Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - СтолицаЛитература
29 май (вторник) 2012, 19.00 ч.
Червена зала
Фондация „Елизабет Костова” представя:
СтолицаЛитература
международен литературен пърформанс
С участието на Бистра Величкова (България), Гарт Грийнуел (САЩ), Герърд Конли (САЩ), Дилейни Нолан (САЩ), Каб Тран (САЩ), Кати Флан (САЩ), Николай Петков (България), Николай Фенерски (България), Палми Ранчев (България) и Филип Анастасиу (България).
Повече информация може да видите на www.ekf.bg/sozopol.
На български и на английски език.
Вход свободен


През 2012 г. фондация „Елизабет Костова”празнува пет години от създаването си и от стартирането на един от основните й проекти – „Созополските семинари по творческо писане”.
В цифри, тези пет години биха изглеждали така:
- 127 български и чужди писатели, редактори и издатели гостуваха в София и в Созопол по покана на фондация „Елизабет Костова”, измежду които визитата на Нобеловия лауреат Орхан Памук предизвика най-добре посетеното литературно събитие за годината;
- 4 съвременни български романа бяха финансирани за издаване в САЩ (3) и във Великобритания (1);
- 6 български преводачи и писатели получиха възможност да посетят международни литературни форуми;
- Текстове на над 20 български писатели бяха преведени на английски език за пръв път;
- 16 български автори са включени в американското списание „Абсент”;
- 9 преводачи станаха носители на наградата за превод „Кръстан Дянков”;
- Трима български писатели бяха представени в „Антологията на най-доброто от европейската художествена литература”.
И още цифри, но много повече зад тях.

СтолицаЛитература 29 – 31 май, София
По традиция, с подкрепа от нашите партньори, представямe най-доброто от Созопол на сцена в София. Програмата на „СтолицаЛитература” през 2012 г. включва представяне на българския брой на американското литературно списание „Абсент”, двуезично литературно четене, лекции по творческо писане на американския писател Бари Лопес и мемоариста Дебра Гуортни, разговор за съвременната литература, четенето и критиката.

През 2012 г. „СтолицаЛитература” се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”, Фондация „Лоис Рот”, Посолство на САЩ в България, Столична програма „Култура” на Столична община, Национален фонд „Култура” и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г., както и със съдействието на ::::  „Летище София” ЕАД, Фондация “Култура на виното”, Център за култура и дебат „Червената къща”, Фондация „Следваща страница”, Български дарителски форум и „Сиела Норма” АД.

Повече информация за участниците:
Бистра Величкова е родена в София. През 2009 г. завършва бакалавърска степен по журналистика и масови комуникации в Софийския университет. През 2011 г. получава магистърската си степен по европейски науки, с двойна диплома от Университета в Туенте (Холандия) и Вестфалския Вилхелмс Университет в Мюнстер (Германия). Нейни журналистически материали са публикувани във вестниците Дневник, Култура, Труд и Дума, а също и в Е-vestnik, WebCafe и др. Публикувала е разкази и стихове в различни електронни издания за литература, между които LiterNet, Public Republic и др. През 2010 г. печели първа награда за разказ в конкурса Париж без любов, организиран от писателката Мона Чобан и издателство „Сиела”. Същата година е поканена да участва със свои стихове в литературното четене Поезия от куфара, организирано от поетесите Иванка Могилска и Биляна Атанасова. Стиховете Бъдеще в минало време и Простор, с които участва, са публикувани в онлайн списанието за литература Dictum.
През 2011 г. Бистра е включена като автор в антологията Лирика 2011 – издание на НДК. Стихотворението Бъдеще в минало време е избрано за публикация от редакторите на поетичния сборник Едвин Сугарев и Михаил Неделчев.
Понастоящем Бистра Величкова е журналист на свободна практика. От скоро списва и онлайн блог за култура, литература и изкуство, озаглавен Двойна измама (http://beastra.wordpress.com/).

Каб Тран е роден във Виетнам, но имигрира в САЩ заедно с виетнамските преселници, познати като „хората от лодките”. Израснал в провинциалната атмосфера на щата Орегон, впоследствие учи английска филология в Университета на Монтана. Тран е стипендиант на Дружеството на Дейвид Т. К. Уонг в Университета на Източна Англия в Норич, Англия; бил е резидент в Родоския център за писатели и преводачи в Родос, Гърция. Творчеството му получава гласност в Black Warrior Review и 580 Split. По време на пребиваването си в Европа пише новела със заглавие The Naturalist, номинирана за Paris Literary Prize в годината на учредяването на наградата (2011). Тран живее в Мисула, Монтана.

Художествени и документални творби на Дилейни Нолан са публикувани или предстои да излязат в Apt, Arts & Letters PRIME, Gargoyle, Grist, Metazen, Post Road, Storyscape, Spork, Wigleaf и други издания. Номинирана е за награди като Max Steele Prize, Spilling Fiction Award, Walker Percy Prize и 30 Below на Narrative Magazine за писатели под 30-годишна възраст. Нолан също така е съосновател на малкия литературен журнал Mississippi Goddam. През 2010 г. писателката придобива бакалавърска степен по международни отношения от Университета в Северна Каролина, Чапъл Хил. В момента живее в Ню Орлиънс, където разказва най-добрите си истории на своя надзорник.
В момента пише роман и сборник с разкази.

Гарард Конли има магистърска степен по творческо писане от Университета на Оубърн. Предстои да започне магистратура по изящни изкуства в Университета на Северна Каролина-Уилмингтън. Гарард е бил доброволец в Returned Peace Corps, както и преподавател по английски език в Украйна в периода 2007–2010. В момента е редактор на Southern Humanities Review. Освен това работи по първия си ръкопис, Supplemental Phrases for Amerykantsi – сборник с кратки, свързани помежду си, разкази за живота в Украйна и за украинците, пребиваващи в Америка.

Гарт Грийнуел е автор на новелата Mitko, отличена през 2010 г. с наградата Miami University Press Novella Prize, и е финалист в конкурсите Edmund White Debut Fiction Award и Lambda Literary Award. Прозата и поезията му са публикувани в Yale Review, Boston Review, Salmagundi, Poetry International, Fourth Genre и други издания. Сред отличията му са наградите Grolier Prize, Rella Lossy Award и Bechtel Prize, както и наградата на фондация Dorothy Sargent Rosenberg.
Родом от Луисвил, Кентъки, Грийнуел е магистър по изящни изкуства от Вашингтонския университет в Сейнт Луис и магистър от Харвардския университет, където е стипендиант на фондация Andrew W. Mellon. През последните три години живее в София, където преподава английски език и литература в Американския колеж.

Творчеството на Кати Флан е отразено в издания като Shenandoah, The North American Review, The Michigan Quarterly Review, New Stories from the South. Нейният сборник с разкази Smoky Ordinary печели наградата Serena McDonald Kennedy Award и е публикуван от Snake Nation Press. Друга нейна творба – новелата Mad Dog, – e отличена с AE Coppard Award на White Eagle Coffee Store Press. В продължение на пет години Флан преподава творческо писане в Университета на Кумбрия в Англия, където организира мини-курсове за уебсайта на BBC Get Writing и е част от екипа на Националната асоциация на писателите в образованието. Междувременно продължава да списва колонката Letter from America за британското списание Writing in Education. Флан има магистърска степен от Университета на Северна Каролина-Грийнсбъроу, където се изявява и като художествен редактор на The Greensboro Review. В момента е доцент в колежа Гаучър в Балтимор, Мериленд.

Първите творби на Николай Фенерски са публикувани през 1999 г. във Велико Търново и Стара Загора. Негови произведения са намирали място в редица вестници – Монитор, Сега, Труд, Седем, както и в списания като Съвременник, Фрийстайл, Света Гора, Море, Лик. Сред отличията му са награда за разказ на вестник Артфорум (2000), голямата награда на община Бургас (2009) и втора награда от конкурса „Южна пролет” (2010) за първата му издадена книга – сборникът с разкази Апокалипсисът е дело лично, както и наградата „Рашко Сугарев” (2010) за разказа Жената, която правеше торти от същия сборник. Фенерски е работил като сценарист, а в момента е преводач от словашки. Автор е и на късометражния документален филм Резерват Северозапад, отличен в Бургас от „София филм фест на брега” с наградата на публиката за късометражен филм. Писателят работи по издаването на втория си сборник с разкази със заглавие "Не казвай на майка си".

Николай Петков е роден във Велико Търново. От 1989 до 1995 г. учи българска филология, философия и богословие във Великотърновския университет. Към края на миналия век, между 1998 и 2000 г., преподава антична философия във Философския факултет на Великотърновския университет. През този период пише книгите Архе – сборник за Антична и Средновековна култура и Божествените имена във философията на Прокъл Диадох. Голямото постижение на последната е поетическият превод – все още единствен в българската литература – на три от шестте философски химна на Прокъл: Към Слънцето, Към Афродита и Към музите. През 2002 г. е ръкоположен за свещеник.
Автор е и на две самостоятелни книги:  трактата-поема Ars morendi или Нова всеобща история на безчестието (1997) и стихосбирката Химни и монодии (2005). Освен свещеник, Николай е и редовен докторант в катедра „История и теория на литературата” на Шуменския университет.

Палми Ранчев е роден в София, където, в различни периоди от живота си, се занимава с разнообразни дейности – от спорт и бизнес до журналистика и телевизия. В крайна сметка писането се оказва най-трайното му увлечение. Повлиян от ограниченията в периода преди 1989 г., Ранчев определя себе си като „писател в чекмедже”. Поетичните му творби са събрани в множество сборници, сред които Шапката на скитника, Манхатън, почти събитие, Парцаливо знаме, Хотелска стая, Среднощен човек: биографии, Любовник на самотни улици и запустели къщи, Такова синьо: видимо и скрито. Произведенията му в проза включват три романа – Улици и авенюта, Посока Сакраменто, издаден от берлинското издателство Dietrich, и Анонимни снайперисти, както и пет сборника с разкази – Трудно дишане, Улични игри, Неделен обяд, Аматьори и професионалисти и Малко късмет за по-късно, публикуван  във Виена от издателство Wieser.
Разкази и стихове на Ранчев са включени в български и чуждестранни антологии на съвременна българска литература. Творчеството му е преведено на английски, френски, полски, испански, унгарски, турски, сръбски, гръцки и други езици.
Авторът е сред четиримата носители на международната награда Bank Austria Literaris за художествена литература, поезия и проза на писатели от Източна и Югоизточна Европа за 2008 г.

Филип Анастасиу е роден в София. Завършил е унгарска филология в Софийския университет. Пише разкази от няколко години, като засега има единични публикации в списания.
Работи в областта на управлението на човешките ресурси, но разказите му нямат нищо общо с корпоративния живот. Черпи вдъхновение от любимците си Ник Хорнби и Марк Хадън и изобщо от всеки, който е в състояние да създаде интересен сюжет без да използва думата пистолет.


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena