Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Изкуство в безтегловност 2: Етнорок поетичен пърформанс
10 юли (неделя) 2005, 19.00 ч.
Червена зала
Изкуство в безтегловност 2
Етнорок поетичен пърформанс
С участието на: Петър Чухов – китара и поезия, Иван Христов – кавал и поезия, Емануил А. Видински – перкусия, поезия и проза, Анджела Родел – вокал.
В рамките на проект „Литературен сериал”, осъществяван с подкрепата на Швейцарската културна програма в България.
С всеки закупен билет получавате и книжка с поезия.
Вход: 3/2 лв.


ИЗКУСТВО В БЕЗТЕГЛОВНОСТ 2
8-17 юли 2005


Второто издание на фестивала обединява различни артистични опити - пърформанс, уличен театър, музикални инвенции, видео-танц, визуални експерименти, които тър сят своя език като свободно нарушават традиционните изразни средства и жанрове.

Акция на Трупа за уличен театър
Ани, Атанас, Валери, Валя, Виктор, Георги, Деян, Иван, Камен, Лили, Мария, Сашо, Тони и Цвети
Проектът се подкрепя от програмата „Изкуство за социална промяна” на Център за култура и дебат „Червената къща”

Трупата за уличен театър е дългосрочен проект на група артисти за работа с младежи от улицата. Проектът се подкрепя от програмата „Изкуство за социална промяна” на Център за култура и дебат „Червената къща”.

Нашият уличен театър е приключението на клоуна, който е предизвикан да чувства и отразява, да бъде своеобразно огледало на случките и обитателите на града. Клоунът е любопитен, винаги действа на момента, той е искрен, но изразително пресилен в реакциите си. Животът на улицата се вижда с негова помощ по-ярък, по-ясен, пресилен и агресивен, всъщност такъв какъвто е.

В рамките на „Изкуство в безтегловност” улицата ще се настани в Червената къща.

Улица Съборна
изложба на Десислава Морозова

За проекта „Улица „Съборна” или за чадъра като пространствено събитие, заело място между шапката и навеса.

Началото е едно книжно тяло, което се разгъва и нагъва до хартиена пластика. Там са поместени рисунки на чадъри, както и текстове, описващи наблюдавани обикновени неща и събития по време на разходка с чадър. Книгата е разпратена до 800 души с поканата да изпратят свои рисунки, фотографии, текстове, с които да участват в изложба „Улица „Съборна”.

Изложбата, която е важен етап от проекта, обхваща две части. Първата част със заглавие „Кога чадърът става линия, „улей”, по който се отцежда вода?” е инсталация, състояща се от 4 линейни шестметрови елемента, които организират конкретна ходова линия за зрителя в първата зала. В тях под слоеве стъкла са експонирани рисунките, фотографиите и текстовете на получилите книгата „Улица „Съборна”.

Втората част, наречена „Как/Къде чадърите съставят навес?”, е книговезница, поместена в съседната зала. Там всеки зрител сам ще може да направи своя книга с рисунките, текстовете и фотографиите, изпратени като „отговори” от получателите на книгата „Улица „Съборна”.

Десислава Морозова, художник. Изложби и социално-артистични акции съвместно с компания ТАКА, също и самостоятелни в: Национална художествена галерия, Червената къща „Андрей Николов”, галерия „XXL”, галерия „Кръг +”, градски вътрешни дворове, градски пазари, трамвай № 9 и др. Занимания и изследвания в областта на пространствената инсталация, обектната и обектно-звуковата инсталация, социално-артистичната акция, рисунка на еднотипни обекти.

Птици и мушици
видео арт на Слави Кокалов (2005 г., 40 мин.)

Експериментални филми с обща продължителност 40 мин., обединени под заглавието „Птици и мушици” – naturevives (подобно на класическите naturemortes)

1. Птици, mini dv, 2005, 10 мин.
Вълнуващ разказ за ято любезни патки, уловени от камерата в мигове на размисъл и очакване на следобедната закуска.
От създателя на “Мушици”. Разпространява S.V.T.S.

2. Мушици, mini dv, 2005, 7 мин.
„Не мога да кажа нищо повече от това, че през лятото на 2004 зяпах една лампа по-дълго отколкото е позволено на човек нормален и улегнал.
Имах компания.
Благодаря ти Лудвиг !”
Отговор на С. Кокалов на въпроса “Какво е това?” зададен му на разпит, проведен през 2005 г.

3. Where is my train, mini dv, 2004, 23 мин.
Tокио, 14 декември 2002 г. Гара Шунджуко. Опитвам се да стигна до своя перон и до своя влак. Безкрайните подземни тунели са пусти. Появяват се хора. Те стават все повече и повече. Не бързам за никъде. Мога да се поразходя. Но не знам колко време имам. Аз съм чужденец на това място. Никой не ме чака. Започвам да изпитвам безпокойство. То ме кара да ускорявам хода си. Накъде? Идва влак. Качвам се с останалите. Кои са те? Дали това е техният влак. Дали са обзети от моето безпокойство. Което сякаш се е превърнало в страх. Дали си задават въпроса, който си задавам аз…и до този момент: “Where is my train?”
Светослав Кокалов е художник с над 20 годишна практика като сценограф. Оформя десетки представления предимно по пиеси от световната класика, на най-престижните сцени в България. В последните години акцентира на преподавателската си работа в Художествената академия. Ръководи както традиционни сценични проекти, така и студентски пърформанси, интегриращи живо изпълнение, кинетична визия и звук. Експериментира с дигитално арт видео от 2002г.

Лаборатория за реклама на каквото и да Е
Боряна Пандова, Тодор Карастоянов
С любезното съдействие на Телевизия ММ

Харесвате да гледате рекламите по телевизията, неспокойни сте ако не сте си поели дневната доза, или напротив – въобще не можете да понасяте силния им звук-цвят-безсмислие. Каквото и да е – лабораторията ще възнагради доживотното ви търпение, вижте рекламата като мисъл за рекламиране на мисли и идеи.

Боряна Пандова, р.1979, учи фотография в НАТФИЗ “Кръстю Сарафов”, преди това в Театрален департамент на Нов български университет. Работи в областта на видеоарта, пърформанса и фотографията. Участва в различни интердисциплинарни проекти.

Тодор Карастоянов, р. 1974, завършил НАТФИЗ– София. Музикант (барабани, електронни) от 1989 г. Участник в разформировани или преформатирани групи: Lacrima Christie (бивша), Анимационерите, Трителета (бивша), Насекомикс (бивша). Самостоятелно като „tkrst” – концерти, ди-джей сетове - София, Виена, Лайпциг, Грац, музика за театър, късометражни филми, пърформанси. „Лаборатория за реклама на каквото и да Е” е последният проект, по който работи заедно с Боряна Пандова. Пише статии за театрални прояви в издания за култура и уебсайтове.

Subhuman
пърформанс на Subhuman Theatre
автори Ана Виленица, Венелин Шурелов
техническо съдействие Димитър Димитров
С подкрепата на Швейцарската културна програма в България.

“В мисълта за тялото тялото тласка мисълта винаги по-далеч, винаги твърде далеч: твърде далеч, за да бъде все още мисъл, но никога достатъчно, за да бъде тяло.”
Жан-Люк Нанси

Subhuman театър търси междини пространства чрез които значимото sub-тяло излиза на повърхността. Създаден през 2004 г. от Ана Виленица и Венелин Шурелов.

Венелин Шурелов (1977) България, бакалавър по сценография, Национална художествена академия (НХА); магистър по мултимедийна сценография, (НХА); докторант “Актьорът като обект, обектът като актьор" (в процес на работа), (НХА).

Ана Виленица (1978) Сърбия и Черна гора, бакалавър по история на изкуството, Белградски университет. Алтернативно обучение: от 1997 участва в различни уъркшопи за изкуство, театър и танц.

http://www.subhumantheatre.com/
ana_vilenica@yahoo.com
labarshur@yahoo.com

Това тук какво е?
фотоизложба на Йово Панчев и Юлия Кадийска
От поредицата “Дебюти на границата”, осъществявана с подкрепата на Швейцарската културна програма в България.

Идеята за изложбата “Това тук какво е?” рискува да остане на заден план за сметка на коментарната стойност на проекта върху граничния си вид или подход. Изображенията са в градация едно спрямо друго и в съпоставка със своите редактирани копия. Двете посоки на развитие – на характера на фото-образа и на взаимодействието му с манипулирания визуален материал пораждат асоциации в текст. Като опит съвременното изкуство да бъде демократично и извън-формално прилагаме едни и същи теми по три различни начина. Надяваме се зрителя да открие съответстващият си обект в четене на образи или гледане на текст.

Юлия Кадийска (фотография, графични ефекти). Завършва живопис в Софийската художествена гимназия. Учи анимационно кино в Нов Български университет, като междувременно прави анимация за немска фирма. „Преди снимах за хоби. Любителското снимане обаче не можа да задоволи желанието ми за работа в тази област. Затова, след като ми предложиха работа във вестник, сега снимам както за хоби, така и най - горещите теми на деня.”
Йово Панчев (текст, фотография). Завършва Културни изследвания в Монреал, сега се занимава със създаването на текстове, артистични психосоциални практики, асистентска работа в сценографията и “home-made” съвременно изкуство за собствена употреба.
„Наблюдавам текста като изображение, изображението като текст.”

Хексагонс
видео-танц със Светлин Велчев, Теодор Воденичаров, Катерина Петрова и Виолета Витанова (2005 г., 45 мин.)

От поредицата “Дебюти на границата”, осъществявана с подкрепата на Швейцарската културна програма в България.

Видео-танцът е вид съвременен пърформанс, който не притежава познатия контакт с публиката, но затова пък буди различни емоции, оставяйки у зрителя силни впечатления и усещания чрез различни ефекти и похвати. Идеята на „Хексагонс” е да се представи наблюдението над хората като занимание, което е на път да се превърне в професия. Концепцията е създадена на база на импровизацията, според принципните правила на „риалити” игрите. Филмът целенасочено е заснет с любителска видеокамера, за да може влошеното качество да предразполага публиката към съпричастност на нещо, което е достоверно тук и сега. Действие, което ни оставя с впечатлението за уловен миг, нещо на което сме станали случайни свидетели.

Светлин Велчев (р. 1985) – завършил Националното училище за танцово изкуство. понастоящем член на „Амфидромо” – танцов театър, Кипър.
Теодор Воденичаров (р. 1984) - завършил Националното училище за танцово изкуство. В момента работи в трупата на Софийската националната опера и балет.

Катерина Петрова (р. 1985) - завършила Националното училище за танцово изкуство. В момента работи в трупата на Софийската националната опера и балет.

Виолета Витанова (р. 1984) - завършила Националното училище за танцово изкуство. Понастоящем танцува в трупата „Маршепие”, Лозана.

Електрофон
концерт на Блуба Лу за струнен квартет и радиоприемник

Кръжене по дълги вълни със случайно изместване по скалата: фонова експонация на електроакустичен сеанс от технологични звуци, цигулкови инструменти и акробатична импровизация точно в 10 вечерта.
Никога същото - Блуба Лу, в основата Димитър Паскалев и Константин Кацарски, обиколени от Александър Янев, две виоли, цигулка, виолончело и радиоприемник.

Музикалният проект е от поредицата пърформанси в търсене на нови измерения на звука и пространството: респективно "MoogaMood", "Behind The Curtain", "Re:Verb", "Earth07", "Ambient Festival" и др.

Блуба Лу не означава нищо и този факт освобождава много пространство за търсене на послания.... чрез звук, шум, ритъм и тишина, пърформанс и звукозапис. В основата на проекта са Димитър Паскалев и Константин Кацарски. В записите и концертите участват още много музиканти, сподвижници и приятели. Блуба Лу търси собствени изразни средства и идентичност в областта на амбиенто-урбанистичния саунд, джаз и лоундж музиката. Идеята за този концерт се заражда преди година по време на звукозаписен сешън и е инспирирана от търсенията на двамата музиканти на по-минималистичен и акустичен концертен саунд. Блуба Лу имат самоиздадени три албума и участие в английската компилация Earth 007 на LTJ Bukem. Музиката за Блуба Лу е...

Етнорок поетичен пърформанс
С участието на: Петър Чухов – китара и поезия, Иван Христов – кавал и поезия, Емануил А. Видински – перкусия, поезия и проза, Анджела Родел – вокал

В рамките на проект „Литературен сериал”, с подкрепата на Швейцарската културна програма в България.

Събитието Eтнорок поетичен пърформанс включва музикални композиции, в които върху китарните рифове кавалът и гласът градят мелодии, характерни за българския фолклор. Някои от композициите са съчетани с четенето на поетични и кратки белетристични текстове. Други текстове звучат самостоятелно между композициите. Продължителността на пърформанса варира между 40 мин и 1 час. Досега той е представян многократно на различни места като с основното ядро от хора въвлечени в проекта, участват и други гост музиканти, поети и писатели.

Петър Чухов е автор на 7 книги, по-важни от които са “Мулето на Педро” (1999; книга на годината на сп. “Егоист”), “Малки дни” (2002, Националната награда за поезия “Иван Николов”), “Снежни човеци” (2003, Специална награда на конкурса за нов български роман “Развитие”). Освен това има награди за хайку поезия и криминален разказ. Включен в много антологии в България и в чужбина. През 2004 г. печели Голямата награда в конкурса за SMS поезия и излиза най-новата му книга “По-скоро никога”, по която се играе спектакъл, осъществен от Театър-лаборатория @лма @лтер. През 2005 г. печели Славейкова награда за поезия. Чухов е автор на музика и текстове, свирил е в рокгрупите “Субдибула”, “Тутакси” и “Стенли”, а в момента работи върху нов музикален проект, синтез между рок и фолклор.

Емануил А. Видински е поет, белетрист, музикант и музикален критик. Роден е на брега на река Дунав и има особено отношение към водата. Живял е години в Германия, завършил е славистика и германистика в СУ “Кл. Охридски”, където от 2004 г. е редовен докторант по западноевропейска литература. Първите му публикации излизат през 1998 година, а от 2002-ра започва да пише за в-к “Култура” музикални рецензии за събития и албуми. От февруари тази година е редактор на “Музайка” - страницата за музика на в-к “Литературен вестник”. През март 2005 година излиза и първата му книга “Картографии на бягството” (ИК “Стигмати”).

ПРОГРАМА

8 юли (петък) 2005

17.00 ч.
Червена зала
Акция на трупа за уличен театър
Ани, Атанас, Валери, Валя, Виктор, Георги, Деян, Иван, Камен, Лили, Мария, Сашо, Тони и Цвети
Вход свободен

19.00 ч. - откриване
зала „Гъливер”, зала „Безименна”
Улица „Съборна”
изложба на Десислава Морозова, отворена за посещения до 17 юли, всеки ден от 15.00 до 19.00 ч.
Вход свободен

20.00 ч.
Red B&B
Птици и мушици
видео арт на Слави Кокалов (2005 г., 40 мин.)
Лаборатория за реклама на каквото и да Е
видео арт на Боряна Пандова и Тодор Карастоянов (2005 г.)
с любезното съдействие на Телевизия ММ
Вход свободен

22.00 ч.
Червена зала
Subhuman
пърформанс на Ана Виленица и Венелин Шурелов
С подкрепата на Швейцарската културна програма в България.
Вход: 5/3 лв.

9 юли (събота) 2005

19.00 ч. - oткриване
Сутерен
Това тук какво е?
фотоизложба на Йово Панчев и Юлия Кадийска, отворена за посещения до 17 юли, всеки ден от 15.00 до 19.00 ч.
От поредицата “Дебюти на границата”, осъществявана с подкрепата на Швейцарската културна програма в България.
Вход свободен

20.00 ч.
Red B&B
Хексагонс
видео-танц със Светлин Велчев, Теодор Воденичаров, Катерина Петрова и Виолета Витанова (2005 г., 45 мин.)
От поредицата “Дебюти на границата”, осъществявана с подкрепата на Швейцарската културна програма в България.
Лаборатория за реклама на каквото и да Е
видео арт на Боряна Пандова и Тодор Карастоянов (2005 г.)
Вход свободен

21.00 ч.
Червена зала
Електрофон
концерт на Блуба Лу за струнен квартет и радиоприемник
Вход: 5 лв.

10 юли (неделя) 2005

19.00 ч.
Червена зала
Етнорок поетичен пърформанс
С участието на: Петър Чухов – китара и поезия, Иван Христов – кавал и поезия, Емануил А. Видински – перкусия, поезия и проза, Анджела Родел – вокал
В рамките на проект „Литературен сериал”, с подкрепата на Швейцарската културна програма в България.
Вход: 2/1 лв.

Събитието се осъществява с подкрепата на Швейцарската културна програма в България и с любезното съдействие на Телевизия ММ и Бюро МЕДИА - София.


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.


**При заплащане чрез E-Pay се удържат следните такси:

- С дебитна карта Maestro: БЕЗПЛАТНО
- С карта Visa Electron ***, издадена от българска банка: 0.65 % от сумата
- С карта Visa/MasterCard, издадена от българска банка: 0.95 % от сумата
- С карта Visa/Visa Electron/MasterCard, издадена от чужда банка: 2.9% от сумата

Забележки: *** Плащане към регистрирани търговци с карти VISA Electron, издадени от Централна кооперативна банка (номерът на картата, започва с 421634), Юнионбанк (413889), ПроКредит Банк (България) (426082, 407810), Стопанска и инвестиционна банка (487098, 487099), ТБ Алианц България (424982), Уникредит Булбанк (488000) - БЕЗПЛАТНО
Банката - издател на картата може да начислява такса за всяка операция с карта. Допълнителна информация може да се получи от банката.


   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena