Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Голямото Четене Live
17 февруари (вторник) 2009, 17.00 ч. и 19.00 ч.
Книжарница “Хеликон” (фоайето на Гранд Хотел “България”, бул. Цар Освободител 4)
Голямото Четене Live
Какво по-добро бягство от студа и тъмата на зимните дни от уютното сгушване на топло с някоя добра книга в ръка? А дали това изживяване може да бъде споделено? От 20 януари дo края на февруари два пъти седмично от 17.00 ч. четем заедно и един на друг по една от 12-те книги-полуфиналисти в ”Голямото четене”. Включете се и елате да почетем заедно! Вечер от 19.00 ч. пък дебатираме с известни личности, за които дадената книга е любима и важна.
На
17 февруари от 17.00 ч. заповядайте в книжарница „Хеликон” /фоайето на Гранд Хотел “България”, бул. Цар Освободител 4/, където ще можете да вземете участие в
Щафетно четене на "Железният светилник" /Д.Талев/
За всички, които искат да се включат: осигурени са копие на книгата, добри звукови условия и литературен уют. Елате и споделете част от книгата, като почетете откъс от нея на глас за събралата се слушателска аудитория!
След това от
19.00 ч. не пропускайте в същата книжарница и дебата
„Железният светилник” - Защо обичам, защо не обичам тази книга?
Участници - Бойко Василев (застъпник) и Даниел Смилов (опонент)
Модератор: Йордан Евтимов
В сътрудничество с кампанията „Голямото четене“ на БНТ и Книжарници “Хеликон”.
Вход свободен


Центърът за култура и дебат „Червената къща” съвместно с Книжарници Хеликон (бул. Цар Освободител 4 –фоайето на Гранд Хотел България) и БНТ имат удоволствието да Ви поканят на 17 февруари (вторник) от 17.00 и от 19.00 ч. на:

Голямото четене LIVE

17 февруари (вторник) 2009, 17.00 ч.
Книжарница „Хеликон- България” /бул. Цар Освободител 4 –фоайето на Гранд Хотел България/
Щафетно четене на „Железният светилник”
(Димитър Талев)

За всички, които искат да се включат: осигурени са копие на книгата, добри звукови условия и литературен уют. Елате и споделете част от книгата, като почетете откъс от нея на глас за събралата се слушателска аудитория!

19.00 ч.
Книжарница „Хеликон- България” /бул. Цар Освободител 4 –фоайето на Гранд Хотел България/
„Железният светилник” - Защо обичам, защо не обичам тази книга?
дебат

Участници - Бойко Василев (застъпник) и Даниел Смилов (опонент)

Модератор: Йордан Евтимов

Елате и чуйте аргументите на застъпник и опонент и се престрашете да споделите и вашата гледна точка!

В сътрудничество с БНТ ( http://4etene.bnt.bg/bg/ ) и Книжарници “Хеликон”.

Вход свободен

Очаквайте скоро и другите заглавия, които ще бъдат четени и обсъждани в рамките на месеца!!

Повече информация:
Вече знаем първите дванадесет любими романи от световната и българската литература, които бяха избрани в кампанията „Голямото четене” на БНТ по формат на BBC. Време е да четем и да спорим по въпроса: Защо тази книга ми харесва повече от останалите?!
За целта Червената къща и „Хеликон” Ви канят всеки вторник в книжарница Хеликон-България и всеки четвъртък в Червената къща на публично четене отворено за всички (от 17.00 ч.) и на дискусия между симпатизанти и опоненти (от 19.00 ч.) в опит да си отговорим страстно, емоционално и аргументирано защо определена книга ни вълнува повече от останалите.
Защо обичам, защо не обичам тази книга?
Този въпрос задава формата на събития от 20 януари до 26 февруари, които всеки вторник в Хеликон-България /бул. Цар Освободител 4 –фоайето на Гранд Хотел България/, и всеки четвъртък в зала „Пеша Николова” на Центъра за култура и дебат „Червената къща” /ул.Любен Каравелов 15/ ще събират консуматорите на удоволствието от четенето от 17.00 ч. в спонтанно, щафетно и импровизирано четене на всяка една от книгите стигнали до полуфиналите на кампанията „Голямото четене” и от 19.00 ч. на ведър дебат между симпатизанти и опоненти на всяка една от книгите.

Повече информация за участниците:
Йордан Ефтимов
е поет и литературовед. Старши асистент по теория на литературата в Нов български университет, София. От 1993 г. с прекъсвания е редактор на независимото седмично издание за култура "Литературен вестник". Автор е на стихосбирките "Метафизика на метафизиките" (1993), "11 индиански приказки" (1997), "Африка/Числа" (1998), "Опера нигра" (2001) и "Жена ми винаги казва" (2005), а също и на научнопопулярните книги "Антична литература" (2001) и "Модернизъм" (2003). Редактор е на "Увод в литературната теория" на Тери Игълтън (2003) и на сборника "Литературни култури и социални митове" (ч. I - 2003, ч. II - 2005). В момента освен на академичните си задължения се отдава и на радиожурналистика - автор и водещ първо на предаването "Книжни тигри" по Radio France International (2001-2005), а от февруари 2005 - на "Студио "Хеликон" в програма "Хоризонт" на Българско национално радио.

Бойко Василев (р. 1970 г. в гр. Перник) работи в БНТ от 1992 г. Той е журналист и доктор по социология, възпитаник на СУ “Св. Климент Охридски”, специализирал е в университета на Хайделберг, Германия. Работил е като репортер, редактор, водещ и продуцент на политическото обзорно предаване “Панорама”, като политически коментатор и международен репортер в “По света и у нас” преди това е отразявал главно събитията на Балканите, свързани с големите промени преди и след падането на Берлинската стена Международен репортер и политически коментатор. Отразявал е главно събитията на Балканите: войната в Босна и Херцеговина, ударите срещу Югославия, събитията в Косово, Белград, Македония, Хърватия. Автор на документални филми. Самостоятелен автор на коментари, отразявани в предаването. Правил е интервюта с Дж. Буш (2007, преди неговата официална визита в България), Г. Шрьодер (2004), Т. Блеър (1999), Р. Проди, Ю. Ведрин, Стр. Талбот, У. Коен, М. Йълмаз. Фр. Туджман, М. Джуканович, Кл. Кинкел, с интелектуалци като У. Еко, И. Рамоне и т.н. От 2004 досега е главен редактор на главна редакция „Актуални програми” към БНТ. Автор е на документалните филми “Седмата година”, “Пратеникът” (2006), “Децата на бащите” (2007) /за който получи Голямата награда “Робер Шуман 2007”/, „ Денят на разплатата” (Войната в Косово - 1999), „Влакът стрела” , „Островна песен” ( Япония - 2004), „Незабравими очи” (2004) , „По-старият брат” (2005) . Участва в цялостната реализация на проекта “Великите българи”. Автор на книгата „Утопии и антиутопии на новите медии”. Член е на Борда на Института за регионални и международни изследвания, както и на Бюрото на международна фондация “Св. св. Кирил и Методий”. Сред нагладите, които е получил, са Награда „Робер Шуман” за постижения в отразяването на европейската тематика (2003, 2004 и 2007); Златен Ритон” и втора награда на международния телевизионен фестивал в Сараево за документална поредица “Денят на разплатата” за Косово (1999-2000); Годишна награда за коментарна статия на Фондация “Свободна и демократична България” ( 1999) ; Награда на Българската национална телевизия за телевизионен коментар (1998) и Награда на Българската национална телевизия за телевизионни репортажи за СБЖ (1997). Владее писмено и говоримо английски, немски, испански, руски, сръбски/хърватски. Женен, с едно дете.

Даниел Смилов (р.1970 г.) завърва политология в СУ "Св. Климент Охридски, защитил е докторат по сравнително конституционно право в Централно-Европейския университет в Будапеща и магистратура по правни изследвания в Оксфордския университет. В момента е докторант по право в Оксфорд. Гост-преподавател е в правния факултет на Централно-европейския университет и е консултант на Института по конституционна и правна политика (COLPI) в Будапеща. Женен, с една дъщеря.

Повече информация за Кампанията:
„Голямото четене“ е кампания на Българската национална телевизия, в която зрителите имат възможност да гласуват и да изберат своя любим роман от българската и световна литература. Кампанията има за цел да повиши интереса към четенето, като ангажира широк кръг от публика и обществени партньори. Началото, времетраенето, класирането и официалните събития в периода на кампанията, както и предоставянето на награди за зрителите и участниците, се обявяват в ефира на БНТ. Информация за протичането на кампанията ще бъде публикувана и на уебсайта на БНТ (bnt.bg) и в специализирания сайт на „Голямото четене”. Всички участници в кампанията могат да гласуват за своите любими романи, по желание и по лично убеждение, при спазване на условията и техническите изисквания, предвидени в регламента на „Голямото четене”. Гласуването, което може да е повече от веднъж, става с кратки съобщения (SMS), по интернет, по телефона и с писма.

Ето и книгите финалисти на този етап:
1. Властелинът на пръстените - Дж. Р. Р. Толкин
2. Време разделно - Антон Дончев
3. Граф Монте Кристо - Александър Дюма
4. Железният светилник - Димитър Талев
5. Майстора и Маргарита - Михаил Булгаков
6. Малкият принц - Антоан дьо Сент-Екзюпери
7. На изток от Рая - Джон Стайнбек
8. Осъдени души - Димитър Димов
9. Под игото - Иван Вазов
10. Пътеводител на галактическия стопаджия - Дъглас Адамс
11. Сто години самота - Габриел Гарсия Маркес
12. Тютюн - Димитър Димов

(Романите в списъка са подредени по азбучен ред и не представляват крайната класация)

В сътрудничество с БНТ и Книжарници “Хеликон”.


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena