Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития
Изтегли цялата месечна програма в PDF
3. окт. (понеделник) 2016, 18:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, съвместно със Сдружение „Болканасист” и Форум „Гражданско участие”, представят:
Референдумът – риск или шанс за демокрацията?
дебат
Проблем или решение е използването на инструмента „пряка демокрация”? Дали той увеличава ролята на гражданите или преформулира демокрацията от либерална в „референдумна”? Какво ще попречи демокрацията да се превърне в диктатура на мнозинството? С участието на: швейцарския експерт Патрик Трийс, генерален секретар на парламента на кантон Берн, българския политолог Димитър Димитров и специалния гост от аудиторията на Карлос Рейнхард, председател на парламента на кантон Берн, Швейцария. Публиката ще участва в дебата с изказвания и въпроси и ще може да гласува анонимно по всички въпроси на инициирания на 6 ноември референдум, включително по отпадналите след решението на Конституционния съд.
На български и английски език, с осигурен превод.
Вход свободен
 
прочети повече

3. окт.  (понеделник) 2016, 18:30
зала Пеша Николова
Посолството на САЩ в България, Центърът за култура и дебат "Червената къща" и Асоциацията на европейските журналисти-България представят:
Журналистика с раница на гръб: когато оставиш камерата
лекция
Американският военен репортер и автор Кевин Сайтс ще изнесе лекция за моралните противоречия на войната и границата между професионалната отговорност и човешкия дълг. Сайтс има десетгодишен опит в отразяването на войни и бедствия за ABC, NBC, CNN, and Yahoo! News и е наричан „дядото” на журналистите с раница на гръб, тъй като е сред първите, които работят сами, екипирани  единствено с раница с преносима техника за заснемане, писане, редакция и предаване на репортажи от най-опасните точки на планетата. В своя новаторски проект Гореща зона (Hot Zone) той успява да отрази почти всяка война в света за една година, печелейки  през 2006 г. наградата за журналистика „Даниел Пърл” за смелост и почтеност в журналистиката.
Изисква се предварителна регистрация за събитието.
На английски език, с превод на български.
Вход свободен
 
прочети повече

4. окт. (вторник) 2016, 16:00
Червена зала
Асоциация за свободен театър представя:
Споделена визия: стратегия за развитие на свободната творческа сцена
дискусия
Творческият сектор започна първото изследване на свободната сцена за визуални изкуства, танц, театър, музика и литературата в София, за да проучи потенциала ѝ и предложи ефективен път за нейното развитие. Резултатът е една споделена визия за действията, обект на дискусията, които градът трябва да предприеме в периода 2016 - 2023, за да развива и привлича талант и използва пълноценно творческия си капитал.
Изисква се предварителна регистрация.
На български език.
Вход свободен
 


4. окт. (вторник) 2016, 18:00 – откриване
5.-28. окт. (сряда-петък) 2016, 9:00-19:00 всеки работен ден

Гьоте-институт България
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
The Dream
фото изложба
През последните пет години Фабио Бучарели документира причините и следствията от най-голямата миграция на бежанци след Втората световна война. Изложбата разказва историите на избягалите от войните в Сирия, Либия, Афганистан и отвъд. Фотографиите разкриват човечността и силата на бежанците, които се уповават на мечтата да намерят сигурност, да върнат достойнството си и отново да изградят живот, пълен със смисъл. Автор: Фабио Бучарели, Италия; Куратори: Светлана Бахчеванова и Надежда Павлова. Изложбата ще бъде представена от Алексей Пампоров – доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Изложбата е осъществена със сутрудничеството на Италианския културен институт.
Вход свободен
 
прочети повече

5. окт. (сряда) 2016, 19:00 – откриване
6.-27. oкт. (четвъртък-четвъртък) 2016, 10:00-19:00 всеки работен ден

зала Гъливер
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Мигрантски стандарти
фото изложба
Репресивната миграционнна политика, провеждана от повечето страни в ЕС, е в противоречие с основните принципи на съюза. Серията се занимава с въпроса за правата на мигрантите и признаването на тяхната история, обществена роля и социално равенство. Тя включва портрети на деца и тийнейджъри, позиращи пред фонoве, тематизиращи две противоположни, но взаимосвързани пространства. Автор: Боряна Венциславова, Австрия/България.
Вход свободен
 
прочети повече

6. окт. (четвъртък) 2016, 19:00
Червена зала
Център за култура и дебат „Червената къща”,  в рамките на програмата „Проверка на реалността”
Факти срещу пропаганда: предизвикателствата на постфактологичния свят
дискусия
В световен мащаб фактите имат все по-малко значение за публиките, които се групират около общи емоции и срещу общ противник. Това е така не само в България, но и в кампанията за Брекзит, президентските избори в САЩ, информационните войни между Русия и Турция. Дали това са вариации на пропагандата, които човечеството познава от столетия, или можем да говорим за нова пост-фактологична действителност? Доколко популярността на социалните за сметка на традиционните медии превръща общественото мнение в заложник на манипулацията? С участието на: Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет, и журналистите Иван Бедров и Илия Вълков. Модератор: Зорница Стоилова, в-к „Капитал”. Дискусията е част от програмата „Проверка на реалността”, осъществявана с подкрепата на Фондация „Америка за България”.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход: 2/1 лв.
 
 


10 .окт. (понеделник) 2016, 18:30
Френски институт, зала Славейков
Центърът за култура и дебат „Червената къща” и Френският институт представят:
„Една ми роза закичи”. Как да популяризираме страната като туристическа дестинация?
дискусия
Каква трябва да бъде рекламата за дадена страна, когато тя е малка и отдалечена от основните туристически потоци и нейните забележителности са непознати? Фокус на дискусията ще бъде примерът на Елзас и България. Участници: Ив Деманжел, ръководител на марката Елзас, Георги Алипиев, държавен експерт в Дирекция „Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма" на Министерството на туризма, Максим Бехар, президент на Международната организация за комуникационни консултации (ICCO) и инициатор на Брандинг България и Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм.
На френски и български език, с превод.
Вход свободен
 
прочети повече

12. окт. (сряда) 2016, 15:00
зала Пеша Николова
Арт-док зона В/ХОД
Същността на живота: хлябът!
работно ателие
Представяне на различни технологии в приготвянето на хляб и дегустация, които на 13 октомври ще бъдат последвани от дискусия за хляба като социален и културен феномен и представление за историята на хляба в южноиталианската провинция Матера.
На български език.
Вход свободен
 


12. окт. (сряда) 2016, 18:00
Червена зала
Посолство на САЩ, Асоциация на европейските журналисти-България, Център за култура и дебат „Червената къща”
Ролята на медиите в президентската кампания в САЩ
дискусия
Дискусия с Пол Срачич, политически анализатор, ръководител на департамента по политика и международни отношения в университета Йангстаун, Охайо, САЩ и чест колумнист в издания като The Washington Post и CNN.com. Една от последните му статии в The Washington Post е публикувана в книгата „Науката зад Тръмп: Как да обясним издигането на един неочакван кандидат” (The Science of Trump: Explaining the Rise of an Unlikely Candidate). Модератор: Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, който пише за Esquire, Outside, The Nation, VQR, Foreign Policy и The New York Times. Кенаров е член на Управителния съвет на Aсоциацията на европейските журналисти-България, както и член на PEN-America.
Изисква се резервация за събитието.
На английски език, с превод на български.
Вход свободен
 
прочети повече

13. окт. (четвъртък) 2016, 16:00
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, Фондация „Свобода от страха” и Асоциация АРТерия
Хляб за тялото, хляб за душата
дискусия
Дискусията представя темата за отглеждането на житни култури, производството на хляб и споделянето му като социален и културен феномен, еднакво валиден сред всички общности. В хода на разговора се търси и съпоставка между хлебните традиции на България и Италия.
На български и италиански, с превод на български.
Вход свободен
 


13. окт. (четвъртък) 2016, 19:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, Фондация „Свобода от страха” и Асоциация АРТерия представят:
Песента на хляба 
театър
Спектакълът „Песента на хляба” съчетава артистичен разказ и инсталация на Дарио Карментано, представени на Венецианското биенале за изкуство през 1999. Сюжетът проследява историята на хляба на южноиталианската провинция Матера и как той отразява социалните промени в общността. „Химн на живота и на автентичността, на земята и на античните области Матера и Лукания” – така определят постановката нейните автори. Автор: Дарио Карментано; режисьор: Анджела Де Гаетано; оригинална музика: Лоредана Паоличели; актьори: Нандо Ирини, Джована Стафиери, Анна Роза Матера; осветление: Франц Катакио; звук: Анджело Канариле.
На италиански език, с български субтитри.
Вход: 12/10 лв.
 


14. окт. (петък) 2016, 13:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща” представя:
Бизнесът онлайн в ЕС: какво и кога да очакваме?
семинар
Какви са сегашните ограничения пред предприемачите онлайн, предстоящите промени според плана за единен дигитален пазар в ЕС и очакваните нови възможности и как да се подготвим за тях? На тези въпроси отговарят трима експерти в областта на оналйн предприемачеството: Тодор Ялъмов, Център за изследване на демокрацията, Ева Паунова, член на Европейския парламент от групата на Европейската народна партия, и Деян Петров, Активни потребители. Семинарът се организира в рамките на проект „Дебатна мрежа за Европейския парламент”, изпълняван от „Червената къща” с подкрепата на Европейския парламент.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

15. окт. (събота) 2016, 11:00-15:00
Червена зала, зала „Безименна”, Red Café
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, Каритас България, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Среща с Мисия „Бъдеще”
представяне
В рамките на проекта „Жени и деца –интеграция и овластавяне” жени от различни страни и възрасти представят рисуване с къна, бижута и плетива, изработени по време на проекта, както и  работно ателие по арабския танц дабки. Успоредно с представянето ще се състоят няколко ателиета за деца за фотография, архитектура и разказване на истории. Денят е и време за споделяне на домашно приготвена храна от участниците и публиката.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече

16. окт. (неделя) 2016, 18:00
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД представя:
ХОД 16: Лаборатория за изследване на реалността
работно ателие
ХОД 16 е месечна среща на изявени имена от театралната гилдия, които в продължение на една неделна вечер създават „въображаем спектакъл” по важна и проблемна тема от обществения живот. ХОД 16 е за театралните артисти онова, което е пленерът за художниците и джам сешънът за музикантите – среща за спонтанен и креативен диалог, в който артистът е и общественик – той проследява ХОД-а на действителността и търси начин да я подобри.
На български език.
Вход: 2 лв.
 


17. окт. (понеделник) 2016, 19:30-20:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, в рамките на фестивала „Между хората и културите”
Мир Вам
вербатим театър
„Мир Вам!” е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма. Но какво са мирът и войната? Спектакълът изследва сложната тема за бежанската вълна и праговете на толерантността. Артистите вербатим (от лат., дословно) предават интервюирани по темата бежанци по време на теренно проучване в най-болезнените зони на проблема в страната. Режисьор: Неда Соколовска; терен и анализ: урб. Миглена Герасимова; мапинг: Албена Баева; монтаж: Андрей Гетов; камера: Ивайло Дончев; координатор: Ади Кънева; асистент: Зоя Шопова; обработка на текст: Мириам Кожа; идея: Неда Соколовска, Иван Димитров; технически асистент: Тарек Жарад, Василия Дребова; участват: Мила Банчева, Рикардо Ибрахим.
На български и английски език, с български и арабски субтитри
Вход: 15/10/5 (по избор на публиката)
 
 
прочети повече

18. окт. (вторник) 2016, 18:00 – откриване; 18:30 – пърформанс
21., 24., 27. окт. (петък, понеделник, четвъртък) 2016, 18:30 – пърформанс
зала Безименна
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Дестинация
видео изложба и пърформанс
Две автобиографични видеа на френските имигранти Паран Койт, Франция/Того и Албандър Мбемба, Франция/Конго и нямо оперно представление, създадено специално за „Между хората и културите” с участието на Иван Стоянов. Целта на операта е да привлече внимание към гласа на мигрантите, бежанците и всички чужденци, наричани „нелегални”, чиито гласове не се чуват в общественото пространство.
Вход свободен
 
прочети повече

19.-27. окт. (сряда-четвъртък) 2016, 10:00-19:00 всеки работен ден
зала Безименна
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Дестинация
видео изложба
Две автобиографични видеа на френските имигранти Паран Койт, Франция/Того и Албандър Мбемба, Франция/Конго.
Вход свободен
 
прочети повече

20. окт. (четвъртък) 2016, 18:30 –  откриване
21. окт. - 4. ное (петък-петък) 2016, 10:00-17:00 всеки работен ден
зала Пеша Николова
Съюзът на българските художници, секция "Карикатура", със съдействието на световната Федерация на организациите на карикатуристите (ФЕКО-БГ), Партията на добрия хумор и Центъра за култура и дебат "Червената къща" представя:
Президент
изложба карикатури и шаржове
В навечерието на президентските избори Съюзът на българските художници представя изложба с карикатури и шаржове на тема „Президент“. Ще се насладите на графичните послания и ироничния поглед към изборите по света и у нас. Автори: Ириен Трендафилов, Ивайло Нинов, Цочо Пеев, Георги Чалъков, Алла и Чавдар Георгиеви, Трайко Попов, Никола Георгиев, Милко Диков, Мая Чолакова, Анатолий Станкулов, Светла Христова, Ивайло Цветков, Мирослав Божков, Валентин Георгиев, Маргарита Янчева, Йовчо Савов, Любомир Михайлов, Димитър Атанасов, Халит Айтослу, Валери Александров (Walex).
Вход свободен
 


20. окт. (четвъртък) 2016, 19:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД представя:
Невидими №3: ДОМ
вербатим театър
Спектакълът „Невидими №3: ДОМ” е построен върху разговори с бездомни хора, проведени в периода, когато те са най-уязвими – зимата. Артистите вербатим (от лат., дословно) предават думите им и техните размисли за дома, улицата, обичта, семейството и сънищата. Режисьор: Неда Соколовска; драматургична обработка: Радослав Чичев, Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; сценография: Деница Аргиропулос; обработка на документален материал: Мириам Кожа; асистент-режисьор Стефани Ханджийска; участват: Петко Каменов, Богдан Казанджиев, Пламена Пенчева, Елена Кънева, Тодор Близнаков.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор на публиката)
 


24. окт. (понеделник) 2016, 18:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, съвместно с Института за пряка демокрация и Форум „Гражданско участие” представят:
Българското общество и пряката демокрация. Референдум и справедливост
дискусия
Кое е смешното, тъжното, трудното, полезното и това, което бихме могли да кажем на децата си за това какво представлява референдумът? Основателни ли са опасенията, че пряката демокрация в България, проходила почти четвърт век след промените от 1989 отново стои пред  опасността да бъде отхвърлена като вариант за управление,  обвинена в излишно трошене на пари и енергия и избутана в ъгъла на политическата сцена? С участието на Антоний Тодоров, професор по политология в Нов български университет и доктор на политическите науки; д-р Атанас Славов, експерт по конституционно право, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Орхидски” и основател на Института за пряка демокрация.
Изисква се резервация.
На български език.
Вход свободен
 
резервирай място

25. окт. (вторник) 2016, 9:00
Червена зала
Полският институт и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представя:
Съвременна Украйна: въпросите, които остават
дискусия
Тема на дискусията са предизвикателствата за съвременна Европа в контекста на революцията на достойнството в Украйна. В дискусията участват: Мустафа Джемилев (Украйна), лидер на кримските татари, активист за граждански права в Украйна и лауреат на първата международна награда „Солидарност” на името на Лех Валенса; Кшищоф Становски (Полша), председател на Фондацията за международната солидарност и бивш член на „Солидарност”; проф. Ярослав Хрицак (Украйна), историк; Уршула Дорошевска (Полша), бивш посланик на Полша в Грузия и директор на Полския институт в Минск. Модератори: д-р Огнян Минчев – директор на Института за регионални и международни изследвания; Весела Чернева, старши анализатор и директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Дискусията се организира съвместно с Института за регионални и международни изследвания и посолствата на Република Полша и Украйна.
На полски/руски, с превод на български.
Изисква се резервация за събитието.
Вход свободен
 
прочети повече резервирай място

25. окт. (вторник) 2016, 18:30
зала Пеша Николова
Центърът за култура и дебат „Червената къща” в партньорство с Фондация „Следваща страница” и 4-ти Софийски муждународен литературен фестивал, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят: 

Мигратон № 1
публично четене
От „Одисеята“ на Омир до „Пътеводителя на галактическия стопаджия“на Дъглас Адамс, от „Бежанци“ на Иван Вазов до „Сатанински строфи“ на Салман Рушди стотици класически и съвременни книги разказват за движенията на хората в пространството в бягство от заплахи и търсене на по-добър живот. В „Мигратон“ каним публиката да излезе на сцената и да се включи в четенето и обсъждането на тези книги, които сме подбрали, или вашите любими книги за мигрантите. За повече информация: https://www.facebook.com/groups/migraton/. „Мигратон“ се осъществява в рамките на Европейската мрежа за дебати "Време да говорим" http://www.tttdebates.com в сътрудничество с Културната фондация "Алианц" и ще продължи с още две дискусии на 3 и 10 ноември и дискусия на 17 ноември.
Изисква се предварителна резервация.
На български език.
Вход свободен  
 
прочети повече резервирай място

26. окт. (сряда) 2016, 19:30-20:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, в рамките на фестивала „Между хората и културите”
Мир Вам
вербатим театър
„Мир Вам!” е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма. Но какво са мирът и войната? Спектакълът изследва сложната тема за бежанската вълна и праговете на толерантността. Артистите вербатим (от лат., дословно) предават интервюирани по темата бежанци по време на теренно проучване в най-болезнените зони на проблема в страната. Режисьор: Неда Соколовска; терен и анализ: урб. Миглена Герасимова; мапинг: Албена Баева; монтаж: Андрей Гетов; камера: Ивайло Дончев; координатор: Ади Кънева; асистент: Зоя Шопова; обработка на текст: Мириам Кожа; идея: Неда Соколовска, Иван Димитров; технически асистент: Тарек Жарад, Василия Дребова; участват: Мила Банчева, Рикардо Ибрахим.
На български и английски език, с български и арабски субтитри
Вход: 15/10/5 (по избор на публиката)
 
прочети повече резервирай билет

28.-29. oкт. (петък-събота) 2016, 9:00-22:00
Червена зала, зала Гъливер, зала „Безименна”
Студентското общество за компютърно изкуство представя:
Компютърно пространство 2016, 28-мо издание
фестивал
"Компютърно пространство" е международен форум за компютърни изкуства с конкурсна и фестивална част. В „Червената къща” ще се състои фестивалната част на форума, която включва семинари, срещи с автори и изложби. Пълната програма може да видите на www.computerspace.org.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход свободен
 


29. окт. (събота) 2016, 10:00
Гьоте-институт България
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, Дружество за ООН в България, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Ателие „Култура”
работно ателие за деца
Децата ще имат възможност да нарисуват символ на собствена или чужда култура – танц, носия, ястие, обичай – нещо, което ги е впечатлило, както и сами да изработят кукли с помощ от нас, с които да акцентират върху красотата на разнообразието и индивидуалността.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход свободен
 
прочети повече резервирай място

29. oкт. (събота) 2016, 15:30
Гьоте-институт България
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Български и кюрдски народни танци
танц
Концертна изява на кюрдска танцова група на лица, търсещи закрила в отдел „Производство за международна закрила, кв. „Враждебна” на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), с ръководители Силвия Василева, старши експерт, и Емилия Минчева, младши експерт в ДАБ.
Изисква се предварителна резервация.
Вход свободен
 
прочети повече резервирай място

30. окт. (неделя) 2016, 19:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане”, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят:
Смъртни грехове
театър
Основни теми в постановката са идентичността и националната принадлежност в условията на световна глобализация. Авторът преплита актуалната проблематика за интеграцията на бежанците и емигрантите в Европа. Драматичната интерпретация набляга на трагико-комедийния аспект на взаимоотношенията, които могат да достигнат до абсурдност и сюрреализъм. Предизвикателната съвременна постановка е независим проект на театър „Наш Свят”. Aвтор: Феликс Митерер, Австрия; режисура и адаптация: Ива Панева; сценограф: Боян Марков; костюми: Александър Гергинов; музика: Георги Стрезов; участват: Маргарита Хлебарова, Албена Ставрева, Петко Каменов, Румен Михайлов.
Изисква се предварителна резервация.
На български език
Вход: 12/10 лв.
 
прочети повече резервирай билет

31. окт. (понеделник) 2016, 19:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД представя:
Maйките
вербатим театър
Четири утвърдени актриси, всяка от които наскоро е станала майка, представят разказите на жени, преминали през великото предизвикателство на майчинството. В спектакъла са представени личните истории както на самите актриси, така и на още 17 жени, интервюирани от екипа на „Майките” по време на репетициите. Режисьор: Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; участват: Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова, Любомир Желев.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв.
 
резервирай място

Изтегли цялата месечна програма в PDF
Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena