Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития
Изтегли цялата месечна програма в PDF
11. септ. (неделя) 2016, 13:00-19:00
12.септ. (понеделник) 2016, 10:00-15:00
13 септ. (вторник) 2016, 10:00-13:00; 14:00-17:00
зала Пеша Николова
Арт-док зона В/ХОД и Испанското посолство представят:
Етнодрама с Лусия Миранда
театрална работилница
Как да създадем персонажи от реалността? Как да подходим към общността, с която искаме да работим? Работилницата използва техниките на етнодрамата и документалния театър и комбинира подходи като свободно писане, интервю, изобразителен театър и др. Участниците придобиват основни умения за създаване на етнодрама и поставянето й на сцена. За хора с интерес към различните театрални практики, преподаватели, професионалисти, които искат да създадат представление от и за хората. Резултатите от работилницата ще бъдат представени в Институт Сервантес-София на 17 септември от 18:00 по време на мини театрален фестивал.
На английски език.
Изисква се резервация за събитието.
Вход: 15 лв. на ден или 30 лв. за 3 работилници
 
прочети повече

13. септ. (вторник) 2016, 18:30
Червена зала
Центърът за либерални стратегии представя: 
Протестите на гневните
лекция
Лекция на американския политолог Кен Джовит, специалист в областта на сравнителната политология, американската външна политика и посткомунистическите страни и прeподавател в Станфордския университет и Калифорнийския университет в Бъркли. Джовит има специален интерес към анти-западните идеологии и движения. Историческият обхват на лекцията ще стане ясен по време на събитието, а публиката може да очаква да бъде изненадана и провокирана. Лекцията е част от поредицата Мемориални лекции „ДЖУ”, организирани от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС) в памет на Юлия Гурковска (1945-2001 г.), член на управителния съвет и програмен директор в ЦЛС от 1996 до 2001 г. Лекцията ще бъде модерирана от Иван Кръстев, Председател на Управителния съвет и програмен директор за политически изследвания в ЦЛС.
На английски език, с превод на български.
Изисква се резервация за събитието.
 Вход свободен
 
 
прочети повече

14. септ. (сряда) 2016, 19:30
Червена зала
Aрт-док зона В/ХОД представя:
Мир Вам
вербатим спектакъл
"Мир Вам” изследва сложната и болезнена тема за бежанската вълна, миграционните процеси в утрото на XXI век, праговете на толерантността и човешкия фактор като призма на случващото се. Артистите дословно предават интервюирани по темата хора по време на теренно проучване в най-болезнените зони на бежанския проблем в страната. „Мир Вам” е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма. Отговорът на този поздрав от другата страна е „Вам Мир”. Но какво е мирът и как се описва войната? Режисьор: Неда Соколовска; терен и анализ: урб. Миглена Герасимова; мапинг: Албена Баева; монтаж: Андрей Гетов; камера: Ивайло Дончев; координатор: Ади Кънева; асистент: Зоя Шопова; обработка на текст: Мириам Кожа; идея: Неда Соколовска, Иван Димитров; технически асистент: Тарек Жарад, Василия Дребова; участват: Мила Банчева, Рикардо Ибрахим
На български и английски език, със субтитри на български и арабски.
Изисква се резервация за събитието.
Вход: 5/10/15 лв. (по избор на публиката)
 


15. септ. (четвъртък) 2016, 19:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД и арт група D-CODE-X представят:
През теб: Антропометрия
пърформанс
„През теб: Антропометрия“ е експериментално издание на В/ХОД,  в което публиката документира представлението по време на неговото случване, влизайки в ролята на съавтор и интерпретатор. Перформансът измерва психо-физическата рефлексия на действащия човек и граничността на настоящия момент. Непосредственото ни първично усещане за настоящето се губи или обновява, изчезва или се появява, след като вече нищо не е същото. Молим да носите заредените си смарт-устройства, дигитални фотоапарати или мобилни апарати с работеща камера.
На български език.
Изисква се резервация за събитието.
Вход: 10 лв. (включва напитка)
 


18. септ. (неделя) 2016, 19:30
Червена зала
Арт-док платформа В/ХОД и Испанското посолство представят:
Какво да правим с баба?
форум театър
Г-жа Кармен има Алцхаймер и живее с румънка, която я къпе и сменя пелените й. Възникват проблеми, когато дъщерята на г-жа Кармен, Карменсита, уморена да се грижи за всичко, моли брат си да заведе майка им в институция. “Какво да правим с баба?” е смешна и трогателна пиеса, която ни кара да се замислим за другото лице на Алцхаймер – как болестта афектира грижещите се за болния. Техниките на форум театъра помагат да дискутираме темата, тъй като канят публиката да изгради представлението заедно с актьорите като влезе в тяхната роля или насочва действията им. Режисьор и текст: Лусия Миранда; актьори: Анхел Пераба, Белен де Сантяго и Лаура Сантос.
На испански, със субтитри на български.
Изисква се резервация за събитието.
Вход: 10/12 лв.
 


19. септ. (понеделник) 2016, 19:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД представя:
Невидими № 3: ДОМ
вербатим театър
„Невидими №3: ДОМ“ разнищва темата за хората, които по една или друга причина са попаднали в състояние на бездомност, излизайки от социалната карта и полезрението на „нормалния“ човек. Спектакълът е построен върху разговори с бездомни лица, проведени в периода, когато са най-уязвими – зимата. Екипът на арт-док зона В/ХОД влезе в света на бездомните, за да научи тяхното мнение за дома, улицата, обичта, семейството и сънищата. В „Невидими №3: ДОМ“ тези безценни откровения стигат до всеки, който не е имал този личен контакт с бездомни хора, но носи в себе си загриженост и любопитство към Другия. Представлението е третото от вербатим трилогията “Невидимите”, която представя историите на маргинализирани хора, събрани от арт ансамбъла на улиците на София.
На български език.
Изисква се резервация за събитието.
Вход: 5/10/15 (по избор)
 


25. септ. (неделя) 2016, 18:00
Червена зала
Арт док зона В/ХОД представя:
ХОД 16 – Лаборатория за изследване на реалността
театрална работилница
ХОД 16 е месечна среща на изявени имена от театралната гилдия, които в продължение на една неделна вечер създават „въображаем спектакъл“ по важна и проблемна тема от обществения живот. ХОД 16 е за театралните артисти онова, което е пленера за художниците и джем сешъна за музикантите – среща за спонтанен и креативен диалог, в който артистът е и общественик – той проследява ХОД-а на действителността и търси начин да я подобри.
На български език.
Изисква се резервация за събитието.
Вход: 2 лв.
 


26. септ. (понеделник) 2016, 18:30 - откриване
27. септ.-7. окт. 2016, 10:00-19:00 всеки работен ден
зала Безименна
СДП БАЛКАНИ (България), Eстонската кооперация за развитие, Зелена алтернатива (Грузия) и международната мрежа от неправителствени организации CEE Bankwatch Network (Чехия) представят:
Ние сме Сванетия: „Реките на живота в провинциален Кавказ“
фотографска изложба
Изложбата е портрет на живота и борбата на обитателите на район Сванетия в Грузия. Сваните ни разказват какво означават за тях планините, горите, пасищата и особено реките и какво е тяхното мнение за изграждането на над 30 ВЕЦ-а в района. Различните общности могат само да предрекат негативните последици: геоложки, екологични, социални, икономически и културни. Всички те все още чакат транснационалните компании, финансирани от публичен капитал, да отговорят на един въпрос: Как това ще се отрази на живота ми? Автор: Роса Вроум.
Вход свободен 
 


27. септ. (вторник) 2016, 18:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща” представя:
Авторското право в Европейския съюз. Трансгранични нарушения, национална защита?
лекция
Къде и как да търсим защита при нарушение на авторските ни права в рамките на Европейския съюз? Можем ли да търсим национална защита, когато нарушението е извън страната ни? Отговори на тези въпроси ще даде адвокат Емил A. Георгиев чрез няколко реални казуса от практиката и теорията в Европейския съюз. Лекцията е част от проекта „Дебатна мрежа за Европейския парламент”, осъществяван от „Червената къща” с подкрепата на ЕП. Емил А. Георгиев е адвокат и представител по индустриална собственост. Работи на пресечната точка между технологиите, маркетинга и правото в собствената си кантора Reguligence (reguligence.com) и списва блог за правото и свободата на дигиталните технологии: delibertate.info.
На български език.
Изисква се резервация за събитието.
Вход свободен
 
резервирай място

28. септ. (сряда) 2016, 18:30
Червена зала
Френският институт и Центърът за култура и дебат “Червената къща представят:
Как културното наследство да е едновременно достъпно, поддържано и защитено
дебат
Разрушаването, а по-късно и опожаряването на тютюневите складове в Пловдив за пореден път фокусира общественото внимание върху темата за културното наследство и националните паметници на културата. Как държава като Франция намира баланса между държавата и нейната функция по опазване на културното наследство, гражданите като изразители на обществения интерес  и собствениците като представители на частния интерес? С участието на: Денис Гранжан, гост лектор от Франция, експерт по културно наследство и дългогодишен ректор във Висшето училище по архитектура в Нанси; представители на българските институции и общественост.
На български и френски език, с осигурен превод.
Изисква се резервация за събитието.
Вход свободен
 
прочети повече резервирай място

Изтегли цялата месечна програма в PDF
Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena