Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Среща с Джак Харт
18. юни (четвъртък) 2015, 19:00
Червена зала
Клубът на Хвърчащите хора и Българското шекспирово общество "Приятелите на Барда" представят:
Среща с Джак Харт
Сценичен прочит на пиесата на изтъкнатия ирландски писател Джак Харт "Езикът на немите".
Един харизматичен учител, Републиканец и привърженик на налагането на ирландския език, който изнасилвал поверени на неговите грижи деца, се изправя пред съда на своите някогашни ученици. Пиесата представя и изследва как харизмата и идеализмът могат да бъдат използвани за експлоатация на хората – сексуално, политически, социално. В сърцевината на проблема е езикът. Независимо от това, пиесата показва как в крайна сметка любовта е в състояние да възтържествува над цинизма, как идеализмът може да се съхрани.
Вход свободен


Повече за автора:

Джак Харт
е роден в Килийндъф, графство Слайго, Западна Ирландия. Отрасъл е в Линсбъро, Централна Ирландия, а в момента живее в Дъблин. Бил е учител и работник, преди да стане професионален писател. Основател е на Ирландския писателски съюз и Ирландския писателски център. Джак Харт е сред най-известните съвременни ирландски писатели. Той твори в традицията на автори като Джойс, Бекет, Шоу.
На български са публикувани "Птици и други разкази" (изд. "Орфей",2002), романът "Размишления в катраненото буре" (изд. "Алтера", 2007) излиза първо на български, защото философските виждания на главния герой излизат често от рамките на църковните догми, първият роман на Харт, "След багера" (изд. "Алтера", 2010), който "Айриш Индипендънт" определя книгата като "една от най-великите книги за Ирландия ... изпълнена с поразителни сцени...". Книги на Харт са публикувани в Индия, Русия, Италия, Турция и др. Негова пиеса предстои да бъде поставена на дъблинска сцена през август тази година.

Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena