Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Бяло между Червено и Черно: възмездената междина на Орхан Памук
12 март (понеделник) 2007, 18.30 ч.
Червена зала
Седми литературен салон „Нобелирани и други – литература на прага” представя:
Бяло между Червено и Черно: възмездената междина на Орхан Памук
нобелиран за 2006 (Черна книга, Името ми е Червен, Сняг)
дебат между пропонент, опонент и „външно око” към романите на Орхан Памук
Модератор (салонен управител): Димитър Камбуров
С подкрепата на Швейцарската културна програма в България.
На български език.
Вход: 2/1 лв.


Седми литературен салон „Нобелирани и други – литература на прага” представя:

Бяло между Червено и Черно: възмездената междина на Орхан Памук

нобелиран за 2006 (Черна книга, Името ми е Червен, Сняг)

В седмия от серията литературни салони на Червената къща ще говорим и спорим за Орхан Памук, поредният балкански автор-нобелист, затягащ примката на негативната ни отличителност на нация без Нобел. Предвид факта, че Памук е много добре преведен на български, този път няма да се ограничим до един текст, а ще имаме предвид трите му големи романа, изтъкнати при нобеловата обосновка: “Черна книга”, “Името ми е Червен” и “Сняг”: три текста, доста различни тематично и жанрово, но белязани от непогрешимия авторов глас. Ще ни занимава проблемът за възнаградената междупоставеност между Ориента и Оксидента, запазена марка на автора. Ще говорим какво ни липсва или какво ни е в повече, та сме все още бяло поле върху Нобеловата карта.

В лицето на литературния историк от СУ и политически журналист Бойко Пенчев ще разполагаме с вече заявил се медийно пропонент; рядката дързост да застане като опонент на един всеобщ локален любимец поема Биляна Курташева, нова българистка от НБУ; редом до нея ще застане колегата Морис Фадел, също недолюбващ, а срещу нея и в лагера на поддръжниците – още една българистка от НБУ, докторантката Лора Шумкова. Вътрешен експертен поглед ще ни предостави Йорданка Бибина, историк на тюркската култура. За малко по-овъншнен поглед ще разчитаме на журналистката и писателката Диана Иванова. Ще се радваме на присъствието и на Розия Самуилова и Гюлчин Чешмеджиева, преводачки на Памук, както и на издателството, което го взе присърце и в свои ръце – «Еднорог».
Както обикновено, ще се надяваме на съучастие от страна на всички, които имат своите "за" и "против" един умел “обичаен заподозрян” в света на литературата и литературната политика напоследък.

Модeратор (салонен управител): Димитър Камбуров

С подкрепата на Швейцарската културна програма в България.**При заплащане чрез E-Pay се удържат следните такси:

- С дебитна карта Maestro: БЕЗПЛАТНО
- С карта Visa Electron ***, издадена от българска банка: 0.65 % от сумата
- С карта Visa/MasterCard, издадена от българска банка: 0.95 % от сумата
- С карта Visa/Visa Electron/MasterCard, издадена от чужда банка: 2.9% от сумата

Забележки: *** Плащане към регистрирани търговци с карти VISA Electron, издадени от Централна кооперативна банка (номерът на картата, започва с 421634), Юнионбанк (413889), ПроКредит Банк (България) (426082, 407810), Стопанска и инвестиционна банка (487098, 487099), ТБ Алианц България (424982), Уникредит Булбанк (488000) - БЕЗПЛАТНО
Банката - издател на картата може да начислява такса за всяка операция с карта. Допълнителна информация може да се получи от банката.


   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena