Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Компютърно пространство 2013
26 октомври (събота) 2013, 10.10 ч.
Червена зала, зала „Безименна”, зала „Андрей Николов”
Студентско общество за компютърно изкуство представя:
Компютърно пространство 2013
Международен форум за компютърни изкуства, 25-то издание
"Компютърно пространство" е некомерсиален международен фестивал за компютърни изкуства с престижно международно участие и отзвук в големи медии. В Червената къща ще бъде локализирана фестивалната част от форума, която включва двудневни семинари, срещи с автори на проекти и изложби. С многобройните си проекти и посетители от цял свят „Компютърно пространство” е най- значимото събитие за компютърни изкуства в Югоизточна Европа. Пълна програма с всички семинари, уъркшопове и изложби може да видите на сайта www.computerspace.org.
Вход свободен след предварителна регистрация на entrance@computerspace.org.


Събота, 26 октомври

10:10 – 10:50 Въведение в дигиталния композитинг, Кремена Ганева /България/
Език: български
В първата презентация от семинара по визуални ефекти, Кремена Ганева ще запознае посетителите с основите на процеса на композитинг.
Ще разберете каква част от продукцията заема композитинга, какво означават  разпространените термини зелен/син екран, CG елементи, слоеве, цветови канали и др., кои са елементите, използвани в процеса на композитинг (matte paintings, различни CG елементи, 3D слоеве), както и някои основни техники (keying и rotoscoping, color grading, cleanups and wire removals, compositing of elements) и трикове.

10:50 – 11:30 Проект Canary Wharf Shooter, Alessio Bertotti /Италия/
Език: английски

Чрез представянето на този свой проект, Алесио ще покаже цялостния процес в създаването на висококачествен VFX кадър.
Започвайки от концепцията и началните видео кадри, ще бъде показана всяка стъпка в създаването на фантастична виртуална среда, каквито може да бъдат видяни в големите филмови и рекламни продукции - създаването на скици и 3D модели, подходящи за наличните кадри; matte painting на небе и техника за заместване на небето в кадъра; проекции на matte painting-и върху създадени модели, тексуриране, осветяване и рендериране на обекти в сцена; добавяне на финални щрихи и композиране на атмосферни елементи, мъгла, дим, отломки. Използван софтуер: Maya, Nuke, Mental Ray, Atomkraft

11:30 - 12:00 Кафе пауза

12:00 - 12:40 “Overcoming technical issues with consistency and design thinking“, Florent Cachot /Канада/
Език: английски

Florent Cachot ще поговори малко за образованието си и опита си във VFX индустрията в Монреал, ще разкаже за разликата между това да работиш в индустрията и да бъдеш фрийлансър, как е специализирал в matte painting и композитинг едновременно. По време на презентацията си, той ще сподели трикове, които правят работата му по-ефективна и поддържат креативността му на високо ниво.
В заключение, той ще разкаже за основните разлики между неговия личен подход към даден проблем, и този на различните департаменти в процеса на постпродукция в големите студия.

12:40 - 13:20 Explosions, Water Effects and an Efficient Pipeline, Timucin Ozger /Турция/
Език: английски

- Въведение
- Каква е работата на FX Тechnical Director-ът?
- Кога използваме CG вместо практически ефекти
- Примерни проекти - от концепция до екран
- 3D супервайзинг на терен
- Планиране
- Избор на софтуер
- Избор на метод (изчислителна флуидна симулация, симулация на частици, анимирани или динамични твърди тела)
- Нагледни примери с някои сцени от филма Код: Олимп (Olympus has Fallen), излитане на хеликоптера и/или взривяването на Белия дом
- Управление на файловете, размер на кеша, рендеринг оптимизации чрез използването на Mantra. Хардуерната страна на нещата.
- GPU или CPU

13:20 - 14:50 Обяд

14:50 - 15:30 House destruction scene in Iron Man 3, Христо Велев /България/
Език: български

В своята презентация Христо Велев ще разкаже за твърдотелните системи, използвани в епизода с разрушението на къщата в Iron Man 3. Ще разгледаме решенията на предизвикателствата на мащаба и нивото на детайл в тези големи сцени, минавайки през целия процес - от режисирането, през фрагментациите, до обогатяването с вторични елементи. Подходът е сравнително софтуерно независим, а самият проект е реализиран в 3DS Max и Thinking Particles.

15:30 - 16:00 Представяне възможностите на графични таблети Wacom - Adcom /България/

ДИЗАЙН НА СЪЩЕСТВА И ПЕРСОНАЖИ - ДИГИТАЛНО РИСУВАНЕ И СКУЛПТУРА

16:00 - 19:00 Уъркшоп - 2D/3D концептуален дизайн на същества и персонажи - Мартин Пунчев, Цветомир Георгиев, Мирослав Петров

В този 3-часов уъркшоп, Мартин Пунчев, Цветомир Георгиев и Мирослав Петров ще изградят цял проект заедно. Започвайки от създаване на множество концептуални скици на даден герой, те ще изберат най-подходящата, по която ще бъде създаден триизмерен модел. След като моделът бъде завършен, ще бъдат добавени и подходящи дрехи и предмети, които да допълват облика му. Заедно с процесът на създаване, ще бъдат споделени и различни тънкости в използването на Photoshop и Zbrush. За по-вдъхновените посетители, които не искат просто да гледат и слушат, ще бъдат обособени места, където да покажат художествените си умения.

Зала „Гъливер“

10:00 – 19:00 Изложба, проследяваща развитието на компютърните дисплеи.
10:00 – 19:00 Изложба на графични таблети Wacom, предоставени от Adcom. Посетителите могат да закупят графичен таблет с отстъпка.

Зала „Безименна“

10:00 – 19:00 Изложба на компютърна графика, творби на Светлин Велинов.

Зала „Андрей Николов“

10:00 – 19:00 Представяне на графики и музикални проекти от Компютърно пространство през годините.

Входът за всички събития е безплатен. Необходима е предварителна регистрация. Моля изпратете ни име, и-мейл, телефон за връзка и професия на entrance@computerspace.org.

Форумът се организира от Студентско общество за компютърно изкуство, в партньорство с Червената къща, Унгарски културен институт, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на отбраната, Министерство на външните работи, Adcom, Chaos Group, Technopolis, FujiFilm, Национален студентски дом, и с медийната подкрепа на Българска национална телевизия, Българско национално радио, Sofia Live, CGArt.bg, Аз чета, сп..net, сп. ФОТОмания, сп. ПроГрафика, сп.Computer и сп.Полиграфия.


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena