Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Бежанската криза в ЕС: възможни решения
18. март (събота) 2017, 14:00
Общински младежки дом-Русе, ул. „Райко Даскалов” 2А, 7000 Русе
Асоциация „Дебати - София” и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представят:
Бежанската криза в ЕС: възможни решения
лекции и дебат
Учениците от клуба по дебати към Младежки дом - Русе ще дебатират на тема „За или против квотите за преразпределяне на имигрантите в ЕС” и ще чуят лекции на тема „Настоящата ситуация в ЕС - обективен поглед извън медийните манипулации” от журналистката Мария Черешева и „Миграцията - няколко правни аспекти" от Борислав Димитров, правен експерт в Българския хелзинкски комитет (БХК). Ще последва дискусия с лекторите и обратна връзка за учениците. Събитието е част от проекта „Дебатна мрежа за Европейския парламент”, изпълняван с подкрепата на Европейския парламент.  ЕП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.
На български език.
Вход свободен


Събитието е част от проекта „Дебатна мрежа за Европейския парламент", изпълняван от Центърa за култура и дебат „Червената къща" с подкрепата на Европейския парламент. EП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.

Дебатът е организиран с помощта на Клуб "Дебати" към младежкия дом на гр. Русе. Клубът е основан от ученици от различни гимназии в града. Срещите им се провеждат ежеседмично в събота от 17:00. Това ще бъде първото публично събитите на клуба.

Програма на събитието

1. Настоящата ситуация в ЕС - обективен поглед извън медийните манипулации (лекция)

Мария Черешева, заместник-председател на Асоциация на европейските журналисти-България

Мария Черешева е експерт по имигрантската тематика в ЕС, по която работи активно през последните години от професионалния си живот. Тя е кореспондент на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) за България. Бивш редактор e в изданията ENTERPRISE и европейския портал Evropa.Dnevnik с опит в различни журналистически и комуникационни проекти за Европейския съюз и защитата на човешките права. Учила е европеистика в София и Маастрихт, Холандия, и е била стажант в отдела за медиен мониторинг на Главна дирекция „Комуникация” на Европейския парламент.


2. „Миграцията - няколко правни аспекти" (лекция)

Борислав Димитров, правен експерт, Българския хелзинкски комитет (БХК)

Борислав Димитров е юрист, завършил специалност „Право" в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. В момента е част от екипа на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК) - най-голямата правозащитна организация в България. Като част от работата си в БХК Борислав участва във воденето на стратегически дела както на национално ниво, така и на наднационално ниво - пред Европейския съд по правата на човека и Комитета по правата на човека на ООН. Основните теми, по които работи, са престъпления от омраза, език на омразата, престъпления срещу деца и младежи с увреждания, права на жената, особено в сферите на здравеопазването и защитата от сексуално и домашно насилие. Преди да се присъедини към екипа на БХК Борислав е част от организация, предоставяща про боно правни консултации на мигранти - основно кандидати за бежански или хуманитарен статут.

3. Ученически дебат на тема „За или против квотите за преразпределяне на имигрантите в ЕС".

Европейската комисия предлага преместването на 120 000 нелегални имигранти с право на международна закрила от Италия, Гърция и Унгария в другите държави от съюза, без Великобритания и Дания, в периода 2016-2017. България подкрепи предложението на Европейската комисия за задължителни квоти за преразпределяне на мигранти от страните "от първа линия" в ЕС сред останалите държави членки

4. Свободна дискусия с лекторите и обратна връзка за учениците.

   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena