Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития
Изтегли цялата месечна програма в PDF
2. април (неделя) 2017, 19:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД, „Институтът на боклуците” и Театър „Реплика” представят:
Безсъщност
вербатим театър
Представление за хората, чиито амбиции, кариери, образование, стремежи и мечти са били прекратени поради установено психично заболяване. Но някои от тях са в състояние да продължат да водят нормален живот. Ние вярваме, че можем да им помогнем да бъдат отново част от обществото. Режисьор: Борис Зафиров; участват: Благой Бойчев, Ирина Анреева, Милена Ерменкова, Ованес Торосян; сценарий: Цвета Ерменкова и Борис Зафиров.
На български език.
Вход: 15/10/5 лв. (по избор)
 


4. април  (вторник) 2017, 18:30
Френски институт (пл. Славейков 3, София 1000)
Френският институт и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представят:
Европа: протекционизъм или свободен обмен?
дебат
Различните форми на протекционизъм и агресивните търговски политики се разрастват в световен план. Как да се защитят европейските интереси? Европа дълго време действаше по правилата на Световната търговска организация и на мултилатерализма, но как днес да противостои на мощната американска и азиатска конкуренция? Участници: Дени Терсен, френски експерт в областта на търговската политика, специалист по глобализация, иновация и търговия;  Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика;  професор Боян Дуранкев, Университет за национално и световно стопанство (УНСС). Моля, потвърдете присъствие на: svetoslav.milanov@institutfrancais.bg
На български и френски език, със симултанен превод .
Вход свободен
 
прочети повече

5. април (сряда) 2017, 19:30
Червена зала
Компания „Паник бутон театър” представя:
Дисонанс за двама артисти
театър
Един чужденец опитва да се изрази на чужд за него език пред непозната публика. Една загадъчна, вечно трансформираща се жена му „лази по нервите”. Героите в тази написана от самите актьори пиеса търсят отговор на въпроса „Кой съм аз?” и „Какво движи света?”. Спектакълът е забъркан от фрагменти на сънища, детски спомени и артистични обсесии. Режисьор: Василена Радева; с участието на: Богдана Котарева и Нейтън Купър.
На български език, със субтитри на английски.
Вход: 12/10 лв.
 


6. април (четвъртък) 2017, 19:30
Червена зала
Gender(Fluid)
концерт/ поетично четене/ пърформанс
Музикално-поетично-пърформативната акция е като алхимично-физичен експеримент с течността  gender и, както всеки друг проект на Strawberry Finns, е с отворен код към публиката – интерактивен. Това дава възможност на всеки един от присъстващите да стане част от изследването. Автор: Strawberry Finns – музикално-импровизационната ъндърграунд формация: Иван Стоянов (Peter Nightingale), Константин Кучев и Александър Евтимов-Шаманчето.
На български и английски език.
Вход: 10/8 лв.  
 


12. април  (сряда) 2017, 19:00
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща” представя:
„Контраплан” – платформа за късо кино
прожекции, дискусии
Прожекция на два български късометражни филма – „Падаща звезда” на Любо Йончев и „Дрехи” на Веселин Бойдев. След прожекцията ще обсъдим филмите с Елена Мошолова, водещ, и с режисьорите Деян Барарев и Антоний Дончев.
На български език, с английски субтитри.
Вход свободен.
 
прочети повече

18. април (вторник) 2017, 19:30
Червена зала
Център за култура и дебат „Червената къща”, в рамките на поредицата „Дебюти на границата”:
Ловец на свечерявания
пърформанс
Ние сме Иван Стоянов и Константин Кучев. На сцената разполагаме с цигулка,  куфар, две тела (нашите собствени), шест текста на Хулио Кортасар и вас, публиката. Накъде музикално-импровизационното ни представление ще свърне зависи както от нас, така и от вашето участие и промяната на колективното ни съзнание  в процеса на търсене на отговор на въпроса: „Възможно ли е публиката и актьорското тяло да сънуват един и същ сън – шарен, истеричен, психиделичен, детски?” Всяко едно издание е само за себе си и няма как да бъде повторено – подобно на свечеряването. Дебютен спектакъл на Иван Стоянов. Музикална среда: Константин Кучев и Иван Стоянов; с хореографски елементи от Яница Атанасова; с гласовете на: Дориана Малиновска, Гергана Алякова, Ина Гергинова, Константин Кучев; по текстове на Хулио Кортасар; дизайн на плаката: Йоан Сугарев.
На български език.
Вход: 8/6 лв.
 


19. април (сряда) 2017, 18:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща“ в програмата "Reality Check - Ad hoc дебат" представя:
Референдумът в Турция като Кутията на Пандора. Какво предстои след резултата?
дебат
След неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 десетки хиляди души бяха арестувани и разследвани, няколко медии бяха затворени, много държавни служители загубиха работата си, и въпросът за референдума за конституционни реформи, които да превърнат Турция в президентска република, засия с нова светлина на турския полиически небосклон. Какво се случи в Турция? Какви ще са последствията? Повече или по-малко стават неизвестните пред взаимоотношенията Турция-България-Европейски съюз? С участието на: Аслъ Айдънташбаш (Европейски съвет за външна политика), проф. Росица Градева (АУБ), доц.Светлана Иванова (СУ), Мариян Карагьозов (Институт по балканистика), Росен Димов (Университет Истанбул).
Модератор: Ирина Недева
На български език.
Вход: 2 лв.
 
прочети повече

20. април (четвъртък) 2017, 19:00
зала Пеша Николова
Ицко Финци – нови разкази с музикални илюстрации от автора
литература, музика
„Издадох книга. Сега написах още неща. Бих искал да знам става ли нова книга от тях. Аранжирах и пиеси за пиано”, казва актьорът.
На български език.
Вход: 8/6 лв.
 


21. април (петък) 2017, 18.00
Червена зала
Център за култура и дебат „Червената къща” представя:
Европейските бежански квоти - от Брюксел до Белене
дискусия
Защо и как се пропука прилагането на ангажиментите ни за бежанските квоти, договорени с европейските ни партньори? Какво спъна европейските решения по пътя им от Брюксел до Белене, Широка Лъка и Елин Пелин, където местните хора изгониха разпределените сирийски семейства? Какво всъщност представляват бежанските квоти и какви са ангажиментите, които поехме като член на Европейския съюз? На всички тези въпроси ще се опитат да отговарят панелистите. С участието на: Илдико Отова, изследовател в Центъра за миграционни изследвания, Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет, Мария Габриел, член на Европейския парламент, група на Европейската народна партия, Радослав Стаменков, ръководител на мисията на Международната организация по миграция. Модератор: Мария Черешева, зам. председател на Асоциацията на европейските журналисти-България. Събитието се организира в рамките на проект „Дебатна мрежа за Европейския парламент”, изпълняван от Червената къща с подкрепата на Европейския парламент.
На български език.
Вход свободен.
 
прочети повече

24. април (понеделник) 2017, 19:30
Червена зала
В/ХОД арт док зона и „КОМА луденс“ представят:
#Pride
вербатим театър
Документален спектакъл, който представя историите на част от участниците в първото Прайд шествие през 2008. Зад медийното отразяване, социалното внимание и реакциите срещу различието стои изборът на хора, както ЛГБТ, така и хетеросексуални, престрашили се да подкрепят публично идеята за Прайд. Режисьор: Констанца Гецова. Идея и текст: Даниел Александров.  С участието на: Михаил Милчев, Мартина Апостолова, Красимира Дуковска, Владимир Солаков, Станислав Анев, Цвета Дойчева. Гост: Ивайло-Валентино Учанов. Тренинг: Василия Дребова. Глас: Явор Караиванов, Яна Мошолова. Видео: Рая Руменова. Видео монтаж: Светослав Янков, Рая Руменова. Аудио обработка: Осман Юсеин, Явор Лазаров. Дизайн-обувки: Жанета Иванова
Ментор: Неда Соколовска.
На български език, със субтитри на английски.
Вход: 10/8 лв.  
 
резервирай билет

25. април (вторник) 2017, 19:30
Червена зала
В/ХОД арт док зона представя:
Поколение Ь
документален театър
Най-новият спектакъл на Студио за документален театър VOX POPULI е посветен на прехода в България – годините от 1989 до 1997. Краен, противоречив, несигурен, този отрязък от време се оказва определящ за подрастващото тогава поколение. „Поколение Ь” е посветен точно на тинейджърите на прехода, зрелите индивиди на новото време, техните страхове и самота, обвити в алкохол и наркотици, музикалните им вкусове като най-мощния опит за бунт. Едно търсене на идентичност в безтегловността на 90-те. Режисьор: Неда Соколовска. С участието на: Веселина Господинова, Цвета Балийска, Петьо Петков-Шайбата, Братан Братанов, Борис Чангъров.
На български език.
Вход: 15/10 лв.
 
резервирай билет

26. април (сряда) 2017, 18:30
Червена зала
SymbioMatter: лаборатория за симпоетични науки, изкуства и технологии представя:
Гаражни  лаборатории или биохакерството като изкуство
лекция
Лекцията представя така наречената гаражна биология, възникнала през 2008, и наричана още биохакерство, отворен биокод, биопънк и др. Оттогава броят на гаражните лаборатории бързо нараства и в момента съществуват около 100-тина, разпръснати из целия свят. Чрез онлайн платформи техните членове обменят опит, протоколи за правене на експерименти и друга полезна информация. Лекцията ще представи някои от най-активните гаражни биолаборатории в света и техните най-интересни артистични, научни и социални проекти и ще засегне въпросите за био-сигурността и легалните регулации на тази дейност в САЩ, Европа и България. Лектор: Невена Иванова, доктор по философия на технологиите, Токийски университет.
На български език.
Вход: 2 лв.
 
прочети повече резервирай билет

26. април (сряда) 2017, 19:00
зала Пеша Николова
„София куиър форум” представя:
Представяне на каталог на София куиър форум 2015 
дискусия
Kаталогът включва документация, текстове и интервюта с някои от участниците в София куиър форум 2015, който беше проведен под мотото „Сладък съюз” и посветен на проблема на семейството: от всекидневното насилие и различните форми на дискриминация, през връзките между феминизма и куиър дискурса, до поставянето на радикални въпроси за различието. Представянето е повод и за разговор по тези теми, доколкото през 2016 г. темата за семейството бе мото и на София прайд. С участието на: Станимир Панайотов и Боряна Росса, директори на „София куиър форум”, Владия Михайлова, куратор на „София куиър форум” 2015, Радослав Стоянов (Български хелзинкски комитет), Лорел Змолек-Смит, Амбър Хууд, клуб Gender and Sexuality Alliance, Американски колеж в София, проф. Миглена Николчина, Софийски университет,
Стефан Кръстев, участник, модератор на дискусиите в „София куиър форум” 2015.
На български език.
Вход свободен
 
резервирай място

27. април (четвъртък) 2017, 18:30
Пеша Николова
Центърът за култура и дебат „Червената къща” и Френският институт представят:
Проблемът, който дишаме. Неотложните мерки и дългосрочните решения срещу смога
дебат
Замърсяването на въздуха в столицата и големите български градове от доста време насам нарежда България напред в класациите за лошо качество на въздуха. На 5 април 2017 Съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди страната ни заради систематично превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици и заради липсата на мерки за овладяване на проблема от години. В началото на 2017 паметници в София осъмнаха с противогази. Климатолози, инженери от автомобилния транспорт, общинари и граждани все по-често и по-интензивно обсъждат възможните мерки - от идеята София да пуска безплатен градски транспорт в дните с драстично замърсяване на въздуха, през идеята да се намали скоростта на движение в градските зони с интензивен трафик или по-сурово да се наблюдават пунктовете за технически контрол на автомобилите, до идеите да се ограничи вноса на стари коли. Лобистки интереси се сблъскват и в темата за качеството на въздуха. Едни искат да се увеличат таксите за стари автомобили, за да купуват хората нови, други да се спрат строителните работи или да се дадат пари за система за ранно предупреждение към Института по метеорология. Има ли опасност столицата да бъде изправена пред китайската дилема - дали да внася чист въздух, например, от Нова Зенландия и да го предлага за платежоспособните за 17 цента на вдишване? (The South China Morning Post.) Какво трябва да се направи и кой да го направи? Какво можем да научим от опита на Франция? Дебат с участието на експерти, които познават опита на Франция, български експерти по околна среда, граждански активисти, представители на местната власт и учени. Модератор: Ирина Недева.
На  български език.
Вход свободен
 
прочети повече резервирай място

27. април (четвъртък) 2017, 19:00
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща” представя:
„Контраплан” – платформа за късо кино
прожекции, дискусии
Прожекция на два български късометражни филма – „Крило на дракон” на Антония Милчева и „Куче” на Владимир Петев. След прожекцията ще обсъдим филмите с Елена Мошолова, водещ и Николай Тодоров, режисьор.
На български език, с английски субтитри.
Вход свободен.
 
прочети повече резервирай място

28.-30. април (петък-неделя) 2017, 18:00
Червена зала
Център за култура и дебат „Червената къща” представя:
Видеомонтаж за артисти
работилница
Участниците в тази тридневна работилница ще научат основите на дигиталното изображение и звук, дигиталните файлови формати, монтажа и основите на пост-продукцията. Работата ще се осъществява с помощта на безплатния софтуер Lightworks, който работи под Mac, Windows и Linux. В края на работилницата участниците ще могат да обработват всяко видео, което са заснели, да го редактират и подготвят за използване в инсталация или представление, или да го разпространяват във Vimeo, YouTube или на своята собствена интернет страница. 
Цена: 50 лв.
На български език
 
прочети повече

Изтегли цялата месечна програма в PDF
Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena