Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Обяви
 
 
Контакт
Събития

11 септември (четвъртък) 2014, 18.00 ч.
Червена зала
Седми международен конкурс класическа китара – София
Конкурсът се организира от китариста и лютиер Никола Минев
Целта е поощряване на млади китаристи от България и чужбина. Тазгодишното издание е в две възрастови категории: „А” - до 35 години и „Б” - до 20 години. Във всяка категория произведенията са задължителни, за да бъдат поставени изпълнителите при еднакви условия. Голямата награда в категория „А” – класическа китара - за всеки конкурс се присъжда от един от тримата български лютиери: Никола Минев - София, Христо Георгиев – София и Боян Матев - Варна. За този конкурс китарата е изработена от Никола Минев. За повече нформация: http://nikolaminev.guitarbulgaria.com/competition.html
Вход свободен
 


16 септември (вторник) 2014, 18.30 ч.
Червена зала
Сдружение за изследователски практики представя:
Енергетика и климат
дебат
В дискусия се опитваме да намерим отговорите на следните въпроси: защо (и с колко) ще се повиши цената на електроенергията? Кой ще прекрати участието на България в проекта „Южен поток”? Ще се добива ли шистов газ в България? Кога ще се закрият ТЕЦ? Ще се развива ли ядрена енергетика? Какво да се направи, за да има ефект от енергийната ефективност? Тезите на Сдружението за изследователски практики можете да прочетете тук.
Дебатът се организира като част от проект: „Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. С участието на експертите Петко Ковачев и Антоанета Йотова, и представители на политически партии у нас.
Модератор: Иван Бедров
На български език.
Вход свободен
 
резервирай място

17 септември (сряда) 2014, 20.00 ч.
Червена зала
Дуо Вучкова/Тике
София на живо: концерт с оригинална музика в реално време
концерт на Биляна Вучкова, цигулка и Михаел Тике, кларинет
От 2011 г. Биляна Вучкова и Михаел Тике работят и творят заедно, като изследват задълбочено редукцията и микроелементите, които повишават чуствителността на възприятието в изпълнителя и публиката. Музиката им се фокусира върху микро-тоналността и нежните бавно разгръщащи се теми. Като активни изпълнители и композитори и двамата музиканти се интересуват от композирането и импровизацията в реално време на живо, както и от съвременна композиция. Дуото изнася концерти в Италия, Австрия, България, Сърбия, Чехия и Германия и вече е издало дебютния си албум „Already there“ под швейцарския лейбъл Flexion Records („Изключително приглушено, омагьосващо дуо… Страхотна комбинация от топлина и копнеж – наистина силно, не го пропускайте.“ Брайън Олевник, www.blogspot.com).
Творбите на Вучкова и Тике са част от Echtzeitmusik сцената (букв. „в реално време“), възникнала през последните две десетилетия в Берлин. Корените и се проследяват до субкултурните контексти от 90-те години на миналия век, като сцената развива голямо разнообразие от експериментални музикални форми, свързани с оригиналния стил на изразяване на различните изпълнители (например траш-поп, електроника, пърформанс и саундарт). За повече информация: http://www.bilianavoutchkova.net и http://www.michael-thieke.de.
След концерта ще има възможност за разговор с артистите.
Вход: 10/7 лв.
 
резервирай билет

20 септември (събота) 2014, 13.00-15.00ч.
Регионална библиотека „Захарий Княжески“, гр. Стара Загора, зала
Проектът „Българска мрежа за граждански диалог“,„Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед“, Стара Заговра, в партньорство с Центърa за култура и дебат "Червената къща“ ви кани на:
Съвременният артист и градската среда – влияния и резултати
дебат от цикъла отворени дебати по обществено значими теми, втори дебат за град Стара Загора
Дискусия за това как градската среда посреща идеите на съвременното изкуство, какви проекти в тази посока се правят у нас и в чужбина, как местната власт и публика се отнасят към подобни проекти, има ли развитие в последните години. Дискусия за това доколко пазим и оползотворяваме стари и нови градски пространства с културна цел – пример от местната
действителност „Къщата на арх. Димов“ – арт пространство, стопанисвано от „Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед“.
С участието на: Вал Тодоров, кинорежисьор, Манол Глишев, поет и активист, Еми Маринска, архитект-реставратор, представители на Община Стара Загора, ученици и учители от Строителен техникум, артисти от Седмия фестивал „РАЗЛИЧНИЯТ ПОГЛЕД“, с мото „Архитектура на паметта“ и др.
Този дебат се провежда в рамките на проект "Българска мрежа за граждански диалог", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

30 Септември (вторник) 2014, 18.30 ч.
Червена зала
Сдружение за изследователски практики представя:
Биоразнообразие и управление на територията
дебат
В тази дискусия се опитваме да намерим отговорите на следните въпроси: кой ще спаси българското Черноморие от презастрояване? Кой ще обяви заменките за държавна помощ и ще спаси Камчийски пясъци? Как да заработят по-добре Дирекциите на националните и природните паркове? Тезите на Сдружението за изследователски практики можете да прочетете туk.
Дебатът се организира като част от проект: „Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. С участието на експертите Тома Белев и Стефан Аврамов, и представители на политически партии у нас.
Модератор: Иван Бедров.
На български език.
Вход свободен
 
резервирай място


Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena