Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Тоталитаризмът и демокрацията прочетени през женското тяло
16 април (сряда) 2014, 19.00 ч.
зала "Пеша Николова"
Тоталитаризмът и демокрацията прочетени през женското тяло
Разговор върху двата романа "Дълбоко в деколтето" (автор: Ружа Лазарова (Франция-България), ИК "Сиела", април 2014) и "Органът на мълчанието" (Изд. "Сиела", 2012).
Дискутираме въпросите: Прочитът на психолога д-р Йерохам? Прочитът на теоретика на литературата проф. Милена Кирова? Феминистки прочит? Какво остава недостъпно за психоаналитичната или феминистичната интерпретация според "прочита" на автора? Прочитът на читателката/читателя? Как режимите от съветски тип интерпретират жената? В какво се превръща тя в тези режими? Как корпоративно-пазарните модели на капиталистическото общество интерпретират и използват жената? Какви са приликите и разликите? С участието на проф.дфн Милена Кирова, д-р Давид Иерохам.
Модератор: Ирина Недева
На български език.
Откъс от романа на Ружа Лазарова "Дълбоко в деколтето" можете да прочетете тук.
Видеозапис от събитието - тук.
Аудиозапис от събитието - тук.
Вход свободен


„Eдна позната история, разказана след 15 години по нов начин. Преди години книгата „Кръстосани сърца” излезе в България. Когато започнах да преглеждам отново превода към второто издание, текстът ми се изплъзна още от първите страници: роман за гърди не се пише еднакво на трийсет и на четирйсет години. Така се роди „Дълбоко в деколтето”, отне ми почти година.”
Ружа Лазарова

„Казват се Жул и Жан и заемат длъжността наблюдатели в голямата консултантска фирма В&В. Заплащането им е мизерно, но са щастливи, защото се обичат. Хомосексуалисти ли са? Не, това са лявата и дясната гърда на Мюриел, млада амбициозна провинциалистка, чиято мечта е да покори Париж. Там среща Филип, романтичен лузер, който ще кръсти гърдите й... Чувствен, пневматичен, сладострастен, добре овладян, романът ни харесва по две причини: едноврменно злободневен и универсален, покъртителен разказ  за любовта и смъртта. "   
Списание ELLE

„Този, на пръв поглед, обикновен роман функционира на интересен прицип – свидетелят, или по-скоро на свидетелите, привидно наивни, които гледат на света с хумор и лека горчевина. Една малка, но хубава книга, която заслужава да се подкрепи. Твърдо. "                       
L’Express

Ружа Лазарова е писателка, родена в София и живееща в Париж. Автор е на пет романа, издадени и в двете страни, на разкази и театрални пиеси. Номиниран за четири литературни награди във Фрацния, романът й "Мавзолей" пожъна голям успех и в България, последван от "Органът на мълчанието". Предстои да излезе на български език и романът й „Спирачки”. Повече за Ружа Лазарова прочетете тук.

   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena