Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Когато белият жерав разтвори крилете си
12 май (понеделник) 2014, 19.30 ч.
зала "Пеша Николова"
Когато белият жерав разтвори крилете си
представяне на книга
"Когато белият жерав разтвори крилете си" е трета книга от поредицата „Притчите на Изтока – психотерапия на ежедневието". Авторът Стефания Димитрова е доктор в областта на социалните науки, магистър по психология и бакалавър по културология. Гост-лектор в университетите на Нагоя, Цукуба и Токио; лектор в Софийски университет и в Американския университет в Благоевград.
На български език.
Вход свободен


„Когато белият жерав разтвори крилете си” е трета книга от поредицата „Притчите на Изтока – психотерапия на ежедневието”. Поредицата е научнопопулярно четиво, което достига широка читателска аудитория. В нея в достъпен вид е представена психология на дълбините, илюстрирана с индийски, китайски и японски притчи, митове и приказки.
Книга първа: „Бисерната броеница на Сарасвати“ (1998, 2004, 2011, 2013) разглежда седемте психотерапевтични функции на притчата като средство за преодоляване на житейски проблеми.

Книга втора: „Денят на Брахма“ (2003, 2013) е сага за тъмните и светли страни на психе, олицетворени от основните персонажи на индийската митология.

Книга трета: „Когато белият жерав разтвори крилете си“ (2014) е незабравим разказ за онова удивително място с аристократичен по същността си дух, за което Дж. Кемпбъл казва „Вместо да ходи на психотерапевт, за западния човек е най-добре да прекара известно време в Япония.“ Корените на изкуството на универсалната японска хармония Ва авторката открива сред деликатните движения на емоциите в делника на обикновения японец, сред изящните изкуства и сред най-висшите постижения на духа на просветлените майстори. Хармонизирането на индивида в японската културна традиция е проследено в три плана: социален (разбирателство с другите), психологически (мир със себе си) и естетически (създаване на артистична жизнена среда).

Първа част обрисува уникалната амалгама от културни традиции шинто, конфуцианство и будизъм, чиито митологеми плавно и ненатрапчиво настройват японеца да приема живота в неговата цялост. Едри щрихи от японския характер хвърлят светлина върху тайната на неповторимия японски стил на общуване и деликатната природа на японската мисловност.

Втора част въвежда читателя в света на необятната взаимосвързаност, където усещането за святост е преплетено с познанието за света и радостта от живота.
Трета част е посветена на изящните изкуства на културния комплекс Дзен-ки, където геният на японския майстор ни приобщава с едно замахване на четката, от която избликват безгранични форми. Всеобхватното присъствие на японското изкуство на лечебната красота, впечатлява с изтънчена простота, строга възвишеност, ефирна дълбочина, дълбока резервираност и тишина.

В четвъртата част: сто японски, индийски и китайски притчи настройват съзнанието така, че да премине през трудностите на житейския път с лекотата на жерав, носещ се над застиналата вода на есенно езеро. А когато белият жерав разтвори крилете си, границите между автор и читател се стопяват и срещата им се превръща в празник, в който „сияйната дреха на красотата се отразява върху облаците“.

Стефания Димитрова е доктор в областта на социалните науки, магистър по психология и бакалавър по културология. Специализирала е в Осло, Осака и Оксфорд университети. Интересът ѝ към Изтока я отвежда в Индия и Япония, където прави културологични проучвания и сравнителни анализи на философиите и социализационните стратегии на Изтока и Запада. Гост-лектор в Япония в университетите на Нагоя, Цукуба и Токио; лектор в Софийски университет и в Американския университет в Благоевград.
Работи активно за разпространение на културата на толерантност и за разширяване на кръга на радост от взаимното опознаване на културите. Организира и участва в множество международни форуми.
Автор е на книгите „Притчите на Изтока – психотерапия на ежедневието“ том I, II и III; „Рабиндранат Тагор – митичният страж“, С., 2008 (номинирана за наградата на София за изключителни постижения в областта на литературата); „София – Токио: светът през погледа на децата“ (двуезична) С., 2012. Има над 30 научни публикации в български и чуждестранни издания.

Книгата ще представи Райна Йотова – журналист от Дарик радио, водещ на предаването „В часа на синята мъгла“, най-дълго просъществувалото авторско предаване за култура в българския радио и ТВ ефир, носител на множество награди за журналистика.

Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena