Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Обяви
 
 
Контакт
Събития
Изтегли цялата месечна програма в PDF
02.- 06. февруари 2015 , 10:00-19:00 всеки работен ден
зали Бeзименна, Гъливер, Андрей Николов
Духът напуска тялото (Сбогуване с Червената къща)
изложба
На 21 октомври 2004 година Червената къща „Андрей Николов“ отвори врати с изложбите „Духът намира тялото“ и "Прополис". Оттогава до днес представихме стотици дебати, лекции, спектакли, изложби, концерти, премиери на книги и създадохме своя многохилядна публика. Кой има нужда в България днес от независими културни пространства? Ще позволим ли духът да напусне тялото?
Вход свободен
 
прочети повече

02. февруари (понеделник) 2015, 19:00
Червена зала
Религиозни фанатизми под контрол?!
дебат
След терористичния акт срещу френското сатирично списание Charlie Hebdo се очертаха различни разломи в Европа. Многомилионната демонстрация в Париж показа съпричастността, но дебатите в различните страни в Европа показаха, че зад общото понятие на европейските ценности различните религиозни общности, социални, академични и идеологически групи в европейските страни се виждат различни неща. Получиха се странни коалиции, например, между десни консерватори и леви прогресисти, които с различна аргументация поставяха на преден план акценти като въпроса за обидата, моралната недопустимост или расистките стереотипи в карикатурите. Оказа се, че разделителните линии са повече от обичайните между отделните религии и идеологии. Отново отчетлив се оказва старият въпрос: може ли и с какви средства да се държат религиите под контрола на светската държава? В този дебат ще се опитаме да поставим и въпроса под заплаха ли е секуларният модел на Европа и от къде идват заплахите? Кои са враговете на светската държавност? Възможно ли е обуздаване на фанатизма и страстната религиозност без подтискане на религиите?
С участието на: проф. Анна Кръстева (НБУ), проф. Симеон Евстатиев (Софийски университет), проф. Калин Янакиев (Софийски университет), представител на Мюфтийството.
Модератор: Ирина Недева
Този дебат се провежда в рамките на проект "Българска мрежа за граждански диалог", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 -2014 г.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече резервирай място

03. февруари (вторник) 2015, 19:00
зала „Пеша Николова”
Сдружение „Театър вятър” представя:
Кафка квартет
спектакъл по миниатюри на Франц Кафка
„После изведнъж като искри се разлетяха птици, проследих ги с поглед, гледах как се издигат на един дъх и вече ми се струваше, че не те се издигат, а аз падам, и прималял, вкопчил ръце във въжетата, започнах бавно да се люлея. Люлеех се все по-силно, задуха по-студен вятър и вместо летящите птици се появиха трепкащи звезди.” Франц Кафка. Спектакълът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на Културата и със съдействието на САМСИ (Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство).
Идея и режисура: Валерия Вълчева; сценография и костюми: Ния Михайлова; музикален консултант: Мария Палиева; актьори и музиканти: Павлин Петрунов, Христо Ушев, Мартина Митева, Борис Добрев; музикални импровизации по произведения на Добри Палиев, Джон Кейдж и др.
На български език.
Времетраене: 110 мин.
Вход: 10/8 лв.
 
прочети повече резервирай билет

10. февруари (вторник) 2015, 18:30 – откриване
11.-25. февруари, 10:00-19:00 всеки работен ден
зали Бeзименна, Гъливер, Андрей Николов
Winterhits
Изложба фотография на майсторски клас на Ивайло Стоянов. През 2013 г. той основава майсторски клас по фотография, с цел да изгради индивидуален почерк на фотографите, да разработят свои собствени визуални идеи и създаване на нови светове в един по задълбочен контекст,  да придаде по-голяма стойност на техните творби съответващи на времето, в което живеем. Куратор: Ивайло Стоянов; aвтори:  Кеворк Ванлян, Христо Гюров, Гергана Джевелиева, Стефан Димитров, Златка Димитрова, Милена Иванова, Нина Комарова, Камелия Магунска, Първолета Маринова, Гергана Матеева, Полина Митева, Пламен Момчилов, Александър Николов, Десислава Николова, Николай Пандърски, Йоана Петрова, Ясена Попова, Владимир Спасов, Диляна Стоименова, Тодор Тодоров, Цвета Убчева, Надежда Юрукова.
Вход свободен
 
прочети повече

12. февруари (четвъртък) 2015, 18:30
зала Пеша Николова
Фондация „Комунитас” и клуб „Християнство и култура” представят:
От 25-ия час до вечния час (К.Вирджил Георгиу)
дискусия
Наричан още приживе „православният Честъртън”, К. Вирджил Георгиу (19161-1992) е румънски писател и православен свещеник, който, прокуден от родината си след края на Втората световна война, се установява в Париж и започва да пише на френски. Книгата му „От 25-ия час до вечния час” (1965) е опит за духовна автобиография, в която по нишката на спомена този „поет на Христа и на Румъния” се връща към образа на бащата (два пъти отец – като баща и като свещеник), а също и към образа на човека в света, видян през призмата на иконата – не само такъв, какъвто е, но и какъвто трябва да бъде. Дискусия върху човешкото съществуване и за това какво означава „да си поканен на небето”, което е „мой престол, а земята – подножие на нозете ми” (Деян.7:49).
С участието на:  проф. Калин Янакиев, прот. Николай Нешков, Деян Енев
Водещ: Тони Николов 
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече резервирай място

13. февруари (петък) 2015, 19:30
Червена зала
Сдружение „Реплика” представя:
Ние сме боклуците от Източна Европа
Това е много лично представление на актьорите. Разказ с историите на техни близки приятели, техните лични истории и истории на други хора, които те приемат като лични, защото актьорите разпознават себе си в живота на тези други хора, разпознават цялата ситуация в България и се опитват да разсъждават върху това в представлението. Режисьор: Георг Жено; с участието на Боряна Пенева, Милко Йовчев, Ирина Андреева, Ина Георгиева, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Тони Карабашев; с подкрепата на Гьоте-институт България.
На български език.
Времетраене: 140 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече резервирай билет

16. февруари (понеделник) 2015, 19:00 - премиера
Червена зала
Театър - Студио Персона представя:
Росмерсхолм
Темата за свободата и нейната неизбежна връзка с моралния избор, за смъртта като отчаян жест в търсене на отхвърления Бог прави от пиесата, в която са отразени драматичните последни три дни от живота на последния потомък на стар аристократичен род, послание от предмодерността към постмодерността. В кое сме същите и в кое различни? Автор: Хенрих Ибсен; режисьор: Явор Кирилов, сценография и костюми: Юлияна Войкова – Найман; превод: Гергана Мей; хореография и изпълнение: Александра Манчева, Мирослава Захова, Христина Петрова; музика и изпълнение: Мартиан Табаков; с участието на: Явор Костов, Янко Велков-Янец, Васил Димитров, Марий Росен, Антоанета Петрова. Със съдействието на Министерство на културата, Програма Театър, ACT-Асоциация за свободен театър, Калитко Миленов.
На български език.
Времетраене: 120 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече резервирай билет

18. февруари (сряда) 2015, 19:30
Червена зала
Студио за документален театър „Вокс Попули” представя:
Майките
вербатим спектакъл
Четири доказани актриси, всяка от които наскоро е станала майка, представят разказите на други майки, на жени, преминали през тайнството на раждането, през великата метаморфоза на майчинството. В разказите търсим искреността, житейската достоверност, хумора, ужаса и величието на преживяното, но преди всичко „Майките” е вербатим спектакъл, в който четири актриси са проводник на реалния житейски опит на други жени. Средствата на вербатим театъра дават възможност този опит да бъде достоверно предаден на зрителите, които получават не просто доза вечерно забавление, а безценно емпирично познание за великата поява на човешки живот. Режисьор: Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; асистент-режисьор: Вилма Карталска; сценична среда: Деница Аргиропулос; с участието на: Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова
На български език.
Времетраене: 75 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
резервирай билет

19. февруари (четвъртък) 2015, 19:00
зала "Пеша Николова"
Културен шок - клуб за чужденци и техните приятели
Основно занимание на клуба е изучаването на български език, жестове, реакции, българското схващане за вселената. Как се чувстват чужденците в България? Как българите приемат чужденци? Как се превежда българската култура? Всеки любопитен по тези теми е добре дошъл в клуба.
На български език.
Времетраене: 90 мин.
Вход за единично посещение: 9 лв. (информация за намаления – в прочети повече)
 
прочети повече резервирай билет

19. февруари (четвъртък) 2015, 19:30
Червена зала
Сдружение „Реплика” представя:
Двама бедни румънци, които говорят полски
по пиесата на Дорота Масловска
интерактивно театрално представление
Историята е за мъж и жена, пътуващи на стоп, които преживяват различни неща заедно, но въпреки това остават сами със себе си, всеки затворен в черупката си. Режисьор: Георг Жено; сценография: Лили Джагарова; с участието на: Ирина Андреева, Ивайло Драгиев, Боряна Пенева, Благой Бойчев, Милко Йовчев. С подкрепата на Полския институт в София.
На български език.
Времетраене: 90 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече резервирай билет

20. февруари (петък) 2015, 18:30
Червена зала
По пътя на несебърските икони
представяне на книга
В основата на това проучване стоят няколко неизвестни фотографии от Несебър, направени по поръчка на Народния археологически музей в София през 20-те г. на ХХ в. Фотографиите хвърлят нова светлина върху културното наследство на Несебър и по-специално върху съдбата на огромното количество запазени иконописни произведения, които днес са част от най-големите сбирки на християнско изкуство в България. Автор: Иван Ванев, Издателство „Институт за изследване на изкуствата“.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече резервирай място

23. февруари (понеделник) 2015, 19:30 
Червена зала
Студио за документален театър „Вокс Попули” представя:
Яце форкаш
вербатим спектакъл
„Яце форкаш“ на родопски диалект означава „много бързаш“ и е заглавие на второто вербатим представление на „Вокс Попули”, построено върху интервюта, разкази и песни, които екипът събира на експедиция в Родопите през август 2012. „Яце форкаш“ е сценичен разказ за изчезващите неща – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с корена му. Режисьор: Неда Соколовска; сценография: Деница Аргиропулос; музикален дизайн: Ееро Туркка; с участието на: Георги Къркеланов, Васил Читанов, Елена Димитрова, Деница Петкова.
На български език.
Времетраене: 75 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече резервирай билет

25. февруари (сряда) 2015, 19:00
Червена зала
Театър - Студио Персона
Росмерсхолм
Темата за свободата и нейната неизбежна връзка с моралния избор, за смъртта като отчаян жест в търсене на отхвърления Бог прави от пиесата, в която са отразени драматичните последни три дни от живота на последния потомък на стар аристократичен род, послание от предмодерността към постмодерността. В кое сме същите и в кое различни? Автор: Хенрих Ибсен; режисьор: Явор Кирилов, сценография и костюми: Юлияна Войкова – Найман; превод: Гергана Мей; хореография и изпълнение: Александра Манчева, Мирослава Захова, Христина Петрова; музика и изпълнение: Мартиан Табаков; с участието на: Явор Костов, Янко Велков-Янец, Васил Димитров, Марий Росен, Антоанета Петрова. Със съдействието на Министерство на културата, Програма Театър, ACT-Асоциация за свободен театър, Калитко Миленов.
На български език.
Времетраене: 120 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече резервирай билет

26. февруари (четвъртък) 2015, 18:30
зала "Пеша Николова"
Месечна среща на клуб „Читатели на Туве Янсон”
Всеки път избираме тема на разговор, която ни вълнува и осъществяваме заедно общите си идеи. Всеки е добре дошъл по всяко време, също както в Муминската долина.
На български език.
Вход: 2/1 лв.
 
прочети повече резервирай билет

26. февруари (четвъртък) 2015, 19:30
зали Червена, Безименна, Гъливер, Андрей Николов
Студио за документален театър „Vox Populi“ представя:
Але, хоп! - по високо опъната тел
вербатим спектакъл-променада
Документален спектакъл, който се ражда от срещите и разговорите на актьорите с цирковите артисти от трупа “Ориент” по време на лятното им турне по Черноморието.
Режисьор: Неда Соколовска; сценография и костюми: Никола Налбантов; обработка документи: Мириам Кожа; участват: Филип Трифонов, Линда Русева, Тони Карабашев, Елена Кънева, Мила Банчева, Никола Бозаджиев и др. Със съдействието и участието на цирк „Ориент“.
На български език.
Времетраене: 100 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече резервирай билет

27. февруари (петък) 2015, 19:30
зали Червена, Безименна, Гъливер, Андрей Николов
Студио за документален театър „Vox Populi“ представя:
Але, хоп! - по високо опъната тел
вербатим спектакъл-променада
Документален спектакъл, който се ражда от срещите и разговорите на актьорите с цирковите артисти от трупа “Ориент” по време на лятното им турне по Черноморието.
Режисьор: Неда Соколовска; сценография и костюми: Никола Налбантов; обработка документи: Мириам Кожа; участват: Филип Трифонов, Линда Русева, Тони Карабашев, Елена Кънева, Мила Банчева, Никола Бозаджиев и др. Със съдействието и участието на цирк „Ориент“.
На български език.
Времетраене: 100 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече резервирай билет

Изтегли цялата месечна програма в PDF
Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena