Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Обяви
 
 
Контакт
Събития
Изтегли цялата месечна програма в PDF
1. юли (сряда) 2015, 18:30
Червена зала
Ретуширане на суверена.
Тялото на Ленин и биохимията на комунизма
Лекция на Алексей Юрчак, Университета в Калифорния, Бъркли. Проектът за съветския суверен е организиран около фигурата на "ленинизма" - дискурсивния и материален конструкт, съставен от текстовете и цитатите на Ленин, образите и скулптурите му, както и от физическото тяло на Ленин в мавзолея. Като център на суверенността, "ленинизмът" е  постоянен и вечен; той е единственият корпус от знание, който не може да бъде оспорван или трансцендиран в рамките на съветския политически дискурс. Всъщност, за да остане "същият", ленинизмът непрекъснато е променян и пресъздаван през цялата съветска история. Текстовете на Ленин са погрешно цитирани и цензурирани, образите му са измисляни и ретуширани, а физическото му тяло е преоформяно и променяно. Биологичната наука, която поддържа и трансформира тялото на Ленин, лежи в основата на тази продължаваща конструкция на Суверена. Какво представлява "ленинската суверенност" от гледна точка на тази наука – с биологическите й лаборатории, химически анализи и анатомични процедури? Как се преплитат политическото и биологическото в този уникален проект за увековечаване на суверена? Как може това тяло да ни помогне да разбираме суверенността днес?
На английски език.
Вход свободен
 
прочети повече

Поради външни на "Червената къща" причини дискусията "Развитие на публичната градска среда в София - културно-исторически, визуално-културни и комуникационно-културни съобразености и взаимодействие", планирана за 2. юли (четвъртък) от 18:30 в Червена зала, няма да се състои на тази дата.
Събитието ще се случи на 16. юли (четвъртък) от 18:30 в Червена зала.
Извиняваме се за неудобството!
 


3. юли (петък) 2015, 20:00
Червена зала
Some Black Woman
танцов пърформанс
Разказвачи в представлението са две млади жени от различни националности, които живеят в България. Структурата на представлението е изградена от две монологични части, всяка от които използва текстове свързани с личната характеристика на персонажите, както и автентични фолклорни текстове и музикални елементи. Тези два образа формират дует, като ни въвличат в една история, различна от субективно познатата тема в контекста на социалните вълнения и промени, свързани с бежанската вълна в последно време.
Идея и хореография: Искрен Петков; Изпълнители: Капка Димова (Ангола) и Ража Файез Ел Мадхун (Палестина); изпълнителен продуцент: Лидия Пейчева; драматургия: Милена Петрова; музика: Павел Терзийски и Александър Иванов; костюми: София Хусейн. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, програма „Дебюти“.
На български, английски, португалски и арабски език.
Времетраене: 45 мин.
Вход: 12/10 лв.
 


6. юли (понеделник) 2015, 18:30
Червена зала
Център за култура и дебат "Червената къща" представя:
Дебатен форум "В каква София искаме да живеем?"
Как да се подобри диалогът община - граждани?
дебат
Гражданите на София свикнаха всяко градоустройствено решение на общината да се превръща във фокус на граждански дебати, медийно и обществено внимание. За съжаление това често става пост-фактум или в последния етап от разглеждането на определени проекти, когато гражданското участие вече не може да повлияе на взетите решения. Защо е важно гражданите да бъдат включени в консултативния процес на по-ранен етап? Как гражданското участие може да подобри качеството на взиманите решения? Защо общината има интерес да изследва нуждите и нагласите на софиянци към една или друга градска промяна? Как да се подобри диалогът?
С участието на: арх. Ангел Захариев (Група Град), Малина Едрева (общински съветник, Столичен общински съвет) и Павлина Петрова (Фондация "ФОРУМ за наблюдение и анализ на публични политики"). Модератор: Десислава Гаврилова.
Дебатен Форум "В каква София искаме да живеем?" се осъществява по проект, финансиран от Столична община, Програма Европа 2015.
На български език.
Вход свободен
 


10. юли (петък) 2015, 20:00
Червена зала
Театър - Студио Персона представя:
Росмерсхолм
театър
Росмерсхолм е пиеса-дуел. Би могъл да се нарече дуел между половете, дуела на старото с новото, на вярата и скепсиса, сблъсък на личното и публичното, на индивидуализма с конформизма. Както и в други свои пиеси Ибсен тръгва от безмилостната политическа интрига, за да навлезе оттам в личната история, а после все по-надълбоко, като самоанализ, под прага на съзнаваното. В мрачната атмосфера на имението Росмерсхолм се сблъскват страсти, чиито произход не може просто да бъде обяснен с дългата предистория на трите дни, в които се развива сценичното действие. Какво точно се е случило преди остава загадка, независимо от разкритията, които героите правят един пред друг до самия финал. Истината не може да бъде изречена, формулирана, призната еднозначно. Човешките действия в крайна сметка си остават необяснени и необясними в основата си. Както казва Ребека Вест "Не знаете ли, че човек може да бъде раздвоен в желанията си?!". Годината е 1886, 30-годишният Фройд започва самостоятелна практика във Виена, Ницше току що е завършил "Отвъд добро и зло"...
Автор: Хенрик Ибсен; режисьор: Явор Кирилов; сценография и костюми: Юлияна Войкова – Найман; превод: Гергана Мей; хореография и изпълнение: Александра Манчева, Мирослава Захова, Христина Петрова; музика и изпълнение: Мартиан Табаков; с участието на: Явор Костов, Янко Велков-Янец, Васил Димитров, Марий Росен, Антоанета Петрова. Със съдействието на Министерство на културата, Програма Театър, ACT-Асоциация за свободен театър, Калитко Миленов.
На български език
Времетраене: 120 мин.
Вход: 12/10 лв.
 


16. юли (четвъртък) 2015, 18:30
Червена зала
Сдружение Фрагмент представя:
Развитие на публичната градска среда в София -  културно-исторически, визуално-културни и комуникационно-културни съобразености и взаимодействие
дискусия
Това е третата публична дискусия, инициирана от Сдружение Фрагмент с цел разработване на модел за взаимодействие между граждани, институции и бизнес, който да подпомага взимането на решения за развитието на градската среда в София. Целта на прилагането на модела е градът да се развива като устойчив и функционален организъм, който посреща нуждите на своите жители и отчита съвременните предизвикателства в градската среда.
С участието на: Лъчезар Бояджиев (художник), Владо Руменов (художник), Малина Едрева (общински съветник, Столичен общински съвет) и Стефан Попов (директор на РискМонитор). Проект "Алтернативен модел на взаимодействие за развитие на публична градска среда" се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2015.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

21. юли (вторник) 2015, 10:00
Червена зала
Фондация "Бетел България" представя:
Кръгла маса по въпросите за подобряване на финансирането на организации, които работят активно и ефективно по превенцията на наркотичната зависимост в България и яснота, прозрачност за изразходването и разпределянето на средствата според чл.53 от Закона за здравето
кръгла маса
Модератор: Пенка Георгиева, Председател на Пациентски организации "Заедно с теб". Проектът № BG 05/980  "Чрез обучение и практикуване на демократични ценности, права и етика на маргинални групи - лица със зависимости - към промяна в обществените нагласи към тях" се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г./ www.ngogrants.bg/.
Вход свободен
 
прочети повече

30. юли (четвъртък) 2015, 10:00-14:00
зала Пеша Николова
Магистърска програма "Артистични психо-социални практики и психодрама" на НБУ представя:
Публични защити на дипломанти от програмата:
Ангелина Рангелова:
"Социалната дейност в областта на аутизма. Теории и практики"
Ина Гергинова: "Танц и театър в креативния групов процес като катализатор за развитие на телесния Аз при незрящи младежи"
Емануела Шахинян: "Мълчаливите деца - опит да разберем какво говори тишината на едно дете с проблеми в комуникацията"
Любомир Драганов: "Използване на психо-социални практики в създаването на анимационни филми с ученици от четвърти, пети и шести клас"
Надка Коджаманова: "Креативното образование и влиянието му върху способността за самопознание и общуване с връстници"
Силвия Неделчева: "Оформяне, анализ и споделяне на вътрешното пространство в група. „Хлебни методики” – общностни изкуства с терапевтичен характер"
На български език.
Вход свободен
 
резервирай място

Изтегли цялата месечна програма в PDF
Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena