Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - "Светът около мен" представяне на романа на Марияна Фъркова
4 декември (вторник) 2007 , 18.00 ч.
зала "Пеша Николова"
Издателство „Колибри” представя в поредицата си „Съвременни български автори”:
Светът около мен
представяне на романа на Марияна Фъркова
„Има много основания да наречем именно „Светът около мен” „роман на прехода”, защото изследва не черупката, а същността на изминалите двайсет години” - Деян Енев.
Книгата e представена от Александър Донев и Пламен Дойнов.
Вход свободен


Светът около мен

премиера на книгата на Мариана Фъркова
В рамките на поредица „Съвременни български автори”

„Има много основания да наречем именно „Светът около мен” „роман на прехода”, защото изследва не черупката, а същността на изминалите двайсет години . Романът е изграден на принципа на пчелната пита – подобно на спечелилата „Гонкур” „Улица „Тъмните магазинчета” от Патрик Модиано. Авторката търпеливо запълва с живот и поезия кутийките, създавайки изповедно и камерно настроение с водения в първо лице разказ. Главната й героиня търси призванието си, търси любовта, търси опорите си на човешко същество сред угнетяващия бит на съвременна България. Залогът е голям, защото най-добрата й приятелка Светла е успешна художничка емигрантка в Испания. Писмата между тях разтърсват с прозренията за цената на направения житейски избор. Калейдоскопът от мечти на двете момичета се смесва с горчивите пейзажи на София, с мъжете, дъхащи на вино, които се появяват и изчезват в индианска нишка, отнасяйки прашеца от крилата на героинята, с цитати от книги и филми – за да усетим ненадейно, че сме попаднали в повествование от висока класа, с ранг на цялостна метафора за „света около нас”. Има много основания да наречем именно „Светът около мен” „роман на прехода”, защото изследва не черупката, а същността на изминалите двайсет години. Една ожулена до кръв душа, която продължава да живее и да ни учи на храброст; една уморена пчела, която ни разказва за просторите в човека – това е „Светът около мен”.

Деян Енев

За автора:
Марияна Иванова Фъркова е автор е на стихосбирката “Бесилки в моя дом” (1995) и на прозаичната книга “Моите петъци с Александър Геров” (1998). Съставител и редактор е на сборници, посветени на известни наши автори, между които Борис Делчев и неговия прочут “Дневник”, на две книги за Иван Пейчев – “Далечна близост” и “Не чаках есента”.
Редактор на книгите: “Симеон Радев. Това, което видях от Балканската война”, “Тодор Андрейков. Комичното на екрана”, Георги Фотев “Диалогична социология”, “Дисциплинарна структура на социологията”, Веселин Босаков “Идентичност и многообразие на исляма в България” и др.
Сътрудник в множество вестници и списания, излизащи през годините, между които: сп. „Летописи“, в. „Литературен форум“, в. „Литературен вестник“, в. „Български писател“, в. „Словото днес“, в. „Труд“, в. „Сега“, сп. „Пламък“, сп. „Факел“ и др. Автор на критически студии, портрети и други материали, предимно из областта на литературата.


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena