Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - ПроТекст 7: EURODRAM
11.-14. май (понеделник - четвъртък) 2015
зала Пеша Николова
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни представя:
ПроТекст 7: EURODRAM
За първи път София е домакин на срещата на международната мрежа EURODRAM, а програмата включва още работилници за театър и драматургия, пърформанс-четене и представяне на антология със съвременни румънски пиеси.
Предварително записване на: 36monkeys@gmail.com
За повече информация: http://36monkeys.blogspot.com/ и https://www.facebook.com/groups/167525371233/
Работен език: английски


Седмото издание на ПроТекст -  платформа за популяризация на съвременна драматургия и нови театрални практики създадена от организация "36 маймуни", тази година ще се проведе под нова и различна форма. В рамките на четири дни ПроТекст 7: EURODRAM ще обедини в себе си няколко различни по мащаб, жанр и пространства, събития. Най-ключовото сред тях е  първото гостуване на международната мрежа за обмен на съвременна драматургия EURODRAM и домакинството на годишната ѝ среща в София. Изданието на ПроТекст е има за фокус новата румънска драматургия и отношенията между театъра и документалното, както и международния диалог в сферата на театралното изкуство.

Срещата на EURODRAM ще се състои на 13 май от 10:30 до 13:30 ч. в зала "Пеша Николова"  в Център за култура и дебат "Червената къща". Мрежата за обмен на драматургия обединява експерти в областта на театъра от Европа, Англия, Средиземноморието и Централна Азия, Балканите  – автори, преводачи, драматурзи, театрални практици, театрални мениджъри, издатели.
Каним ви на среща с тях, за да разберете нещо повече за начина, по който функционира мрежата и по който може да ви бъде полезна. Освен това ще се радваме да представим на нашите гости българския контекст, да ги запознаем лично с български автори, драматурзи, преводачи, издатели, театрални практици и теоретици и въобще хора, които имат отношение към съвременната драматургия.

Три работилници за театър, базиран на документален материал с водещи от Румъния ще се проведат на 11, 12, 13 май от 15:00 до 18:30 ч. в зала "Пеша Николова" в Център за култура и дебат "Червената къща":
- Представяне на работни методи (отворено за публика)
- Практическа работилница (с предварително записване)
Работен език: английски

Препоръчваме работилниците на драматурзи, автори, изкушени да пишат за театър и кино, студенти по творческо писане, интересуващи се от отношението между театър и документи. В три поредни дни ще имате възможност да се срещнете лично с някои от новите обещаващи румънски драматурзи. Поканени да споделят методите си на работа и да демонстрират практически как подхождат към текста при работата си с документален материал са Елена Владаряну и Робърт Балан, Пека Щефан, Алина Нелега и Роксана Мариан. Участието в практическата част на работилницата е с предварително записване с кратка автобиография и кратка мотивация (общо до 2 стр., относно "workshop") на 36monkeys@gmail.com. Местата са 15, без такса.

Подробна програма:

Водещ модула: Лора Ненковска

11. май (понеделник)
зала Пеша Николова
15:00 – 18:30 ч.
Работилница за театър, базиран на документален материал
Performing autobiography/Да представиш автобиография с Елена Владаряну и Робърт Балан (Румъния)
15:00 -16:00 ч. – представяне на техния метод на работа при писане за театър и поставяне на текста на сцена.
16:30-18:30 ч. – практически уоркшоп (с предварително записване на 36monkeys@gmail.com)

Елена Владаряну дебютира като поет, но от даден момент нататък текстовете ѝ започват доста да се различават от общоприетата представа за поезия. И вместо да се уплаши от това, тя продължава напред в опитите си да вложи в текстовете си игрови измерения.

Роберт Балан е завършил театрална режисура, но понеже не успява да намери мястото си нито чрез формата, нито в пространството на държания театър, започва да си измисля собствени игрови и репрезентативни форми и да търси необичайни пространства, като например всекидневните или апартаментите (с помощта на театър Лорджин, театър в апартамент). Това, в което творческите практики на двамата се пресичат и срещат, е усещането и осмислянето на собствената биография,  нейната трактовка със силата на авто-иронията и с жестокостта на разреза ѝ на живо, за да се стигне до обговарянето на общовалидни неща.
На семинара си в София, Елена Владаряну и Роберт Балан ще говорят за съвместната си работа, а практическите задачи към участниците в уоркшопа ще са творчески и базирани на новия спектакъл на Роберт Балан.
---

12. май (вторник)
зала Пеша Николова
15:00 – 18:30 ч.
Работилница за театър, базиран на документален материал
Проучи себе си/ Researching yourself с Пека Щефан (Румъния)
15:00 – 16:00 ч. – представяне на неговия метод на работа при писане за театър и поставяне на текста на сцена.
16:30 - 18:30 ч. – практически уоркшоп (с предварително записване на 36monkeys@gmail.com)

В този интензивен уоркшоп румънският драматург Пека Щефан ще сподели опита си по отношение на проучванията за създаване на сценичен текст, основаващ се на последните му спектакли. Изготвяне на интервюта, проучване на архиви, формиране на наблюдения и как тези дейности водят към непрекъснато проучване на собственото битие на драматурга, всичко това ще бъде тема на изследване с помощта на драматургичните инструменти и практическите задачи. Целта на уоркшопа е да се намери начин за превръщането на документалния материал в източник на творчески и житейски интереси и да покаже как документалното може да стане тема на субективния творчески акт, какъвто е написване на нова пиеса.

Източници: howlround.com/inviting-them-in-writing-as-an-act-of-communion
---

13. май (сряда)
зала Пеша Николова
15:00 – 18:30 ч.
Работилница за театър, базиран на документален материал
15:00 - 16:00 ч.
Кратък обзор на новите тенденции в румънската драматургия и театър – проф. Алина Нелега, преподавател в академията по изкуства и артистичен директир на Националния театър в Търгу Муреш, автор и драматург.
Започни от себе си/Start with Your Self с Алина Нелега, Роксана Мариан (Румъния)
16:30 - 18:30 ч. – практически уоркшоп (с предварително записване на 36monkeys@gmail.com)
Методиката ще се базира на интроспекцията и поставянето в дадена ситуация, за което е нужно участниците да си носят нещо за писане - лаптоп/хартия и моливи.

Още от ПроТекст 7: EURODRAM

Пърформанс-четене в несценично пространство на пиесата "Михаела, тигърът от нашия град" (A Mockumentary play) от Джанина Карбунариу на 12 и 13 май 2015 г. от 20:00 ч. в пространството на бившия BLENDER клуб,  подлеза на НДК, срещу фонтаните. Цена на билета 8 и 10 лв.

Среща на международната мрежа за обмен на съвременна драматургия EURODRAM
13 май от 10:30 – 13:30 ч.
ЦКД "Червената къща", ул. Любен Каравелов 15, зала Пеша Николова

За повече информация следете на:
http://36monkeys.blogspot.com/ и http://www.facebook.com/groups/167525371233

   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena