Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Годишни награди на БлуЛинк за 2011 г.
14 януари (събота) 2012, 18.00 ч.
Червена зала
Годишни награди на БлуЛинк за 2011 г. за стратегическо ползване на информационни технологии за граждански каузи
За трети пореден път БлуЛинк връчва годишната награда, с която отличава Свободните електрони - хората, които умело и успешно ползват електронна комуникация за постигането на благородни граждански цели. Затова и името на наградата е „Свободният електрон". Церемонията е предшествана от дискусия за гражданската промяна, гражданските действия, опазването на околната среда и интернет. В центъра на дискусията ще бъдат гражданските групи, които ползват електронни инструменти за действията си в следните области: проблеми по улиците и зелени площи на града; незаконните сечи; прилагането на забраната за тютюнопушене; активно мрежуващите за спасяване на Витоша, Пирин, Черноморието и останалата част от страната от презастрояване и замърсяване. За осъществяването на церемонията спомагат и програма „Европа на гражданите” на Европейския съюз, и на програма „Място за живот” 2011 на фондация „ЕкоОбщност” на Европейския съюз, финансирана от фондация „Чарлз Стюарт Мот” в рамките на проект „Информационни технологии за европейските граждани на ниво местна общност – да впрегнем глобалната мрежа за локално действие. Събитието ще се предава на живо на интернет страницата на БлуЛинк.
На български език.
Вход свободен


За повече информация вижте тук.
Годишната награда на БлуЛинк "Свободен електрон" за хора и инициативи, които успешно ползват електронна комуникация за постигането на благородни граждански цели, беше връчена на националната гражданска кампания „За чиста България – без шистов газ". Отличието от името на инициативата получи Ангел Славчев, един от най-активно действалите във виртуалната среда нейни участници. „Свободен електрон" се връчва за трета поредна година. Предишни носители на отличието са Константин Дичев от Зелени Балкани, за успешното му кампаниране, информиране и мрежуване за опазване на горите, защитените теририи и срещу замърсяващите производства. Призът получи и кампанията на „Електронна граница" срещу следенето на интернет и мобилната комуникация. Добивът на шистов газ е спорна технология, която официално е призната за изключително замърсяваща в редица държави. От една година руски и американски компании лобират на тъмно за проучвания и добив в Североизточна България. Натискът провокира национално гражданско движение, което се организира спонтанно и ефективно през сайтове и социални мрежи и онлайн инструменти за активизъм, като:

http://shalegas-bg.eu/
http://www.zonabg.com/bg
http://www.facebook.com/groups/ecobg/
http://www.facebook.com/events/294543107257925/

Участниците в церемонита обсъдиха гражданската промяна, гражданските действия, опазването на околната среда и интернет. В центъра на дискусията бяха инициативите, които ползват електронни инструменти за действията в следните области:

• проблеми по улиците и зелени площи на града;
• незаконните сечи;
• прилагането на забраната за тютюнопушене;
• активно мрежуващите за спасяване на Витоша, Пирин, Черноморието и останалата част от страната от презастрояване и замърсяване.

Наградата се връчва под егидата на Урбанотопия – платформа за сигнали за проблеми в града, със финансовото съдействие на програма Европа за гражданите на ЕС и фондация Чарлз Стюарт Мот, с посредничеството на фондация Екообщност.

   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena