Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Менторска програма за подкрепа на деца и семейства в общността и превенция на отпадането от училище
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Клуб „Читатели на Туве Янсон"
17 януари (четвъртък) 2013, 18.30 ч. - откриване
зала „Пеша Николова”
Клуб „Читатели на Туве Янсон”
Това е първата среща на литературен клуб „Читатели на Туве Янсон”. За да станеш член на клуба, не е нужно да си литератор, да имаш специални познания или да отделяш много време. Не е нужно дори да си чел Туве Янсон – заедно правим прочити и си говорим. Нужно е обаче да изпитваш естествено любопитство към себе си и към другите. А също и да имаш нужда да говориш за онези неща, за които обществото предпочита да мълчи. Кои са темитe на Туве Янсон? Ела да ги открием! Инициатор: Ангелина Рангелова
Времетраене: 90 мин.
На български език.
Вход свободен


Туве Марика Янсон (на шведски: Tove Marika Jansson) е финландска шведскоезична писателка. Родена е в Хелзинки в творческо семейство (баща ѝ е скулптор, а майка ѝ — художник-график). Самата тя завършва илюстрация и живопис. Известна е повече с детските си произведения (серията за муминтролите, започната като комикс през 1945 г.), въпреки че публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, както и множество отлични илюстрации. Освен своите книги за муминтролите е илюстрирала шведския превод на „Хобитът“ на Дж.Р.Р.Толкин и „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол. Пише на шведски. Детските книги на Туве Янсон са преведени на над 30 езика. Авторката е носителка на многобройни литературни награди и отличия, сред които и златния медал „Ханс Кристиан Андерсен“.

Биографична справка: ражда се на 09. август 1914 г. в Хелзинки, Финландия. Родителите й са от шведскоговорящото малцинство във Финландия, а освен това са много надарени личности. Бащата на Туве – Виктор (наричан Фафан) , – е скулптор с множество отличия, а майка й – Сигне Хамерстен-Янсон (Хам) – илюстратор, художник на комикси и графичен дизайнер.  Освен Туве, в семейството имало още две деца – братята й Пер Улов и Ларш.

Вероятно щастливото и свободно детство в артистична среда повежда Туве по стъпките на писателството, защото тъкмо детството й я вдъхновява да създаде най-известните си персонажи – муминтролите. Баща й обожавал гръмотевиците и я водел в специалната рибарска колиба, която наемали всяко лято, за да наблюдава изпълнения с бури Финландски залив. През зимата пък, когато семейството се прибирало в апартамента си в Хелзинки, майка й – неизчерпаем източник на истории – разказвала множество приказки на дъщеря си, която скоро започнала да се изразява чрез писане и рисуване.

В допълнение към рисуването и писателските начинания, Туве обичала да чете много като малка и изчитала всички интересни книги, които й попадали подръка. Особено увлечение изпитвала към произведенията на Ханс-Кристиан Андерсен, Едгар Райс Бъроуз и Марк Твен.

Съдбата сякаш е предопределила, че Туве ще стане художник. В периода 1930 – 1933 г., тя учи в Колежа за изкуства, занаяти и дизайн в Стокхолм, в графичното училище на Финландската академия за изящни изкуства (1933 – 1937 г.) и накрая – в училището за изящни изкуства в Париж през 1938 г. В този период Туве излага много от картините си в различни изложби, а първото й самостоятелно представяне е през 1943 г.

През 1945 г., по време на Втората световна война, Янсон издава първата си книга за муминтролите – „Малките тролове и голямото наводнение“. Както самата авторка споделя по-късно, „беше зимата на 1939 г. Работата ми буксуваше, струваше ми се напълно ненужно да се опитвам да рисувам илюстрации. Може би е разбираемо, че изведнъж ми се прииска да напиша нещо, което да започва с „Имало едно време“…“.

Тази първа книга е трудно забелязана на книжния пазар, но следващите книжки за мумините – „Кометата идва“ и „Цилиндърът на магьосника“ превръщат Туве Янсон в сензация. Тя написва още 6 книги за муминтролите, както и доста книжки с картинки и комикси, посветени на странните същества. Славата й се разнася бързо и Туве се превръща в един от най-известните финландски автори извън пределите на страната си. Книгите й са преведени на повече от 34 езика, а през 1966 г. авторката става носител на престижната награда „Ханс-Кристиан Андерсен“.

Туве Янсон продължава да пише и рисува през остатъка от живота си, но след 1970 г. рядко се връща към муминтролите. Въпреки, че притежава студио в Хелзинки, авторката прекарва повече от 30 години от живота си в малка къща на остров Кловхару и обича да пътува по света с приятелката си Туулики Пиетила. Книгите й за възрастни като „Лятна книга“ и „Пътуване с лек багаж“ носят радост на вече порасналите почитатели на муминтролите.

Книги: „Корабът на вселените", „Лятна книга", „Пътуване с лек багаж", „Приказки", „Малките тролове и голямото наводнение", „Мемоарите на татко Мумин", „Кометата идва", „Тайнството на юни", „Омагьосана зима", „Невидимото дете", „Цилиндърът на магьосника", „Татко Мумин и морето", „В края на ноември"


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena