Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Обяви
 
 
Контакт
Събития
Изтегли цялата месечна програма в PDF
1. април (сряда) 2015, 19:30
Червена зала
Сдружение „Реплика” представя:
Двама бедни румънци, които говорят полски
по пиесата на Дорота Масловска
интерактивно театрално представление
Мъж и жена, двама бедни румънци, друсани, в стари мръсни дрехи и абсолютно непредсказуеми. Те шокират с болезнените си прозрения, докато търсят обратния път към Варшава и към себе си. Абсолютното емоционално разкриване на всеки един от тях поражда неочаквани взаимоотношения помежду им. Ставаме свидетели на истинска болка, страх, омраза и липса на любов, които идват, за да отворят път към осъзнаването.
Режисьор: Георг Жено; сценография: Лили Джагарова; с участието на: Ирина Андреева, Ивайло Драгиев, Боряна Пенева, Благой Бойчев, Милко Йовчев. С подкрепата на Полския институт в София.
На български език
Времетраене: 90 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече

6. април (понеделник) 2015, 17:30
зала "Пеша Николова"
Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София представя:
Протестите и окупацията: свърши ли 2013 г.?
дебат
Кой и за какво протестираше, и успя ли някой? Февруарските, летните протести и студентската окупация: обща протестна вълна или три несвързани епизода с противоположни политически искания?
Панелисти: Ружа Смилова, Валентина Георгиева и Рая Раева. Модератор: Димитър Вацов.
Част от проект „Гражданска практика за студенти и учители”, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 -2014 г.
Вход свободен
 
прочети повече

6. април (понеделник) 2015, 19:30
Червена зала
Европейската мрежа на центровете за дебат „Време да говорим” представя:
Усилва ли миграцията недоверието към институциите?
дебат
Образът на българския работник-мигрант се оказва „гориво” за страхове, разпалвани от популистки медии и политици във Великобритания, Холандия и другаде. Той за пореден път предизвика недоверие и обвинения към правителствата на тези държави, че не правят достатъчно, за да защитят остатъците социална държава от чужди нашественици. Парадоксално, огледални страхове към чужденеца се разпалват от националисти и популисти и в България. Националистите не вярват, че държавата може да се справи с бежанския натиск; подозират, че ЕС използва България като буферна зона и искат плътното ограждане на границата със стена. Те изпитват недоверие в ЕС и в международните конвенции за човешките права, които България е ратифицирала. С този дебат ще се опитаме да сравним механизмите на производство и употреба на страховете от бежанците и работниците-мигранти. Ще анализираме как се създават стереотипите срещу "чужденците " и дали са симптом на по-фундаментални тревоги и недоверие към институциите на съвременната държавата? Какво противодействие можем да търсим, отвъд заклеймяването им?
С участието на: Костадинка Кунева, евродепутат от СИРИЗА, Неда Денева – изследовател на трудовата миграция, Явор Сидеров, съветник на вицепремиер Меглена Кунева за бежанците и Петя Муазен, доброволка от неформалните граждански групи, които помагат на търсещите убежище, мигрантите и бежанците.
На български език
Вход свободен
 
прочети повече

7. април (вторник) 2015, 19:00
Червена зала
Фондация „Елизабет Костова” и Фондация „Арт Офис” представят:
Страница на сцена: Времева болест
сценично четене
Един ден в дома на Христо се материализират Михаил и Рафаил. Те твърдят, че идват от едно постапокалиптично бъдеще, от свят, който се намира в непреодолима екологична криза. Както и че са агенти. И че имат някаква мисия. Двамата изобщо не са благоразположени към Христо. Дори напротив! Не спират да го обиждат, а понякога дори си позволяват да са груби към него не само с думи. За тях няма значение кой е Христо, защото той е част от едно поколение, което е съсипало планетата Земя.
Режисьор: Нейтън Купър; автор: Иван Димитров; преводач: Анджела Родел.
На български и английски език
Вход: 7/5 лв.
 
прочети повече

8. април (сряда) 2015, 19:00
Червена зала
Фондация „Елизабет Костова” и Фондация „Арт Офис” представят:
Страница на сцена: Лиля
сценично четене
Театрална мистерия, чиято тема са животът и смъртта на Маяковски. Разглеждат се любовният триъгълник със семейство Брик и връзката му с Вероника Полонская. Водещ е сблъсъкът на Поета с Властта, с неизменното и присъстващо навсякъде Ведомство. С бързо действие и сюрреалистични ситуации се представя личната му драма. Разкриват се отношенията му с Властта, която от една страна го почита, а от друга го задушава и довежда до самоубийство. Живият ритъм и хумор, понякога с горчив привкус, приковават вниманието на зрителя, който не може да гледа безучастно.
Режисьор: Самюъл Бъгълн; автор: Христос Хартомацидис; преводач: Екатерина Петрова.
На български и английски език
Вход: 7/5 лв.
 
прочети повече

9. април (четвъртък) 2015, 19:00
Червена зала
Фондация „Елизабет Костова” и Фондация „Арт Офис” представят:
Страница на сцена: Кота 506
сценично четене
"Кота 506" е изцяло изградена от документални материали – спомени, писма и документи, разпределени в три гласа: гласът на поета, гласът на държавата и хор на близките. Контрастът и конфликтът между тези гласове е движещата сила на текста, който чрез колаж от фрагменти изгражда един възможен поглед към живота и смъртта на Гео Милев.
Режисьор: Елена Хеймън; автор: Ясен Василев; преводач: Олга Николова.
На български и английски език
Вход: 7/5 лв.
 
прочети повече

14. април (вторник) 2015, 19:30
Червена зала
Блек Фламинго Пъблишинг ООД представя:
Най-сетне край
моноспектакъл
по Петер Турини
Режисьорски дебют на Радослав Йорданов
Един човек излиза на сцената и заявява, че ще брои до хиляда и ще се самоубие. Какво се е случило? Дали ще изпълни обещанието си?
Превод: Владко Мурдаров; сценограф: Илиан Петров; с участието на: Симеон Владов; продукция на Блек Фламинго Пъблишинг ООД. Представлението е реализирано с подкрепата на програма „Дебюти” на Национален фонд „Култура” 2013 и културната програма на посолството на Република Австрия в България.
На български език
Времетраене: 60 мин.
Вход: 10/8 лв.
 
прочети повече

15. април (сряда) 2015, 19:00
зала „Пеша Николова”
Сдружение „Театър вятър” представя:
Кафка квартет
спектакъл по миниатюри на Франц Кафка
„После изведнъж като искри се разлетяха птици, проследих ги с поглед, гледах как се издигат на един дъх и вече ми се струваше, че не те се издигат, а аз падам, и прималял, вкопчил ръце във въжетата, започнах бавно да се люлея. Люлеех се все по-силно, задуха по-студен вятър и вместо летящите птици се появиха трепкащи звезди.” Франц Кафка.
Спектакълът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на Културата и със съдействието на САМСИ (Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство).Идея и режисура: Валерия Вълчева; сценография и костюми: Ния Михайлова; музикален консултант: Мария Палиева; актьори и музиканти: Павлин Петрунов, Христо Ушев, Мартина Митева, Борис Добрев; музикални импровизации по произведения на Добри Палиев, Джон Кейдж и др.
На български език
Времетраене: 110 мин.
Вход: 10/8 лв.
 


16. април (четвъртък) 2015, 10:00
Червена зала
Фондация „ЕкоОбщност”, Фондация „Зеленика” и Лайбниц институт за регионална география представят:
Обществен диалог за качеството на живот в градска среда на София: предизвикателства пред акустичната среда и състоянието на въздуха в контекста на градската мобилност
дискусионен форум
Колко е чист въздухът, който дишаме в столицата? Застрашава ли нашето здраве? Шумно ли е в града? Каква е ролята на трафика? Как може да се подобри средата на живот в София?
Събитието цели да създаде диалог между представители на местни власти, граждански организации, експерти в областта на градската акустика и качеството на атмосферния въздух, граждани. Поканените гост-лектори са представители на институции, фирми и организации, пряко ангажирани с проучвания, изготвяне и прилагане на планове за намаляване на въздействието върху атмосферния въздух и акустична среда в София и други градове. Форумът ще предложи информация и дебат по темите, свързани с шумовото и прахово замърсяване в София, като постави акцент върху градската мобилност и ролята на моторизирания транспорт. Сред участниците в дискусията са представители на Столична община, Изпълнителната агенция по околна среда и води, експерти по акустика, специалисти по алергии и др.
Събитието е част от проект „София - град на бъдещето, зелен, мобилен и атрактивен за живот“, който трите организации-домакин осъществяват в периода септември 2012 - май 2015 г. с подкрепата на Немската федерална екологична фондация, фондация „Чарлз Стюарт Мот“ и Европейската комисия.
На български език.
Вход свободен.
 
прочети повече

16. април (четвъртък) 2015, 19:00
зала "Пеша Николова"
Културен шок - група за разговори между хора от целия свят
Целта на групата е хора от различни националности да се срещнат и да изследват заедно въпроси, свързани с живота извън родината и по-конкретно с живота в България. Как се чувстват чужденците в България? Как българите приемат чужденци? Какво е културен шок и как се преодолява? Къде е у дома? Какво ни води насам и какво ни задържа? По време на срещите имаме възможност да разговаряме, да споделяме личните си истории, да питаме, да отговаряме, да опознаваме другите и себе си чрез националните ни култури.
На български език
Времетраене: 90 мин.
Вход: 9 лв.
 
прочети повече

17. aприл (петък) 2015, 20:00
Червена зала
Космонавт
мултижанров спектакъл
Проект, реализиран със средствата на движенческия и предметния театър, звуковата инсталация и радиотеатъра. Представлението възстановява неуспешния полет на космическия кораб „Союз-1” през 1967 г., по време на който руският космонавт Владимир Комаров умира. Валентина Комарова е съпруга на Владимир.
Режисьор: Анна Данкова; автор: Светозар Георгиев /ghostdog/; с участието на: Ива Свещарова.
На български език
Времетраене: 60 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече

18. април (събота) 2015, 13:30
Червена зала
Клубът на природозащитника към Българското либертарианско общество представя:
Опазване на околната среда с инструментите на свободния пазар
конференция
Теми: Начини за защита на природата без бюроркатична и политическа намеса. Връзката икономически растеж-замърсяване. Може ли глобалното затопляне да се адресира чрез свободния пазар? Пречат или помагат регулациите за защитата на природните ресурси?
С участието на: Красен Станчев (KC2 и ИПИ), Боян Рашев (denkstatt Bulgaria), Димитър Мирчев (ПП "Зелените" и БЛО), Лъчезар Богданов (Industry Watch), Георги Стефанов (WWF).
На български език
Вход свободен
 


21. април (вторник) 2015, 19:30
Червена зала
Театър - Студио Персона представя:
Росмерсхолм
Темата за свободата и нейната неизбежна връзка с моралния избор за смъртта като отчаян жест в търсене на отхвърления Бог прави от пиесата, в която са отразени драматичните последни три дни от живота на последния потомък на стар аристократичен род, послание от предмодерността към постмодерността. В кое сме същите и в кое различни?
Автор: Хенрих Ибсен; режисьор: Явор Кирилов; сценография и костюми: Юлияна Войкова – Найман; превод: Гергана Мей; хореография и изпълнение: Александра Манчева, Мирослава Захова, Христина Петрова; музика и изпълнение: Мартиан Табаков; с участието на: Явор Костов, Янко Велков-Янец, Васил Димитров, Марий Росен, Антоанета Петрова. Със съдействието на Министерство на културата, Програма Театър, ACT-Асоциация за свободен театър, Калитко Миленов.
На български език
Времетраене: 120 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече

22. април (сряда) 2015, 19:30
Червена зала
Театър - Студио Персона представя:
Росмерсхолм
Темата за свободата и нейната неизбежна връзка с моралния избор за смъртта като отчаян жест в търсене на отхвърления Бог прави от пиесата, в която са отразени драматичните последни три дни от живота на последния потомък на стар аристократичен род, послание от предмодерността към постмодерността. В кое сме същите и в кое различни?
Автор: Хенрих Ибсен; режисьор: Явор Кирилов; сценография и костюми: Юлияна Войкова – Найман; превод: Гергана Мей; хореография и изпълнение: Александра Манчева, Мирослава Захова, Христина Петрова; музика и изпълнение: Мартиан Табаков; с участието на: Явор Костов, Янко Велков-Янец, Васил Димитров, Марий Росен, Антоанета Петрова. Със съдействието на Министерство на културата, Програма Театър, ACT-Асоциация за свободен театър, Калитко Миленов.
На български език
Времетраене: 120 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече

23. април (четвъртък)2015, 18:30
Червена зала
Фондация "Комунитас" представят:
"Архипелаг ГУЛАГ" на Александър Солженицин
представяне на книга
 "Архипелаг ГУЛАГ" безспорно е сред книгите, променили историята на ХХ в. В нея Александър Солженицин разкрива потресаващата истина за концентрационния свят на съветската система и разсейва грандиозните лъжи на комунистическата идеология за светлото бъдеще. И което е най-важното –  книгата е изградена върху свидетелствата на хора, минали през всички кръгове на лагерния ад, но съхранили човешкото си достойнство, тоест правото си на истина.
Превод: Татяна Ваксберг и Зоя Котева; редактор: Едвин Сугарев; водещ: Тони Николов; с участието на: Филип Димитров, проф. Калин Янакиев, проф. Цочо Бояджиев, Татяна Ваксберг, Зоя Котева.
На български език.
Вход свободен.
 
прочети повече

24. април (петък)2015, 18:30
Червена зала
Изследователски център CERMES към Нов български университет и Център за култура и дебат "Червената къща" представят:
Младеж и политически екстремизъм
кръгла маса
Национализъм, популизъм, екстремизъм през фокуса на младежта. Младите  са основен актьор в много от тези групи, но са и основен извор на активистката
анти-екстремистка енергия. Какво е политически екстремизъм? Каква е динамиката на българските екстремизми? Каква е картографията и динамиката на "анти-телата", на защитните пояси срещу родните екстремизми? Как се формират младите като граждански и политически актьори в политическа сцена, все повече белязана от краен дискурс? Ще анализираме тези въпроси от различните перспективи: на гражданските активисти, представителите на малцинствени общности, на медиите и на изследователите.
Кръглата маса се организира в рамките на международния научен проект „RAGE - Hate speech and populist Othering in Europe: Through the race, age, gender looking glass“, който изследва популисткия политически дискурс в 9 европейски страни и неговия ефект в контекста на икономическата криза върху една от най-засегнатите групи - младите хора. 
С участието на: доц. д-р Анна Кръстева, Илия Вълков, Соломон Бали, Орхан Тахир, Руслан Трад, Юлиана Методиева, Светла Енчева. Модератор: Ирина Недева.
Вход свободен
 
прочети повече

27. април (понеделник) 2015, 19:30
Червена зала
Сдружение „Реплика” представя:
Ние сме боклуците от Източна Европа
документално театрално представление
Това е много лично представление на актьорите. Разказ с историите на техни близки приятели, техните лични истории и истории на други хора, които те приемат като лични, защото актьорите разпознават себе си в живота на тези други хора, разпознават цялата ситуация в България и се опитват да разсъждават върху това в представлението.
Режисьор: Георг Жено; с участието на Боряна Пенева, Милко Йовчев, Ирина Андреева, Ина Георгиева, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Тони Карабашев; с подкрепата на Гьоте-институт България.
На български език
Времетраене: 140 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече

28. април (вторник) 2015, 18:00
зала Пеша Николова
Семинар_BG представя:
Всичко, което сте искали да знаете за Уикипедия и не е имало кого да попитате
дискусия
Четете Уикипедия и се чудите как, въпреки всичките пропуски и грешки, тя продължава да излиза на челни места в търсачките. Чували сте, че се създава безвъзмездно от доброволци, но за всеки случай си имате едно наум. Знаете, че това е „свободната енциклопедия“, в която всеки може да пише, но никога не ви е хрумвало, че този някой може да сте и вие. Ако Уикипедия ви е интересна като медиен и социален феномен, или просто имате въпроси, които никога не сте знаели как и към кого да отправите, заповядайте в Червената къща, за да ги зададете. Отговори ще получите от някои от най-печените и готини редактори на българската версия на Уикипедия.
С участието на Вася Атанасова и Петър Галев.
Модератор: Велислава Петрова.
На български език.
Вход свободен
 
резервирай място

29. април (сряда) 2015, 19:30
Червена зала
Сдружение "Нейно Величество Тенджерата под налягане" представя:
No Movement No Sound
представление
В пространство само с няколко електрически крушки, двама души са се концентрирали върху тънката граница между движението и невъзможността да се движиш, дишането и недишането, тишината и звука, тъмнината и светлината.
Режисьор: Ида Даниел; съавтори и изпълнители: Мариета Петрова, Александър Митрев, Тодор Стоянов; kinekt програмиране и светлина: Тодор Стоянов.
За повече информация: https://vimeo.com/108987192.
Времетраене: 50 мин.
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече резервирай билет

30. април (четвъртък) 2015, 16:00
Червена зала
Български Хелзинкски Комитет представя:
Клуб Обектив: Достъпът до информация и активно гражданско участие
дискусия
Колко е лесно (или трудно) в България един гражданин да се осведоми за предстоящи законодателни инициативи и обществени обсъждания? Може ли и как един гражданин да каже на вземащите решения каква промяна иска в държавата?
С участието на създатели на платформи за гражданско участие, активисти за достъп до информация и хора, търсещи нови начини за улесняване връзката гражданин-държава.
На български език
Вход свободен
 
прочети повече резервирай място

Изтегли цялата месечна програма в PDF
Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena