Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Мигратон № 1
25. окт. (вторник) 2016, 18:30
зала Пеша Николова
Центърът за култура и дебат „Червената къща” в партньорство с Фондация „Следваща страница” и 4-ти Софийски муждународен литературен фестивал, в рамките на фестивала „Между хората и културите”, представят: 

Мигратон № 1
публично четене
От „Одисеята“ на Омир до „Пътеводителя на галактическия стопаджия“на Дъглас Адамс, от „Бежанци“ на Иван Вазов до „Сатанински строфи“ на Салман Рушди стотици класически и съвременни книги разказват за движенията на хората в пространството в бягство от заплахи и търсене на по-добър живот. В „Мигратон“ каним публиката да излезе на сцената и да се включи в четенето и обсъждането на тези книги, които сме подбрали, или вашите любими книги за мигрантите. За повече информация: https://www.facebook.com/groups/migraton/ „Мигратон“ се осъществява в рамките на Европейската мрежа за дебати "Време да говорим" http://www.tttdebates.com в сътрудничество с Културната фондация "Алианц" и ще продължи с още две дискусии на 3 и 10 ноември и дискусия на 17 ноември.
Изисква се предварителна резервация.
На български език.
Вход свободен  


Голямото движение на хора днес често ни изглежда като безпрецедентно събитие. Но имаме богат избор от класическа и съвременната художествена литература, в които миграцията е основна тема и към които можем да се обърнем, за да осмислим случващото се сега. От „Одисеята“ на Омир до „Пътеводителя на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс, от „Бежанци“ на Иван Вазов до „Сатанински строфи“ на Салман Рушди – стотици добри книги говорят за миграцията заради войни, бягство от преследване, или в търсене на по-добър живот.

По време на „Мигратон” всеки може да прочете откъс от книга – класическа, модерна или съвременна, българска или чуждестранна, прозаична, поетична или комиксова – която представя опита на мигрантите. Да четем и обсъждаме заедно тези книги е възможност да разберем по-добре какво е миграцията, какъв е опитът на мигрантите, както и нашите мисли и чувства в актуалния исторически момент.

Трите публични четения ще се състоят на 25 октомври и 3 ноември в Червената къща и на 10 ноември в Къщата за литература и превод. Те разглеждат темата от различни ъгли. Ще бъдат четени произведения за миграцията през 19 и 20 век от африканските и европейски страни в средиземноморския регион към Европа и САЩ, за днешното движение на хората от Близкия изток, които търсят убежище от войните, за източноевропейската миграция на Запад след 1989, и др. Ще говорим за разкази от първо лице, но и за мащабни обобщения на исторически периодии  и ще използваме текстовете, за да направим социален анализ на случващото се сега.

Може би ще се изненадаме в колко много класически и съвременни произведения от литературния канон миграцията е централна тема, сюжетен детайл, който задвижва драматични действия, завръзка, която достига до съдбоносен завършек.

След литературните четения на 17 ноември в Червената къща ще се състои и дискусия „Мисли в движение – как да говорим за миграцията?“ с участието на писателя Хайри Хамдан, социолога и изследовател на миграцията Анна Кръстева, както и с журналисти и четящи хора. Тема на дискусията е начинът, по който говорим за миграцията. Ще търсим отговор на въпросите: склонни ли сме на разговор, който не идеализира, не говори за жертви, но и отива отвъд предразсъдъците и обобщенията и възможно ли е да говорим за миграцията като за процес, който засяга конкретни хора?
 
Можете да участвате в „Мигратон” като предложите откъс от своя любима книга, в която се разглеждат темите за движението на хората в пространството на e-mail info@redhouse-sofia.org и във фейсбук групата „МИГРАТОН” (https://www.facebook.com/groups/migraton/), където представянето и обсъждането на художествените текстове вече тече.

Каним ви да се включите в издирването и обсъждането на книги и да ни припомните за произведения, които говорят за миграцията. Или просто да дойдете на публичните четения и прочетете откъс от книга, избрана от нас.

Програма на „Мигратон”:

МИГРАТОН 1: 25 октомври, 18:30, с модератор театралния режисьор Неда Соколовска; Червената къща, ул. „Любен Каравелов” 15;

МИГРАТОН 2: 3 ноември, 18:30, с модератор журналистката Мария Черешева, Червената къща, ул. „Любен Каравелов” 15; 

МИГРАТОН 3: 10 ноември, 18:30, Къща за литература и превод, ул. „Латинка“ 12;
 
Дискусия „Мисли в движение – как да говорим за миграцията?“: 17 ноември,  18:30, Червената къща, ул. „Любен Каравелов” 15.

„Мигратон” се организира от „Червената къща” в партньорство с Къщата за литература и превод и Софийския международен литературен фестивал и се осъществява в рамките на Европейската мрежа на дебатните центрове „Време да говорим“ (http://www.tttdebates.com) в сътрудничество с Културната фондация „Алианц”. 

 „Мигратон“ е част от програмата на Фестивала „Между хората и културите”, организиран от „Червената къща” в партньорство с Гьоте-институт България и СО Район „Възраждане” с подкрепата на Програма „Европа” на Столична община.

Повече информация за фестивала „Между хората и културите”

Фестивалът „Между хората и културите” е продължение на „Форума за култура: Състояние бежанец: Хора между времето и пространството“, състоял се през ноември миналата година.

„Между хората и културите” поставя във фокус човека, неговото преживяване и изразяване в условията на миграция, изолация и придвижване, в бягството от война и в търсене на по-добри условия за живот. Фестивалът се основава на идеята, че културата и изкуството правят естествена и възможна срещата на старите и новите обитатели на града, на местни и мигрантски общности и търси допирната точка между тях. Той представлява художествено поле за обмен на идеи как биха искали да живеят, какво обичат и харесват хората.

Миграцията е централна тема, която събира лични истории и художествени творби на автори и изпълнители от Австрия, Афганистан, България, Германия, Италия, Конго, Ливан, Перу, Сирия, Тогои Франция. Фестивалът представя калейдоскоп от публични дискусии, музикално събитие, театрални и танцови спектакли, видео, фотографски и звукови изложби, филмови прожекции, литературни четения, дегустация на храни от различни културни традиции, арт ателиета за деца, групи за разказване на истории.

Фестивалът „Между хората и културите” се осъществява в рамките на проект „Павилион 19: Между хората и културите“ – Създаване на пилотен модел за работа с мигрантски и местни общности чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа” с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа” 2016.

Партньори на фестивала са: FotoEvidence, ФотоСинтезис, Младежко дружество на ООН в България, „Каритас България”, Държавна агенция за бежанците, Сдружение „Лекари на света”, Български червен кръст и Арт-док зона В/ХОД.

Пълната програма на фестивала ще намерите в прикачения файл и можете да следите в събитието на Фейсбук страницата на Червената къща https://www.facebook.com/events/1844503082451417/
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena