Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Голямото Четене Live
26 февруари (четвъртък) 2009, 17.00 и 19.00 ч.
Червената къща (ул. "Любен Каравелов" № 15), зала "Пеша Николова"
Голямото Четене Live
Какво по-добро бягство от студа и тъмата на зимните февруарски дни от уютното сгушване на топло с някоя добра книга в ръка? А дали това изживяване може да бъде споделено? През февруари продължаваме по два пъти седмично от 17.00 ч. да четем заедно и един на друг по една от 12-те книги-полуфиналисти (заглавията вижте на http://4etene.bnt.bg/bg/) в ”Голямото четене”. Вечер от 19.00 ч. дебатираме с участието на известни личности – опоненти и симпатизанти, за които дадената книга е любима и важна. Мястото на срещата? Книжарница ”Хеликон” (фоайето на Гранд Хотел “България”, бул. Цар Освободител 4) и Червената къща. В кой ден коя книга четем/обсъждаме? Следете сайта ни www.redhouse-sofia.org! Включете се, елате да почетем заедно и да поговорим за романи!
На
26 февруари от 17.00 ч. заповядайте в Червената къща, в зала "Пеша Николова", където ще можете да вземете участие в последното
Щафетно четене на „100 години самота” /Габриел Гарсия Маркес/
За всички, които искат да се включат: осигурени са копие на книгата, добри звукови условия и литературен уют. Елате и споделете част от книгата, като почетете откъс от нея на глас за събралата се слушателска аудитория!
След това от
19.00 ч. не пропускайте в същата зала и финалния дебат
„100 години самота” - Защо обичам, защо не обичам тази книга?
Участници - Боян Знеполски (застъпник) и Леа Коен (опонент)
Модератор: Лора Шумкова
В сътрудничество с кампанията „Голямото четене“ на БНТ, Книжарници “Хеликон”.
Вход свободен


Центърът за култура и дебат „Червената къща” съвместно с Книжарници Хеликон - България (бул. Цар Освободител 4 –фоайето на Гранд Хотел България) и БНТ имат удоволствието да Ви поканят на 26 февруари (четвъртък) от 17.00 и от 19.00 ч. на ПОСЛЕДНОТО СЪБИТИЕ ОТ СЕРИЯТА:

Голямото четене LIVE

26 февруари (четвъртък) 2009, 17.00 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща” (ул. "Любен Каравелов" ) 15/, зала „Пеша Николова”
Финално щафетно четене на „Сто години самота” (Габриел Гарсия Маркес)

За всички, които искат да се включат: осигурени са копие на книгата, добри звукови условия и литературен уют. Елате и споделете част от книгата, като почетете откъс от нея на глас за събралата се слушателска аудитория!

19.00 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща” / ул. "Любен Каравелов" 15/ зала „Пеша Николова”
„Сто години самота” - Защо обичам, защо не обичам тази книга?
финален дебат

Участници - Боян Знеполски (застъпник) и Леа Коен (опонент)

Модератор: Лора Шумкова

Елате и чуйте аргументите на застъпник и опонент и се престрашете да споделите и вашата гледна точка!

В сътрудничество с кампанията „Голямото четене“ на БНТ и Книжарници “Хеликон”.

Вход свободен

Повече информация:
Вече знаем първите дванадесет любими романи от световната и българската литература, които бяха избрани в кампанията „Голямото четене” на БНТ по формат на BBC. Време е да четем и да спорим по въпроса: Защо тази книга ми харесва повече от останалите?!
За целта Червената къща и „Хеликон” Ви канят всеки вторник в книжарница Хеликон-България и всеки четвъртък в Червената къща на публично четене отворено за всички (от 17.00 ч.) и на дискусия между симпатизанти и опоненти (от 19.00 ч.) в опит да си отговорим страстно, емоционално и аргументирано защо определена книга ни вълнува повече от останалите.
Защо обичам, защо не обичам тази книга?
Този въпрос задава формата на събития от 20 януари до 26 февруари, които всеки вторник в Хеликон-България /бул. Цар Освободител 4 –фоайето на Гранд Хотел България/ , и всеки четвъртък в зала „Пеша Николова” на Центъра за култура и дебат „Червената къща” /ул. Любен Каравелов № 15/ ще събират консуматорите на удоволствието от четенето от 17.00 ч. в спонтанно, щафетно и импровизирано четене на всяка една от книгите стигнали до полуфиналите на кампанията „Голямото четене” и от 19.00 ч. на ведър дебат между симпатизанти и опоненти на всяка една от книгите.

Повече информация за участниците:
Боян Знеполски завършва философия в СУ “Св. Климент Охридски” през 1993 г., а през 1999 г. защитава докторска степен по философия и социални науки на тема „Съвременната херменевтика между философия на съзнанието и философия на комуникацията”. През 1995 г. е специализирал като участник в международна младежка програма, организирана от Съюза на говорещите английски език в Център за изследване на демокрацията, Уестминстърски университет (Лондон, Великобритания). От 1999 г. в период на една година е специлист към Институт по социология към БАН. През 2001 г. е бил гост-изследовател в областта История и социални науки в Дом на науките за човека (Париж, Франция). Участнвал е в проект за гражданско образование за Централна и Източна Европа като преподавател, както и в проект за обновяване на образованието по социални науки в българското висше образование. Понастоящем преподава по История на социологията и Обща социология в СУ “Св. Климент Охридски”, Философски факултет. Член e на редколегията на сп. “Критика и хуманизъм”. Преводач е на български език на книгата Морис Мерло-Понти „Философът и неговата сянка” (София, ИК “Критика и хуманизъм”, 1996 ).

·Статии:
“Двата проекта на модерността (Възможно ли е завръщането на субекта?)” (сп. “Критика и хуманизъм”, кн.14, бр. 2/2002); Les limites de la philosophie en Europe de l'Est (A la lumiere d'un debat entre Habermas et Rorty), Arches (Actes de l'Association Roumaine des Chercheurs Francophones en Sciences Humaines), Bucharest-Cluj-Iasi, Enjeux de la philosophie a l'Est et a l'Ouest, Tome 3/2002; “ Митовете в историята и историографията ” - (водещ брой) (сп. “Критика и хуманизъм” (кн.12, бр.3/2001); “ Как се/да се преподава философия” (сп. “Критика и хуманизъм”, кн. 8, бр.1/2000), “Хуманитарната образованост” ; Посоки на съвременната социална философия: Рикьор и Хабермас (сп. “Социологически проблеми”, 3-4 1999 г.); “Социология и политика” (в сборника “Юрген Хабермас и Пол Рикьор: диалог един след друг”, Дом на науките за човека, София, 2000); “Habermas et les lieux de l'hermeneutique in Divinatio Journal, Dossier: Rationalite et legitimite dans un monde en mutation. Hommage a Max Weber, publ. by MSHS ” (No. 9, spring-summer 1999, pp. 81-105); “Измерения на историческото съзнание: познание и употреба на миналото ” (в сборника “Пол Рикьор. Философията пред предизвикателствата на промените”, София, изд. от Дом на науките за човека и обществото, 1998 г. ); “ Пол Рикьор и френската философия в сборника “Езикът на желанията” ( изд. от Дружество “Гражданин”, София, 1997 г.); “ Une nouvelle revue: “L'Atelier du roman” ( сп. “Divinatio”, пролет/лято, 5/1997); “ Опитът от една стачка. (Голямата френска стачка от края на 1995) ” ( сп. “Демократически преглед”, бр. 4-5, 1996 г.)

Лора Шумкова е завършила българистика и семиотика в НБУ, където в момента е докторант по теория и история на литературата. Интересите й са в областта на литературната и визуалната семиотика и на литературната антропология на града. Редактор в сп. "Следва". Секретар на Текстологическата школа на НБУ към департамент "Нова българистика". Съредактор на "Varium est" - приложение на "Литературен вестник" за университетска култура.

Леа Коен е родена в София в семейство на юристи. Въпреки желанието на родителите й да следва право тя се посвещава на музиката и завършва пиано и музикознание в Българска държавна консерватория, София, майсторски клас, магистърска степен. След това продължава за период от четири години да следва История на музиката в Университета в Утрехт, Холандия, степен докторант. В периода 1976-1989 последователно е редактор в списание "Българска музика", преподавател във Висшия музикален институт в гр. Пловдив, музиколог, а след това и директор на Софийска филхармония, гл. драматург и изп. директор на МФ "Софийски музикални седмици". За този период написва пет книги за музика, главно из тематиката на музикалния авангард от началото на века, между които монографии за Паул Хиндемит и за Любомир Пипков, като една от книгите е забранена, а друга ­ спряна. Автор е на стотици статии в областта на културата, политиката и изкуството, на десетки радио и телевизионни предавания. След като не може вече да публикува, се отдава на преводаческа дейност ­ превежда френска есеистика, драма, проза, между превежданите автори са Дебюси и Сати (критическо наследство), Кокто, Метерлинк и др. Член на неформалното движение "Екогласност" , избирана е за депутат във Великото народно събрание (1990) от квотата на СДС, работила е като посланик в Белгия, Люксембург, ЕС (1991-1993), в Белгия, Люксембург (1993­-1996), НАТО и ЗЕС (1993­1996), съветник и посланик за специални поръчения в кабинета на министъра на външните работи (март-септември 1997), посланик в Швейцария и Лихтенщайн (ноември 1997 г. - юли 2001 г.). Понастоящем живее в Швейцария, където от 2002 г. ръководи Агенция „Арденте” за културен обмен. Автор на "Докато смъртта ни раздели" ( посветена на съпруга й д-р Вл. Божков, 199 6) , "Кратката вечност на Алма М.", "Флориада" ( 199 7) ( сага за съдбата на софийската буржоазна интелигенция в периода 1947­1989 г. , издадена 1998 ), ­ "Неповторимост" ( 2000 ), "Консорциум "Alternus" (2005), "Кандидат-президента" (2007, разкриващ ни с убийствена достоверност обстановката от първите години след промените у нас и в подготовката на първите демократични избори, представящ подземията на демокрацията и спира дъха до последната страница ). През 1999 г. написва първата си пиеса „Горчиви череши”, представена през 2000 г. на фестивала "Аполония". Автор е също така и на книги за музика, между които монографии за Паул Хиндемит и за Любомир Пипков. Стотици статии в областта на културата, политиката и изкуството. Десетки радио и телевизионни предавания.

Повече информация за Кампанията:
„Голямото четене“ е кампания на Българската национална телевизия, в която зрителите имат възможност да гласуват и да изберат своя любим роман от българската и световна литература. Кампанията има за цел да повиши интереса към четенето, като ангажира широк кръг от публика и обществени партньори. Началото, времетраенето, класирането и официалните събития в периода на кампанията, както и предоставянето на награди за зрителите и участниците, се обявяват в ефира на БНТ. Информация за протичането на кампанията ще бъде публикувана и на уебсайта на БНТ (bnt.bg) и в специализирания сайт на „Голямото четене”. Всички участници в кампанията могат да гласуват за своите любими романи, по желание и по лично убеждение, при спазване на условията и техническите изисквания, предвидени в регламента на „Голямото четене”. Гласуването, което може да е повече от веднъж, става с кратки съобщения (SMS), по интернет, по телефона и с писма.

Ето и книгите финалисти на този етап:
1. Властелинът на пръстените - Дж. Р. Р. Толкин
2. Време разделно - Антон Дончев
3. Граф Монте Кристо - Александър Дюма
4. Железният светилник - Димитър Талев
5. Майстора и Маргарита - Михаил Булгаков
6. Малкият принц - Антоан дьо Сент-Екзюпери
7. На изток от Рая - Джон Стайнбек
8. Осъдени души - Димитър Димов
9. Под игото - Иван Вазов
10. Пътеводител на галактическия стопаджия - Дъглас Адамс
11. Сто години самота - Габриел Гарсия Маркес
12. Тютюн - Димитър Димов

(Романите в списъка са подредени по азбучен ред и не представляват крайната класация)

В сътрудничество с кампанията „Голямото четене“ на БНТ и Книжарници “Хеликон”.


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena