Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Ден и нощ, нощ и ден – разкази, портрети, рими
18 декември (вторник) 2007, 18.30 ч.
зала ”Пеша Николова”
Издателство „Работилница за книжнина „Васил Станилов” представя:
Ден и нощ, нощ и ден – разкази, портрети, рими
премиера на книгата с автор Мария Шишеджиева-Попова, професор по семиотика
Илюстрации – световноизвестният бас Никола Гюзелев
Художник – Чавдар Гюзелев
Книгата се предстявя от Михаил Неделчев и Йордан Ефтимов. С участието на Камелия Тодорова.
Вход свободен


Издателство „Работилница за книжнина “Васил Станилов” представя:

Ден и нощ, нощ и ден

разкази, портрети, рими

премиера на книгата на проф. Мария Шишеджиева - Попова

Представена от Михаил Неделчев и Йордан Ефтимов.
С участието на Камелия Тодорова.
Художествено оформление - Чавдар Гюзелев.
Илюстрациите са на световен оперен бас Никола Гюзелев

За книгата:
Книгата "Ден и нощ, нощ и ден" на Мария Шишеджиева-Попова е нейн дебют в художествената литература и представлява сборник от разкази, портрети (спомени и представи за реални личности) и стихотворения. Представлява едно необичайно съавторство на професор - семиотик, който за първи път издава разкази и стихотворения, и на световен оперен бас, който е талантлив художник и за пърни път публикува свои картини. Семиотиката е полето на научните и житейски интереси и дейности на авторката, която е и професор по семиотика. Поради това, нейното семиотично мислене се е вплело във всички текстове и акценти, както и в емоционалното възприятие и интерпретации на сюжетите. Повечето от разказаното е донякъде преживяно, а останалото е плод на свободни асоциации с напълно възможни реални ситуации. Защото реалност и илюзия често си сменят местата, както в живота, така и в книгата "Ден и нощ, нощ и ден". Много голям принос за стойността на книгата е нейното илюстриране с картини на световния оперен бас Никола Гюзелев, който освен оперен певец е и изключителен художник. С любезното предоставяне на картините си Маестро Гюзелев прави първото публикуване на образци на изобразителното си творчество.

За автора:
Проф. Мария Шишеджиева – Попова е семиотик и културолог. Почетен професор на Нов български университет. Завършила е висше образование в Машинно електотехническия институт в София със специалност радиоинженерство. Кандидат е на техническите науки и доктор на психологическите науки. Професионалната и хабилитация е със специалност социална психология и културология. от 1993 г. до 2004 г. е последователно Декан на три факултета в НБУ, а от 1997 г. до 2006 г. е създател и директор на Югоизточноевропейския център по семиотика в НБУ. В момента е директор на Докторска програма по семиотика към НБУ, председател на Българско семиотично дружество и член на Изпълнителния комитет на Международната асоциация за семиотични изследвания. Има три научни монографии и над 100 статии и студии в наши и чуждестранни научни издания.

За илюстратора:
Никола Гюзелев е роден в Павликени през 1936 г. Започва да пее от съвсем малък.В съкровищницата на оперното изкуство големият български бас написа своя собствена страница страница, като благодарение на невероятният глас, техниката на пеене и актьорският талант Гюзелев пресъздава над 70 образи сред които се открояват образите на Филип ІІ /”Дон Карлос” от Дж. Верди/, Борис Годунов от едноименната опера на Мусоргски, Мефистофел от оперите “Мефистофел” на Бойто , “Фауст” на Гуно, “Проклятието на Фауст” от Берлиоз; Дон Жуан на Моцарт, Галицки /”Княз Игор” от Бородин/, Дон Базилио /”Севилският бръснар” на Дж. Росини/, Крумов /”Антигона 43” от Любомир Пипков/, Захари /”Зографът Захари” от Марин Големинов/, отец Гавраил /”Боянският майстор” от Константин Илиев/, барон Скарпия от “Тоска” на Пучини, Ескамилио от “Кармен” на Бизе, които са за баритон. Само Филип ІІ басът пее в 42 постановки по света. А в зала “България” дори записва едновременно с 2 микрофона ролите на Филип ІІ и Инквизитора. Пее в постановки, режисирани от големите творци Лукино Висконти, Юрий Любимов, Борис Покровски, Ото Шенк, Андрей Тарковски... През 1996 г. Гюзелев е награден с орден „Стара планина” I степен за големи заслуги в оперното изкуство.
Великият български бас вече жъне успехи и чрез своите ученици, които покоряват световните сцени - Владимир Стоянов, Орлин Атанасов, Цветелина Малджанска и др.


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena