представя сравнително изследване на моделите за управление на етническите отношения в Хърватска и Естония в процеса на разширяване на ЕС на изток. То поставя в общ контекст вътрешните и външните актьори, които въздействат върху управлението на етническите отношения в двете страни. В Хърватска една систематична трансформация е създала обстоятелства, водещи до формулирането на последователна и широка законодателна рамка, гарантираща правата на малцинствата. В същото време в Естония акцентът върху оцеляването на нацията и защитата на "естонския" характер на републиката вместо до социална стабилност води страната в капана на други съществени развития.
Модератор: д-р Том Джунс (ФХСИ).
Д-р Василис Пецинис e политически съветник на представителството на Европейската комисия в Гърция (COMM-Athens, Political Reporting). В момента той е гост-изследовател в Центъра за балтийски изследвания – Департамент "Политология" в Тартуски университет (Естония). В рамките на проект „Гражданска практика за студенти и учители. Протестите след 2011 г”, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. www.ngogrants.bg.
На английски език.
Вход свободен
 


19. ноември (четвъртък) 2015, 18:00
зала Пеша Николова
Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) представя:
Русофилията като елемент от национал-популизма в Гърция
публична лекция на д-р Василис Пецинис
Лекцията се фокусира върху феномена на "русофилията" в Гърция, ситуирайки го в контекста на национал-популизма. Редица политически анализатори и журналисти изследват гръцката русофилия, но без да я разглеждат като част от национал-популизма, който пронизва изцяло традиционния политически спектър "левица-десница". Подобно изследване обаче е изключително актуално във време, в което Русия набира скорост като съперник на ЕС, а Кремъл търси политически съюзници в Централна и Югоизточна Европа. Резултатите от изследванията на Пецинис показват, че фундаментът на публичната русофилия в Гърция е по-слаб, отколкото смятат мнозина външни коментатори. По-скоро една аисторична и почти "месианистична" представа за "русофилията" се примесва с националния популизъм в светлината на конфликта с ЕС и Германия относно механизмите за справяне с икономическата криза.
Модератор: д-р Том Джунс (ФХСИ).
Д-р Василис Пецинис e политически съветник на представителството на Европейската комисия в Гърция (COMM-Athens, Political Reporting). В момента той е гост-изследовател в Центъра за балтийски изследвания – Департамент "Политология" в Тартуски университет (Естония).
В рамките на проект "Гражданска практика за студенти и учители. Протестите след 2011 г", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.
www.ngogrants.bg
На английски език
Вход свободен
 


26. октомври (понеделник) 2015, 18:30
Червена зала
Център за либерални стратегии (ЦЛС) представя:
Глобална власт и вътрешна сигурност
Публична лекция на Айра Кацнелсън,  професор по политически науки и история в Колумбийския университет и президент на Съвета за изследвания в социалните науки, САЩ. Модератор: Иван Кръстев, ЦЛС. Лекцията е от поредицата Мемориални лекции ДЖУ, организирани от ЦЛС в памет на Юлия Гурковска.
На английски език с превод на български език.
Вход свободен
 
прочети повече

1. юли (сряда) 2015, 18:30
Червена зала
Ретуширане на суверена.
Тялото на Ленин и биохимията на комунизма
Лекция на Алексей Юрчак, Университета в Калифорния, Бъркли. Проектът за съветския суверен е организиран около фигурата на "ленинизма" - дискурсивния и материален конструкт, съставен от текстовете и цитатите на Ленин, образите и скулптурите му, както и от физическото тяло на Ленин в мавзолея. Като център на суверенността, "ленинизмът" е  постоянен и вечен; той е единственият корпус от знание, който не може да бъде оспорван или трансцендиран в рамките на съветския политически дискурс. Всъщност, за да остане "същият", ленинизмът непрекъснато е променян и пресъздаван през цялата съветска история. Текстовете на Ленин са погрешно цитирани и цензурирани, образите му са измисляни и ретуширани, а физическото му тяло е преоформяно и променяно. Биологичната наука, която поддържа и трансформира тялото на Ленин, лежи в основата на тази продължаваща конструкция на Суверена. Какво представлява "ленинската суверенност" от гледна точка на тази наука – с биологическите й лаборатории, химически анализи и анатомични процедури? Как се преплитат политическото и биологическото в този уникален проект за увековечаване на суверена? Как може това тяло да ни помогне да разбираме суверенността днес?
На английски език.
Вход свободен
 
прочети повече

25. юни (четвъртък) 2015, 18:00
Червена зала
Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) представя:
Какво мисли Украйна?
Реформите и олигарсите след Майдана
дискусия
Една година след отстраняването на Виктор Янукович, методите му остават дълбоко вкоренени в реалността на украинския живот. Въпреки украинската "Революцията на достойнството" и продължаващата руска агресия срещу Украйна, местните олигарси са станали дори още по-силни и влиятелни и представляват сериозна заплаха за европейското развитие на Украйна. Олигарсите контролират държавния апарат, големите медии и цели сектори от индустрията. Поради това, ако техните финансови интереси бъдат заплашени, те могат много лесно да стопират реформите. Какви са начините Украйна да се отърси от олигархичното влияние и да изгради необременена политическа система? Възможно ли е да се правят реформи по време на война и доколко самите украинци ги искат?
Ще бъде представена колекцията есета на ЕСВП "Какво мисли Украйна".
С участието на:  Олексий Харан (професор по сравнителна политология и основател на Училището за политически анализи към Националния университет Киев-Мохила), Серхий  Лешченко (депутат от Върховната рада, бивш разследващ журналист и заместник главен редактор на "Украинска правда") и Весела Чернева (директор на софийския офис на ЕСВП).
На английски език с превод на български.
Вход свободен
 


Поради външни на Червената къща причини публичната лекция на Айра Кацнелсън Глобална власт и вътрешна сигурност, планирана за 15. юни (понеделник) от 19:00 в Червена зала, няма да се състои. Извиняваме се за неудобството!  


30. май (събота) 2015, 20:00
Червена зала
II Фестивал-лаборатория NEDRAma-International
Полският театър non-fiction
Лекция на Роман Павловски (театрален критик, Полша).
Фокус Млад полски театър се провежда с подкрепата на Полски институт София.
На полски и български език.
Вход свободен
 


02.декември (вторник) 2014, 18:00
зала Пеша Николова
10. ЛГБТИ Арт Фест: Fear of a Queer Planet
Репатологизация на хомосексуалността в България днес
лекция и дискусия
С участието на Станимир Панайотов
Аудиозапис от събитието - тук.
Видеозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

18.ноември (вторник) 2014, 10:00
Червена зала
Посолството на Норвегия, Българския център за джендър изследвания и Алианса за защита от насилие, основано на пола представят:
Домашното насилие и насилието, основано на полов признак – предизвикателства и решения. Опитът на Норвегия и България
Гост-лектор: Йорген Лоренцен, Норвегия
Знаете ли, че една четвърт от жените в Европа са били жертва на физическо насилие най-малко веднъж в живота си? Работата с извършителите е в основата на превенцията на домашното насилие. Кой е най-ефективният начин да се постигне това? Норвежкият експерт Йорген Лоренцен ще сподели своя опит с българските си колеги.
Аудио запис от събитието - тук.
На английски език, със симултанен превод.
Вход свободен
 


11 октомври (събота) 2014, 13:00-19:00 ч.
Червена зала
Сдружение „Нонсофия” представя:
Ортогонал14: Международен форум за безпредметно изкуство
публични лекции на проф. Бруно Хаас (Германия), Боб Бонис (Холандия), Саймън Инграм (Нова Зеландия); презентации на Арян Янсен (Холандия), Теодорис Маркоглу, Йоргос Вурлидас (Гърция), Анна-Мария Богнер, Красимира Стикар (Австрия); прожекция на „Рихард Паул Лозе (1902-1988)” (документален,1988, Швейцария); „Шагал за по-малко от половин кило картофи” (документален, 1996, Гърция). За повече информация: http://www.orthogonal.bg/, http://www.nonsofia.org/, www.twitter.com/nonsofia. Лекциите и презентациите са на английски език, без превод. Филмите са на немски, гръцки и английски език, без превод.
Вход свободен
 


10 октомври (петък) 2014, 11:00-20:00 ч.
Червена зала
Сдружение „Нонсофия” представя:
Ортогонал14: Международен форум за безпредметно изкуство
публични лекции на проф. Бруно Хаас (Германия), Боб Бонис (Холандия), Саймън Инграм (Нова Зеландия); презентации на Арян Янсен (Холандия), Теодорис Маркоглу, Йоргос Вурлидас (Гърция), Анна-Мария Богнер, Красимира Стикар (Австрия); прожекция на „Рихард Паул Лозе (1902-1988)” (документален,1988, Швейцария); „Шагал за по-малко от половин кило картофи” (документален, 1996, Гърция). За повече информация: http://www.orthogonal.bg/, http://www.nonsofia.org/, www.twitter.com/nonsofia. Лекциите и презентациите са на английски език, без превод. Филмите са на немски, гръцки и английски език, без превод.
Вход свободен
 


4 октомври (събота) 2014, 18:30 ч.
Червена зала
Институт Конфуций София към СУ "Св. Климент Охридски" представя:
Лекция с филмови откъси “Живот и музика: цигуларят и майстор на цигулки/лютиера Тан Шуджън, Шанхай (1907 – 2002)”
Лектор: Доктор Хайнрих Гайгер
Гост в разговора: Сиууей Джоу-Гайгер
Историята на музиката за цигулка в Китай е неделимо свързана с делото на цигуларя, музикалния педагог и специалист по изработка на цигулки Тан Шуджън (1907 – 2002). В беседата към филма със Сиууей Джоу-Гайгер – една от учениците на Тан – e предложена информация от първа ръка относно развитието на западната класическа музика в Китай.
На немски и китайски език с превод на български; филмите са на английски език.
Вход свободен
 
прочети повече

2 октомври (четвъртък) 2014, 18:30 ч.
Червена зала
Институт "Конфуций София" към СУ "Св. Климент Охридски" представя:
Нацъфтели клонки: западна класическа музика в Китай
лекция с музикални примери
Лектор: Доктор Хайнрих Гайгер. Изпълнител на цигулка: Сиууей Джоу-Гайгер
Китаистът д-р Гайгер предлага поглед към изключително динамичната история на класическата музика в Китай, която по същността си е история на срещата между различни култури. Сиууей Джоу-Гайгер изпълнява китайски музикални творби, композирани или преработени за цигулка.
На немски език с превод на български.
Вход свободен
 
прочети повече

15 юли (вторник) 2014, 18.00 ч.
Червена зала
МАНИФЕСТА 10 – между политическия активизъм и чистото изкуство
Няколко седмици преди откриването на Манифеста 10 в Санкт Петербург, кураторът Каспър Кьониг и организаторите не можеха да се закълнат, че мащабното арт биенале действително ще се случи. Серия протестни акции и петиции за бойкот или промяна на мястото на Манифеста 10 извън Русия съпътстваха подготовката. От участие в него в знак на протест срещу опасността от колаборация с режима на Путин и неговата политика, се оттеглиха арт колективи като „Что делать?“ и художници като Павел Алтхамер, Дан Пержовски, Артур Жмийевски. Даже ключовият партньор и домакин на събитието, директорът на Ермитажа Михаил Пьотровский, успя да всее смут с изказвания като това, че „руснаците ненавиждат съвременното изкуство, за разлика от “нормалното“ такова“... И все пак, на 28 юни 2014 г. Манифеста 10 отвори врати в Петербургския Ермитаж за публиката. За изкуството, което представя Манифеста 10, за политическите дебати, които провокира, ще ни разкаже и покаже Яра Бубнова, основател на Института за съвременно изкуство в София, един от кураторите през 2002 г. на Манифеста 4 във Франкфурт на Майн и член (2002 - 2010) на Международния съвет на Фондация Манифеста. Модератор на дискусията – Десислава Гаврилова, основател и председател на Центъра за култура и дебат „Червената къща“.
Аудиозапис от събитието - тук.
Видео запис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 


20 юни (петък) 2014, 19.00 ч.
Червена зала
Завръщането на Сизиф: потребление, скука и разпад в България от късния социализъм
лекция на Кристофър Скарбъро (Кингс Колидж, САЩ)
Кристофър Скарбъро изследва връзката между скука и потребление в България от късния социализъм през обектива на визуалното изкуство от епохата. Той стъпва основно върху материал от хранилищата на Градската галерия на Хасково, където прекарва година и половина, описвайки всички творби, постъпили от 60-те до 1989 г. Работата му поставя под въпрос обяснението, че социализмът се разпада, защото не може да осигури потребление на качествени стоки като тези в страните отвъд Желязната завеса. Въпреки по-ниските стандарти на живот спрямо конкурентите им в Студената война, източноевропейските системи по всички исторически критерии имат забележително добро производство. Българското изкуството от епохата разкрива празнотата, yсилието и скуката в живот, подчинен на чисто потребителски стремежи. Разпадът на социалистическата система в края на 1989 е провал на обуржоазяването, разкриващ дълбокото разочарование от “добрия живот” в късния социализъм на “средната класа”.
Видеозапис от събитието - Тук.
Можете да гледате видео запис с коментар от уеб портал "Култура" тук.
На английски с превод на български.
Вход свободен
 


4 юни (сряда) 2014, 19.00 ч.
Червена зала
Минало несвършено: Историята, Русия, Украйна и Европа
публична лекция на Тимъти Снайдер (професор по история в университета в Йейл и изследовател в Института за науките за човека (IWM), Виена)
Лекцията е от поредицата Мемориални лекции ДЖУ, организирани от ЦЛС от 2002 г. досега в памет на Юлия Гурковска (1945-2001 г.). Джу е била член на управителния съвет и програмен директор в Центъра за либерални стратегии от 1996 до 2001 г. Тя се присъединява към ЦЛС, след като обикаля света по море, занимава се с кино и музика и навлиза в политиката като началник на кабинета на първия демократично избран президент на България. Повече информация н http://www.eurozine.com/articles/2014-04-16-snyder-en.html.
Модератор: Иван Кръстев (ЦЛС)
Видеозапис от събитието - тук.
Аудиозапис от събитието - тук.
На английски с превод на български език.
Вход свободен
 
прочети повече

30 май (петък) 2014, 18.00 ч.
Червена зала
Фестивал – лаборатория NEDRAma-international
Документалният театър в Европа
лекция на Моли Флин (Великобритания)
Моли Флин е докторант в университета в Кеймбридж и изследовател на руския документален театър на 21 век. Една от темите, върху които работи, е спомените и драмата на паметта в документалния театър на Русия днес. Изучавала е актьорско майсторство в „Experimental Theatre Wing” в Ню Йорк и в Санкт Петербургската театрална академия. Тя е съосновател на клона на нео-футуристите в Ню Йорк, където е работила като aвтор, режисьор и изпълнител на знаковото за трупата представление „Too Much Light Makes the Baby Go Blind”. Други забележителни изяви включват ролята на Лизи Бордън в „Cabaret Murderess”, редица роли в спектакъла ‘’Тerezin: Children of the Holocaust” и Герда в постановката на театър „Joseph Beuys” – “Legacy of Silence” (2010). Съавтор на проекта на NEdrama – „Линди танцува блус”.
На английски език.
Времетраене: 60 мин.
Вход свободен
 


10 април (четвъртък) 2014, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Институтът за изследване на близкото минало, Фондация Америка за България и Червената къща представят
Необичайни контакти през Студената война: Българското „културно проникване” в САЩ през 70-те и 80-те години на 20-ти век
публична лекция на Теодора Драгостинова (Университет на Охайо, Кълъмбъс, САЩ)
Тази лекция разглежда българската културна дипломация през 70-те и 80-те години на 20-ти век, и официалната й мисия да пропагандира българската култура и история в световен мащаб по случай 1300 годишнината от основаването на българската държава.Тези културни прояви, проведени под покровителството на Людмила Живкова, съчетават класово-идеологически, национални/националистически и своебразно универсални принципи базирани на източни философски традиции, но въпреки официалната функция на културните идеи в контекста на „разведряването”, тяхното конкретно реализиране на локално ниво, разкрива редица необичайни контакти, които могат да се интерпретират само в контекста на глобалната културна Студена война. Лекцията засяга и темата за съвременните „войни за памет”. Докато през 70-те години тези културни събития бяха интерпретирани като "културен пробив” или „проникване”, наскоро имаше опити периодът на разгърната културна дипломация да се представи като "културно отваряне" на България към света. Лекцията показва как историята на българската Студена война се изучава различно, ако изследователят е базиран в чуждестранна изследователска институция.
Дискутант: Пламен Дойнов
Модератор: проф. Ивайло Знеполски, Институт за изследване на близкото минало
На български език.
Видео репортаж по БНТ "Как България прави културна пропаганда в Америка през Студената война" вижте тук, а радио интервю "Необичайни контакти през Студената война: Българското „културно проникване” в САЩ през 70-те и 80-те години на 20-ти век" чуйте тук.
Тук можете да прочетете статията "Необичайни контакти през Студената война" на потал "Култура".
Видеозапис от събитието - тук.
Аудиозапис от събитието - тук.
Вход свободен
 
прочети повече

7 април (понеделник) 2014, 18.00 ч.
Червена зала
Чешки център, Червената къща и Френски институт в България представят:
Ян Паточка: Европа и културата
лекция-дебат
Ян Паточка е забележителна и уникална фигура сред философите от втората половина на ХХ век. Той е единственият, който развива Хусерловото изследване върху философската съдба на Европа и следователно единственият, който смята философския въпрос за Европа като определящ; той единствен приема европейското философско наследство като основа на философската мисъл за политическия живот. Сякаш е трябвало тази мисъл да се срещне с политическата общност, за да се разкрие едновременно философският и политическият залог за европейската култура. Оригиналният размисъл на Паточка се състои в това, че по много гъвкав начин свързва идеята за Европа с идеята за философия чрез предаване на разбирането на понятията кулутра, политика и история. Именно този възел между политика, култура и история, който обхваща философския смисъл на Европа, ще трябва да развържем. Резултатът от това „развързване” не е чисто абстрактен: той засяга мястото и бъдещето, което можем от днес да предвидим за Европа в един глобализиран свят, който вече не е организиран от европейската култура, дори и в един свят, в който Европа би могла да бъде само музей на отдавна отминало време. Паточка смята, че Европа е повела света към планетарното глобализиране, в което се намираме днес, но че изцяло подчиненият на техниката и капитализма свят противоречи на изконния философски смисъл на Европа, и ние трябва да го възстановим.
С участието на Етиен Тасен (Лаборатория за социална и политическа промяна Университет Париж-Дидро – Сорбона Париж Сите) и Лидия Денкова (НБУ).
Aудиозапис от събитието - Тук.
Симултанен превод с френски и български език.
Вход свободен
 
прочети повече

24 януари (петък) 2014, 19.00 ч.
Червена зала
Магистърска програма „Артистични психо-социални практики” на Нов български университет и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представят:
Кой съм аз? Действам ли по своя воля или съм ръководен от постъпките на предишните поколения?
В тази публична лекция Ева Фалстрьом Борг, Швеция вдъхновена от пионерската работа на проф. Ан Анселин Шютценберже, Франция изследва идеите за геносоциограмата и пренасянията през поколения.
Ние действаме, провокирани от нерешени проблеми и травми, останали от предишните поколения на нашите разширени семейства. Те оставят невидим отпечатък, причиняващ безкрайни повторения преди да бъдат осъзнати и преработени. Проследяването и анализът на този вид ко-несъзнавано знание ни помага при приключването на нашите незавършeни семейни истории и освобождава както собствената ни воля и действия, така и тези на следващите поколения.
Гостуването на Ева Фалстрьом Борг е част от поредицата международни семинари, които Червената къща прави след приемането си през юни 2012 за редовен член и официален обучителен институт на Федерацията на европейските психодрама тренинг организации (ФЕПТО).
Видеозапис от събитието - тук.
Аудиозапис от събитието - тук.
На английски език с консекутивен превод на български език.
Вход свободен

Ева Фалстрьом Борг от Швеция е старши психотерапевт и психодраматист. Тя води  международни обучителни семинари и семинари за супервизия в областта на психотерапията, психодрамата, библиодрамата, импровизационния театър и възстановителното правосъдие. Учен в областта на политическите науки. Активист на социалната промяна и демокрацията.
През 2010 година й е присъдена награда на ФЕПТО за цялостни постижения и принос.
 
 


11 януари (събота) 2014, 16.00 ч.
Червена зала
Безнаказаността от изток на юг и наследството на Студената война
публична лекция на Педро Роса Мендез (Португалия)
Студената война се води и за влияние в новите независими държави в Африка и Азия. Много от освободителните или съпротивителни движения в Латинска Америка, Африка и Азия са имали пряка подкрепа на една или няколко страни от бившия съветски блок - и не само СССР. Наследството на сътрудничеството в областта на сигурността е добре изследвана тема от Студената война в която се признава нуждата от подход, свързан с настоящата история на съвременна Африка, особено когато говорим за контекста, който могат да дадат политическите науки и изследванията в областта на сигурността и конфликта. Педро Роса Мендез е изследовател в EHESS в Париж. Той се занимава с един конкретен казус от Гвинея – Бисау между 1969 г. и 1992 г., период, обхващащ приблизително последните години на войната за освобождение и първите 15 години на независимост и изграждане на държавността. Той анализира наследството на съветско влияние и разглежда различните стратегии в рамките на Съветския блок в играта в отношенията с новите страни в Африка. Това е като приказка за кооперирането „Изток-Юг”, в която обаче прозира тясното взаимодействие между политическите и военните елити от Москва, Букурещ или Хавана до Луанда, Мапуто, Адис Абеба и Бисау. Студената война, в този смисъл, не е свършила - последиците от нея са все още в играта в много столици по-голямата Юга. С подкрепата на Балканския тръст за демокрация.
Можете да прочетете статията "Безнаказаността от изток на юг и Студената война" и да гледате видео запис от уеб портал "Култура" тук.
Видеозапис от събитието - тук.
Аудиозапис от събитието - тук.
На английски език с превод на български език.
Вход свободен
 
прочети повече

9 декември (понеделник) 2013, 18.30 ч.
Червена зала
Център за либерални стратегии представя:
От протест към политики: неясните пътеки на движенията на средната класа
публична лекция на Соли Йозел (политически анализатор, журналист, преподавател в университета Кадир Хас - Истанбул)
Соли Озел е един от водещите външно-политически анализатори в Турция. В момента е преподавател по международни отношения и политически науки в университета Кадир Хас в Истанбул и колумнист на турския ежедневник Habertürk. Анализите му се публикуват в издания като Sabah, Newsweek Türkiye, Washington Post. Бил е главен редактор на турското издание на списание Foreign Policy. Соли Озел защитава докторат по политически науки в Калифорнийския университет в Бъркли. Преподава в много престижни университети в САЩ, Европа и Турция.
Лекцията е от поредицата „Мемориални лекции Джу”, организирани от Център за либерални стратегии в памет на Юлия Гурковска (1945-2001).
Можете да прочетете статията "От протест към политики.Неясните пътеки на движенията на средната класа" и да гледате видео запис от уеб портал "Култура" тук.
Видеозапис от събитието - тук.
Аудиозапис от събитието - тук.
На английски език, с превод на български език.
Вход свободен
 
прочети повече

20 ноември (сряда) 2013, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото” представя:
Авторитетът на малката държава в йерархични режими. България между експлоатация и сътрудничество, 1933-1956 г.
лектор: Вера Асенова (Централно Европейски университет, Будапеща)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за академични изследвания) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 


6 ноември (сряда) 2013, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото” представя:
Икономическите реформи в България от средата на 60-те до 1989 г.
лектор: Илиана Марчева (Институт за исторически изследвания, БАН)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за академични изследвания) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


5 ноември (вторник) 2013, 19.00 ч.
зала „Пеша Николова”
СеминарБГ и Червената къща представят поредицата „Новите интерактивни култури”:
Молът като пространство на труд
лектор: Росица Генчева (департамент „Антропология“, Нов български университет)
Повечето изследователи разглеждат моловете предимно като места на нови консумативни практики, където форми на демонстративно разточителство се съчетават със също толкова демонстративно социализиране и забавление. За разлика от тях, лекцията се опитва да обърне внимание на работещите в мола и да анализира мола като работно място, като свърже проблематиката на потреблението с тази на труда. Тя се базира на метода на „уличната етнография“, наблюдения и серия интервюта с мениджъри на магазини, продавачи и обслужващ персонал, като се стреми да очертае техните траектории в – и възприятия за - пространствата на мола.
Видеозапис от събитието - тук.
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 


27 септември (петък) 2013, 18.30 ч.
Червена зала
Българското общество по групова анализа и групови процеси и Университет „Зигмунд Фройд”, Виена, представят:
Емоционалното страдание като предизвикателство за политиката и психотерапията
публична лекция на Проф. д-р Алфред Приц (Ректор на Университет „Зигмунд Фройд”, Виена)
Емоционалните разстройства се проявяват като епидемия в световен мащаб. В Европа са правени изследвания, които показват, че до 35 процента от населението в един или друг момент от живота си преживява емоционални страдания. Какво да правим? Какви са отговорите на тези удивителни открития? Има нужда да бъдат предприети действията както на политическо, така и на професионално ниво. Политиците са безпомощни без експертизата на специалистите. Задачата ни като професионалисти е да подкрепим политическата сфера с нашето знание и изследвания.
Модератор на вечерта: Цветелина Йосифова
Видеозапис от събитието - тук.
Аудиозапис от събитието - тук.
На английски език с консекутивен превод на български.
Вход свободен


За лектора:
Проф. Алфред Приц е психоаналитик и групов аналитик, eдин от основателите и Ректор на Университет „Зигмунд Фройд”, Виена. Инициатор и основен създател на Закона за психологията и психотерапията, приет от Народното събрание на Австрия през 1990 година. От 2005 година е президент на Световния съвет по психотерапия и Генерален секретар на Европейската асоциация по психотерапия (ЕАП). Водил е психотерапевтични обучителни програми в Албания, Сърбия, Русия и Украйна. Има различни публикации в книги и списания по психотерапия.
 
прочети повече

3 юли (сряда) 2013, 17.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Театър „Реплика” (България), Студио за документален театър „Vox populi” (България) и Emergency Theatre (Берлин, София, Скопие, Хамбург, Москва) представят:
NEДРАма – театрална лаборатория за документален театър и съвременна драматургия
Съвременната полска драматургия
лекция на Роман Павловски (театровед, Полша)
Видеозапис от събитието - част 1 и част 2.
На полски език с превод на български език.
Вход свободен
 
прочети повече

2 юли (вторник) 2013, 17.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Театър „Реплика” (България), Студио за документален театър „Vox populi” (България) и Emergency Theatre (Берлин, София, Скопие, Хамбург, Москва) представят:
NEДРАма – театрална лаборатория за документален театър и съвременна драматургия
Историята и развитието на феномена „нова драма” и „документален театър” в Русия

лекция на Павел Руднев (театровед, Русия)
Видеозапис от събитието - част 1 и част 2.
На руски език с превод на български език.
Вход свободен
 
прочети повече

2 юли (вторник) 2013, 15.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Театър „Реплика” (България), Студио за документален театър „Vox populi” (България) и Emergency Theatre (Берлин, София, Скопие, Хамбург, Москва) представят:
NEДРАма – театрална лаборатория за документален театър и съвременна драматургия
Тенденцията „автентично/документално” в българския театър – подходи и развитие от началото на XXI век и до днес
лекция на Милена Михайлова (театровед, България)
Видеозапис от събитието - част 1, част 2 и част 3.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

1 юли (понеделник) 2013, 17.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Театър „Реплика” (България), Студио за документален театър „Vox populi” (България) и Emergency Theatre (Берлин, София, Скопие, Хамбург, Москва) представят:
NEДРАма – театрална лаборатория за документален театър и съвременна драматургия
Ден на Германия и немския театър – първа част
Лекция на Борис Никитин (театровед и театрален режисьор, Германия) за документалния театър в Германия.
Видеозапис от събитието - част 1 и част 2.
На немски език с превод на български език.
Вход свободен
 
прочети повече

30 юни (неделя) 2013, 18.00 ч.
Червена зала
Театър „Реплика” (България), Студио за документален театър „Vox populi” (България) и Emergency Theatre (Берлин, София, Скопие, Хамбург, Москва) представят:
NEДРАма – театрална лаборатория за документален театър и съвременна драматургия
С участници от Германия, Полша, Русия и България.
Проектът се осъществява с подкрепата на Полски институт – София, Гьоте-институт в България, Театър „Йозеф Бойс”, Москва и Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”.
Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай”
презентация-лекция на Ирина Голева и Огнян Голев за идейната същност на работа им, историята и бъдещите цели на сдружението (http://www.pds-org.blogspot.com/)
Вход свободен
 


30 юни (неделя) 2013, 16.00 ч.
Червена зала
Театър „Реплика” (България), Студио за документален театър „Vox populi” (България) и Emergency Theatre (Берлин, София, Скопие, Хамбург, Москва) представят:
NEДРАма – театрална лаборатория за документален театър и съвременна драматургия
С участници от Германия, Полша, Русия и България.
Проектът се осъществява с подкрепата на Полски институт – София, Гьоте-институт в България, Театър „Йозеф Бойс”, Москва и Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”.
Възникване и развитие на документалния театър в Москва
лекция на Георг Жено, режисьор (Германия/Русия) (www.beuystheater.ru)
На руски език с превод на български език.
Вход свободен
 


26 юни (сряда) 2013, 18.00 ч.
Червена зала
Театър „Реплика” (България), Студио за документален театър „Vox populi” (България) и Emergency Theatre (Берлин, София, Скопие, Хамбург, Москва) представят:
NEДРАма – театрална лаборатория за документален театър и съвременна драматургия
С участници от Германия, Полша, Русия и България.
Проектът се осъществява с подкрепата на Полски институт – София, Гьоте-институт в България, Театър „Йозеф Бойс”, Москва и Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”.
За историята и целите на Студио за документален театър "Vox populi"
лекция на Неда Соколовска (България) (http://www.studiovoxpopuli.org/)
На български език.
Вход свободен
 


12 юни (сряда) 2013, 19.30 ч.
зала „Пеша Николова”
СеминарБГ и Червената къща представят в поредицата “Новите интерактивни култури”:
Ритуали на удоволствие, ритуали на власт: спортът и медиите
лекция на доц. Орлин Спасов, последвана от дискусия
Спортът: отвъд неподправената радост на феновете, едно привидно неутрално поле се оказва обект на всевъзможни желания. Как спортът се превръща в „общо място” за толкова различни и често на пръв поглед несъвместими аспекти на съвременната политика, икономика и култура? Защо спортът е толкова привлекателен за днешното общество? Какви са ефектите от нарастващата популярност на спортните практики и как те трансформират опита на медиите и на публиката? Орлин Спасов е доцент във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“, доктор по социология.
Видеозапис от събитието - част 1, част 2 и част 3.
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 


10 юни (понеделник) 2013, 17.30 ч.
Червена зала
Сдружение „Училище за нашите деца” и Валдорфско начално училище „Професор Николай Райнов” представят:
Защо валдорфската педагогика е модерно образование в съвременния свят
публична лекция
Въвеждаща лекция на Ян Нет, валдорфски педагог от Холандия, за основите на валдорфската педагогика и есенцията на преподаване с практически примери, въпроси и отговори.
От 10 до 12 юни 2013 г. сдружение „Училище за нашите деца” и Валдорфско начално училище „Професор Николай Райнов” организират и Семинар: Валдорфска педагогика за начални учители (1-4 клас). Повече информация за семинара можете да откриете на   http://www.waldorf.bg/bg/index.html#50, http://www.waldorf.bg и https://www.facebook.com/groups/111941795618454/?fref=ts:
На български и на английски език.
Вход за лекцията: 5 лв.
 


21 май (вторник) 2013, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото” представя:
Гръцката въображаема общност преди и след Освобождението на страната. Убеждения и дилеми
лектор: Василис Марагос (Гърция)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за академични изследвания) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 


24 април (сряда) 2013, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото” представя:
Надпреварата за Солун. Българи и гърци от съжителство към война
лектор: Юра Константинова (Институт за Балканистика с Център за тракология, БАН)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за академични изследвания) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 


28 март (четвъртък) 2013, 18.00 ч.
зала „Гъливер”
Френският институт в България, Е-Citizenship и Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представят:
Тунизийската революция: приноса на правото
лекция на Джамил Сайа
Откакто започнаха събитията, които наричаме „тунизийска пролет“, революционната идея е въздесъща. Този същински исторически поврат е стъпка, която бележи не само разрив с бившия решим, но преди всичко приравняване към универсалните ценности. Народът прояви волята да излезе окончателно от историческата си изолация и поеме по пътя на доброто, като загърби злото. С участието на Анна Кръстева и Петя Георгиева.
Видеозапис от събитието - част 1, част 2, част 3.
Аудиозапис от събитието - тук.
На френски, с консекутивен превод на български език.
Вход свободен
 
прочети повече

28 март (четвъртък) 2013, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Култура и контракултури на младите хора в България през 70-те и 80-те години на ХХ век
лектор: Михаил Груев (Софийски университет „Св. Климент Охридски”)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
Видеозапис от събитието - част 1, част 2.
Аудиозапис от събитието - част 1, част 2.
На български език.
Вход свободен
 


13 март (сряда) 2013, 17.30 ч.
зала „Гъливер“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Земеделие и индустриализация в Югоизточна Европа по време на първата глобализация в светлината на съвременната теория на икономическото развитие
лектор: Михаел Копсидис (Институт по земеделско развитие в централна и източна Европа (IAMO), Хале, Германия)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за академични изследвания) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
Видеозапис от събитието - тук.
Аудиозапис от събитието - тук.
На английски език, без превод.
Вход свободен
 


20 февруари (сряда) 2013, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на минлото“ представя:
Крахът на Гърция: история и политическа икономия
лектор: Екатерина Никова (Институт за балканистика с Център за тракология)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 


6 февруари (сряда) 2013, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Към подреждането на пъзела: нормираните цени в Румелия от средата на XVII до началото на XIX век
лектор: Християн Атанасов (Държавна агенция "Архиви")
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 


4 февруари (понеделник) 2013, 18.30 ч.
Червена зала
Стамболийски: земеделско движение и национализъм - един случай, който предлага нова перспектива
публична лекция на Ерик Халси (САЩ)
Докато изследванията върху земеделското движение през годините забавят темпото, всъщност се увеличава релевантността му спрямо проблемите, които то се е опитвало да реши. Първата стъпка към придобиването на едно ново и по-широко разбиране е преразглеждането на това  движение през призмата на национализма.
Ерик Халси е американски гост изследовател по програма „Фулбрайт“ в Софийски университет, като в продължение на една година, подготвяйки своята докторска дисертация, целта му е да изследва връзката между Александър Стамболийски и национализма.
Дискутант: Николай Поппетров (Институт за исторически изследвания (ИИИ) при БАН, специалист по българска история XXв.)
Модератор: Тони Николов
Видеозапис от събитието - част 1, част 2, част 3.
Аудиозапис от събитието - тук.
На английски език с превод на български език.
Вход свободен
 


23 януари (сряда) 2013, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Производствени и търговски структури в Търново през Възраждането
лектор: Светла Атанасова (Регионален исторически музей, Велико Търново)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
Видеозапис от събитието - част 1, част 2.
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен

 


12 декември (сряда) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Търговията между Брашов и Видин, 14-15 век
лектор: Снежана Ракова (Югозападен университет, Благоевград)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
Видеозапис от събитието - част 1, част 2.
Аудиозапис от събитието - част 1, част 2.
На български език.
Вход свободен
 


29 ноември (четвъртък) 2012, 18.30 ч.
Червена зала
Учене и преподаване на психопатология чрез филми
лекция-презентация на Д-р Карл Голинг (психоаналитик, групов аналитик, преподавател по психоанализа в Университет „Зигмунд Фройд", Виена)
Тази лекция, организирана под формата на образователно забавление, представя възможен начин за използване на филми за преподаване на психопатология. Тя се базира на преподавателския опит на лектора, придобит при преподаването на психоанализата и психопатологията в Университета „Зигмунд Фройд” във Виена, и включва обобщение на становището на лектора за взаимовръзката между филмовата индустрия и психоанализата, последвано от демонстрация на компютърно приложение, чиято цел е обединяването на психоаналитичната теория с филми. Приложението вече се прилага в обучението на психотерапевти в Университета „Зигмунд Фройд” във Виена (и Д-р Голинг го е използвал да илюстрира групови теми при обучението на групови аналитици от програмата по групова анализа тук в Червената къща). Чрез нея студентите наблюдават и сравняват психически състояния, техния произход, клиничната им картина на развитие и резултати, както те са изобразени от филмовата индустрия от самото й начало. Тази компютърна програма обхваща база данни от филми и термини от психоанализата. Например, при избор на термина "психоза" приложението позволява последващо сравнение на над 20 различни филмови сцени, изобразяващи психоза. При избор на термина "натрапливост..." програмата предлага над 50 сцени... или цялата класификация на ICD10/DSM4... чрез простото натискане на бутон.
На английски език с консекутивен превод на български език.
Вход: 10/7 лв.


За лектора:
Карл Голинг
, NCPsyA (Национално кредитиран психоаналитик, САЩ) (1951, Австрия) е доктор по психология, психоаналитик, Advanced Organisational Consultant (Tavistock Institute, London), групов аналитик и тренинг аналитик. Израства в Индинозия, Австралия, Египет и Германия където баща му работи като професор по математика и инженерни науки в различни университети. Завършва гимназия във Франкфурт на Майн, Германия; психология и философия в Университета в Инсбрук, Австрия. Придобива професионалната си квалификация на психоаналитик и групов аналитик в Националната психологическа асоциация по психоанализа (NPAP), Ню Йорк, САЩ, където живее и работи от 1977 до 1992 г. Там има частна практика като психотерапевт и работи като клиничен психолог в изправителна институция за младежи в Ню Джърси, където се занимава с кризисни интервенции, индивидуална и групова терапия, диагностика и лечение на младежи-нарушители. През 1992 година се завръща във Виена, където работи в индивидуална и групова частна практика. Преминава обучение в Advanced Organisational Consultation Programme към Tavistock Institute, London. От 2004 до 2007 г. е член на изпълнителния комитет на Tavistock Institute Advanced Organisational Consultation Society, London. Преподавател, тренинг аналитик и супервизор в Университет „Зигмунд Фройд”, Виена.
 


28 ноември (сряда) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Хаджът от българските земи през ХV-ХVІІ век: социални и идеологически измерения
лектор: Олга Тодорова (Институт за исторически изследвания, БАН)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


18 ноември (неделя) 2012, 14.00-17.00 ч.
Червена зала
Асоциация за свободен театър АСТ и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представят:
АСТ Фестивал за свободен театър
Движещото се тяло като потенциал за танц и театър
псевдо лекция с лектор Галина Борисова, реална видео-прожекция и отворена дискусия между лектора и публиката
Анализирайки информацията която имаме, неминуемо се сблъскваме с открития от миналото, които ни респектират. Разбира се откриваме и оригинали, на които искаме и не искаме да подражаваме. Виждала съм много копия, които не знаят кого цитират. Коментирайки създаденото преди нас ми се струва, че можем свободно да интерпретираме информацията, като я цитираме, а защо не и да я подменяме или осуетяваме. Лекция, която не претендира 100 процентова достоверност, тъй като не е изследователски проект, а по-скоро е артистична провокация към копи-пейст културата. Темата на обсъждане е  периодът на пост-модернизма (Джъдсън Чърч), 60-те на миналия век в САЩ и по-специално филмите на Ивон Рейнър.
На български език.
Вход: 2 лв.
 
прочети повече

16 ноември (петък) 2012, 18.30 ч.
зала "Пеша Николова"
Оценка в действие
публично представяне на Селия Сканлан, Шотландия (психодрама-терапевт, старши обучител и супервизор, сертифициран психотерапевт във Великобритания, притежател на Европейски сертификат по психотерапия)
Този семинар-представяне демонстрира психодрамата като инструмент за извършване на оценка. Той проследява процеса от оценката на клиенти посредством по-конвенционалния метод на разговор клиент–терапевт; през определено действие при кризисни моменти; и достига до сегашната практика на Селия Сканлан на действие, инициирано от самото начало. Представянето сравнява и съпоставя тези начини на работа и преценява ползите и потенциалните дефицити на оценка чрез действие. "Вярвам, че работата чрез предприемане на психодраматично действие дава по-голяма самостоятелност на клиента, доколкото той има по-голяма свобода да прецени какво да разкрива или да не разкрива. Така клиентът може да получи ясна представа за себе си, което води до емоционалното му благополучие”. Този семинар-представяне е разработен според начина на работа на Селия Сканлан при използването на психодрама в работата с групи и индивиди. Тя има опит в провеждането му както под формата на кратък уъркшоп, така и като целодневно двудневно обучение.
На английски език с консекутивен превод на български език.
Вход: 10/7 лв.
 
прочети повече

7 ноември (сряда) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Чуждите възпитанички и чужденките като образовани женски елити в България (средата на ХIХ-средата на ХХ век): проблеми на селектирането и функционирането
лектор: Жоржета Назърска  (Университет по библиотекознание и информационни технологии, София)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


23 октомври (вторник) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Фасулът като българско национално ястие - идеология и реалност (XIX-XX в.)
лектор: Стефан Дечев (Югозападен университет, Благоевград)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


19 октомври (петък) 2012, 10.00-17.30 ч.
Червена зала
Сдружение „Нонсофия” представя:
Ортогонал: Международен форум за безпредметно изкуство
публична лекция на проф. Бруно Хаас (Сорбоната, Франция) и на Георги Димитров (България); презентации на Йозе Хееркенс (Холандия) и Барна Бенедек (Унгария); прожекция на „Проектът „Бухберг”: картина в пространството” на Дора Маурер (Унгария) и видео документация на Тибор Гайор (Унгария) и кръгла маса. За повече информация моля посетете http://www.orthogonal.bg/, http://www.nonsofia.com/, www.twitter.com/nonsofia. Лекциите, дискусията и презентациите са на английски език, без превод. Филмите са на английски език, без превод.
Вход свободен
 
прочети повече

11 октомври (четвъртък) 2012, 18.30 ч.
Червена зала
Център за либерални стратегии представя:
За добро и за лошо: интернет, социалните медии и нашият все по-малък свят
публична лекция на Скот Карпентър (заместник директор на Google Ideas)
Модератор: Деян Кюранов, ЦЛС
Лекцията е от поредицата „Мемориални лекции Джу”, организирани от Център за либерални стратегии в памет на Юлия Гурковска (1945-2001).
Можете да прочетете статията "За добро и лошо: интернет и нашият все по-малък свят" и да гледате видео запис от уеб портал "Култура" тук.
На английски език, с превод на български език.
Вход свободен
 
прочети повече

10 октомври (сряда) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Бедни и богати в Балканското село през XVII-XVIII в.
лектор: Стефка Първева (Институт за исторически изследвания, БАН)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


13 юни (сряда) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Визии за реформи: десните проекти, 1928–1940
лектор: Николай Поппетров (Институт за исторически изследвания, БАН)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


6 юни (сряда) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“
представя:
Унищожаване на книги: български практики и митове от ХIХ век
лектор: Кети Мирчева
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


21 май (понеделник) 2012, 19.00 ч.
зала “Пеша Николова”
Екипът на проект „Е-Гражданственост”, проект "Религия и публичност" представя:
Религиозното поклонничество в Европа: национализъм, транснационализъм, мултикултурализъм
лекция и дискусия с Джон Иид (Професор по социология и антропология, Център за изследване на национализма, етничността и мултикултурализма (CRONEM), Университет Рохемтън и Университет Съри, Лондон)
Докато значимостта на религиозното разнообразие все повече се оценява в изследването на транснационалните потоци и свързания с тях културен плурализъм в Западна Европа, поклонничеството се радва на по-малко внимание. Фокусът е върху ролята на поклонничеството в помощ на диаспорите при осигуряването на транснационални връзки с техните страни на произход или с традиционни центрове, такива като Мека. По-скорошни публикации, нови изследвания и доклади в медиите в Европа показват начините, по които малцинствени групи създават нови места на поклонение в страните на заселване и така добавят към расовото и етническо разнообразие на традиционните свети места. Това развитие илюстрира мястото на религията в създаването на „нови етничности” в Западна Европа и предизвикателствата, които те поставят за традиционното възприемане на националната идентичност – предизвикателства, в които религиозните и политическите процеси се преплитат в рамките и отвъд националните граници. Това развитие поставя важни въпроси за връзката между религията и национализма в бивши социалистически страни, като България, и възраждането на поклоннически култове в Източна и Югоизточна Европа. С участието на Анна Кръстева и Стефан Илчевски.
Модератор: Симеон Евстатиев
На английски език с превод на български език.
Вход свободен
 


18 май (петък) 2012, 19.00 ч.
зала „Гъливер”
Екипът на проект „Е-Гражданственост” и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представят:
Публичен живот 2.0: Какво се случва с тиранията на интимността?
лекция и дискусия с Мадлен Пастинели (Университет „Лавал”, Квебек, Канада)
Преди 30 години американският социолог Ричард Сенет констатира упадъка на публичния живот и непрестанното замъгляване на границата публично/частно. Публичните социални отношения изглеждат студени и неперсонални, дори изкуствени и фалшиви, доколкото се основават върху условности, сдържаност, дисциплиниране на емоциите. В края на 20 век индивидите все по-често напускат публичното пространство и загърбват политиката за сметка на частното пространство, където отношенията изглеждат искрени, експресивни, а индивидуалните особености намират разбиране и признание. Демократизацията на Интернет още повече замъглява границата публично/частно. Интернет прави възможни немислими преди това видове участие в публичното пространство с висока степен на персонализация. Основавайки се на свои и чужди изследвания на отношенията с другите, и връзките, които се развиват в електронен контекст, проф. Пастинели ще дискутира новите форми на публични отношения. С участието на Илдико Отова и Георги Проданов
Модератор: Анна Кръстева
На френски език.
Вход свободен
 


17 май (четвъртък) 2012, 19.00 ч.
Червена зала
Фестивал „Трансевропа” 2012 в партньорство с Центъра за култура и дебат „Червената къща” представя:
Финансовият колапс и поетическото реактивиране на социалното тяло
лекция на Франко Берарди–Бифо (социален и медиен теоретик и активист, Италия)
Ангажирайки по активистки начин философията на Жил Дельоз и Феликс Гатари, Берарди застъпва материалистки възглед за завръщане към чувствителността и сетивата, които някога са били самата тъкан на социалното, а днес са радикално опосредени от технологичния разум, който ръководи всекидневието през операциите на финансовите пазари. Във визията на Берарди днес е необходимо отново да свържем телата си, не просто в критическата и абстрактна публичност на модерността, а навън, по площадите, в протест. За да станем отново агенти на политическото, днес ние трябва да направим прехода от технологичното свързване към чувственото съединяване, от финансовия безличностен разум към поетическото колективно тяло.
На италиански език с консекутивен превод на български език.
Вход свободен
 
прочети повече

15 май (вторник) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
„Възродителният процес“: социално-икономически предпоставки и последици
лектор: Искра Баева (Софийски университет „Св. Климент Охридски“)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


3 май (четвъртък) 2012, 18.00 ч.
Червена зала
Критерии за колективна идентичност
публична лекция на проф. Венсан Декомб (Висшето училище за социални науки, Париж)
Лекцията е посветена на проблема за колективната идентичност, разгледан в контекста на история на философията и по-конкретно в перспективите на Монтескьо, Хегел и Сърл. Този проблем е пряко свързан с въпроса как хората създават своите институции, например как си дават конституция? Кой всъщност притежава властта да създава институции и откъде идва тя? Бихме ли могли успешно да я упражняваме, ако самата тя вече не беше институционализирана?
На английски език.
Вход свободен
 
прочети повече

25 април (сряда) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Аспекти на османската миграционна политика в българските земи през XIX век (до 1878 г.)
лектор: Венцислав Мучинов (Институт за изследване на населението и човека, БАН)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


1 април (неделя) 2012, Червената къща
18.30 ч. , зала „Гъливер”
Б brain С store П project-склад за креативни концепти, Асоциация „ИнформБюро“ и Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представят:
Антистатик – фестивал за съвременен танц и пърформaнс (2–7 април)
Предфестивална програма: вечери на лекцията-пърформанс
The Last Performance
(документален, лекция пърформанс на Жером Бел, Франция; 2005)
въведение в лекцията-пърформанс с лектор Ангелина Георгиева (България), последвана от прожекция
С приятелското съдействие на Unfriendly Takeover.
Лекцията е на български език. Филмът е на английски език.
Вход: 2 лв.
 
прочети повече

31 март (събота) 2012, 18.30 ч.
зала „Гъливер”
Б brain С store П project-склад за креативни концепти, Асоциация „ИнформБюро“ и Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представят:
Антистатик – фестивал за съвременен танц и пърформaнс (2–7 април)
Предфестивална програма: Вечери на лекцията-пърформанс
Product of Circumstances
(документален, лекция пърформанс на Ксавие льо Роа, 1998)
въведение в лекцията-пърформанс с лектор Ангелина Георгиева (България), последвана от прожекция
С приятелското съдействие на Unfriendly Takeover.
Лекцията е на български език. Филмът е в оригинал.
Вход: 2 лв.
 
прочети повече

28 март (сряда) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Специфика на брачността по българското Черноморие през ХIХ в. (до 1878 г.)
лектор: Даниела Ангелова (Институт за изследване на населението и човека, БАН) Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


27 март (вторник) 2012, 19.00 ч.
Червена зала
Европейски съвет за външна политика, Министерство на външните работи на Република България представят:
Накъде върви Русия: сценарии за развитие до 2020 г.
лекция на д-р Николай Петров (Московски център на Фондация “Карнеги”)
Николай Петров е директор на програмата "Общество и регионална политика" към Московския център на Фондацията “Карнеги”. Той е един от най-изяваните руски политически анализатори и автор на много публикации във водещи руски и чуждестранни медии, посветени на политическите процеси в Русия, проблемите на корупцията, взаимоотношенияата между централната власт и руските региони, икономическото развитие и модернизация. Води колонка в англоезичния вестник “Москоу Таймс”.
Модератор: Димитър Бечев.
На руски език.
Вход свободен
 


26 март (понеделник) 2012, 18.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) представя в рамките на постоянния теоретичен семинар „Предизвикателства пред представителната демокрация днес“:
Организираната престъпност: фикции и политики
лекция на Стефан Попов (Фондация „РискМонитор”, София)
Организирана престъпност е сред най-влиятелните понятия, които формират модерния „policy” свят, каквито са „корупция”, „човешка сигурност”, „етническа група”, „гражданско общество” и пр. В начина, по който обаче феноменът организирана престъпност се концептуализира и разбира в стратегическа перспектива, има дълбинна принципна грешка, обща несъстоятелност. Самата възможност нещо като престъпност да добие статус на социална организация е забележителна. Но доминиращите подходи към проблема предполагат груби редукции и не са в състояние да артикулират това по-дълбоко условие и да се съобразят с него. Днес има достатъчно натрупан опит в провеждане на политики срещу организираната престъпност. Той дава възможност да се провеждат критически изследвания на самия начин, по който този високо рисков процес се рамкира в „policy” схеми. Семинарът е пределно абстрактно-понятиен и няма да се занимава с аспекти на криминалното разследване. Модератор: Димитър Вацов (ФХСИ/Нов български университет)
На български език.
Вход свободен
 


19 март (понеделник) 2012, 18.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) представя в рамките на постоянния теоретичен семинар „Предизвикателства пред представителната демокрация днес“:
Евгенични безпокойства и репродуктивна свобода: към едно биополитическо противоречие в България
лекция на Ина Димитрова (Институт за изследване на обществата и знанието, БАН)
Какви теоретични ресурси да потърсим, за да говорим за „практики на свободата” днес? В центъра на вниманието са две биополитически технологии, интензивно разгръщащи се в България през последните няколко години – асистираната репродукция и инициативата за превенция на генетичните болести с фокус върху пренаталната диагностика. Целта на лектора е по линията на утвърждаващото се във все по-висока степен институционализиране на страха от увреждания и нормализиране на селективния аборт да съпостави характерните за всяка от тях форми на натиск: докато в първата акцентът се поставя изцяло върху репродуктивната свобода, дори дълг за възпроизводство, без да се тематизира въпроса за отговорността, то във втората репродуктивната свобода е сериозно ограничена от наложеното задължение да не създаваме животи, които „не бива да бъдат живяни”, стратегически преформулирано тъкмо като отговорност най-вече към обществото. През този конкретен пример за измеренията на биовластта в България става видима продуктивната роля на социалните норми и начините, по който те биват мобилизирани за конституирането на определени форми на самоотнасяне и самоуправление. Модератор: Боян Знеполски (ФХСИ/Софийски университет)
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

14 март (сряда) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Демографска политика на Османската империя по българските земи?
лектор: Щелиян Щерионов (Институт за изследване на населението и човека, БАН) Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


12 март (понеделник) 2012, 19.00 ч.
Червена зала
Френски институт в България и семинарът „Интернет политика и е-гражданственост” представят:
Социални мрежи и мобилизации
публична лекция на Доминик Кардон (Център за социални движения към Висшето училище по социални науки, Париж), последвана от дебат
Интернет освобождава словото, като оспорва авторитета на тези, които имаха монопол върху достъпа до публичното пространство – журналисти, политици и експерти. Лекцията се фокусира върху три измерения на промените: дефиниране на публиките по отношение на новите (не)равенства, разнообразието на изразните средства (освобождаване на субективността) и пропускливостта между обикновените разговори и публичните дебати (публиката отдолу).
С участието на Георги Проданов (Нов български университет, проект „Е-гражданственост”).
Модератор: Катя Христова-Вълчева
На френски език със симултанен превод на български език.
Вход свободен
 


10 март (събота) 2012, 9.30 ч.
Червена зала
Фондация „Заедно” в партньорство с Център за култура и дебат „Червената къща” ви канят на практически семинар от поредицата:
Био-Академия: уроци от природата за всички
Димитър Стоянов (чичо Митко) - био-динамичен фермер от с. Бачково, био-ферма „Къщата с бамбука” - предава практически опит, вдъхновение и безценно знание за хармоничните принципи на био-динамичното земеделие и показва как да живеем в хармония с Природата като разчитаме Лунния календар на Мария Тун, за да знаем кога са най-подходящите моменти да садим, поливаме и събираме реколтата, как да разположим растенията, за да си помагат, как да съхраняваме семената за следващия сезон... Сава Чанков (пермакултурен дизайнер) разказва за пермакултурния подход, за изкуството да разбираш и култивираш естествената хармония и съвършенство на природата, както и за неограничените възможности на нас хората да се възползваме от всяка педя урбанизирана земя, за да я превърнем в градина на изобилието и красотата. Екипът на първата в София образователна вкусна био-градинка, която миналия сезон беше изградена от деца, доброволци и родители в двора на целодневна детска градина № 93 „Славейче”, споделят опит и ресурси с всички, които биха искали да направят био-градинка, която да се превърне в място за безценни уроци за най-малките.
На български език.
Вход: 20 лв.
 
прочети повече

29 февруари (сряда) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Политическа икономия на финансовите трансфери през 30-те години на ХХ век в България
лектор: Кирил Косев (Nuffield College, University of Oxford)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

27 февруари (понеделник) 2012, 18.00 ч.
зала „Пеша Николова“
Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) представя в рамките на постоянния теоретичен семинар „Предизвикателства пред представителната демокрация днес“:
Демокрацията и проблемите на колективното решение и действие
лекция на Ружа Смилова (Софийски университет)
"Икономическите" теории за политиката поставят редица проблеми пред демократичната теория. Теоремата за невъзможността на Кенет Ероу показва, че всички приемливи процедури за гласуване често произвеждат произволни резултати, което представя понятия като „обща воля“, „общo благо“, „народ“ като некохерентни. Самото гласуване според мнозина е като цяло ирационално, дори и проблемите с приемливите процедури да можеха да се преодолеят. Подробно анализирани в политологичната литература са и проблемите пред колективните действия на големи групи хора, които само стават по-трудни за решаване в глобализиращия се свят. Всички тези резултати според някои подкопават устоите на мажоритарната, популистка демокрация и като че привилегироват либералната демокрация. Дали това е така обаче? Лекцията е опит да се разгледат импликациите на „икономическите“ модели за политика по отношение на демократичната теория и по-специално по отношение на дебата „популистка срещу либерална демокрация“.
Модератор: Боян Знеполски (ФХСИ/Софийски университет)
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

15 февруари (сряда) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова“
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“ представя:
Хуманитарист по призвание. Симеон Табаков: летописецът на Сливен
лектор: Йордан Желев (Държавна агенция „Архиви“)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


31 януари (вторник) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото” представя:
Дендрология, климат и история: пример от края на XVIII век
лектори: Надя Маноловa-Николова (Софийски университет „Св. Климент Охридски“), Димитър Димитров (Институт за гората, БАН)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
Видеозапис от събитието - част 1, част 2.
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 


17 януари (вторник) 2012, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото” представя:
Българската държавна младежка организация „Бранник“
лектор: Маркус Вин (Американски университет в България)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
Видеозапис от събитието - част 1, част 2.
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

22 декември (четвъртък) 2011, 18.00 ч.
Червена зала
Серия дебати "E-гражданство":
„Окупирай Уолстрийт”: нов цикъл на социалния протест?
лекция на Еди Фужие (Институт по международни и стратегически отношения (IRIS) в Париж)
Изненадващ е фактът, че икономичеката криза, която разкри някои от крайностите на финансовия капитализъм, не се оказа печеливша карта за движенията, критикуващи капитализма и глобализацията. В известна степен кризата дори заздрави властта на консервативните правителства и позволи на популистките движения да направят електорален пробив в повечето европейски страни. През 2011 картината обаче изглежда различна. Движението на „Възмутените”, което тръгна от Испания през май 2011 и бързо се разпространи в много други страни от Гърция до Америка (Occupy Wall Street), идва да покаже, че критиката на икономическата система и на начина, по който представителната демокрация функционира, не е отмряла. Напротив, тя е ясно отчетлива в това движение. Кои са „Възмутените”? Какви са техните идеи и искания? Дали това движение е само „ефект на модата” или е устойчиво на времето? Какво е неговото политическо влияние в Европа и в Америка? 
Модератор: Анна Кръстева, DHC
Дискутант: Илдико Отова 
На френски език с консекутивен превод на български език.
Вход свободен
 
прочети повече

19 декември (понеделник) 2011, 18.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) представя в рамките на постоянния теоретичен семинар „Предизвикателства пред представителната демокрация днес”:
Игри на еманципация в международната политика
лекция на Христо Гьошев (Нов български университет)
Темата на тази лекция е понятието за морална „неутралност” във философските рефлексии върху принципите на международната политика. Значителна част от тези интерпретации поставят проблема за неутралността като въпрос за наличието (или липсата) на универсална ценностна рамка, независима от стратегическите измерения на политическото взаимодействие. Тогава неутралността придобива значение, аналогично на това в една либерална правова държава, а контекстът на международните отношения се разглежда като разширено поле на валидност на либерално-демократичните ценности. Въпреки че това схващане за неутралност изглежда най-разумно с оглед на политиката на човешките права, то не е адекватно на начина, по който са структурирани и продължават да се развиват международните отношения в глобален контекст, които в днешния си вид могат да бъдат описани като „игри на еманципация”. Това ни поставя пред въпроса: да се откажем ли от моралния смисъл на понятието „неутралност” в този контекст или да преосмислим значението на това понятие?
Модератор: Димитър Вацов (ФХСИ/Нов български университет)
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

14 декември (сряда) 2011, 17.30 ч.
зала „Гъливер”
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото” представя:
Прогресивнолибералите. Социални връзки и зависимости.
лектор: Светослав Живков (Софийски университет „Св. Климент Охридски“)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


4 декември (неделя) 2011, 13.00 ч.-17.00 ч.
Червена зала
Преходът към устойчив живот
Семинар за всички, които искат сами да произвеждат чиста природна храна дори и в градски условия.
водещ: Михаил Косев
Градовете предлагат безкрайни възможности за прилагане на практики за устойчиво развитие и устойчиви социални взаимоотношения. Важно е единствено да решим откъде да започнем. Домашното производство на храна, както и развитието на природосъобразен бизнес, могат да се постигнат успешно с внимателно наблюдение и планиране. Една доказана система в тази област е пермакултурният дизайн - практика, която обхваща лесовъдство, градинарство и производство на чиста храна, независимо в селски или градски условия. Семинарът въвежда в концепцията на пермакултурния дизайн – как да проектираме цялостна система, на която да може да се разчита за устойчив доход и която предоставя достъпни ресурси за духовно, социално и финансово развитие.
На български език.
Вход: 10 лв.
 
прочети повече

30 ноември (сряда) 2011, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото” представя:
Големият град и стопанското развитие на Балканите: Загреб, Любляна и Сараево в началото на XX век
лектор: Ивайло Начев (Институт за балканистика с Център по тракология, БАН)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


14 ноември (понеделник) 2011, 18.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) представя в рамките на постоянния теоретичен семинар „Предизвикателства пред представителната демокрация днес”:
Образователна справедливост
лекция на Красимир Стоянов (Университет на въоръжените сили, Мюнхен)
През последното деситилетие наблюдаваме една плурализация на понятието за справедливост. Така например става все по-ясно, че „справедливост” в контекста на образованието и „справедливост” в областта на икономиката имат различни значения и нормативни импликации. На базата на водещи днес теории на справедливостта лекцията се опитва да отговори на въпроса на какви критерии трябва да отговарят образователните институции, за да могат да бъдат обозначени като справедливи.
Модератор: Боян Знеполски (ФХСИ/Софийски университет)
На български език.
Вход свободен
 


10 ноември (четвъртък) 2011, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото” представя:
Библейската легитимация и аргументация на властта в средновековна България
лектор: Иван Билярски (Институт за исторически изследвания, БАН)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На български език.
Вход свободен
 


25 октомври (вторник) 2011, 18.00 ч.
Червена зала
Френският Институт в България и Центърът за култура и дебат “Червената Къща” представят: 
Културните индустрии и дигиталният свят
лекция на Пиер Мьоглен
Промените в културните индустрии в образователната сфера засягат разпространението и комерсиализацията и са пряко свързани със значително осъвременяване на практиките и приложениеята. Тези промени, макари и с не толкова бързи темпове, се развиват продължително в последните три десетилетия и в крайна сметка достигат до широкото публично пространство. В контекста на силна конкуренция основно предизвикателство си остава контролът върху достъпа до клиента. Породените в миналото проблеми сега са по-актуални от всякога: авторските и свързаните с тях права, борбата срещу пиратството, възнаграждението и временният статут, ефектите от  кредитирането, глобализацията и регулаторните мерки на международно ниво, бъдещето и функциите на публичния сектор.
Модератор: Анна Кръстева
на френски език със симултанен превод на български език.
Вход свободен
 
прочети повече

24 октомври (понеделник) 2011, 18.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) представя в рамките на постоянния теоретичен семинар „Предизвикателства пред представителната демокрация днес”:
Долу демокрацията! Да живее народът!
лекция на Боян Знеполски (ФХСИ/Софийски университет „Св. Климент Охридски”)
Лекцията представя някои ключови теми в съвременната радикална политическа философия. Философската критика, която разгръщат радикалните философи, не се ограничава с глобализацията, неолиберализма, капитализма изобщо, тя поставя под въпрос самата демокрация като политически проект. Същевременно, като контрапункт на това отрицание, се наблюдава завръщане към фигурата на народа: един народ, освободен от одеждите на демокрацията. Въпросът е дали подобна позиция наистина открива нови възможности пред политическата философия или свидетелства по-скоро за безпътица, която самоцелният радикализъм едва ли може да преодолее?
Модератор: Димитър Вацов (ФХСИ/Нов български университет)
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

19 октомври (сряда) 2011, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”
Център за либерални стратегии: Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото” представя:
Синдикализъм, корпоративност и социалната държава в епохата на фашизмите
Лектор: Фабио Бертини (Университет на Флоренция)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (Институт за история, БАН)
На италиански език с превод на български език.
Вход свободен
 


12 октомври (сряда) 2011, 17.30 ч.
зала „Пеша Николова”