Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Критическия квартет говори за: „Бонбониерата”
13 декември (вторник) 2011, 19.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Критическият квартет говори за: „Бонбониерата” (Автор: Яница Радева, Издателска къща „Парадигма”, 2011)
дискусия
Втори сезон на Критическия квартет. Опитваме се да създаваме пространство на срещата и общностното говорене, където говорещите заедно с присъстващите интерпретират конкретно литературно произведение от случващата се тук и сега българска литература. Място, където звучи живото критическо слово, свързваме се чрез книгите, артикулираме съ-гласията и не-съгласията си, мненията и съ-мненията си. С участието на Ангел Игов, Мая Горчева, Николай Аретов.
Модератор: Николай Бойков
На български език.
Вход свободен


Истopиятa, paзкaзaнa в тaзи книгa, сe случвa нa пътя. Toй e мястoтo нa сpeщaтa, нo нaй-вeчe - нa paзминaвaнeтo. Пpoстpaнствo нa изгубeнo paвнoвeсиe, в кoeтo сaмo думитe сa мoст към нaмиpaнeтo му. Гepoитe сa глaсoвe, в кoитo e възмoжнo всеки дa разпoзнae сeбe си.

Книгата е дебют в прозата за Яница Радева, с който тя се причислява към многото в последно време поети, посягащи към белетристиката. Дали тук личи поетическият опит на авторката? Като че ли да - във вкуса към детайла и една специфична лаконичност, която умее да нагнетява смисъла, без директно да го изказва. Книгата представлява сборник с разкази, но всъщност между отделните текстове има висока степен на сцепление, защото в крайна сметка те се подреждат, някак неусетно и ненатрапчиво, в един общ сюжет. Резултатът от всичко това е една прецизна книга с много подтекст.
Из „Литературен вестник”

ЗА СЪБИТИЕТО:
Тръгвайки от изворите на своето литературно пътуване, авторката ви кани на пловдивското представяне на своята първа прозаична книга "Бонбониерата", за която ви обещава, че сладкото на шоколада ще бъде съчетано с горчивото на битието, без да ви занимава със скуката му, а със съвкупността от различни вкусове.
Написана с лекота и изящество, книгата включва относително самостойни, но преплитащи и допълващи се истории, в които от сцената на едно реално събитие проговарят гласовете на нереални герои, за да изрекат живота, смъртта и надеждата.

Яница Радева e живяла в Пловдив, където е учила в академията на Добромир Тонев, на чиято подкрепа дължи първите си литературни публикации във вестник "Вести". Следите на литературата отвеждат авторката в София, където завършва бакалавърска степен "Българска филология" и магистърска програма "Литературознание" в СУ "Св. Климент Охридски".  Яница Радева успява да издаде поетичната книга "Друг ритъм" (2003) и да получи награди от множество литературни конкурси, сред които се нареждат Национален конкурс за млади поетеси "Дора Габе" (2006), Национален конкурс "Магията любов" (2007), първа награда за къс разказ от националния конкурс на името на Яна Язова (2009) и статуетката на Славейковата награда за 2009 г. Тя е сред 10-тимата участници в международния семинар за творческо писане на фондация "Елизабет Костова" за 2009 г., участвала е и в школата по творческо писане на Емилия Дворянова в Нов български университет. Литературното общуване на тези уъркшопи, както и останалите си занимания с българската литература, тя стича за голям плюс при писането на своите прозаични текстове.

   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena