Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Хората решават
02.декември (вторник) 2014, 18:00
Червена зала
Хората решават
дискусия с авторката Даниела Божинова на едноименната книга върху непознатата страна на американската демокрация - референдумите
Представяне на книгата „Хората решават. Референдуми, инициативи и отзоваване в САЩ“ (ИК Труд, 2014, първо издание), която открива за българите Америка на пряката демокрация. Възможен ли е непартиен подход към политиката? Утопия ли е активното гражданство и прякото участие в политическия процес? С участието на Даниела Божинова и лица на българския Протест. Музикална атмосфера: Анджела Родел и нейното банджо.
Модератор: Ирина Недева
Аудиозапис от събитието - тук.
Видео запис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен


Книгата е резултат от първо по рода си проучване на пряката демокрация в САЩ, осъществено от български изследовател. Даниела Божинова получава престижната стипендия Фулбрайт (2010) за научен и културен международен обмен, с помощта на която провежда своето проучване на място в САЩ. Тя работи съвместно със сенатора-демократ Майк Гравел, станал известен през 70-те години с оповестяването на тайните протоколи на Пентагона за Виетнамската война. Сенаторът е автор на един от двата предговора към книгата, а другият е от проф. Евгений Дайнов, политолог.
Мотивът да се посвети на проблема авторката обяснява така: „Разочарованието ми от партиите и демократичния преход в България  ме накара да търся алтернативен „непартиен“ подход към политическия процес. Така се породи интересът ми към прякото участие.  Освен неговата философска и морална страна ме интересуваше и натрупаната практика. В България политиците разпространяват толкова митове и заблуди за референдумите, че изпитах сериозно любопитство да разбера за какво всъщност става въпрос в страните, където референдуми и инициативи се практикуват от повече от столетие – Швейцария и САЩ.“

Книгата е написана на достъпен език, с интригуващи истории на конкретни хора и законодателни мерки, инициирани от тях в името на социалната промяна. Специални акценти са поставени върху данъчните референдуми, ограничаването на мандатите на депутати и кметове по пътя на гражданската инициатива, ролята на парите и  „референдумната индустрия“, еволюцията на прякото участие в дигиталната епоха и др.

Книгата разглежда как на практика работят референдумите в САЩ и разкрива, че е възможно този модел да бъде пренесен и у нас. Едновременно с това Даниела Божинова подчертава ползите от това хората да имат право да решават и дава нагледни примери какви са конкретните промени, настъпили в следствие на проведени референдуми в Съединените щати.

Авторката Даниела Божинова заминава за САЩ, за да изследва как се провеждат референдумите в страната на неограничените възможности, а целта на това изследване е да запознае хората у нас с възможностите на пряката демокрация. Тя прави това чрез книгата си, която вече е факт и се базира на опита й от САЩ.
Изданието е първото у нас на тази тематика и подробно описва как работи пряката демокрация в САЩ. Инициативата, референдумът и отзоваването не са сред най-отразяваните страни на американския политически живот особено извън страната. Но те са неделими от принципите на самоуправлението, върху които е основана Америка.
Специален акцент в книгата е поставен върху данъчния активизъм и референдумите, с които данъкоплатците въведоха в много щати данъчни ограничения и разходни лимити за администрацията.

Даниела Божинова е граждански активист, изследовател и публицист. Тя е председател на Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, заместник председател на международната организация „Демокраси Интернешънъл“-Кьолн, изпратила външни наблюдатели на Националния референдум 2013. Божинова е съосновател и бивш съпредседател на партия „Зелените“. Организатор на застъпническа кампания срещу планирания петролопровод Бургас-Александруполис (2008), координатор на общоевропейската кампания за въвеждане на Европейската гражданска инициатива (2004-2005).

„Хората решават“ е част от поредицата „Темите на 21 век“ на издателство „Труд“, която стартира с „Окупирай“ на Ноам Чомски.

Книгата на Даниела Божинова е всъщност в отговор на крещящата потребност от промяна на политическата система в България, за да може страната ни да излезе най-сетне от сумрака на посткомунизма и да се превърне в реално действаща модерна демокрация.
Проф. д.ист.н.Пламен  Цветков

„Хората решават“ е библия на протеста...
Протестър

„Хората решават“ се появява в точното време. Следейки новините за протестите в България... аз си мисля, че нейните граждани вече схващат онази важна истина, че гласуването на избори не е всичко  - то е само демократичен минимум.
Майк Гравел, Сенатор САЩ

След години на подчинение и потиснатост най-накрая и в България се появиха искания за граждански контрол на всички равнища.... Това е същинска културна революция. Ако тя успее, след това идва по-лесното – намирането на доказали се инструменти за вземане и удържане на нещата в свои ръце... като формите на пряка демокрация... описани от Даниела Божинова.
Проф. Евгений Дайнов

Предговор

Българите вече разбират, че гласуването на избори не е всичко

Даниела Божинова пропътува разстоянието от черноморския бряг на България до атлантическия бряг на САЩ, решена да разбере как функционира пряката демокрация. Искаше да знае как референдумът, гражданската законодателна инициатива и отзоваването са овластили хората в Америка. Тя донесе със себе си гражданската енергия и активизма на една нова демокрация, раждаща се след краха на тоталитаризма, но също и разочарование от провалите на партийната система и безсилието на обикновения гражданин. В търсене на коректив на политическия елит Даниела Божинова беше стигнала до идеята за пряко участие на хората в управлението. Това беше темата на нейния изследователски проект (конкретния повод за пребиваването є в САЩ), който беше подкрепен от Комисия “Фулбрайт” и подпомогнат от мен като научен консултант. Една от главните цели, дефинирани в проекта, беше написването на книга и разпространението на гражданско знание за възможностите на пряката демокрация на базата на опита на САЩ.

Тази цел вече е изпълнена и книгата е факт. Доколкото знам, това е първата книга на тема пряката демокрация в САЩ, при това авторска, която излиза на български език. Не бих бил изненадан да установя, че е първата самостоятелна книга, изцяло посветена на темата, която е публикувана в Европа. Инициативата, референдумът и отзоваването не са сред най-отразяваните страни на американския политически живот извън САЩ. Но те са неделими от принципите на самоуправлението, върху които е основана Америка.

Инициативата, референдумът и отзоваването са били въведени в конституционното устройство на нашите западни щати от движението на популистите и прогресивистите в началото на ХХ в. Прякото участие било народният отговор на политическата корупция и диктата на парите. От тази реформа са изминали повече от сто години – време, през което най-малко всеки втори американец е участвал пряко в правенето на закони в своя щат или община чрез гражданската законодателна инициатива.

Днес ние можем да кажем с увереност, че пряката демокрация е издържала проверката на времето. Историята на гражданското законотворчество доказва, че хората не са безотговорна тълпа, напротив – често гражданите успяват да законодателстват по-умело от изборните народни представители. Като законодател – първоначално в щата Аляска, а след това и в Сената на САЩ, считам себе си за напълно компетентен да направя това сравнение.

Книгата “Хората решават” разказва за появата на идеите за пряко участие в Америка и техните философски устои. Тя представя вдъхновяващи примери за социална промяна, предизвикана от обикновени американски граждани (наричани от авторката “хобити на инициативата”). Даниела Божинова се стреми да проникне в дълбочината на явленията, но държи да ги представи по занимателен и разбираем начин. Освен това, бидейки човек на действието, стремящ се към реализация на положителни промени в практиката, авторката отделя значително внимание на процедурите, методите за иницииране на референдуми и провеждане на кампании, на подводните камъни при прякото участие и начините за избягването им. Тази информация може да бъде полезна както на гражданските активисти за осъществяване на конкретни инициативи, така и на застъпниците за законодателна промяна в устройството на референдума в България и други нови демокрации.

Специален акцент в книгата е поставен върху данъчния активизъм и референдумите, с които данъкоплатците въведоха в много щати данъчни ограничения и разходни лимити за администрацията. Чувствителността към данъците и разходването на публични средства са били винаги важен двигател на гражданската активност и политическия живот в Америка.

Подобаващо са представени предизвикателствата и проблемите пред прякото участие в САЩ и възможните посоки на усъвършенстване в условията на дигиталната епоха и така наречената Трета вълна на демокрация.

Разказвайки за пряката демокрация в Америка, Даниела Божинова прави чести паралели с действителността в своята страна. В това отношение тя изключително много напомня за една личност от американската история – Джеймс У. Съливан, печатар и родолюбец, който през 1888 г. пропътувал разстоянието от Америка до Швейцария, за да види как работят референдумът и инициативата там, а след завръщането си написал книгата “Пряко законодателство от гражданите”. Съливан доказал, че идеите за пряко участие на хората в управлението не са екзотични и приложими само в Швейцария, а могат да работят и в САЩ. Той написал книгата си талантливо, убедително и завладяващо и тя се превърнала в основен фактор за разпространение, а оттам и за победа на тези идеи в Америка.

Надявам се книгата на Даниела Божинова да има подобна роля за демокрацията в България. Струва ми се, че “Хората решават” се появява в точното време. Следейки новините за протестите в България (макар и оскъдни и макар да не съм посещавал страната и да не познавам добре нейната история и политика), аз си мисля, че нейните граждани вече схващат онази важна истина, че гласуването на избори не е всичко, че то е само демократичен минимум. Същинската власт е в правенето на законите, а не в гласуването за представители, защото онези, които правят законите, определят кой, как и дали въобще ще може да гласува. Убеден съм, че книгата “Хората решават” ще затвърди у читателите този извод и ще бъде принос към дебатите за реформиране на българската политическа система, включително с работещи механизми за пряко участие. Защото аргументите срещу инициативата, референдума и отзоваването не са нищо друго освен аргументи срещу самата демокрация.

Майк Гравел – член на Сената на САЩ (1969 – 1981)

   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena