Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Голямото четене Live
10 февруари (вторник) 2009, 17.00 ч. и 19.00 ч.
Книжарница “Хеликон” (фоайето на Гранд Хотел “България”, бул. Цар Освободител 4)
Голямото Четене Live
Какво по-добро бягство от студа и тъмата на зимните дни от уютното сгушване на топло с някоя добра книга в ръка? А дали това изживяване може да бъде споделено? От 20 януари до края на февруари два пъти седмично от 17.00 часа четем заедно и един на друг по една от 12-те книги-полуфиналисти в ”Голямото четене”. Включете се и елате да почетем заедно! Вечер от 19.00 часа пък дебатираме с известни личности, за които дадената книга е любима и важна.
На
10 февруари от 17.00 ч. заповядайте в книжарница „Хеликон-България” /фоайето на Гранд Хотел “България”, бул. Цар Освободител 4/, където ще можете да вземете участие в
Щафетно четене на „Властелинът на пръстените” /Дж.Р.Р. Толкин/
За всички, които искат да се включат: осигурени са копие на книгата, добри звукови условия и литературен уют. Елате и споделете част от книгата, като почетете откъс от нея на глас за събралата се слушателска аудитория!
След това от
19.00 ч. не пропускайте в същата книжарница и дебата
„Властелинът на пръстените” - Защо обичам, защо не обичам тази книга?
Участници - Миглена Николчина (застъпник) и Мила Минева (опонент)
Модератор: Йордан Евтимов
В сътрудничество с кампанията „Голямото четене“ на БНТ и Книжарници “Хеликон”.
Вход свободен


Центърът за култура и дебат „Червената къща” съвместно с Книжарници Хеликон (бул. Цар Освободител 4 –фоайето на Гранд Хотел България) и БНТ имат удоволствието да Ви поканят на 10 февруари (вторник) 2009 от 17.00 и от 19.00 ч. на:

Голямото четене LIVE

10 февруари (вторник) 2009, 17.00 ч.
Книжарница „Хеликон- България” /бул. Цар Освободител 4 –фоайето на Гранд Хотел България/
Щафетно четене на „Властелинът на пръстените” (Дж.Р.Р. Толкин)

За всички, които искат да се включат: осигурени са копие на книгата, добри звукови условия и литературен уют. Елате и споделете част от книгата, като почетете откъс от нея на глас за събралата се слушателска аудитория!

19.00 ч.
Книжарница „Хеликон- България” /бул. Цар Освободител 4 –фоайето на Гранд Хотел България/
„Властелинът на пръстените” - Защо обичам, защо не обичам тази книга?
дебат

Участници - Миглена Николчина (застъпник) и Мила Минева (опонент)

Модератор: Йордан Евтимов

Елате и чуйте аргументите на застъпник и опонент и се престрашете да споделите и вашата гледна точка!

В сътрудничество с БНТ ( http://4etene.bnt.bg/bg/ ) и Книжарници “Хеликон”.

Вход свободен

Очаквайте скоро и другите заглавия, които ще бъдат четени и обсъждани в рамките на месеца!!

Повече информация:
Вече знаем първите дванадесет любими романи от световната и българската литература, които бяха избрани в кампанията „Голямото четене” на БНТ по формат на BBC. Време е да четем и да спорим по въпроса: Защо тази книга ми харесва повече от останалите?!
За целта Червената къща и „Хеликон” Ви канят всеки вторник в книжарница Хеликон-България и всеки четвъртък в Червената къща на публично четене отворено за всички (от 17.00 ч.) и на дискусия между симпатизанти и опоненти (от 19.00 ч.) в опит да си отговорим страстно, емоционално и аргументирано защо определена книга ни вълнува повече от останалите.

Защо обичам, защо не обичам тази книга?
Този въпрос задава формата на събития от 20 януари до 26 февруари, които всеки вторник в Хеликон-България /бул. Цар Освободител 4 –фоайето на Гранд Хотел България/, и всеки четвъртък в зала „Пеша Николова” на Центъра за култура и дебат „Червената къща” /ул.Любен Каравелов 15/ ще събират консуматорите на удоволствието от четенето от 17.00 ч. в спонтанно, щафетно и импровизирано четене на всяка една от книгите стигнали до полуфиналите на кампанията „Голямото четене” и от 19.00 ч. на ведър дебат между симпатизанти и опоненти на всяка една от книгите.

Повече информация за участниците:
Йордан Ефтимов
е поет и литературовед. Старши асистент по теория на литературата в Нов български университет, София. От 1993 г. с прекъсвания е редактор на независимото седмично издание за култура "Литературен вестник". Автор е на стихосбирките "Метафизика на метафизиките" (1993), "11 индиански приказки" (1997), "Африка/Числа" (1998), "Опера нигра" (2001) и "Жена ми винаги казва" (2005), а също и на научнопопулярните книги "Антична литература" (2001) и "Модернизъм" (2003). Редактор е на "Увод в литературната теория" на Тери Игълтън (2003) и на сборника "Литературни култури и социални митове" (ч. I - 2003, ч. II - 2005). В момента освен на академичните си задължения се отдава и на радиожурналистика - автор и водещ първо на предаването "Книжни тигри" по Radio France International (2001-2005), а от февруари 2005 - на "Студио "Хеликон" в програма "Хоризонт" на Българско национално радио

Мила Минева е завършила специалност "Културология" в СУ "Св.Климент Охридски". От 2002 г. насам е асистент в катедра "Социология” към Философски Факултет на СУ "Св.Климент Охридски". Сред публикуваните й статии са „Трансформации на националната идентичност в процеса на европейска интеграция”, Институт „Отворено Общество”, Виена (под печат), „Генеалогия на погледа” /Годишник на СУ, Социология, 93/2000/, „Пред Европа” /Социологически проблеми, 1-2/2000/ и „Употребите на Европа в предизборния дебат” (под печат). Участвала е в проектите „След присъединяването. Изследване на социоикономическата култура”, ЦЕИ (2002 - 2003), „Употребите на Европа в предизборния дебат”, АСИ (2001), „Трансформациите на политическата култура в процеса на европейска интеграция”, Институт „Отворено Общество”, Виена (2000-2002), „Европейската интеграция и местните политически елити – поглед отдолу”, АСИ (1999-2000) и „Трансформациите на българската идентичност в процеса на европейска интеграция, студентски проект„ (1999).

Миглена Николчина (р. 1955) e литературен критик, феминист, интелектуалец и психоаналитик и, автор на изследвания върху литературата, пише още и поеми, и разкази. Преподавател в Софийски университет в Катедрата по теория и история на литературата, магистърски програми по Литература и Социални изследвания на пола (Философски факултет). Бивш главен редактор на списание „Алтера“ - списание за пол, език, култура и главна редакторка на списанието за философия, социални науки и хуманитаристика „Алтера академика“. Главен редактор на „Литературен вестник“ през 90-те. Член на журито на конкурса за СМС-поезия на М-тел от юни 2005 г. От началото на 80-те год. публикува критически и литературоведчески статии, предисловия и анализи. Тя е авторка на стихосбирките "Три след полунощ" (1985), "Скръб по Далчев" (1993), "Асимволия" (1995), "Кратки разкази за любовта и писането" (1998) и "Градът на амазонките" (2004), както и на книги с разкази - "Билет за Вега" (1990) и „Хладно и огнено“ (1978 г.), както и на теоретични изследвания, сред които „Митът за Прометей и поетиката на английския романтизъм“ (1988), „Човекът-утопия“ (1992), "Родена от главата. Фабули и сюжети в женската литература" (2002). Книгата й "Смисъл и майцеубийство. Прочит на Вирджиния Улф през Юлия Кръстева" (1997) се появи на английски, руски, унгарски и македонски. Николчина завършва теоретична книга, озаглавена „Западът като интелектуална утопия. Изгубените еднорози на източноевропейските революции“.

Публицистика:
1980 г. - „Време, пространство, научна фантастика“ (Статия, разглеждаща съвременното състояние на българската научна фантастика) - в. „Орбита“, № 48
1981 г. - „Героят Утопия“
1986 г. - „Пратеници на въображаемото“
1987 г. - „Между куклата и ангела“
1987 г. - „Не ме докосвай“ - в. „Пулс“, №32
1988 г. - „Проблемът за човека в българската фантастика“ - сп. „Пламък“, №11
1989 г. - „ Жестокост и уязвимост “ (статия за Наталия Андреева) - в. „Студентска трибуна“, бр. 39/89
1993 г. - „ Бягство, връщане, сноване “ (статия за Наталия Андреева) - в. „Литературен фронт“, бр. 49/93
1993 г. - „ За някои сходства между женската и курсантската поезия “ (статия за Наталия Андреева) - в в. „Литературен фронт“, бр. 22/93
1994 г. - „ Забутаното поколение “ (статия за Наталия Андреева) - в в. „Литературен фронт“, бр. 41/94
Matricide in Language: Writing Theory in Kristeva and Woolf, Other Press (NY) 2004

Повече информация за Кампанията:
„Голямото четене“ е кампания на Българската национална телевизия, в която зрителите имат възможност да гласуват и да изберат своя любим роман от българската и световна литература. Кампанията има за цел да повиши интереса към четенето, като ангажира широк кръг от публика и обществени партньори. Началото, времетраенето, класирането и официалните събития в периода на кампанията, както и предоставянето на награди за зрителите и участниците, се обявяват в ефира на БНТ. Информация за протичането на кампанията ще бъде публикувана и на уебсайта на БНТ (bnt.bg) и в специализирания сайт на „Голямото четене”. Всички участници в кампанията могат да гласуват за своите любими романи, по желание и по лично убеждение, при спазване на условията и техническите изисквания, предвидени в регламента на „Голямото четене”. Гласуването, което може да е повече от веднъж, става с кратки съобщения (SMS), по интернет, по телефона и с писма.

Ето и книгите финалисти на този етап:
1. Властелинът на пръстените - Дж. Р. Р. Толкин
2. Време разделно - Антон Дончев
3. Граф Монте Кристо - Александър Дюма
4. Железният светилник - Димитър Талев
5. Майстора и Маргарита - Михаил Булгаков
6. Малкият принц - Антоан дьо Сент-Екзюпери
7. На изток от Рая - Джон Стайнбек
8. Осъдени души - Димитър Димов
9. Под игото - Иван Вазов
10. Пътеводител на галактическия стопаджия - Дъглас Адамс
11. Сто години самота - Габриел Гарсия Маркес
12. Тютюн - Димитър Димов

(Романите в списъка са подредени по азбучен ред и не представляват крайната класация)

В сътрудничество с БНТ и Книжарници “Хеликон”.


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena