Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Голямото Четене Live
5 февруари (четвъртък) 2009, 16.00 и 19.00 ч.
Червената къща (ул. "Любен Каравелов" № 15), зала "Пеша Николова"
Голямото Четене Live
Какво по-добро бягство от студа и тъмата на зимните февруарски дни от уютното сгушване на топло с някоя добра книга в ръка? А дали това изживяване може да бъде споделено? През февруари продължаваме по два пъти седмично от 16.00 ч. да четем заедно и един на друг по една от 12-те книги-полуфиналисти (заглавията вижте на http://4etene.bnt.bg/bg/) в ”Голямото четене”. Вечер от 19.00 ч. дебатираме с участието на известни личности – опоненти и симпатизанти, за които дадената книга е любима и важна. Мястото на срещата? Книжарница ”Хеликон” (бул. “Патриарх Евтимий” № 68) и Червената къща. В кой ден коя книга четем/обсъждаме? Следете сайта ни www.redhouse-sofia.org! Включете се, елате да почетем заедно и да поговорим за романи!
На
5 февруари от 16.00 ч. заповядайте в Червената къща, в зала "Пеша Николова", където ще можете да вземете участие в
Щафетно четене наГраф Монте Кристо” /Александър Дюма-баща/
За всички, които искат да се включат: осигурени са копие на книгата, добри звукови условия и литературен уют. Елате и споделете част от книгата, като почетете откъс от нея на глас за събралата се слушателска аудитория!
След това от
19.00 ч. не пропускайте в същата зала и дебата
„Граф Монте Кристо” - Защо обичам, защо не обичам тази книга?
Участници - Евгений Дайнов (застъпник) и Христо Буцев (опонент)
Модератор: Лора Шумкова
В сътрудничество с кампанията „Голямото четене“ на БНТ, Книжарници “Хеликон” и с подкрепата на Френския културен институт - София.
Вход свободен


Центърът за култура и дебат „Червената къща” съвместно с Книжарници Хеликон (бул. Патриарх Евтимий 68) и БНТ имат удоволствието да Ви поканят на 5 февруари (четвъртък) 2009 от 16.00 и от 19.00 ч. на:

Голямото четене LIVE

5 февруари (четвъртък) 2009, 16.00 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща” / ул. "Любен Каравелов" 15/ }
зала „Пеша Николова”
Щафетно четене на „Граф Монте Кристо” (Александър Дюма- баща)

За всички, които искат да се включат: осигурени са копие на книгата, добри звукови условия и литературен уют. Елате и споделете част от книгата, като почетете откъс от нея на глас за събралата се слушателска аудитория!

19.00 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща” / ул. "Любен Каравелов" 15/
зала „Пеша Николова”
„Граф Монте Кристо” - Защо обичам, защо не обичам тази книга?
дебат

Участници - Евгений Дайнов (застъпник) и Христо Буцев (опонент)

Модератор: Лора Шумкова

Елате и чуйте аргументите на застъпник и опонент и се престрашете да споделите и вашата гледна точка!

В сътрудничество с кампанията „Голямото четене“ на БНТ, Книжарници “Хеликон” и с подкрепата на Френския културен институт - София.

Вход свободен

Повече информация:
Вече знаем първите дванадесет любими романи от световната и българската литература, които бяха избрани в кампанията „Голямото четене” на БНТ по формат на ББС. Време е да четем и да спорим по въпроса: Защо тази книга ми харесва повече от останалите?!
За целта Червената къща и „Хеликон” Ви канят всеки вторник в книжарница Хеликон-Витоша и всеки четвъртък в Червената къща на публично четене отворено за всички (от 16.00 ч.) и на дискусия между симпатизанти и опоненти (от 19.00 ч.) в опит да си отговорим страстно, емоционално и аргументирано защо определена книга ни вълнува повече от останалите.
Защо обичам, защо не обичам тази книга?
Този въпрос задава формата на събития от 20 януари до 26 февруари, които всеки вторник в Хеликон-Витоша /бул. Патрийрх Евтимий 68/ , и всеки четвъртък в зала „Пеша Николова” на Центъра за култура и дебат „Червената къща” /ул.Любен Каравелов 15/ ще събират консуматорите на удоволствието от четенето от 16.00 ч. в спонтанно, щафетно и импровизирано четене на всяка една от книгите стигнали до полуфиналите на кампанията „Голямото четене” и от 19.00 ч. на ведър дебат между симпатизанти и опоненти на всяка една от книгите.

Повече информация за участниците:
Проф. Евгени Дайнов
е роден на 11 май 1958 г. в гр. Пловдив, понастоящем жител на с. Миндя, община Велико Търново. Завършва нова история в колеж Корпус Кристи, университет Оксфорд, през 1976 г с една от двете за годината първокласни дипломи по най-нова история. Магистър на Оксфордския университет и постоянен член на неговото Общо събрание, член на Оксфордското общо събрание, наречено “Древният дом на събранието на доктори и магистри на Оксфордския университет”. Професор по политическите науки в Нов български университет. Автор на книги, сборници и статии в сферата на политиката, философията и управлението. Ръководител на Центъра за социални практики (www.csp-sofia.org). Разведен, има син.

Христо Буцев е журналист и заместник-главен редактор на вестник “Култура”.

Лора Шумкова е завършила българистика и семиотика в НБУ, където в момента е докторант по теория и история на литературата. Интересите й са в областта на литературната и визуалната семиотика и на литературната антропология на града. Редактор в сп. "Следва". Секретар на Текстологическата школа на НБУ към департамент "Нова българистика". Съредактор на "Varium est" - приложение на "Литературен вестник" за университетска култура .

Повече информация за Кампанията:
„Голямото четене“ е кампания на Българската национална телевизия, в която зрителите имат възможност да гласуват и да изберат своя любим роман от българската и световна литература. Кампанията има за цел да повиши интереса към четенето, като ангажира широк кръг от публика и обществени партньори. Началото, времетраенето, класирането и официалните събития в периода на кампанията, както и предоставянето на награди за зрителите и участниците, се обявяват в ефира на БНТ. Информация за протичането на кампанията ще бъде публикувана и на уебсайта на БНТ (bnt.bg) и в специализирания сайт на „Голямото четене”. Всички участници в кампанията могат да гласуват за своите любими романи, по желание и по лично убеждение, при спазване на условията и техническите изисквания, предвидени в регламента на „Голямото четене”. Гласуването, което може да е повече от веднъж, става с кратки съобщения (SMS), по интернет, по телефона и с писма.

Ето и книгите финалисти на този етап:
1. Властелинът на пръстените - Дж. Р. Р. Толкин
2. Време разделно - Антон Дончев
3. Граф Монте Кристо - Александър Дюма
4. Железният светилник - Димитър Талев
5. Майстора и Маргарита - Михаил Булгаков
6. Малкият принц - Антоан дьо Сент-Екзюпери
7. На изток от Рая - Джон Стайнбек
8. Осъдени души - Димитър Димов
9. Под игото - Иван Вазов
10. Пътеводител на галактическия стопаджия - Дъглас Адамс
11. Сто години самота - Габриел Гарсия Маркес
12. Тютюн - Димитър Димов

(Романите в списъка са подредени по азбучен ред и не представляват крайната класация)

В сътрудничество с кампанията „Голямото четене“ на БНТ, Книжарници “Хеликон” и с подкрепата на Френския културен институт - София.


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena