Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Това не е концерт
23 февруари (петък) 2007, 19.00 ч.
Червена зала
През 2007 г. Литературният сериал и Гьоте-институт ще представят: “Страница със сцена” - поредица от шест текст-пърформанса на едни от най-изявените автори на немската литература на живо. Първото събитие от поредицата е:
Това не е концерт |Dies ist kein Konzert|
текст-пърформанс на немския слам-поет Бас Бьотхер.
Събитието е предшествано от лекция върху слам-поезията (виж програмата за 11.00 ч.).
Проектът се осъществява в партньорство с Червената къща и с подкрепата на Културната програма на Pro Helvetia и Швейцарското посолство в България.
За повече информация: www.basboettcher.de
На немски език, със субтитри на български.
Вход свободен


През 2007 г. Литературният сериал и Гьоте-институт ще представят: “Страница със сцена” - поредица от шест текст-пърформанса на едни от най-изявените автори на немската литература на живо. Първото събитие от поредицата е:

Това не е концерт
|Dies ist kein Konzert|

текст-пърформанс на немския слам-поет Бас Бьотхер.

За автора:
Бас Бьотхер е първият немски рапър, който в началото на 90те започва да изпълнява текстовете си в нова поетична форма в контекста на литературни събития. Тази нова форма на поезия е динамична и ритмична, много директна и водена от звученето и мелодията на езика. Същевременно поезия му демонстрира изтънченост, прецизен избор на език, стил и високо развити лингвистични умения.
Бъотхер не просто въвежда рапа на немската поетическа сцена, но и с първия си албум (Indigo/OP23) разкрива за немския хип хоп откровено лирически елементи.
Бас не е рап поет, от когото очакваме да чуем фрази от рода на “Парти, парти, цяла нощ парти. Ръцете високо горе”. Той е първият немски рапър, който успява да комбинира рап и поезия.
Бас има репутацията на изключителен поет. Печелил е множество награди, сред които "Крал на слам поезията" на първото немско национално слам състезание, наградата на Международния слам фестивал в Амстердам и наградата на Nuyorican Poets Cafe в Ню Йорк.
Много от неговите текстове са публикувани в антологии за поезия. Рап-поезията на Бас и бандата му Zentrifugal са тясно свързани с американската слам-поезия.

За жанра:
Жанрът използва отличителни картини, “потопени” в думи. Първите поетични сламове се състоят в края на 1980 в американски барове, кафенета и клубове. Едно от тези места е Nuyorican Poets Cafe в Ню Йорк, където американски поети организират литературни състезания, наречени “слам”.
В началото на 90те първите слам състезания се организират и в Германия, които много скоро се превръщат в самостоятелна сцена. Поетичните сламове нямат много общо с литературните четения. Те представляват литературен експеримент със занимателен характер за слушателите, тъй като последните играят роля и на жури.

Последни проекти:
Tat oder Wahrheit е заглавието на последния диск на Бас Бьотхер. Той самият и DJ Loris Negro показват, че не искат да бъдат категоризирани. Звукът на този албум е различен: равен и отпускащ. Опияняващи песни с хип хоп бийт и елементи от различни музикални стилове. Едновременно можеш да чуеш swing ритъм, счупен бийт и рага. "Рапът е начин на изразяване на младото поколение. Може би някои от текстовете са просто колекция от клишета, но други имат истинска литературна стойност."
Lawrence Ferlinghetti (City Lights Press)


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena