Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Критическият квартет говори за: „Господин М.”
19 април (вторник) 2011, 19.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Критическият квартет говори за: „Господин М.” (Автор: Георги Тенев, Издателска къща „Алтера”, 2010)
Публичен разговор за произведение от съвременната българска литература, публикувано през последната една година. Квартетът са: Ани Бурова, Дарин Тенев, Галина Николова и Пламен Петров. Опитаме се да създадем пространство на срещата и общностното говорене, където говорещите заедно с присъстващите тълкуват конкретно литературно произведение от случващата се тук и сега българска литература. Място, където звучи живото критическо слово, където се свързваме чрез книгите, артикулираме съ-гласията и не-съгласията си, мненията и съ-мненията си, и пр. Очаквайте през месец май: модератор: Галина Николова: „Зелено и златно” (Автор: Силвия Чолева, Издателска къща „Жанет-45”, 2010)
Модератор на срещата: Пламен Петров
На български език.
Вход свободен


След „Партиен дом” и „Свещена светлина” Георги Тенев отново пише за политика и еротика. Романът ни води едновременно на пътешествие в историята и на пътешествие в космоса. Тенев избира за свой герой писателя и сценарист Георги Марков - интелектуалец, емигрант, жертва на предизвестена смърт. Сюжетът започва в края на 60-те, движи се напред и назад във времето... Безпартийният М. е драматично свързан с машината на комунистическата пропаганда, чрез нежна принуда и с чувство на интелектуално отвращение. Изведнъж обаче в живота му се случва чудо с библейски измерения.

Историята на М. събира малки и големи теми: спасяването на българските евреи, съдбата на царското семейство, Пражката пролет, откриването на пропагандната сила на телевизията, краха на социалистическата литература, написването на сценария за “На всеки километър”.

Романът е раздвоен между слабо познатите страници на историческия архив и прикритата художествена измислица, а двете нива са напълно неразграничими. В тази книга отговорът на въпроса „Кой уби Георги Марков?” не ни дава успокоителна развръзка, а поражда още повече съмнения и догадки.

Георги Тенев е автор на романите „Партиен дом” (награда ВИК „Роман на годината” 2007), „Кристо и свободната любов", „Вундеркинд", на сборника с разкази „Свещена светлина” (единствената българска книга, субсидирана за превод от Американския ПЕН-център), на пиесите „Частите на нощта" (реж. Явор Гърдев), „Атолът" (реж. Явор Гърдев), „Стриндберг в Дамаск" (реж. Иван Добчев)

Из романа:
„Скъпи мои, вие знаете подробностите за кацането и излитането. Аз бих могъл само да кажа каква беше истинската причина за целия полет. Да започнем отзад напред, първо финала, мекото кацане. В мига на приводняването се отварят дроселите на баластния резервоар и за части от секундата капсулата засмуква тонове вода. Пробивът предизвиква мигновен прилив и отлив на кръв в главата, замайване, почти загуба на съзнание. На борда на кораба, в тази негова най-компактна фаза, има трима сега. Искам от името на всички да ви кажа: „Ние ви обичаме!”.
 
„М. не разбираше за какво говори Първият. Понечи да каже все пак нещо:

– Другарю Живков, вие все така умеете да изненадвате. Малко из засада...

По някакъв рефлекс опитваше да се спаси, както при миналото гостуване на Боровец, с ловджийската тема. Почти всички тези мъже бяха ловджии, поне веднъж са ходили да ловуват в дружинка №1 с Първия. Поне да ги накара да говорят за мечки и елени, за рога и за диви прасета, убити от засада. И да го оставят на мира.
 
„– Другарю Крум - каза Стругацки, - вие имате щастието вашата страна да е малка, съвсем мъничка държава.

– А вие какво, другарю - отвърна Крум, - щом вашата страна е такава голяма, какво? Това не е ли щастие?

–  Знаете ли - деликатно се усмихна Аркадий Стругацки, - просто исторически, съдбата на нашата страна е велика, а великото винаги е трагическо. Нежно великото не е, но трагическо и мащабно - със сигурност.”

„Някои казвали, обясни им шофьорът на волгата, че бага Верга не е точно българка. Родена била в едновремешните земи на стара Албания, някъде в края на 19. век. Други разправяли, че била от торбешите, но истината, увери ги той, е, че Верга е от българските униати и се казвала Вергиния, кръстена на католическа светица със същото име. М. призна, че за първи път изобщо чува за някакви униати в България, но човекът настояваше. Години по-късно, когато опитваше да опише тези спомени, се зачете и, странно, не намери никаква света Вергиния, с изключение на една жена италианка. Виргиния от Генуа била считана за светица и тялото й се запазило нетленно, заедно с легендата за голямото й милосърдие. Но когато той провери в официалните регистри, се оказа, че не само канонизацията на Виргиния, но и беатификацията й тепърва предстоят. По календара на Ватикана това щеше да стане след десетилетия, може би едва към 1985-та. Но той може би пак е сънувал бъдещето, каза си.”
 
„– Вие, господин Марков, какво мислите за идеята: номинация на партията, по-точно на господин Живков. Нобелова награда за мир заради спасяването на евреите в България от изпращане в Аушвиц.

На М. му догадя така, както му догадяваше след неразумна загуба на карти, гузно и отчаяно. Когато просто му се искаше да падне и да спи, докато забрави.”
 
„Все тъй на сън, М. видя някакъв киносалон. Гледаше „На всеки километър”. Майор Деянов, голям и въгленово черен, стърчеше от екрана като статуя. Ако знаеше какво е това, М. щеше да е научил, че се нарича стерео-кино, но в съня си дори не разбираше, че сънува бъдещето. Прожекцията беше спряла по средата или след средата, на решително място и той беше свалил очилата си, от което картината веднага се оказа разпадната и загуби фокус. Публиката свиркаше и към екрана летяха пуканки, дъвчащи бонбони, смачкани билети.”


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena