Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Обяви
 
 
Контакт
Събития
Изтегли цялата месечна програма в PDF
1. ноември (неделя) 2015, 11:00
Червена зала
Сдружение "Академия артисти за деца" съвместно с Фондация "Ден Гри" представят:
Горска приказка за тролове и феи
интерактивен театрален спектакъл за деца, родители, учители и... други
На сцената артисти и деца заедно разказват приказка за страха от непознатото, което крие външния свят, за освобождаването от него и радостта от пътуването и откривателството. В разказа им помагат една кукла (Муминтрол, вдъхновен от творбите на Туве Янсон) и едно копче. Спектакълът е изграден от изразните средства на театър на маската, куклен театър, танц и ритъмлаборатория и дава възможност на децата да опитат различни перкусионни инструменти, да играят с маска и измислят персонаж, да създадат импровизирана кукла и танц. Публиката от родители, учители и... други е поставена в динамична ситуация да наблюдава и съпреживява събитията на сюжетната линия и взаимодействието им със събитията, които се случват с техните деца, реакциите и промените, предизвикани в тях.
Постановка: Вероника Петрова; консултант сценична среда и костюм: Анна Кирилова; участват: Маргарита Петрова, Василия Дребова, Росица Гущерова, Соня Рупова, Ани Вълчева, Деница Дончева, Тома Бранкованов. Проектът е финансиран от Столична програма "Култура", 2015 и НДФ "13 века България".
На български език
Времетраене: 60 мин.
Вход: 8 лв. за деца, 5 лв. за възрастни
 


3. ноември (вторник) 2015, 18:30 - откриване
4. - 25. ноември 2015, всеки работен ден от 10:00 до 19:00
зали Безименна, Гъливер
14 x 14 – Измерване на Дунавското пространство. Моментни снимки. Позиции в съвременното изкуство.
фото изложба
26 широкоформатни фотографии на известни артисти от всички 14 страни по поречието на Дунав. Моментни близки планове, пейзажи, сюрреалистично въздействащи натюрморти и семейни портрети предават многостранна панорама на социалните реалности в региона на река Дунав.
Автори: Биляна Джурджевич (Сърбия), Магдалена Жетелова (Чехия), Юлиан Палац (Австрия), Анета Мона Чища и Луция Ткачова (Словакия), Истван Чакани (Унгария), Младен Милянович (Босна и Херцеговина), Игор Грубич (Хърватия), Тадеж Погачар (Словения), Херберт Щолц (Германия), Правдолюб Иванов (България), Лазар Пейович (Черна Гора),  Александра Кроитору (Румъния), Павел Бръила (Молдова) Иван Базак (Украйна); Куратор: Регина Хелвиг-Шмид, артистичен директор на Донумента и "14x14".
Вход свободен
 
прочети повече

4. ноември (сряда) 2015, 18:30 - откриване
5. - 27. ноември 2015, всеки работен ден от 10:00 до 17:00
зала Пеша Николова
ВКБООН представя:
Форума за култура "Състояние бежанец: Хора между времето и пространството"
Граница на надеждата
фото изложба
Държавите имат граници. Надеждата няма. През последните две години България е приела 25 000 търсещи закрила. Тази изложба има за цел да покаже смелостта, решителността и устойчивостта на някои от тях. Фотографиите са заснети в периода от април 2013 до юни 2015 г. от Добрин Кашавелов за Агенцията на ООН за бежанците, ВКБООН.
Автор: Добрин Кашавелов. Проектът е реализиран благодарение на ВКБООН, Списание 8 и Фотосинтезис. Проектът е реализиран благодарение на ВКБООН, Списание 8 и Фотосинтезис. Представянето на изложбата в рамките на Форума за култура се осъществява със съдействието на Гьоте-институт България.
Вход свободен
 


4. ноември (сряда) 2015, 19:00
Червена зала
Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм представя:
Буктрейлърът – опит за съблазняване
Представяне на 5 видеа, създадени от студенти по хуманитарни и социални науки от СУ и НБУ в рамките на едногодишен експеримент на издателската къща.
С участието на студентите и експертите: Ангел Иванов, Антоанета Колева, Верина Петрова, Вероника Варчева, Весел Цанков, Габриела Динева, Габриела Русинова, Катерина Георгиева, Лидия Кондова, Николай Дюлгеров, Рая Раева, Слави Сирянов, Станимир Стоянов, Явор Стоилов, Яна Левиева.
Вход свободен
 


5. ноември (четвъртък) 2015, 9:00 - 18:00
зали Червена, Безименна, Гъливер, Андрей Николов, Пеша Николова
Гьоте-институт България и Център за култура и дебат "Червената къща" представят:
Състояние бежанец: Хора между времето и пространството
форум за култура
Форумът е нашият отговор - като житейски свидетели на миграционните процеси в Европа - на неотложната нужда от действие, гражданска съпричастност и хуманност. С него поставяме началото на поредица от събития – отворени семинари, дискусии, акции и ателиета, поставящи във фокус човека-бежанец. Водени сме от убеждението, че културата е същност, основна човешка потребност и най-естественият път за разбиране на другия и неговите преживявания. Форумът адресира и всички организации, институции и индивидуални инициативи, ангажирани в работа и подкрепа за разрешаване на бежанската криза.
С участието на: - бежанци (от РПЦ "Вонена рампа", РПЦ Харманли; и с придобит статут); - представители на Президентството, Държавната агенция за бежанците, Министерство на външните работи, Министерство на културата; - представители на различни инициативи и неправителствени организации; - социолози, журналисти, психолози, артисти, архитекти, писатели; и - чуждестранните експерти: Килиан Клайншмид, Виена – доскорошен директор на "Заатари" в Мафраг - най-големият бежански лагер в Йордания; понастоящем създател и директор на Агенция за иновации и планиране във Виена; Д-р Томас Хайнцел, Нюрнберг – съветник по научните въпроси към Федералния офис за миграция и бежанци в Германия (BAMF); Владимир Палибрк, Белград – куратор към Мрежата за културни иноватори (CIN); Проф. д-р Михаел Шьонхут, Триер – антрополог, специалист по развитие за растеж и преподавател в Университета на Триер; Миляна Ленак, Скопие, от Културна инициатива Македония; Сабине Кюперс-Бюш, Истанбул – немски артист, работещ в Турция; Културна асоциация "Диалог".
Вход с покани и вход свободен
 
прочети повече

6. ноември (петък) 2015, 19:30
Червена зала
Студио за документален театър "Vox Populi" представя:
Невидими №1
вербатим спектакъл
режисьор: Неда Соколовска; сценография: Деница Аргиропулос; хореография: Garage Collective; с участието на Юлиян Боянов, Йонко Димитров, Любомир Любенов и Деница Петкова; със специалното участие на Велислав Велчев
"Невидими №1" е първо представление от тематичната поредица "Невидими", която изследва маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи и техните проблеми. "Невидими №1" се фокусира върху хората с физически увреждания и прави задълбочено изследване на темите за изолацията, движението и силата на духа. Уникалният "вербатим" метод дава възможност на актьорите максимално достоверно да представят разказите на реалните хора, а на публиката – да усети енергията на прототипите и да бъде ангажирана на по-дълбоко емоционално ниво.
Времетраене: 60 мин.
На български език.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече

11. ноември (сряда) 2015, 19:30
Червена зала
Студио за документален театър "Vox Populi" представя:
Невидими №3: Дом
Трети спектакъл от вербатим поредицата "Невидими", който представя лични истории на бездомни хора от живота им през зимата.
Режисьор: Неда Соколовска; Сценична среда: Деница Аргиропулос; Актьори: Тодор Близнаков, Богдан Казанджиев, Елена Кънева, Петко Каменов, Пламена Пенчева; Поезия и присъствие: Борис Парешкевов; Асистент: Зоя Шопова. За повече информация: http://www.studiovoxpopuli.org/
На български език.
Времетраене: 90 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече

14. ноември (събота) 2015, 9:30
Червена зала
Сдружение АГРОЛИНК представя:
Да направим шоколада справедлив!
дебат
Средно годишно в Европа и САЩ всеки един човек изяжда по 5,2 кг шоколад. Само 5 големи  фирми доминират в търговията на какао в света. През 2014 г. глобалният пазар на шоколадови изделия е с нетни продажби 88 млрд $. 14 милиона работници в какаовите плантации на Западна Африка получават по-малко от 1.25 $ на ден. Печалбите на мултинационалните  фирми  за шоколад са се увеличили бързо от 1980 г. насам. Цената на какао на зърна е намаляла с 50% Земеделските производители в Кот Д'Ивоар и Гана, получават 40-50% от цената  на какаото. 2 млн. деца работят в какаовите плантации в Западна Африка, а повече от 500 000 от тях извършват  опасен   труд. Тропическите гори се изсичат за да разширят терена за производството на какао.
Какъв шоколад ядете? Кой може да промени горчивата страна на шоколада. От кого зависи? Супермаркетите? Дистрибуторите? Преработвателите? Търговците? Фирмите за шоколад? Правителствата? Или потребителите?
С участието на: г-жа Комбо от Кот Д’Ивоар – преподавател и национален секретар по земеделие в търговската федерация на търговските съюзи на Кот Д’Ивоар UGTCI, също експерт по правата на децата в министерството за правата на семействата, жените и децата..
Своите гледни точки по темата Fair trade и справедливо производство и потребление ще представят и Венсан Гайо, производител на шоколад в България, представители на Нестле и "Монделийз България"..
В дебата ще участва и Миладина Монова, доктор по социална антропология от EHESS – Paris и редактор в Радио България, БНР. Изследвала е домашната икономика на тютюнопроизводителите в Република Македония. Тютюнът също като какаото е колониална култура, преминала през вековете от колониален монопол към държавен, а сега към форми на собственост регулирани от частни мултинационални монополи. Тя ще направи паралел между двата аграрно-индустриални сектора, като проследи цялата верига на продукция - от това на земеделците производители, през изкупвачите, до заводското производство на крайния продукт (шоколад, цигари) и монополите дистрибутори.
Модератори: Светла Николова, Сдружение АГРОЛИНК и Ирина Недева (Център за култура и дебат "Червената къща" и БНР).
Този дебат е с подкрепата на програмата DEAR на Европейската комисия и е част от проекта "Подкрепа за устойчиви марки на европейските супермаркети като ключови движещи сили за Европейската година на развитието 2015 и след нея". В проекта "Подкрепа за устойчиви марки на европейските супермаркети като ключови движещи сили за Европейската година на развитието 2015 и след нея" са включени 32 неправителствени организации от всички страни членки на ЕС. Българският партньор е сдружение АГРОЛИНК. Проектът е финансиран от ЕК и има за цел да подкрепи устойчивото производство и начина на потребление на собствените марки на европейските супермаркети в контекста на Европейската година за развитие 2015 и след нея.
На български и френски език.
Вход свободен
 


15. ноември (неделя) 2015, 11:00
Червена зала
Сдружение "Академия артисти за деца" съвместно с Фондация "Ден Гри" представят:
Горска приказка за тролове и феи
интерактивен театрален спектакъл за деца, родители, учители и... други
На сцената артисти и деца заедно разказват приказка за страха от непознатото, което крие външния свят, за освобождаването от него и радостта от пътуването и откривателството. В разказа им помагат една кукла (Муминтрол, вдъхновен от творбите на Туве Янсон) и едно копче. Спектакълът е изграден от изразните средства на театър на маската, куклен театър, танц и ритъмлаборатория и дава възможност на децата да опитат различни перкусионни инструменти, да играят с маска и измислят персонаж, да създадат импровизирана кукла и танц. Публиката от родители, учители и... други е поставена в динамична ситуация да наблюдава и съпреживява събитията на сюжетната линия и взаимодействието им със събитията, които се случват с техните деца, реакциите и промените, предизвикани в тях.
Постановка: Вероника Петрова; консултант сценична среда и костюм: Анна Кирилова; участват: Маргарита Петрова, Василия Дребова, Росица Гущерова, Соня Рупова, Ани Вълчева, Деница Дончева, Тома Бранкованов. Проектът е финансиран от Столична програма "Култура", 2015 и НДФ "13 века България".
На български език
Времетраене: 60 мин.
Вход: 8 лв. за деца, 5 лв. за възрастни
 


18. ноември (сряда) 2015, 19:30
Червена зала
Космонавт
мултижанров спектакъл
Проект, реализиран със средствата на движенческия и предметния театър, звуковата инсталация и радиотеатъра. Представлението възстановява неуспешния полет на космическия кораб "Союз-1" през 1967 г., по време на който руският космонавт Владимир Комаров умира. Валентина Комарова е съпруга на Владимир.
Режисьор: Анна Данкова; автор: Светозар Георгиев /ghostdog/; с участието на: Ива Свещарова.
На български език
Времетраене: 60 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече

19. ноември (четвъртък) 2015, 18:00
зала Пеша Николова
Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) представя:
Русофилията като елемент от национал-популизма в Гърция
публична лекция на д-р Василис Пецинис
Лекцията се фокусира върху феномена на "русофилията" в Гърция, ситуирайки го в контекста на национал-популизма. Редица политически анализатори и журналисти изследват гръцката русофилия, но без да я разглеждат като част от национал-популизма, който пронизва изцяло традиционния политически спектър "левица-десница". Подобно изследване обаче е изключително актуално във време, в което Русия набира скорост като съперник на ЕС, а Кремъл търси политически съюзници в Централна и Югоизточна Европа. Резултатите от изследванията на Пецинис показват, че фундаментът на публичната русофилия в Гърция е по-слаб, отколкото смятат мнозина външни коментатори. По-скоро една аисторична и почти "месианистична" представа за "русофилията" се примесва с националния популизъм в светлината на конфликта с ЕС и Германия относно механизмите за справяне с икономическата криза.
Модератор: д-р Том Джунс (ФХСИ).
Д-р Василис Пецинис e политически съветник на представителството на Европейската комисия в Гърция (COMM-Athens, Political Reporting). В момента той е гост-изследовател в Центъра за балтийски изследвания – Департамент "Политология" в Тартуски университет (Естония).
В рамките на проект "Гражданска практика за студенти и учители. Протестите след 2011 г", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.
www.ngogrants.bg
На английски език
Вход свободен
 


19. ноември (четвъртък) 2015, 19:00
Червена зала
Центърът за култура и дебат "Червената къща" представя:
Украйна днес в първо лице
Страх в Украйна
Интердисциплинарен спектакъл на "Театъра на разселниците", Украйна и "Democracy.doc".
Мултимедийния соло спектакъл  ни дава възможност да потънем в опита на тези, които са най-засегнати от войната в източна Украйна. Създаден и изпълнен от германския режисьор Георг Жено, спектакълът включва документални кадри и аудио интервюта, които пресъздават историята на прекарания от автора  период като доброволец в източно-украинския град Николаевка. Повече от 6500 души бяха убити в Източна Украйна откакто про-руските сепаратисти се разбунтуваха срещу правителството в Киев и след като Русия анексира Крим в отговор на уличните протести на Майдана, които доведоха до отстраняването на подкрепяния от Москва президент Янукович.
Автор, режисьор, изпълнител: Георг Жено. Филм: Бенджамир Бредшнайдер. Консултант (Украйна): Наталия Ворожбит.
На руски език, с превод на български.
Вход: 10/8 лв.
 
прочети повече

20. ноември (петък) 2015, 18:00
зала Пеша Николова
Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ) представя:
Етнически отношения, Европейски съюз и геополитически следствия: случаите на Естония и Хърватска
публична лекция на д-р Василис Пецинис
Лекцията представя сравнително изследване на моделите за управление на етническите отношения в Хърватска и Естония в процеса на разширяване на ЕС на изток. То поставя в общ контекст вътрешните и външните актьори, които въздействат върху управлението на етническите отношения в двете страни. В Хърватска една систематична трансформация е създала обстоятелства, водещи до формулирането на последователна и широка законодателна рамка, гарантираща правата на малцинствата. В същото време в Естония акцентът върху оцеляването на нацията и защитата на "естонския" характер на републиката вместо до социална стабилност води страната в капана на други съществени развития.
Модератор: д-р Том Джунс (ФХСИ).
Д-р Василис Пецинис e политически съветник на представителството на Европейската комисия в Гърция (COMM-Athens, Political Reporting). В момента той е гост-изследовател в Центъра за балтийски изследвания – Департамент "Политология" в Тартуски университет (Естония). В рамките на проект „Гражданска практика за студенти и учители. Протестите след 2011 г”, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. www.ngogrants.bg.
На английски език.
Вход свободен
 


20. ноември (петък) 2015, 19:00
Червена зала
Центърът за култура и дебат "Червената къща" представя:
Украйна днес в първо лице
Мога или не мога
моноспектакъл
Това събитие е резултат от сътрудничеството между Театъра на разселниците,  Украйна и Royal Court Theatre, Лондон и представя театрализирано четене на  автобиографичния монолог на Наталия Ворожбит озаглавен "Мога или Не мога". Ворожбит изследва сегашните политически вълнения в Украйна през рефлексията на това какво тя знае за  самата себе си от преди началото на протестите, и това, което тя продължава да научава в хода на конфликта.
Подобно на пиесата "Майдан: гласове на бунта", посрещната с възторг от Royal Court Theatre през 2014 г., "Мога или Не Мога" продължава проникновения и въздействащ стил на Ворожбит в едно персонално изследване на нейния  собствен опит от живота и войната в Украйна.
Останете след представлението за да се срещнете и поговорите с авторката Наталия Ворожбит.
Режисьор: Георг Жено. Текст: Наталия Ворожбит. Превод на български: Десислава Гаврилова. С участието на: Ирина Андреева (Театър Реплика, София).
На български език
 
прочети повече

20. ноември (петък) 2015, 21:00
Червена зала
Центърът за култура и дебат "Червената къща" представя:
Украйна днес в първо лице
Травма, Емпатия и Солидарност: случаят с Украйна след Майдана
дискусия
Как личният опит от протеста, бунта, ентусиазма, войната и смъртта съжителстват в публичната сфера, замърсена от пропагандата и идеализираното говорене? Какви подходи могат да ни помогнат да разберем комплексната и сложна реалност в обществата в преход?
Дискусия с Георж Жено (театър Democracy.doc, Германия), Наталия Ворожбит (Театър на разселниците, Украйна), Ирина Андреева (театър "Реплика"), модерирана от Стефан Кръстев("Червената къща", София).
На руски език, с превод на български.
Вход свободен
 
прочети повече

21. ноември (събота) 2015, 18:30
Червена зала
Студио за документален театър "Vox Populi" и Център за култура и дебат "Червената къща" представят:
Установено при огледа
документална драма
През юли 2011 в Борисовата градина е намерено убито момиче и тази трагедия влиза задълго във водовъртежа на медийното внимание. Невинно задържан "клошар", медии-хиени, разследващи полицаи, журналист-гуру на цяло поколение, а накрая и осъден... Раждат се героите на един стряскащ разказ за това как ежедневно, безцеремонно и "невинно" погазваме достойнството на другия. За да се доставят зрелища към хляба, и "обществено спокойствие".
Идея и текст: Десислава Гаврилова; режисура: Неда Соколовска; тренинг: Мила Банчева; асистент: Ади Кънева, Любомир Любенов; участват: Георги Налджиев, Николай Илчев, Стойка Стефанова, Зоя Шопова, Василия Дребова, Диана Енчева, Любомир Любенов.
Представлението е част от програмата на АСТ Фестивал за свободен театър 2015.
Времетраене: 75 мин.
На български език.
Вход: 12/10 лв.
 


23. ноември (понеделник) 2015, 19:30
Червена зала
Студио за документален театър "Vox Populi" представя:
Невидими №1
вербатим спектакъл
режисьор: Неда Соколовска; сценография: Деница Аргиропулос; хореография: Garage Collective; с участието на Юлиян Боянов, Йонко Димитров, Любомир Любенов и Деница Петкова; със специалното участие на Велислав Велчев
"Невидими №1" е първо представление от тематичната поредица "Невидими", която изследва маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи и техните проблеми. "Невидими №1" се фокусира върху хората с физически увреждания и прави задълбочено изследване на темите за изолацията, движението и силата на духа. Уникалният "вербатим" метод дава възможност на актьорите максимално достоверно да представят разказите на реалните хора, а на публиката – да усети енергията на прототипите и да бъде ангажирана на по-дълбоко емоционално ниво.
Времетраене: 60 мин.
На български език.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече

24. ноември (вторник) 2015, 18:30
Червена зала
Европейска мрежа на центровете за дебат "Време да говорим" (Time to talk) представя:
Украйна днес в първо лице
За границите на европейската солидарност: Забрави ли Европа Украйна и Гърция?
дебат
Солидарността е ключова за европейскиия проект ценност. В последните години наблюдаваме разгръщане на различни икономически, социални и политически кризи в Европа. Помръква ли солидарността между европейските държави? Какво остава от нашата способност да съчувстваме на драмата на тези, които живеят в нашата близка чужбина? Да вземем две от страните, в които кризата се разгърна в особен мащаб: способни ли сме все още да изпитваме истински интерес към това, което в действителност става в Украйна и Гърция? Как избираме накъде да насочим чувството за солидарност? Липса на солидарност или сблъсък на солидарности към различни каузи наблюдаваме днес?
С тази дискусия искаме да осветим аргументите защо е нужно да познаваме по-добре това, което става около нас, защо пропагандата може да нанася сериозни вреди и защо е контрапродуктивно да се капсулираме единствено в нашите собствено български битки.
С участието на: Татяна Журженко (политолог, Украйна, директор на програмата "Украйна в европейския диалог" на Интитута за науките за човека, Виена), Гиоргос Мавракис (преводач и политически блогър - Гърция/Стара Загора), Ивайло Дичев (културолог, България). Модератор: Ирина Недева.
Този дебат се осъществява с подкрепата на програмата Европа за гражданите на Европейската комисия и е част от международна серия от дебати (Барселона, Берлин, Братислава, Брюксел, Лондон, София и Варшава) върху предизвикателствата, на които са подложени  европейските ценности и бъдещето на Европа.
Украйна днес в първо лице е част от международната програма на Киевското биенале за изкуство http://www.theschoolofkyiv.org/   и се осъществява с подкрепата на: Почетния консул на Украйна в България г-н Пламен Бобоков, Посолството на Украйна в България и Програмата Европа за гражданите на Европейската комисия.
На български и руски език
Вход свободен
 
прочети повече

Поради външни на "Червената къща" причини дискусията "Да напуснеш, да останеш или да се върнеш. Места и възможности за авторите на съвременно изкуство в България", планирана за 25. ноември (сряда) 2015 от 19:00 в Червена зала, няма да се състои.
Извиняваме се за неудобството!

 
 


26. ноември (четвъртък) 2015, 19:30
Червена зала
Театър - Студио Персона представя:
Росмерсхолм
театър
Росмерсхолм е пиеса-дуел. Би могъл да се нарече дуел между половете, дуела на старото с новото, на вярата и скепсиса, сблъсък на личното и публичното, на индивидуализма с конформизма. Както и в други свои пиеси Ибсен тръгва от безмилостната политическа интрига, за да навлезе оттам в личната история, а после все по-надълбоко, като самоанализ, под прага на съзнаваното. В мрачната атмосфера на имението Росмерсхолм се сблъскват страсти, чиито произход не може просто да бъде обяснен с дългата предистория на трите дни, в които се развива сценичното действие. Какво точно се е случило преди остава загадка, независимо от разкритията, които героите правят един пред друг до самия финал. Истината не може да бъде изречена, формулирана, призната еднозначно. Човешките действия в крайна сметка си остават необяснени и необясними в основата си. Както казва Ребека Вест "Не знаете ли, че човек може да бъде раздвоен в желанията си?!". Годината е 1886, 30-годишният Фройд започва самостоятелна практика във Виена, Ницше току що е завършил "Отвъд добро и зло"...
Автор: Хенрик Ибсен; режисьор: Явор Кирилов; сценография и костюми: Юлияна Войкова – Найман; превод: Гергана Мей; хореография и изпълнение: Александра Манчева, Мирослава Захова, Христина Петрова; музика и изпълнение: Мартиан Табаков; с участието на: Явор Костов, Янко Велков-Янец, Васил Димитров, Марий Росен, Антоанета Петрова. Със съдействието на Министерство на културата, Програма Театър, ACT-Асоциация за свободен театър, Калитко Миленов.
На български език.
Времетраене: 120 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
резервирай билет

27., 28. ноември (петък, събота) 2015, 9:00 - 20:00
Червена зала
Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ) представя:
Компютърно Пространство 2015 - 27-мо издание
"Компютърно Пространство" е некомерсиален, международен фестивал за компютърни изкуства. С 26 поредни издания зад гърба си и над 10 000 участника (били те фирми, студия, или индивидуални участници) от различни страни от целия свят, днес "Компютърно Пространство" е едно от най-големите и значими събития за компютърни изкуства в Югоизточна Европа.
На 27. и 28. ноември в Червената къща ще се проведат семинари, уъркшопи, изложби на теми дизайн на персонажи, компютърна анимация, калиграфия, компютърна графика и др. Подробна програма на: www.computerspace.org.
Вход свободен след предварителна регистрация на entrance@computerspace.org.
 
резервирай място

30. ноември (понеделник) 2015, 19:30
Червена зала
Студио за документален театър "Vox Populi" представя:
Майките
вербатим спектакъл
Четири доказани актриси, всяка от които наскоро е станала майка, представят разказите на други майки, на жени, преминали през тайнството на раждането, през великата метаморфоза на майчинството. В разказите търсим искреността, житейската достоверност, хумора, ужаса и величието на преживяното, но преди всичко „Майките” е вербатим спектакъл, в който четири актриси са проводник на реалния житейски опит на други жени. Средствата на вербатим театъра дават възможност този опит да бъде достоверно предаден на зрителите, които получават не просто доза вечерно забавление, а безценно емпирично познание за великата поява на човешки живот.
Режисьор: Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; сценична среда: Деница Аргиропулос; с участието на: Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова.
На български език.
Времетраене: 90 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
резервирай билет

30. ноември (понеделник) 2015, 19:30 - откриване
зала Безименна, зала Гъливер, Сутерен
Ресурсен център "Билитис" и "ХХХ колектив" представят:
LGBTI Community Fest
Куиър фото-студио
фото изложба
Изложба, която ще бъде изработена по време на откриването. Портретите могат да се видят от 2. до 6. декември по време на феста. И още: вкусна веган храна от веган-колектива Act!on Food, прожектиране на куиър-феминистки видеа, куиър арт свещи от Xena и музикално оформление с Verena (Австрия) и Vanesa Blanco (Испания).
Фотограф: Мария Кан (България/Испания); грим и прически: Ружа-Лампичка (България).
Вход свободен
 


Изтегли цялата месечна програма в PDF
Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena