Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Созополският семинар по творческо писане чете
1 юни (вторник) 2010, 19.30 ч.
Червена зала
Изкуство в безтегловност – открита платформа за нови артисти и нови идеи (май-юли 2010 г.): Фондация „Елизабет Костова” представя:
Созополският семинар по творческо писане чете
Международно литературно четене на участниците в Созополския семинар по творческо писане.
С участието на Галин Никифоров (България), Захари Карабашлиев (България/САЩ), Здравка Евтимова (България), Иван Димитров (България), Красимир Дамянов (България/Испания), Карин Клевидънс (САЩ), Кели Луче (САЩ), Николай Бойков (България), Пол Видик (САЩ) и Чарлз Конли (САЩ).
За повече информация www.ekf.bg/sozopol и тук.
На български и на английски език.
Вход свободен


Чарлс Конли е роден и израстнал в Лонг Айлънд, е член за 2009-2010 на Teachers & Writers Collaborative в Ню Йорк и член за 2008-2009 на Fine Arts Work Center в Провинстаун. Негови разкази се появяват в The Southern Review и The Harvard Review  и предстои да бъдат публикувани в American Review и Canadian Notes and Queries. Печели грант за 2010 г. на Фондация Elizabeth George Foundation и SASE/Jerome грант за изгряващи автори за 2007 г. Той получава степен Магистър по изящни изкуства от Университета в Минесота.

Пол Видик е завършил магистърска програма по изящни изкуства в университета Rutgers–Newark, Ню Джърси. Негови разкази са публикувани в онлайн литературни издания и са стигали финала в конкурси на Glimmer Train, конкурса за къс разказ Richard Bausch през 2009 г., а през 2008 г. печели наградата Raymond Carver за нови писатели. Той е член на борда на директорите на Poets and Writers.

Николай Бойков (Видин, 1968)
Метафизики, С., 2000, Свободно поетическо общество;
Стихотворения с биография, П., 2003, Жанет 45;
Писма до Петър, П., 2006, Жанет 45;
Ояснен в любов, С., 2005, hand made;
Книгата на живота, С., 2010, Сиела.

Красимир Дамянов (1948, София) e строителен инженер. Работил е на Аспарухов мост, в Националния институт за паметниците на културата, издателство „Български писател”,  Киностудио „Бояна” и като шофьор на такси в София. От 1990 живее в Испания. Собственик е на Културната асоциация Артхостал в Барселона.
Книги:
Защо няма бог, 1981;
Дяволски нокът, 1985;
Приказки за злояди деца, 1989;
Дневникът на една пеперуда, 2008;
Къщата на обесени, 2009

Сборникът от разкази на Кели Луче получава наградата Jackson на San Francisco Foundation за 2008 г. и е финалист за наградата Bakeless през 2010 г. Заглавието на разказа "Ms. Yamada's Toaster” печели наградата Danahy на Tampa Review. Творбата й е оценена от дружеството на MacDowell Colony и Jentel Arts и наскоро се появява в The Southern Review, Massachusetts Review, Crazyhorse, American Short Fiction, The Gettysburg Review и други издания. През пролетта на 2010 г. е Writer in Residence в къщата Kerouac в Орландо, Флорида. Държи обръч в колата си.

Иван Димитров е завършил българска филология. Номиниран е на конкурса за дебютна книга на издателство „Арс”, а пиесата му Раздяла от пръв поглед е една от петте номинирани на конкурса за камерна пиеса „Славка Славова” на театър 199 през 2010 г.. Автор е на сборника с разкази Местни чужденци и на романа Животът като липсваща лъжица.

Карин Клевидънс е израстнала на южния бряг на Лонг Айлънд  и на остров в района на Пъджет Саунд. Завършила e Оберлин колидж и Университета в Мичиган, тя е била служител в книжарница, матрос, инструктор по писане и помощник-водач на експедиция до Антарктида. Присъдена и е наградата на Rona Jaffe Foundation Writers, както и членство в The Fine Arts Work Center в Провинстаун, Масачузетс. Нейните къси разкази са публикувани в Story, Indiana Review и Michigan Quarterly Review, а нейните пътеписи са публикувани в Grand Tour и Asahi Weekly, Япония. Първият й роман The House on Salt Hay Road ще бъде публикуван от Farrar, Straus and Giroux през юни, 2010. Тя живее в Масачузетс със своите две деца, в момента работи върху втория си роман и разпределя времето си между възвишеното и смешното.

Здравка Евтимова е родена през 1959 г. в България. В родната си страна тя е публикувала художествена литература. Нейни разкази се появяват в американски журнали като Antioch Review, Massachusetts Review, антологията “New Sudden Fiction”, както и в редица издания във Великобритания, Канада, Австралия, Германия, Франция, Австрия, Япония, Индия, Дания, Чехия, Полша, Аржентина, Турция, Румъния, Нова Зеландия, Нигерия и Сърбия.
Сборникът й с разкази „Горчиво небе” е публикуван през 2003 г. от издателство Skrev Press, Великобритания. Сборникът й от разкази Някой друг е публикуван през 2004 от издателство MAG Press, Сан Диего, Калифорния, САЩ. Романът й Божество на предатели е публикуван през 2006 г. от Books for a Buck Press, Тексас, САЩ. Сборникът й от разкази Госпожица Даниела е публикуван през април 2007 г. от Skrev Press, Великобритания. Разказът й Васил е един от петнадесетте печелиши разказа през 2005 г. в световното състезание за разказ на BBC. Разказът й Твоят ред е е един от десетте наградени разказа в световния конкурс за къс разказ на тема “Утопия 2005” в град Нант, Франция. През 2000 г. нейният разказ 200 000 печели специалната награда за къс разказ в състезанието “Lege Artis”, Лайпциг, Германия.
Здравка живее в Брюксел, Белгия, и работи като литературен преводач. Омъжена е и има три деца.

Захари Карабашлиев е български писател, живеещ в Съединените Щати. Пише проза, драматургия и публицистика. Дебютният му роман „18% сиво“, роман (Сиела, 2008) претърпява 5 издания, печели литературна награда “ВИК” 2009, Цветето на читателите на Хеликон и е сред стоте най-любими книги на българите в кампанията на BBC Голямото четене. Втората му книга Кратка история на самолета, (Сиела, 2009) печели наградата Книга на Хеликон, 2009.  Пиесата му Неделя вечер печели театрална награда за драматургия „Аскеер“ 2009. Пише разкази, есета и статии в “ЛИК”, “МАХ”, "Литературен вестник”, "Капитал", “НЕЯR”, “EВА”, “24 часа”,  "Любословие", "ELLE", “Pacific Magazine”, "Reader" и други.

Галин Никифоров (р. 1968 г.) има две висши образования – техническо и икономическо.Работи като инженер в хранително-вкусовата промишленост от 1993 г. Женен, с дъщеря. Издал книгите “Последната истина” (новели, 1998 г.); “Умерено нежно” (роман, изд.”Развитие”, 2003 г.); “Добро момче” (роман, изд.“Жанет-45”, 2006 г.); ”Фотографът: Obscura Reperta”  (роман, изд.“Сиела”, 2009 г.); ”Лятото на неудачниците” (роман, изд.”Сиела”, 2010 г.).Има специална награда за романа Умерено нежно на конкурса “Развитие” (2003 г.) и наградата “Светлоструй” (2008 г.) за романа Добро момче. Два пъти номиниран за наградата “Хеликон”, два пъти – за наградата ВИК за роман на годината и един път за “Елиас Канети”.

Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena