Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития
Изтегли цялата месечна програма в PDF
24. ное. -7. дек. (четвъртък–сряда) 2016, 10:00-19:00 всеки работен ден
зала Безименна
Арт-док зона В/ХОД и Нов български университет представят:
Везната-мост
инсталация
Инсталацията придружава представлението „Премълчаното разказано”. Посетителите на спектакъла и инсталацията могат да създадат свой разказ за ненасилие върху жени като сглобяват различни предоставени фрагменти. Всеки е поканен да донесе малък обект – реален или предполагаем свидетел на насилие. Той ще бъде експониран и стане част от живота на инсталацията. Идея: Възкресия Вихърова; автори: обект-пространство – Зарко Узунов; пространствена драматургия – Деси Морозова; интернет пространство – Петко Георгиев; текстов консултант – Йордан Ефтимов. 
На български език.
Вход свободен
 


1. дек. (четвъртък) 2016, 19:00
Червена зала
12-и фестивал на софийската ЛГБТИ общност представя:
ЛГБТИ младежи в България, част 2
среща/ дискусия
Учители и ученици ще разкажат за предизвикателствата и успехите при основаването на първия български ЛГБТИ училищен клуб и какво означава да бъдеш ЛГБТИ тийнейджър в България.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

1. дек. (четвъртък) 2016, 18:30 – откриване
2.-22. дек. (петък–четвъртък) 2016, 10:00-19:00 всеки работен ден
зала Гъливер
Български хелзинкски комитет и Компот колектив представят:
Human Rights Illustrated
изложба илюстрации
Изложба, посветена на правата на човека, която е и възможност да поговорим за тях по различен начин – чрез езика на изкуството. Изложбата ще представи 14 илюстрации, вдъхновени от Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, на aртисти от България, Бангладеш и Русия. Участници: Анастасия Гарина, Андреа Попйорданова, Борислава Караджова, Виктория Паева, Виктория Стайкова, Глория Шуглева, Ина Валентинова, Инна Павлова, Лиза Хасан, Лили Трендафилова, Мила Чорбаджиева, Мила Янева, Михаела Ангелова, Николай Божинов.
На български език.
Вход свободен
 


1. дек. (четвъртък) 2016, 20:00
Червена зала
12-и фестивал на софийската ЛГБТИ общност представя:
Включване на младите хора в усилията за социална промяна 
работно ателие
Ангажирането на младите хора по смислен начин е от решаващо значение за постигането на устойчива промяна. В този уъркшоп включването на младите е представено по лесен начин с различни примери и практически инструменти. Фокусът ще бъде върху ЛГБТИ младежи.Водещ: Квирине Ленкек/Холандия, член на борда на организацията Pink Terrorists.
На английски език, с превод на български.
Вход свободен
 
прочети повече

1. дек. (четвъртък) 2016, 21:00
Червена зала
12-и фестивал на софийската ЛГБТИ общност представя:
Gender(Fluid)
концерт/ поетично четене/ пърформанс
Музикално-поетично-пърформативната акция е като алхимично-физичен експеримент с течността  gender и, както всеки друг проект на Strawberry Finns, е с отворен код към публиката – интерактивен. Това дава възможност на всеки един от присъстващите да стане част от изследването. Автор: Strawberry Finns – музикално-импровизационната ъндърграунд формация: Иван Стоянов (Peter Nightingale), Константин Кучев и Александър Евтимов-Шаманчето.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

2. дек. (петък) 2016, 18:30
Червена зала
12-и фестивал на софийската ЛГБТИ общност представя:
Литературна вечер
литературно четене
Представяне на лично творчество на ЛГБТИ тематика в различни литературни жанрове.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

2. дек. (петък) 2016, 20:30
12-и фестивал на софийската ЛГБТИ общност представя:
В неподходящо време
литературно четене/ драматизиран текст
Представяне на съвременна художествена ЛГБТИ литература: български преводи на съвременни американски и европейски автори, селекция на издателство „Блек Фламинго”. Включени са автори от САЩ, Холандия/Южна Африка, Естония, Швейцария. Текстовете ще бъдат представени от български актьори.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

3. дек. (събота) 2016, 19:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, „Институтът на боклуците” и Театър „Реплика” представят:
Безсъщност
вербатим театър
Представление за хората, чиито амбиции, кариери, образование, стремежи и мечти са били прекратени поради установено психично заболяване. Но някои от тях са в състояние да продължат да водят нормален живот. Ние вярваме, че можем да им помогнем да бъдат отново част от обществото. Режисьор: Борис Зафиров; участват: Благой Бойчев, Ирина Анреева, Милена Ерменкова, Ованес Торосян; сценарий: Цвета Ерменкова и Борис Зафиров.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор)
 


5. дек. (понеделник) 2016, 19:00
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД и Университетски театър на НБУ представят:
Моят живот! Да имаш ляв палец
интерактивна сценична интерпретация
Представлението е създадено по едноиманната книга на Анжела Пенчева – писател и актриса с трайни физически увреждания. Въпреки тежката си диагноза (детска церебрална парализа, придобита при раждане), Анжела притежава силата да живее, да се весели и създава. В рамките на проекта и в присъствието на самата Анжела, визуални артисти, пърформyри, танцьори и хореографи ще покажат как болното тяло, превърнало се в провокация за артиста, става причина за изграждане на нова художествена реалност. Половината от приходите от билети ще бъдат дарени за купуване на комуникационно средство за Анжела. Режисьор: Възкресия Вихърова.
На български език.
Вход: 10 лв. (с благотворителна цел)
 


6. дек. (вторник) 2016, 19:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД представя:
Невидими № 1
вербатим театър
Това е първото представление от вербатим поредицата „Невидими”, посветена на малцинствените обществени групи. То е построено върху интервюта с хора с двигателен дефицит и разказва за движението, сегрегацията и силата на духа. Спектакълът е един урок по човеколюбие и оптимизъм от онези, пред които животът е поставил най-много бариери. Режисъор: Неда Соколовска; участват: Валентин Кирков, Йонко Димитров, Диана Енчева, Любомир Любенов, Деница Даринова, Велислав Велчев.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор)
 


7.  дек. (сряда) 2016, 18:30
зала Пеша Николова
Центърът за култура и дебат „Червената къща” и Френският институт представят:
Какви да бъдат политиките към неграмотността? Какви са алтернативите на стипендиите за ромски ученици?
дискусия
След скандала около стипендиите за успех на ромски ученици, които ще бъдат давани за доста по-нисък резутат от тези за български ученици, обществото се раздели по въпроса дали има нужда от подобни мерки. Какво можем да научим от различните модели за интеграция от страни като Франция, където не се използва понятието „малцинства”? Какъв трябва да е подходът към неграмотността сред бедните български граждани? С участието на: Паскал Муро, директор на Френския лицей „Виктор Юго”, социологът Алексей Пампоров, Огнян Исаев /Ромски фонд/ и Миладина Монова, антрополог. Модератор: Ирина Недева.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече резервирай място

7. дек. (сряда) 2016, 19:30
Червена зала
Арт док зона В/ХОД и „Човек с шапка” представят:
Йон (пиеса за осиновените)
вербатим театър на движението
Спектакълът разказва за осиновяването чрез съвременен танцов пърформанс. Базиран е на интервюта с родители, осиновени и специалисти и е провокация към идеите ни за идентичност, семейство и хуманност. Пиесата ще се играе отново на 8 и 19 декември и средствата на 19 декември ще бъдат използвани за благотворителност. Постановка и теренна работа: Стефани Ханджийска; музика: Георги Атанасов Minstrell; костюми: Невена Георгиева; виолончело: Стефан Ханджиев; участват: Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев, Пламена Пенчева.
 На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор)
 


8. дек. (четвъртък) 2016, 19:30
Червена зала
Арт док зона В/ХОД и „Човек с шапка” представят:
Йон (пиеса за осиновените)
вербатим театър на движението
Спектакълът разказва за осиновяването чрез съвременен танцов пърформанс. Базиран е на интервюта с родители, осиновени и специалисти и е провокация към идеите ни за идентичност, семейство и хуманност. Пиесата ще се играе отново на 8 и 19 декември и средствата на 19 декември ще бъдат използвани за благотворителност. Постановка и теренна работа: Стефани Ханджийска; музика: Георги Атанасов Minstrell; костюми: Невена Георгиева; виолончело: Стефан Ханджиев; участват: Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев, Пламена Пенчева.
 На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор)
 


9. дек. (петък) 2016, 19:00
Червена зала
Фондация „Елизабет Костова” представя:
Десета годишна награда за превод „Кръстан Дянков”
литература и превод
Церемония по връчването на ежегодна награда за превод „Кръстан Дянков” на фондация „Елизабет Костова”. Кръстан Дянков (1933-1999) е преводач от английски на български език. На неговите преводи дължим познанството си с едни от най-големите образци на американската литература на ХХ век. Наградата е учредена през 2007 и се присъжда за превод от английски на български език на съвременен роман с висока литературна стойност. Дават се два приза: голяма и специална награда, които имат и парично измерение. За повече информация: http://ekf.bg/. За потвърждение на присъствие пишете на Симона Илиева: info@ekf.bg.
На български език.
Вход свободен
 
резервирай място

10. дек. (събота) 2016, 19:30
зала Пеша Николова
Арт-док зона В/ХОД, Фондация „Културни перспективи” и Фондация „Пиано екстраваганца” представят:
Духът на дивата
театрален концерт
Спектакълът разказва за непознатата за мнозина Полин Виардо – харизматична певица и композитор от XIX век. Виардо е близка на Жорж Санд, Шопен и Шуман, муза на Майербер, Сен-Санс, Брамс, Масне, Гуно. Вдъхновяващата фигура открива таланти и е прототип на съвременния свободен артист. „Духът на дивата” е изграден от нейни писма, спомени на роднини и съвременници, статии и музика – както нейна, така и на Шопен, Лист и Росини. Режисьор и драматург: Марий Росен; костюми и сценография: Мариета Ценова; стайлинг: Росица Петрова; участват: Ина Кънчева – сопрано, Елена Атанасова – актриса, Людмил Ангелов – пиано.
На български език.
Вход: 20 лв.
 
резервирай билет

12. дек. (понеделник) 2016, 18:30
Червена зала
Посолство на Нидерландия в София представя:
Кадър по кадър
прожекция и дискусия
По време на режима на талибаните фотографията е смъртен грях в Афганистан. Днес четирима афганистански фото журналисти започват буквално от нулата, като се опитват да бъдат полезни на страната си. Големият въпрос обаче остава: ще се върнат ли фундаменталистите отново? Въведение в темата и представяне на филма ще направи Посланикът на Кралство Нидерландия у нас Том ван Оорсхот. Прожекцията ще бъде последвана от разговор с публиката с гост Севда Шишманова, програмен директор на Българската национална телевизия. Режисьори: Александра Бомбах и Мо Скарпели. Прожекцията е организирана по повод на Международния ден на човешките права с подкрепата на Посолството на Нидерландия в София и със съдействието на фестивала Movies that Matter.
С превод на български и английски език.
Изисква се резервация.
Вход свободен  
 
резервирай място

13. дек. (вторник) 2016, 18:30
зала Пеша Николова
София куиър форум представя:
Представяне на каталог на София куиър форум 2015 – Сладък съюз
дискусия
Kаталогът включва документация, текстове и интервюта с някои от участниците в София куиър форум 2015, който беше проведен под мотото „Сладък съюз” и посветен на проблема на семейството: от всекидневното насилие и различните форми на дискриминация, през връзките между феминизма и куиър дискурса, до поставянето на радикални въпроси за различието. Представянето е повод и за разговор по тези теми, доколкото през 2016 г. темата за семейството бе мото и на София прайд. С участието на: Станимир Панайотов и Боряна Росса, директори на София куиър форум, Владия Михайлова, куратор на София куиър форум 2015, Радослав Стоянов (Български хелзинкски комитет), Лорел Змолек-Смит, Амбър Хууд, клуб „Gender and Sexuality Alliance”, Американски колеж в София, Стефан Кръстев, участник, модератор на дискусиите в София куиър форум 2015.
На български език.
Вход свободен
 
резервирай място

15. дек. (четвъртък) 2016, 19:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща” представя:
Ловец на свечерявания
соло пърформанс
Възможно ли е публиката и актьорското тяло да сънуват един и същ колективен сън – шарен, истеричен, психиделичен, плашещ, сексуален, красив, уродлив, детски? Възможно ли е едно представление да не е само представление, но и концерт-импровизация, психодраматично изиграване на лични спомени и взаимоотношения, картина на сюрреалист и в същото време да прави лек реверанс към жанра радио театър? Не, не е възможно. Дипломен спектакъл на Иван Стоянов; музикална среда: Константин Кучев и Иван Стоянов; с хореографски елементи от Яница Атанасова; с гласовете на: Дориана Малиновска, Гергана Алякова, Ина Гергинова, Константин Кучев; по текстове на Хулио Кортасар; дизайн на плаката: Йоан Сугарев.
На български език.
Вход: 8/6 лв.
 
резервирай билет

19. дек. (понеделник), 19:30
Червена зала
Арт док зона В/ХОД и „Човек с шапка” представят:
Йон (пиеса за осиновените)
вербатим театър на движението
Спектакълът разказва за осиновяването чрез съвременен танцов пърформанс. Базиран е на интервюта с родители, осиновени и специалисти и е провокация към идеите ни за идентичност, семейство и хуманност. Средствата от постановката ще бъдат използвани за благотворителност. Постановка и теренна работа: Стефани Ханджийска; музика: Георги Атанасов Minstrell; костюми: Невена Георгиева; виолончело: Стефан Ханджиев; участват: Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев, Пламена Пенчева.
 На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор)
 
резервирай билет

20. дек. (вторник) 2016, 18:30
зала Пеша Николова
Центърът за култура и дебат „Червената къща” представя:
Поредица „Граждански седенки”
#Овласти Гражданите! #Хакни системата!
дискусия
Организацията „НПО Линкс” ще представи конкретни примери за използване на данни от Националния портал за отворени данни www.opendata.government.bg и отвори дискусия за това как отворените данни могат да помогнат на гражданското общество да развива каузите си, упражнява контрол над институциите и променя начина, по който хората живеят и общуват. Срещите „Граждански седенки” се организират по проект „Проверка на реалността”, подкрепен от Фондация „Америка за България”.
Изисква се резервация.
На български език.
Вход свободен  
 
резервирай място

21. дек. (сряда) 2016, 19:30
Червена зала
Арт док зона В/ХОД представя:
Невидими № 3: ДОМ
вербатим театър
Спектакълът е построен върху разговори с бездомни лица, проведени в периода, когато те са най-уязвими – зимата. Артистите дословно (вербатим) предават техните размисли за дома, улицата, обичта, семейството и сънищата. Режисьор: Неда Соколовска; драматургична обработка: Радослав Чичев, Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; сценография: Деница Аргиропулос; обработка на документален материал: Мириам Кожа; асистент-режисьор Стефани Ханджийска; участват: Петко Каменов, Богдан Казанджиев, Пламена Пенчева, Елена Кънева, Тодор Близнаков.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор)
 
резервирай билет

Изтегли цялата месечна програма в PDF
Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena