Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Разговор върху книгата „Други цветове” с участието на Орхан Памук
19 май (четвъртък) 2011, 19.00 ч.
Червена зала
Фондация „Елизабет Костова” представя:
Разговор върху книгата „Други цветове” с участието на Орхан Памук (ИК „Еднорог”, 2011, автор: Орхан Памук, носител на Нобеловата награда за литература (2006).
Авторът чете откъс от книгата. Вечерта се осъществява в партньорство с издателство "Еднорог" и с любезното съдействие на Културно-информационния отдел към Посолството на Република Турция.
Орхан Памук гостува  в страната по покана на Фондация „Елизабет Костова”, като част от дългосрочната програма „Литература в 100 лица” (2011-2019).
Модератор: Силвия Чолева
На английски и български, с осигурен превод.
Вход: 10/5 лв.


Орхан Памук е роден през 1952 г. в Истанбул, завършва Робърт колеж, след което учи архитектура.
През този период той започва да се занимава основно с писателска дейност, като завършва журналистика в Истанбулския университет през 1977 г., а от 1985 до 1988 г. посещава Университета Колумбия в Ню Йорк и Университета в Айова. Творчеството му е преведено на над 50 езика, а на български са издадени осем негови романа и мемоари. Продажбите от книгите му надхвърлят седем милиона копия. Българските фенове познават още от изключителните истории на Памук - "Джевдет бей и неговите синове", "Истанбул", "Нов живот" и "Музей на невинността" са излизали с клеймото на "Еднорог". Орхан Памук е почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а през 2005 г. сп. "Тайм" го включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света. Най-известният турски писател е носител на много литературни призове, а през 2006 г. стана Нобелов лауреат. През есента на миналата година той получи пожизнена литературна награда "Норман Мейлър". Преподава в Колумбийския университет сравнителна литература и творческо писане, както и изнася лекции на тема "Рисунки и текстове". Памук стана световноизвестен поради факта, че книгите му съчетават традициите на европейската литература с османската изящна фраза. Сблъсъкът и взаимодействията между "източно" и "западно" са основната тема в романите му "Името ми е червен", "Бялата крепост", "Сняг". Памук беше първият автор в мюсюлманския свят, който осъди кампанията срещу Саламан Ружди.

Ето и програмата на неговото гостуване в България:
18 май (сряда), 19.00 ч.
Аула, Софийски университет "Св. Климент Охридски" (бул. „Цар Освободител” 15)
Орхан Памук, носител на Нобеловата награда за литература, в разговор с Бойко Пенчев. 
На английски и български език, с осигурен симултанен превод.
Вход свободен (местата се заемат до 18.50 ч.)

19 май (четвъртък), 14.00–14.45 ч.
Аула, Софийски университет "Св. Климент Охридски" (бул. „Цар Освободител” 15)
Тържествена церемония по удостояването на Орхан Памук с почетния знак Doctor Honoris Causa.
На английски език.
Вход свободен (местата се заемат до 13.50 ч.)

Писателят няма да дава интервюта и няма да раздава автографи.

Орхан Памук е в страната по покана на Фондация „Елизабет Костова”, като част от дългосрочната програма Литература в 100лица (2011 – 2019).
Повече за фондацията: www.ekf.bg.


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena