Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Пресконференция Духът напуска тялото
10.декември (сряда) 2014, 11:30
Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ има удоволствието да Ви покани на:
Пресконференция
Духът напуска тялото (Сбогуване с Червената къща)
На 21 октомври 2004 година Червената къща „Андрей Николов“ отвори врати с изложбите „Духът намира тялото“ и "Прополис". Оттогава до днес представихме, съвместно с десетки организации-партньори, 350 спектакъла, 220 изложби, 570 дебата, 330 публични лекции, 130 представяния на книги и литературни дискусии, 700 филмови прожекции, 75 човека работиха с над 900 деца и младежи в риск, създадохме една университетска образователна програма, обучихме 178 студента. Поддържахме постоянна експозиция на скулптори на нашия патрон, Андрей Николов. Орхан Памук, Дубравка Угрешич, Лари Лесиг, Тимоти Снайдър, Георги Господинов, Галина Борисова, Неда Соколовска и мн. др. са сред 2,800те имена на хора, участвали на живо в събития на Червената къща - било то като дебатиращи, изпълнители в спектакъл, художници... Редица млади артисти започнаха професионалния си път в Червената къща, за да достигнат впоследствие международно признание. Млади учени и граждански активисти навлязоха в публичното пространство благодарение на Червената къща. 500,000 бе общият ни брой публика; 56 човека работиха за организацията (открихме 20 работни места в областта на културата), обучихме 130 стажанта и доброволци; привлякохме над 5,500,000 лв. за култура (99 % от тях от чужди и частни български фондове и фондации, под 1 % от български публични средства).
Пресконференцията ще бъде предавана пряко чрез Live Stream в YouTube канала на Червената къща.
За да подкрепите Червената къща, можете да подпишете петицията за запазване на Червената къща тук.

Покана за откриването на изложбата на 10 декември и за другите събития под надслов Духът напуска тялото (Сбогуване с Червената къща) можете да изтеглите оттук.
Гледна точка към казуса "Червената къща" - тук.
Аудио запис от събитието - тук.
Видео запис от събитието - тук.


Заповядайте на пресконференцията, където по-подробно ще разкажем защо при липса на подкрепа от българската държава, Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ ще трябва да затвори врати още в началото на 2015 година. Ето защо:

През 2001 с договор Министерството на културата предстови на фондация „Гъливер клиринг хауз“ сградата на ул. „Любен Каравелов“ 15 - бивш дом и ателие на големия български скулптор Андрей Николов - за срок от 10 години в замяна на инвестицията, която трябваше да направим за реставрацията, ремонтирането и оборудването на сградата.
Към датата, в която получихме сградата, тя беше изоставена и в много лошо състояние: без врати и прозорци; липсваше водоснабдяване, канализация, отопление, електричество и инсталации; боята във вътрешността на къщата беше излющена; стените бяха с трайно нарушена цялост, фасадите на къщата се нуждаеха от основен ремонт, дворът беше с унищожена настилка, без вертикална планировка и отводняване. Конструктивната част на къщата се нуждаеше от укрепване.

Фондация „Гъливер клиринг хауз” инвестира 746,479.16 лв.  в реконструкцията, ремонта и оборудването на сградата, като на 21 октомври 2004 година Центърът за култура и дебат Червената къща „Андрей Николов“ отвори врати за своите зрители.

През 2011 година десетгодишният договор за ползването на сградата изтече и през 2012 г. Министерство на културата обяви търг за наемане на сградата на пазарни цени съпоставими с цените за ползването на имот за комерсиални нужди. Явихме се на този търг и го спечелихме. Така от януари 2013 година Фондацията заплаща на Министерство на културата годишен наем в размер на 79,663.68 лева. С наема дължим към частния съсобственик на сградата, годишният наем за сградата достига 93,210 лева.

Две години по-късно, не сме в състояние да заплащаме този наем. Едва ли има нестопанска организация в България, която може да си позволи такъв наем при дейност, сходна с нашата. Малко са и донорските организации, които биха счели за правилно да покриват подобен разход, като така индиректно финансират Министерството на културата.
Ние искаме Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ да продължи да работи. Просто на този етап това е невъзможно, ако държавата не ни протегне ръка.

За повече информация и контакти: Десислава Гаврилова, Съ-основетел и Директор, моб.тел.: 0887 214020; Цветелина Йосифова, Съ-основател и Директор, моб.тел.: 0888 952 500, directors@redhouse-sofia.org

   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena