Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Портрети на мъже
4 декември (петък) 2009, 17.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Издателство „Работилница за книжнина „Васил Станилов” представя:
Портрети на мъже
Премиера на книгата с автор Мария Шишеджиева-Попова, професор по семиотика; Художник на илюстрациите и на оформлението: Чавдар Гюзелев, София, 2009 г.
Книгата се представя от Михаил Неделчев и Йордан Ефтимов.
Сборник от разкази, портрети (спомени и представи за реални личности), събрани в обща романова конструкция. Семиотиката е полето на научните и житейски интереси и дейности на авторката, която е и професор по семиотика. Поради това нейното семиотично мислене се е вплело във всички текстове и акценти, както и в емоционалното възприятие и интерпретации на сюжетите. Повечето от разказаното е донякъде преживяно, а останалото е плод на свободни асоциации с напълно възможни реални ситуации. Защото реалност и илюзия често си сменят местата, както в живота, така и в представената книга.
Вход свободен


Защо трябва очевидното да бъде знак на неочевидното, а не обратното? А ако настъпи момент на неразличимост между тях, няма да има вече очевидно и неочевидно.

Филодем (I в.пр.Хр.)


Повече информация за автора и илюстратора:
Мария Шишеджиева – Попова е семиотик и културолог. Почетен професор на Нов български университет. Завършила е висше образование в Машинно електотехническия институт в София със специалност радиоинженерство. Кандидат е на техническите науки и доктор на психологическите науки.

Професионалната и хабилитация е със специалност социална психология и културология. от 1993 г. до 2004 г. е последователно Декан на три факултета в НБУ, а от 1997 г. до 2006 г. е създател и директор на Югоизточноевропейския център по семиотика в НБУ. В момента е директор на Докторска програма по семиотика към НБУ, председател на Българско семиотично дружество и член на Изпълнителния комитет на Международната асоциация за семиотични изследвания. Има три научни монографии и над 100 статии и студии в наши и чуждестранни научни издания.

Чавдар Гюзелев е син на оперния бас Никола Гюзелев. Чавдар Гюзелев е роден през 1961 г. в София. Завършил е Художествена академия, специалност Илюстрация също като 3 години по-големия си брат Ясен. Работи в областта на график дизайна. Сътрудничил е на списания като Vogue, Vanity Fair, Max и други. Занимава се с илюстрация и оформление на книги и периодични издания, като сп. Християнство и култура, в. Гласове, сп. Джентълмен, и др. Работил е в Италия, защото приятели на баща му, сценографи от Парма, предлагат през 1984 г. на Чавдар и Ясен да направят там изложба. Три години по-късно Чавдар пак им гостува, завързва контакти и без да е имал сериозно намерение да остава, започва работа в Италия. Първо с брат си са в списание "Vanity", където ги взима арт директорът Алберто Нодолини. Списанието е част от издателство "Conde Nast", в което е и "Vogue"- Италия. Братя Гюзелеви се занимават с оформление. Във „Vanity" се представят модните тенденции чрез рисунки на моделите на най-известните дизайнери. (Списанието вече не излиза.) По онова време няма компютри и всички илюстрации се правят на ръка на принципа режене и лепене. След това Чавдар Гюзелев започва в италианския „Vogue" в Милано.
Илюстратор, сценограф, фотограф, графичен дизайнер Чавдар Гюзелев е от онези универсални артисти, които умело поддържат баланса между класическа традиционна култура и съвременна визия.


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena