Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Четене на Форест Гандър
14 март (събота) 2009, 21.00 ч.
Червена зала
Алтера Форум 2009 представя:
Четене на Форест Гандър (откъси от неговата дебютна книга „Като приятел” („As a Friend”) и стихове от поетичните му книги)
С участието на актьорите Елена Димитрова и Пенко Господинов
Вход: 2/1 лв.


Това е един документален разказ и пътешествие в литературната история на САЩ. Издателството New Directions е основано преди повече от 70 години и е считано за уникален пример на независима литературна институция. Основателят на New Directions Джеймс Логлън е откривател на нови таланти и е сред първите, публикували творби на Тенеси Уйлямс, Уйлям Сароян, Дилън Томас и др., издател и личен приятел на Набоков, и често е единственият, който поема риск с нестандартни произведения като тези на Хенри Милър. New Directions връща за живот потъналия в забрава роман „Великият Гетсби” и го превръща в национален бестселър. Сред авторите на издателството са внушителни имена като Езра Паунд и Уйлям Карлос Уйлямс, Райнер Мария Рилке, Лорка, Октавио Пас и Виктор Пелевин - само част от писателите, представени в САЩ с първи преводи от New Directions. И през 21ви век, след смъртта на Джеймс Логлън, неговото издателство е на първата линия на литературното откривателство. Едно най-голямото събития на 2008 година в преводната литература за САЩ (с една от петте „Книги на годината” според The N ew Y ork Times) e починалият в Испания чилийски писател Роберто Боланьо – поредният автор, открит първо от New Directions. За пътя на независимото издателство и интуицията в избора на автори, за биографията на Джеймс Логлън и за бъдещето на New Directions ще разказват вицепрезидентът на издателството Деклан Спринг и редакторът Майкъл Барън.

Събитието е първо от поредицата, инициирана от АЛТЕРА ФОРУМ 2009 - един проект на Алтера Делта Ентъртейнмънт, като гостуването е по покана на независимия български издател Донка Ангелова (изд. Алтера). Издателство „Алтера” („Делта Ентъртейнмънт” ЕООД) организира първия от поредица литературни форуми – АЛТЕРА ФОРУМ '2009. Целта на събитието е да привлече повече внимание върху въпросите на литературата, четенето и книгоиздаването. В рамките на няколко дискусии – за литературната и културна периодика, както и с кръгла маса със заглавие „Издателство в криза” (този дебат се реализира с домакинството на Българската национална телевизия), АЛТЕРА ФОРУМ '200 ще носочи вниманието към актуалната ситуация в сектора на независимото публикуване и ще обсъжда бъдещето на вестниците и списанията за култура и изкуство. Програмата на първия АЛТЕРА ФОРУМ' 2009 има определен американски акцент, с основни гости – Деклан Спринг, вицепрезидентът на реномираното нюйоркско издателство New Directions и Майкъл Барън, редактор. New Directions съществува от 1936 г., известно е с автори като У. Сароян, Е. Паунд, Ф.С. Фитцджералд, както и с първите издания на Тенеси Уйлямс и първите публикации в Америка на автори като Набоков, Кафка, Джойс. Втори американски акцент в програмата е участието на писателя Форест Гандър – един от дискутираните съвременни автори на САЩ, поет и прозаик, който активно се занимава и с преводи. АЛТЕРА ФОРУМ '2009 предлага на българската литуратурна публика и още една изключителна възможност – по покана на АЛТЕРА в София ще гостува руският писател Михаил Шишкин. Шишкин е носител на трите най-престижни награди за съвременен руски роман (руският „Букър”, „Национален бестселър” и „Голямата книга”). На български е издаден романът му „Венерини коси”. Гостите от New Directions ще участват в дискусиите на форума и ще имат възможност да се запознаят с българските издатели, автори и преводачи, както и да общуват неформално с журналисти и издатели на водещите заглавия в българската културна периодика.

След представянето на престижния независим нюйоркски издател New Directions, АЛТЕРА дава възможност на българската публика да се срещне с един от съвременните автори, публикувани от New Directions - Форест Гандър. На английски и български ще прозвучат откъси от неговия прозаичен дебют „Като приятел” („As a F riend”) и стихове от поетичните книги на Ф. Гандър. За новелата „Като приятел”, писателката Джанет Уйнтерсън пише силни думи в ревю на страниците на Ню Йорк Таймс: „В тази странна и прекрасна книга, също като в живота, любовта и свещеното се пресичат. Любовта ни довежда до възможност да виждаме собствените си граници – не просто границите помежду ни, но да видим границата на самия живот.” Книги на автора ще бъдат представени в аериканските им издания.
Гостуването на Форест Гандър се осъществява с любезното съдействие на Американска фондация за България.

Ето и останала част от програмата на Алтера Форум:

15 март (неделя), 14.00 – 17.00 ч.
гр. Велинград, х-л „Велина”
Културна периодика и арт издания
разговор на български и чуждестранни редактори
Участници: представители на водещи издания за културна периодика.
Модератор: Миглена Николчина
Вход: само с покани

16 март (понеделник), 14.00 – 17.00 ч.
конферентната зала на БНТ
Дискусия „Издателство в криза” – кръгла маса на български издатели
Място: конферентната зала на БНТ
Модератор: Миглена Николчина
Вход: само с покани

16 март (понеделник), 19.30 – 21.00 ч.
Арт център „Алтера” (сградата на Интерпред, бул. „Драган Цанков” 36)
Четене на Михаил Шишкин

Със съдействието на Американска фондация за България, с медийното партньорство на Българска национална телевизия и със съдействието на Център за култура и дебат „Червената къща”.

На английски eзик, с превод на български.

Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.


**При заплащане чрез E-Pay се удържат следните такси:

- С дебитна карта Maestro: БЕЗПЛАТНО
- С карта Visa Electron ***, издадена от българска банка: 0.65 % от сумата
- С карта Visa/MasterCard, издадена от българска банка: 0.95 % от сумата
- С карта Visa/Visa Electron/MasterCard, издадена от чужда банка: 2.9% от сумата

Забележки: *** Плащане към регистрирани търговци с карти VISA Electron, издадени от Централна кооперативна банка (номерът на картата, започва с 421634), Юнионбанк (413889), ПроКредит Банк (България) (426082, 407810), Стопанска и инвестиционна банка (487098, 487099), ТБ Алианц България (424982), Уникредит Булбанк (488000) - БЕЗПЛАТНО
Банката - издател на картата може да начислява такса за всяка операция с карта. Допълнителна информация може да се получи от банката.


   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena