Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Обяви
 
 
Контакт
Събития
Изтегли цялата месечна програма в PDF
1 юли (вторник) 2014, 19.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Българските писателки и тоталитарното време
Дебат по темата за българската литература, жените писателки и спецификата на тяхното писане в периода 1944–1989 г. и представяне на книгата „Неслученият канон. Част 2. Българските писателки от 1944 година до наши дни” (Алтера, С., 2013).
Какво се случва с „женското писане” след периода на неговия подем между двете световни войни? Кои са писателките и Писателките на новия период? Има ли привилегировани авторки и какви са неписаните основания за тяхното присъствие в социалистическия канон; как се отразява това на умението да „пишеш като жена”? Какви са били личното и творческото поведение на българските писателки между 1944 и 1989 година? Повече или по-малко са сервилни от мъжете писатели към „народната” власт? Тези и още много други въпроси подлежат на обсъждане. В разговора вземат участие някои от авторите в „Неслученият канон”: Милена Кирова, Михаил Неделчев, Инна Пелева, Амелия Личева, Пламен Дойнов, Албена Вачева, както и други известни изследователи на българската литературна история.
Видеозапис от събитието - тук.
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 


2 юли (сряда) 2014, 19.00 ч.
Червена зала
Трансформираното тяло
осемнадесети дебат от серията „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш”, организирана съвместно с д-р Стоян Ставру (www.challengingthelaw.com/iniciativi/diskusii-bioravo).
Едно от най-постоянните свойства на човешкото тяло е неговата пластичност - способността ни да го променяме. Едни от най-древните, съзнателно предизвиквани промени в човешкото тяло, са телесните модификации. В исторически аспект те са били част от различни ритуали за приобщаване и инициация, които са очертавали границите на общността в телата на нейните членове. Днес телесните модификации са част арсенала за оцеляване в битката за индивидуалност, в резултат на която се обособяват различни субкултури, дефиниращи себе си чрез отношението си към тялото.Татуировки, изгаряния, брандирания, пробивания, промушвания, провисвания и неизчерпаем брой форми за самонараняване се вместват между естетическата хирургия и самоволно предизвикания "чудовищен вид". Модерното изкуство, обективиращо се върху и дори в тялото, съдържа в себе си както демонстрация, така и провокация към търпимостта на останалите. Така започват въпросите. С участието на д-р Стоян Ставру (доктор по гражданско и семейно право и преподавател по Биоправо и Медицинско право в Софийския университет и в НБУ), Емил Сапаревски (един от първите татуисти в България, собственик на Inky Dragon, организатор на Софийския фестивал на татуировките) и Даниела Папанчева (доктор по медицина, психотерапевт, консултант към Изпълнителна агенция по трансплантации).
Модератор: Ирина Недева
Видеозапис от събитието - тук.
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход: 2/1 лв.
 
прочети повече

3 юли (четвъртък) 2014, 20.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Легенда, молитва, артист
концерт на Детелина Георгиева
Авторска музика, интерпретации и импровизации по полулярни и традиционни теми, soundpainting (саундпейнтинг). За повече информация моля посетете http://detelinageorgieva.blogspot.com/ и
http://soundpaintingbg.blogspot.com/.
Вход: 8/6 лв.
 
прочети повече

Поради външни на Червената къща технически причини датата за дискусията " Има ли криза на представителната демокрация?" , планирана за 10 юли (четвъртък) от 19.00 ч. в зала „Пеша Николова”, се премества на 16 юли (сряда) от 19.00 ч. Извиняваме се за неудобството.  


13 юли (неделя) 2014, 17.00 ч. – откриване
14–31 юли , всеки ден от 10.00 ч. до 17.00 ч. без събота и неделя
сутерен и двор
Амнести Интернешънъл, Български Хелзинкски комитет и Център ът за култура и дебат „Червената къща” представят:
Снимки и истории за миграцията
изложби на Веселина Николаева и Гиоргос Мутафис
Всяка година хиляди мигранти и бежанци се опитват да достигнат Европа. Много от тях бягат от насилие и преследване в държави като Сирия и Еритрея. Други бягат от мъчителна бедност. Но "Крепостта Европа" затваря границите си. Това кара хората да поемат повече и повече рискове, в опит да достигнат безопасност. Някои умират по пътя. Други стават жертва на малтретиране от гранични полицаи и са незаконно връщани обратно в страните си. Хора са задържани в центрове в продължение на месеци или са оставени бездомни на улицата. Представените снимки и истории са част от Третия международен лагер за човешки права на Амнести Интернешънъл, организиран в партньорство с Българския хелзинкски комитет, който ще се проведе в София между 12 и 19 юли. На различни места в София през цялата седмица ще има събития и дискусии, посветени на човешките права на бежанците и мигрантите.
Видео запис от събитието - тук.
Аудиозапис от събитието - тук част 1 и тук част 2.
Вход свободен
 
прочети повече

15 юли (вторник) 2014, 18.00 ч.
Червена зала
МАНИФЕСТА 10 – между политическия активизъм и чистото изкуство
Няколко седмици преди откриването на Манифеста 10 в Санкт Петербург, кураторът Каспър Кьониг и организаторите не можеха да се закълнат, че мащабното арт биенале действително ще се случи. Серия протестни акции и петиции за бойкот или промяна на мястото на Манифеста 10 извън Русия съпътстваха подготовката. От участие в него в знак на протест срещу опасността от колаборация с режима на Путин и неговата политика, се оттеглиха арт колективи като „Что делать?“ и художници като Павел Алтхамер, Дан Пержовски, Артур Жмийевски. Даже ключовият партньор и домакин на събитието, директорът на Ермитажа Михаил Пьотровский, успя да всее смут с изказвания като това, че „руснаците ненавиждат съвременното изкуство, за разлика от “нормалното“ такова“... И все пак, на 28 юни 2014 г. Манифеста 10 отвори врати в Петербургския Ермитаж за публиката. За изкуството, което представя Манифеста 10, за политическите дебати, които провокира, ще ни разкаже и покаже Яра Бубнова, основател на Института за съвременно изкуство в София, един от кураторите през 2002 г. на Манифеста 4 във Франкфурт на Майн и член (2002 - 2010) на Международния съвет на Фондация Манифеста. Модератор на дискусията – Десислава Гаврилова, основател и председател на Центъра за култура и дебат „Червената къща“.
Аудиозапис от събитието - тук.
Видео запис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен
 


16 юли (сряда) 2014, 19.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Институт за критически социални изследвания представя:
Има ли криза на представителната демокрация?
дискусия
През 2013 г. повече от 4.2 милиона избиратели не гласуваха или гласуваха за партии, непредставени в парламента. Дали в такъв случай българската демокрация е представителна? Кои са непредставените? Трябва ли да бъде предприето нещо, за да бъдат представени и какво? Или кризата на българската политическа система се дължи не на недостатъчната й представителност, а на недостатъчното гражданско съзнание, на необходимостта да се взимат непопулярни решения, на неспособността или нежеланието на политическите дейци да платят цената на тези решения? Или в епохата на свръхмодерния капитализъм представителната демокрация трябва да бъде мислена по нов начин, отвъд представителността? С участието на Георги Медаров, Деян Деянов, Иво Христов, Тодор Христов. Дискутант: Александър Кьосев. Дискусията се организира в рамките на проект „Нови леви перспективи”, с финансовата подкрепа на Фондация „Роза Люксембург”.
Аудиозапис от събитието - тук.
Видео запис от събитието - тук.
На български език
Вход свободен
 


Изтегли цялата месечна програма в PDF
Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena