Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - А сега накъде? Устойчиви артистични инициативи
25 юни (сряда) 2014, 10.00 - 16.00 ч.
Червена зала
Водна кула арт фест представя:
А сега накъде? Устойчиви артистични инициативи
Един тридневен семинар, който поставя на дневен ред темата за устойчивост в пазарни условия на творци, организации и артистични инициативи в областта на съвременното изкуство и култура. С подкрепата на предварително поканените гост-лектори, семинарът ще рефлектира върху установените модели на възприятие на процесите, които обвързват в наши дни културата с политиката и икономиката, възможностите за партньорства, добрите практики и примери от различни европейски страни и възможностите за усъвършенстване на механизмите за реализация на публични политики за култура.
Вход свободен


Семинарът/обучение поставя на дневен ред темата за устойчивост в пазарни условия на творци, организации и артистични инициативи в областта на съвременното изкуство и култура. С подкрепата на нашите гост-лектори целим да повлияем върху установените модели на възприятие на процесите, които обвързват в наши дни културата с политиката и икономиката. В рамките на тридневната инициатива ще потърсим и открием нови възможности за партньорства между различните структури, привеждане на добри практики и примери от различни европейски страни в полза на по-стабилно и отговорно взаимодействие в града, както и усъвършенстване на механизмите за реализация на публични политики за култура, устойчиво и интелигентно развитие на сектора, отразяващо се в стратегически подход на управление и в по-качествена социална среда на живот.

Дебат с представител на Столична община и кмета на район Изгрев, София
 
2. Катя Стойчева - Твроческа работилница в „Червената къща“ на 25-и от 14:00 ч.
"Limit_Less" / ”Граници на Кретивноста”
Семинарът ще изследва ролята на границите в творчеството. Художници, заедно с  публиката на фестивала са поканени да участват. Първата част ще включва цитати от творческата литература, за да се насърчи споделянето на мисли и опит от случаите, когато някой се е натъквал на ограничения в работата си, живота и изкуството. Във втората част, участниците ще бъдат помолени да свържат техен цитат със снимка, която те ще избират от определен набор от снимки.
 
Накрая получената връзка между цитата и снимката ще бъде изразена в едно-две изречения и всички генерирани съобщения ще бъдат събрани накуп, за да се получи неримувано стихотворение, озаглавено "Limit_Less", което ще бъде записано. Тази работа ще бъде предизвикателство както към ограниченията на нашия език (който никога не може истински и напълно да изрази нас самите), така и към неограничения капацитет на човешкия ум да открива връзки и да създава значение.

Водна кула арт фест е инициатива, ръководена от артисти, която започва като събитие от малък мащаб и през годините се разраства, превръщайки се в значим международен форум в София и страната за представяне на наши и международни артисти, които работят в рамките на съвременното визуално изкуство.
Фестивалът е официално част от Културния календар на София и в подкрепа на кандидатурата на София за Столица на културата през 2019.

Петер Кънчев Цанев (р. 1967) - художник и историк на изкуството
Професор по психология на изкуството и история на художественото образование в Националната художествена академия в София. Доктор на наукиге по изкуствознание. Ръководител на катедра Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини в Националната художествена академия. Автор на книгите „Психологически подходи в изкуствознанието” (2009) и „Психология на изкуството” (2008).

Мери Конлън е куратор, работещ в Ирландия. Изнасяла е лекции по литература в Университетския колеж в Дъблин и Университета в Севиля (Int. BA Hons, 1996-2001), и е учила Визуални изкуства в Института за изкуства, дизайн и технологии – Dún Laoghaire (BFA, 2002-2006). След като завършва бива назначена за управител на галерия Green on Red в Дъблин. През 2009-та година получава награда – трета стипендия Shinnors  – за проучвания в областта на кураторството и двугодишна резиденция в градската галерия Limerick. През 2011 г., чрез инициативата Creative Limerick, тя основава културен ресурсен център – Ormston House, където е художествен директор. Тя е и куратор по номадския проект Six Memos, като се позовава на писмените разработки на Итало Калвино, което съставлява и основата на нейната практически ориентирана докторантура по Куратоски науки в школата на Limerick по изкуство и дизайн. Тя е член на италианската кураторска мрежа, както и на борда на директорите на Eva International, ирландското Биенале за визуални изкуства.
 
Каспарс Лигалвис
Ръководител на центъра за изкуства „Totaldobže”;
Член на Управителния съвет на „Association of Creative Districts and Territories” („Асоциация на творческите области и територии”);
Активист от движението „FreeRiga2014”;
Каспарс Лигалвис работи в областта на културата и се интересува от развитието на градовете, интердисциплинарността в съвременното изкуство и създаването на самоорганизирали се структури, със седалище в Рига, Латвия.
Започнал обучение по текстилни изкуства, Каспарс поставя началото на професионалната си кариера като графичен дизайнер. Паралелно с работата си в рекламните агенции, през 2001 г. той основава група за арт-пърформанси, наречена Totaldobže и активно участва в няколко пърформанса, провеждани от Totaldobže по време на откриване на изложби и други видове събирания на артисти. След няколко години постепенно се насочва към фотографията, като снима модни сесии и артистични проекти. През 2005-та година започва нов бизнес – декорации за различни видове търговски и нетърговски събития. Много скоро, заедно със своя колега и сценограф Дейвис Лиситис, те се превръщат в едни от най-търсените декоратори в Латвия, а клиентите им са най-разнообразни – от театралния фестивал Homo Novus до големи бизнес компании като D'n'B Nord Bank или Latvenergo. След 2008-ма година, покрай финансовата криза, той прекратява заниманията си с декорации и основава артистичен център, ръководен от артисти, със студио, изложбена зала и резиденции. От 2009-та година насам Каспарс е ръководител на център за изкуства Totaldobže, намиращ се в бивша фабрика на VEF, в Рига, и е зает с организационна работа, като развитието на организацията, която се превръща в смесено място за срещи на артисти, поети, музиканти, танцьори и представители от различни културни сфери. От време на време Каспарс взима любимата си камера Mamiya и излиза да снима или изработва разни творби от вълна. Работите му са били излагани в Латвия, Литва, Швеция, Дания, Германия, Хърватска, Грузия, Аржентина и др., публикации, посветени на него, са поместени в следните списания: “Idomenee Magazine”, “Another Magazine”, “ZOO Magazine”, “L'Uomo Vogue”, “Codigo”, “LOOKdeBOOK”, “Dazed” и други.
 
Джон У. Фейл
Ptarmigan
Хелзинки и Талин
Toom-Kooli 13 / Tallinn / 10130 / Estonia
Главен културен стратег
Съосновател и главен културен стратег на Ptarmigan (вж. уебстраницата и „Проекти” по-горе). Ptarmigan служи за моя първа артистична практика/платформа. Творческо развитие, организация, управление, всичко.
Творческо
Като практикуващ артист: съвместни практики, продиктувани от дадено събитие – работилница, кураторство и подпомагане, проекти, свързани с участие, социални практики, импровизирани проучвания (звук, музика, пърформанс и др.), дискусии под формата на семинари. Пърформанси с музика/звуци (солови и групови импровизации, musique concrete construction, различни електро-акустични изпълнения).
 
Като организатор, продуцент и куратор: Каква е разликата? Програмиране и изпълнение на ефемерни артистични преживявания или такива, основаващи се на дадено събитие; организиране на продължителни обществени проекти, домакинстване по време на артистични резиденции, ангажиране на звукови пърформанси, арт инсталации/изложби, работилници, учебни занятия. И така нататък.
 
Ева Мари Софи Гретве
Магистърска степен по Културно наследство: курсове, включващи Културното наследство при конфликти; Закон за културното наследство; Политики относно културното наследство.

   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena