Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Компютърно пространство 2013
25 октомври (петък) 2013, 10.00 ч.
Червена зала, зала „Безименна”, зала „Андрей Николов”
Студентско общество за компютърно изкуство представя:
Компютърно пространство 2013
Международен форум за компютърни изкуства, 25-то издание
"Компютърно пространство" е некомерсиален международен фестивал за компютърни изкуства с престижно международно участие и отзвук в големи медии. В Червената къща ще бъде локализирана фестивалната част от форума, която включва двудневни семинари, срещи с автори на проекти и изложби. С многобройните си проекти и посетители от цял свят „Компютърно пространство” е най- значимото събитие за компютърни изкуства в Югоизточна Европа. Пълна програма с всички семинари, уъркшопове и изложби може да видите на сайта www.computerspace.org.
Вход свободен след предварителна регистрация на entrance@computerspace.org.


Петък, 25 октомври

10:00 – 10:10 Откриване на семинарната част

10:10 – 10:50 How to produce (or not) animation films: the rise and fall of a Spanish animation producer – Pedro Rivero /Испания/
Език: английски

Pedro Rivero е режисьор и продуцент в испанското студио за анимация „Abrakam Estudio“. В своята презентация той ще ви разкрие колко рисковано може да е начинанието – анимационен филм за възрастни. Ще даде конкретни примери със своите най-успешни филми, пожънали множество награди в цял свят, но ще разкаже и за някои свои неуспешни опити в анимационното кино, един от които с бюджет от 1,5 млн евро.

10:50 – 11:30 Leap Motion Controller - Start-up проект с глобално финансиране. Глобализацията и мобилността в подкрепа на изкуството и науката  - със специалното участие на Министъра на въшните работи, г-н Кристиан Вигенин.

Представяне на устройството, Стефан Стефанов /България/

„The Leap Motion Controller“  е хардуерно периферно устройство с големината на пакетче дъвки (1.3х3х8см), чрез което потребителят може да въвежда безконтактни команди към компютъра, използвайки естествените тримерни движения на ръцете в пространството. Устройството е по-съвършено от наличните подобни технологии, а цената му е около 80$.

11:30 – 12:00 Кафе пауза

СЕМИНАР „ДИЗАЙНЪТ НА ФОТОАПАРАТА И ПРОЦЕСЪТ НА СНИМАНЕ“

12:00 – 13:00 Дизайнът на фотоапарата и процесът на снимане - минало и бъдеще - Николай Трейман /България/ и Иван Масларов - Джъмбо /България/

В историята на фотографията отношенията човек - фотоапарат са преминавали през различни стадии, но винаги между тях е съществувала "топла връзка". Променял се е фотоапарата като дизайн, размер, функции, но и човека се е сближавал с техниката си. В ранните години са били две отделни равностойни единици от снимачния процес, а впоследствие мнозина фотографи споделят, че са едно цяло с фотоапаратите си, техниката е продължение на ръката и окото им. Лекцията проследява един минал период на фотографията, който обаче е изпълнен с романтика, красота и удоволствие от боравенето с елегантни, удобни и разнообразни фотоапарати, които ще могат да бъдат видяни "на живо".

13:00 – 14:30 Обяд

СЕМИНАР „МИНИАТЮРНАТА ГРАФИКА - ЕКСЛИБРИСИ, ПОЩЕНСКИ МАРКИ И ОРНАМЕНТИКА“

14:30 – 15:00 Изкуството на пощенската марка- преди и след - Дамян Дамянов /България/

В презентацията се проследяват някои важни моменти в историята на пощенската марка, от създаването й в Англия, през някои важни образци, които дават определена посока на развитие, до съвременни примери. Накратко се представят принципите на гравиране, подготовка и печатане на пощенската марка в миналото. Основен акцент в текста са темите и възможности на дизайнера, който ползва предимството на високите технологии. Правят се някои паралели между типичните за това изкуство инструменти на художниците от близкото минало и дигиталния арсенал, с който разполагат съвременните дизайнери. Разглеждат се примери от творчеството на доказани имена в областта на филателния дизайн, а от българска страна – творчеството на големия художник Стефан Кънчев, етапите на неговата работа, от рисунката до полиграфското изпълнение, за да бъдат илюстрирани предимствата на компютърната обработка и графичния софтуеър. На финала се показват и някои съвсем нови издания в сферата на филателията, която винаги е била „висшия пилотаж” в графичния дизайн, а днес е все повече бутиково занимание, както за изработване, така и за колекциониране. 

15:00 –15:30 Същност и история на екслибриса - Дончо Коев /България/

История на екслибриса, започвайки от  времето на Аменофис трети и Асирийския цар Ашурбанипал, през Средновековието и възникването на книгопечатането в Германия- с която дейност книжният знак става най-тясно и завинаги свързан. Представяне на екслибриси от тези два периода. Третият период обхваща 20 век и началото на настоящия, влиянието на Сецесиона върху миниатюрното изкуство и някои по-големи автори. Кратка история на екслибриса в България и акцент върху автори от различните поколения и съвременни художници с постижения в тази област. Техники, инструменти, тематика и идейно съдържание на графичните творби - конкурси, биеналета, също така и компютърно генериран екслибрис.

15:30 –16:00 Екслибрисът - графична поезия - доц. Йохан Йотов /България/

Недостатъчно е да се каже, че екслибрисът като малко по размер графично произведение е по-достъпно и удобно за колекциониране. Много по-съществено е, че можем да наречем екслибрисът чистата поезия в графиката. От всеки такъв лист струи силно интимно излъчване, изящество и нежен шепот. Към конструирането на пространството на един екслибрис художникът пристъпва по друг, по-особен начин- на пръсти. Освен като книжен знак за притежание, че една книга е част от дадена библиотека, екслибрисът е служил и за изящна нейна украса.
В днешно време все повече състоятелни хора с културни интереси превръщат колекционирането на екслибриси в своя страст и дори ги разменят помежду си като особен вид визитни картички.
В заключение може да се каже, че тези малки графични форми се превръщат в двигател на един световен културен обмен.

16:00 – 16:30 Кафе пауза

16:30 – 17:15 Графика  и  екслибрис- съвременни трансформации в музейните пространства  - Роберт Баръмов /България/

- Екслибрисът днес - структури, конкурси, комуникация;
- Технологии и водещи автори;
- Мултимедиини трансформации -  кураторски проекти в музейните и галерийни  пространства.

16:15 – 17:45 Орнаментика и миниатюра в книгите - д-р Росен Петков /България/

Орнаментиката и миниатюрната графика при печатните произведения обхваща заглавни букви със специално калиграфско изпълнение, знаци и символи, декорации на страници, калиграфски изпълнения на заглавия, концовки, рамки и други. Ще бъдат показани примери- орнаменти от библиофилски издания на известни наши и чужди автори.

17:45 – 18:15  Представяне на виртуален музей на Борис Христов - Невена Велева /България/

Представлява организиран дигитален архив – музей за живота и творческата кариера на великия оперен певец Борис Христов. Събираната с години информация включва: аудио и видео записи на почти всички известни записи на певеца в областта на оперната, ораториалната, камерната и църковната музика; снимки; биографии за певеца; филми; интервюта; спомени; писма; рецензии и документи, структурирани в многобройните „зали” на виртуалния музей.
Окончателно е завършена българската версия на музея. В подготовка са италианска и английска версия, като по-голямата част от италианската версия вече е готова.

18:15 – 19:15 Представяне на изложба на компютърна графика, творби на Светлин Велинов. Всички творби могат да бъдат закупени на специални цени.

Представяне на изложба, проследяваща развитието на компютърните дисплеи. Изложбата се организира по идея и със съдействието на Валентин Милев и Росен Петков.

Зала „Гъливер“

10:00 – 19:00 Изложба, проследяваща развитието на компютърните дисплеи.
10:00 – 19:00 Изложба на графични таблети Wacom, предоставени от Adcom. Посетителите могат да закупят графичен таблет с отстъпка.

Зала „Безименна“

10:00 – 19:00 Изложба на компютърна графика, творби на Светлин Велинов.

Зала „Андрей Николов“

10:00 – 19:00 Представяне на графики и музикални проекти от Компютърно пространство през годините.


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena