Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Обяви
 
 
Контакт
Събития
Изтегли цялата месечна програма в PDF
5. май (вторник) 2015, 19:00
зала Пеша Николова
Музикално общество „Александър Скрябин” в България в сътрудничество с „Арт-панорама” представят:
Квартет Vocali5simo
оперен концерт
В програмата: Арии из опери на Моцарт, Доницети, Верди, Пучини, Бизе, Офенбах, и др.
Изпълнители: Гергана Ряшева - мецосопран, Десислава Стоименова - сопран, Емил Павлов - тенор, Стефани Кръстева - сопран, Боряна Ламбрева – пиано.
Вход: 10/8 лв.
 


7. май (четвъртък) 2015, 19:30
Червена зала
Сдружение „Нейно Величество Тенджерата под налягане“ представя:
No Movement No Sound
представление
В пространство само с няколко електрически крушки, двама души са се концентрирали върху тънката граница между движението и невъзможността да се движиш, дишането и недишането, тишината и звука, тъмнината и светлината.
Режисьор: Ида Даниел; съавтори и изпълнители: Мариета Петрова, Александър Митрев, Тодор Стоянов; kinekt програмиране и светлина: Тодор Стоянов.
За повече информация: https://vimeo.com/108987192.
Времетраене: 50 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече

8. май (петък) 2015, 20:00
Червена зала
Космонавт
мултижанров спектакъл
Проект, реализиран със средствата на движенческия и предметния театър, звуковата инсталация и радиотеатъра. Представлението възстановява неуспешния полет на космическия кораб „Союз-1” през 1967 г., по време на който руският космонавт Владимир Комаров умира. Валентина Комарова е съпруга на Владимир.
Режисьор: Анна Данкова; автор: Светозар Георгиев /ghostdog/; с участието на: Ива Свещарова.
На български език
Времетраене: 60 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече

11.-14. май (понеделник - четвъртък) 2015
зала Пеша Николова
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни представя:
ПроТекст 7: EURODRAM
За първи път София е домакин на срещата на международната мрежа EURODRAM, а програмата включва още работилници за театър и драматургия, пърформанс-четене и представяне на антология със съвременни румънски пиеси.
Предварително записване на: 36monkeys@gmail.com
За повече информация: http://36monkeys.blogspot.com/ и https://www.facebook.com/groups/167525371233/
Работен език: английски
 
прочети повече

11. май (понеделник) 2015, 19:30
Червена зала
Блек Фламинго Пъблишинг ООД представя:
Най-сетне край
моноспектакъл
по Петер Турини
Режисьорски дебют на Радослав Йорданов
Един човек излиза на сцената и заявява, че ще брои до хиляда и ще се самоубие. Какво се е случило? Дали ще изпълни обещанието си?
Превод: Владко Мурдаров; сценограф: Илиан Петров; с участието на: Симеон Владов; продукция на Блек Фламинго Пъблишинг ООД. Представлението е реализирано с подкрепата на програма „Дебюти” на Национален фонд „Култура” 2013 и културната програма на посолството на Република Австрия в България.
На български език
Времетраене: 60 мин.
Вход: 10/8 лв.
 
прочети повече

13,14,15 май (сряда, четвъртък, петък) 2015, 10:00-19:00
зали Червена, Гъливер
Номадска танцова академия и Номад Денс Академи – България представя:
Адвокати на танца
Международна застъпническа среща за съвременен танц, която включва дискусии, работни сесии и артистични интервенции, посветени на търсене на възможности за трайно развитие на съвременния танц в България, на Балканите и в Европа посредством насърчаване на сътрудничеството между артисти, културни оператори, донорски организации и публични институции.
Срещата се реализира се съвместно с балканската мрежа Nomad Dance Academy, с Life Long Burning - проект, подкрепен от програма „Култура” на Европейския съюз за устойчива подкрепа на полето на съвременния танц и пърформанс в Европа и се провежда под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Организира се от Номадска танцова академия-България, Брейн Стор Проджект, Информбюро, Платформа “Нови драматургии”, с подкрепата на Програма Култура” на Столична община, Министерство на културата, Гьоте-Институт България и др.
За повече информация: www.antistaticfestival.org
Вход с покани
 
прочети повече

15. - 21. май (петък-четвъртък) 2015
зали Червена, Гъливер
„Брейн Стор Проджект”,  Асоциация „Информбюро”, Център за култура и дебат „Червената къща” представят:
Антистатик - 8. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс
фестивал
Говорите ли танц? Осмото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” ще въведе отново нови езици и кодове на общуване между публиката и съвременния танц. Програмата включва осем авторски продукции на артисти, които представят едни от най-новите тенденции на международната и българска сцена, като влючва още лекции и презентации.
Фестивалът се реализира в Центъра за култура и дебат “Червената къща”, Младежки театър, Дерида Денс Център, МОЗЕЙ, Нов театър - НДК, Галерия “Кредо Бонум”, Университетски театър - НБУ, Университетски театър “Алма Алтер”. Събитието е част от Културния календар на Столична община и се реализира са подкрепата на Гьоте-Институт България, Министерство  на културата, Почетното консулство на Еквадор в България, Австрийското посолство, платформа “Aerowaves”,  подкрепена от програма „Творческа Европа” и оперирана за България от Derida Dance Center.
Повече информация на
http://www.antistaticfestival.org/
 
прочети повече

15. май (петък) 2015, 21:00
Червена зала
Антистатик - 8. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс
Кинестетик проджект представя:
Саломе
пърформанс
Кинестетик Проджект съществува вече 6 години и хореографът и визуален артист Мирослав Йорданов е развил разпознаваем почерк в българския съвременен танц. В последните си работи той изследва заряда за ексцес и функцията на тялото като убежище на желанието в образи на културното въображение, добили статут на икони. В „Саломе” обект на интерес е женският образ Саломе от библейската притча до съвременни интерпретации.
Хореография: Мирослав Йорданов; музика: Емилиян Гацов – Елби; графичен дизайн: Георги Шаров; изпълнение: Мирослава Захова.
Времетраене: 40 мин.
Вход: 8 лв.
 


18. май (понеделник) 2015, 16:00
зала Пеша Николова
Антистатик - 8. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс
Платформа за танцови практики и теории "Без дистанция" представя:
Как да коментираме едно представление: методът „Feedback”
прожекция и дискусия
За артиста получаването на мнения, критика или въпроси за неговата работа е особено важно, за да разбере как тя се възприема и какво постига. Едно от водещите в Европа училища за изпълнителски изкуства DasArts в Амстердам разработва специален метод за структуриране процеса на даване на обратна връзка „Feedback”. Представянето му включва филмова прожекция и коментар от Младен Алексиев, театрален артист и студент в DasArts.
На български и английски език.
Времетраене: 120 мин.
Вход свободен
 


18. май (понеделник) 2015, 18:30 – откриване
19. май-2.юни всеки ден от 10:00 до 19:00
зали Безименна, Гъливер, Андрей Николов
Български хелзинкски комитет представя:
Изкуство в чекмедже
Изложба на млади автори - скулптура, графика, живопис, книга и печатна графика.
Участници: Георги Георгиев, Иван Матеев, Марта Райхел, Минчо Тодоров, Рафаила Райкова, Светлин Демирев, Стефан Коцев.
Вход свободен
 


19. май (вторник) 2015, 10:00
Червена зала
Български Хелзински Комитет представя:
Клуб Обектив: Далече от очите на обществото или за реформата на грижите за хора с психични разстройства в България
дискусия
Деинституционализацията на възрастни хора с психични разстройства започна преди десетилетие с предоставяне на първите услуги „в общността“. Десет години по-късно, малка част от нуждаещите се хора имат достъп до тези услуги. За мнозинството, институциите остават единствена възможност за получаване на грижи. Какви са реалните хуманни алтернативи на институциите? Какво бе качеството на институционалната грижа през 2014 г.? Как законът подкрепя изхода от институциите?
В последните 30 минути млади автори ще покажат творбите си, защото категорично отказват да ги затворят  в чекмеджето. Защо днес творчеството на младото поколение автори все по-често е „заключено в чекмеджето“, вместо да бъде изложено пред публика?
На български език
Вход свободен
 


19. май (вторник) 2015, 19:30
Червена зала
Театър - Студио Персона представя:
Росмерсхолм
театър
Росмерсхолм е пиеса-дуел. Би могъл да се нарече дуел между половете, дуела на старото с новото, на вярата и скепсиса, сблъсък на личното и публичното, на индивидуализма с конформизма. Както и в други свои пиеси Ибсен тръгва от безмилостната политическа интрига, за да навлезе оттам в личната история, а после все по-надълбоко, като самоанализ, под прага на съзнаваното. В мрачната атмосфера на имението Росмерсхолм се сблъскват страсти, чиито произход не може просто да бъде обяснен с дългата предистория на трите дни, в които се развива сценичното действие. Какво точно се е случило преди остава загадка, независимо от разкритията, които героите правят един пред друг до самия финал. Истината не може да бъде изречена, формулирана, призната еднозначно. Човешките действия в крайна сметка си остават необяснени и необясними в основата си. Както казва Ребека Вест "Не знаете ли, че човек може да бъде раздвоен в желанията си?!". Годината е 1886, 30-годишният Фройд започва самостоятелна практика във Виена, Ницше току що е завършил "Отвъд добро и зло"...
Автор: Хенрик Ибсен; режисьор: Явор Кирилов; сценография и костюми: Юлияна Войкова – Найман; превод: Гергана Мей; хореография и изпълнение: Александра Манчева, Мирослава Захова, Христина Петрова; музика и изпълнение: Мартиан Табаков; с участието на: Явор Костов, Янко Велков-Янец, Васил Димитров, Марий Росен, Антоанета Петрова. Със съдействието на Министерство на културата, Програма Театър, ACT-Асоциация за свободен театър, Калитко Миленов.
На български език
Времетраене: 120 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече

Поради външни на Червената къща причини представлението Невидими №1 планирано за 20. май (сряда) 2015 от 19:30 в Червена зала, отпада от програмата на Червената къща. На негово място може да видите Невидими №3. Извиняваме се за неудобството!  


20. май (сряда) 2015, 18:30
зала Пеша Николова
Център за култура и дебат Червената къща представя:
Дебатен форум "В каква София искаме да живеем?", част 1
Градски политики за насърчаване на четенето
дебат
В първия дебат в рамките на Дебатен форум "В каква София искаме да живеем?" ще говорим за възможните политики на местно ниво за насърчаване на четенето. Ще представим два нови проекта, подкрепени от Столична община - създаването на  читалня в новата инфо точка на София в Градската градина  и на Къща за превод и литература в кв. Изток.
Как институциите на местната власт насърчават развитието на литературата и четенето? Съществуват ли достатъчно добри механизми за работа на общинските власти с третия сектор, които да подпомагат дългосрочното сътрудничество с гражданските организации в създаването и развиването на иновативни културни организации и дейности? Какви други модели на подкрепа, освен финансирането на проектен принцип, са възможни? Защо създаването на подобни модели е в обществен интерес?
С участието на: Александър Шпатов ("Сдружение за градски читални"), Яна Генова (фондация "Следваща страница"), Малина Едрева (Столичен общински съвет. Модератор: Марин Бодаков. Дебатен Форум "В каква София искаме да живеем?" се осъществява по проект, финансиран от Столична община, Програма Европа 2015.
Вход свободен
 


20. май (сряда) 2015, 19:30
Червена зала
Студио за документален театър "Вокс Попули" представя (вместо Невидими №1):
Невидими №3: Дом
Трети спектакъл от вербатим поредицата "Невидими", който представя лични истории на бездомни хора от живота им през зимата.
Режисьор: Неда Соколовска; Сценична среда: Деница Аргиропулос; Актьори: Тодор Близнаков, Богдан Казанджиев, Елена Кънева, Петко Каменов, Пламена Пенчева; Поезия и присъствие: Борис Парешкевов; Асистент: Зоя Шопова. За повече информация: http://www.studiovoxpopuli.org/.
На български език.
Времетраене: 90 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече

21. май (четвъртък) 2015, 10:00-15:00
зала Пеша Николова
Магистърска програма "Артистични психо-социални практики и психодрама" на НБУ представя:
Публични защити на дипломанти от програмата:
Боряна Славова
с "Креативна работа с деца – формиране на творческа нагласа към живота"
Георги Панайотов с "Ритуални практики в психодрамата и българския народен танц"
Диана Кирова с "Психоаналитичен подход за обяснение на зависимостта към психоактивни вещества. Терапевтични подходи за лечение"
Ирина Симидчиева с "Юношество и наркозависимост (Произход на склонността към наркотици през периода на юношеството)"
Марина Трайкова с "Невербални групови подходи за психо-социално развитие и някои китайски телесни практики"
Надя Захариева с "Процесът на "овластяване" на майки и бременни жени, ползващи социалната услуга Звено "Майка и бебе" през призмата на  креативността, спонтаността и изкуството"
На български език.
Вход свободен
 


21. май (четвъртък) 2015, 19:00
зала "Пеша Николова"
Културен шок - група за разговори между хора от целия свят
Целта на групата е хора от различни националности да се срещнат и да изследват заедно въпроси, свързани с живота извън родината и по-конкретно с живота в България. Как се чувстват чужденците в България? Как българите приемат чужденци? Какво е културен шок и как се преодолява? Къде е у дома? Какво ни води насам и какво ни задържа? По време на срещите имаме възможност да разговаряме, да споделяме личните си истории, да питаме, да отговаряме, да опознаваме другите и себе си чрез националните ни култури.
На български език
Времетраене: 90 мин.
Вход: 9 лв.
 
прочети повече

Поради външни на Червената къща причини представлението Coming Soon, планирано за 21. май (четвъртък) 2015, 19:30  в Червена зала, няма да се състои. Извиняваме се за неудобството.  


Поради външни на Червената къща причини представлението Coming Soon, планирано за 22. май (петък) 2015, 19:30  в Червена зала, няма да се състои. Извиняваме се за неудобството.  


25. май (понеделник) 2015, 11:00 - откриване
Червена зала
II Фестивал-лаборатория NEDRAma-International
Начало на лабораторните работи
 


25. май (понеделник) 2015, 19:00
Червена зала
II Фестивал-лаборатория NEDRAma-International
Съвременната ситуация в Русия през погледа на младите хора
прожекции
Представяне на документални филми на студенти от независимата школа на Марина Разбежкина („Кинотеатр”, Москва, Русия).
На руски език с английски субтитри.
Времетраене: 80 мин.
Вход: 6/4 лв.
 
резервирай билет

25. май (понеделник) 2015, 19:30
зала Пеша Николова
Саундпейнтинг ателие
"Греши смело! Твори с грешката!"
За ентусиасти и скептици, за музиканти и не-музиканти; за артисти и не-артисти; за педагози и не-педагози; за психолози и не-психолози; за любопитни. Особено подходящо за всеки, който би искал да тренира и паметта, и креативността си. Участие след предварително интервю и записване на имейл soundpaintingbg@gmail.com, тел. 0887 499 852.
Водещ на курса: Детелина Георгиева. Повече информация за Саундпейнтинг (soundpainting) и за Детелина Георгиева: http://detelinageorgieva.blogspot.com; http://soundpaintingbg.blogspot.com/
На български и на френски език.
Такса участие: 15/10 лв. за участници в предишните ателиета.
 
резервирай билет

26. май (вторник) 2015, 19:30 - премиера
Red B&B
II Фестивал-лаборатория NEDRAma-International
За старите хора
театър
Представяне на документалния спектакъл на Георг Жено (Германия) с млади български артисти, последвано от дискусия.
С подкрепата на: Гьоте-Институт България.
На български език.
Времетраене: 80 мин.
Вход: 10/8 лв.
 
резервирай билет

27. май (сряда) 2015, 19:30
Червена зала
II Фестивал-лаборатория NEDRAma-International
До теб
театър
Документално представление, базирано на интервюта с жени и деца, преживели домашно насилие. 140 000 000 – приблизителният брой на жените, жертви на домашно насилие в световен мащаб. 1 816 250 – приблизителният брой на жените, станали жертви на домашно насилие в България. 7 – броят на жените, които умират вследствие на домашно насилие в България всяка година. 120 000 - приблизителният брой на жените, станали жертва на сексуално насилие в България.
Режисьор: Маргарита Мачева; куратор: Георг Жено; с участието на: Александра Димитрова, Боряна Пенева, Ирина Андреева, София Рухова, Васил Асенов, Леарт Докле, Милко Йовчев, Тони Карабашев. Проектът се подкрепя от Група за интердисциплинарни проекти „Democracy.doc”.
Времетраене: 100 мин.
На български език.
Вход: 12/10 лв.
 
резервирай билет

28. май (четвъртък) 2015, 15:00
Червена зала
II Фестивал-лаборатория NEDRAma-International
Rubbish Institute представя:
Да купиш история
театър
Тенденциозната замяна на автентичната градска среда с корпоративни издънки и механики бавно, но сигурно обрича обществото на стерилизация. Крайно неблагоприятната атмосфера за индивидуално съществуване отнема същността на човешката природа. Човекът е застрашен като единица. Неговата лична история тенденциозно бива пренебрегвана. Това автоматично го поставя в ситуация на геноцид спрямо свободното и емоционалното общуване.
Проект на Борис Зафиров, моноспектакъл на Благой Бойчев, режисьор и сценарист: Борис Зафиров, сценография: Силвана Илиева, видео среда: Теодор Киряков.
Времетраене: 60 мин.
На български език.
Вход: 10/8 лв.
 
резервирай билет

28. май (четвъртък) 2015, 20:30
Червена зала
II Фестивал-лаборатория NEDRAma-International
Група за интердисциплинарни проекти „Democracy.doc” представя:
Страх в Украйна
видеоинсталация
Идеята на проекта възниква преди година, когато гражданите на Киев излизат на улицата, за да защитават своите граждански права и човешко достойнство. Документални разкази на хора, свидетели на събитията, и предмети, които Георг Жено е донесъл от малкото градче Николаевка. Заедно с видео инсталацията (дело на един от най-добрите немски рекламни режисьори) те се превръщат в артефакти, в смислови обекти, чрез които може да се преживее онова, което се случва в Украйна.
Автор на проекта: Георг Жено; видео: Бенжамин Бретшнайдер (Германия); консултанти: Елена Марго (психотерапевт, Русия), Наталия Ворожбит (Украйна).
С подкрепата на организацията „Новый Донбас”.
Времетраене: 60 мин.
На английски език.
Вход: 10/8 лв.
 
резервирай билет

29. май (петък) 2015, 19:30
Червена зала
II Фестивал-лаборатория NEDRAma-International
Студио за документален театър „Vox Populi” и Център за култура и дебат "Червената къща" представят:
Установено при огледа
документална драма
През юли 2011 в Борисовата градина е намерено убито момиче и тази трагедия влиза задълго във водовъртежа на медийното внимание. Невинно задържан „клошар”, медии-хиени, разследващи полицаи, журналист-гуру на цяло поколение, а накрая и осъден... Раждат се героите на един стряскащ разказ за това как ежедневно, безцеремонно и „невинно” погазваме достойнството на другия. За да се доставят зрелища към хляба, и „обществено спокойствие”.
Идея и текст: Десислава Гаврилова; режисура: Неда Соколовска; тренинг: Мила Банчева; асистент: Ади Кънева, Любомир Любенов; участват: Георги Налджиев, Николай Илчев, Стойка Стефанова, Зоя Шопова, Василия Дребова, Диана Енчева, Любомир Любенов.
Времетраене: 75 мин.
На български език.
Вход: 12/10 лв.
 
резервирай билет

30. май (събота) 2015, 15:00
Червена зала
Фокус Млад полски театър
Атлас София
Документален спектакъл на тема градска среда и паметниците на София.
Атлас София ще се опита чрез средставата на документалния театър и техниката вербатим да пресъздаде на сцената паметници и спомени от София, места на помени в името на реално-живели лица, исторически събития и важни  моменти. Всички тези статуи са интервенции в социалния пейзаж на града.  Улиците, площадите и парковете, цялото публично пространство постоянно се пренаписва отново, нови lieux de mémoire се появяват, всяко на мястото на друго или в съседство. Документалния театрален проект на Михал Кмечик. С участието на актьорите:  Благой Бойчев, Милко Йовчев, Луизабел Николова, Мирослав Симеонов, Тихомира Темелкова, Даниела Маринова.
На български език.
Вход свободен
 
резервирай място

30. май (събота) 2015, 17:30
Червена зала
II Фестивал-лаборатория NEDRAma-International
Музей на катастрофите
уъркшоп
Резултат от лабораторната работа на младите полски режисьори Магда Шпехт, Шимон Адамчак, Михал Кмечик и младите български актьори Въло Нешев, Ирина Андреева, Боряна Пенева, Петко Каменов, Ина Георгиева в рамките на втория фестивал NEDRAma-Intеrnational.
Времетраене: 60 мин.
На български език
Вход свободен
 
резервирай място

30. май (събота) 2015, 20:00
Червена зала
II Фестивал-лаборатория NEDRAma-International
Полският театър non-fiction
Лекция на Роман Павловски (театрален критик, Полша).
Фокус Млад полски театър се провежда с подкрепата на Полски институт София.
На полски и български език.
Вход свободен
 
резервирай място

Изтегли цялата месечна програма в PDF
Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena