Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - По пътя на несебърските икони
20. февруари (петък) 2015, 18:30
Червена зала
По пътя на несебърските икони
представяне на книга
В основата на това проучване стоят няколко неизвестни фотографии от Несебър, направени по поръчка на Народния археологически музей в София през 20-те г. на ХХ в. Фотографиите хвърлят нова светлина върху културното наследство на Несебър и по-специално върху съдбата на огромното количество запазени иконописни произведения, които днес са част от най-големите сбирки на християнско изкуство в България. Автор: Иван Ванев, Издателство „Институт за изследване на изкуствата“.
На български език.
Вход свободен


От десетилетия несебърските икони са съществена част от най-големите сбирки на християнско изкуство в България, а самото понятие „несебърски” е станало нарицателно за произведения с висока художествена стойност. Голяма част от иконите, свързани с историята на Несебър и на неговите църкви и манастири, са пренесени в София още през първата половина на ХХ в. По различни причини при събирането им не е водена подробна документация и днес на фона на внушителната библиография, свързана с художественото наследство на Несебър, знаем твърде малко за първоначалното местоположение на едни от най-значимите иконописни произведения. Съществува и една не малка група икони, чийто несебърски произход все още се поставя под съмнение.
В основата на това проучване стоят няколко неизвестни фотографии, направени по поръчка на Народния археологически музей в София през 20-те години на ХХ в., на отдавна несъществуващите несебърски иконостаси. Фотографиите са направени по поръчка на Народния археологически музей в София през 20-те години на ХХ в. До сега се считаше, че тази фотографска документация е изгубена заедно с част от архива на Народния музей по време на бомбардировките над София от 30 март 1944 г., когато е разрушена и част от сградата на музея.
Откриването на тези забравени фотографии е едно щастливо обстоятелство, което хвърля нова светлина върху културното наследство на Несебър и по-специално върху съдбата на огромното количество запазени икони. Богатият фотографски архив съдържа сведения както за всички запазени до началото на ХХ в. иконостаси, така и за разпределението на иконите върху тях. Доброто качество на фотографиите позволи по време на цифровата обработка да бъдат идентифицирани голяма част от тези художествени произведения. Това допринесе и за изготвянето на детайлни схеми, представящи не само разпределението на иконите, а и структурата на самите иконостаси. Благодарение на фотографиите, бяха разпознати и много иконописни произведения, предимно от фонда на Националния исторически музей, за които се считаше, че са постъпили в Народния музей по време на войните за национално обединение от територии, които днес не са в пределите на България.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena