Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Мисия Париж. Разговори с Евгений Силянов
21 юни (четвъртък) 2007, 18.30 ч.
зала "Пеша Николова"
“Мисия Париж. Разговори с Евгений Силянов”
издателство Сема РШ, 2007
премиера и представяне на книгата на Ирина Недева от Михаил Неделчев и дискусия за „устната история” и валидността на личния разказ като паралелна история. Друга визия за България през погледа на един бивш дипломат  и пълномощен министър в Париж преди 1944 г., политически емигрант и журналист в “Пари мач” и „Свободна Европа”.
С участието на свидетели на епохата, отблизо познавали Евгений Силянов. Модератор: Десислава Гаврилова
На български език.
Вход: с покани и готовност за чаша вино.


Център за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов" представя:

“Мисия Париж. Разговори с Евгений Силянов”
в деня на 100-годишнината на Евгений Силянов, премиера и представяне на книгата на Ирина Недева

"... Имало едно време един български дипломат, който бил свидетел на цялата ни странна история, от македонските тайни и дела, заради баща си Христо Силянов, през ранните детски спомени от атентати (Света Неделя) и по-зрелите, от преврати, свидетел и участник в дипломацията преди, по време и малко след Втората Световна война, Парижката мирна конференция.... този същият Силянов, който след 1945 г.остава като политически емигрант в Париж, работи в Радио „Свободна Европа" в Мюнхен, после в списание „Пари мач", пише биографията на секретарката на Хитлер, прави първите интервюта за френската преса с Милан Кундера, Емил Чоран, Владимир Буковски, вижда падането на Берлинската стена, избухването на демокрацията в Отечеството, вижда и първите белези на политическите драми на прехода... " Ирина Недева

Евгений Силянов (1907-1997) е дипломат и журналист. Син е на летописеца на Илинденското въстание Христо Силянов и на известната учителка и преводачка София Малиновска. Учи право в Париж (1925-1929). През 1931 г. постъпва с конкурс във Външно министерство. Бил е трети легационен секретар в мисията ни в Париж и в представителството ни към Обществото на Народите в Женева (1935-1939). Участник в преговорите по Крайовската спогодба (1940). Първи секретар в легацията в Берн (1942-1944), ръководена от Г. Кьосеиванов. Управляващ легацията в Берн (30 септември - 26 декември 1944), след което открива и ръководи легацията в Париж (1945-1946). Участва в преговорите на България по подписването на Парижкия мирен договор (10 февруари 1947), отказва да признае комунистическия режим и е лишен от българско гражданство. Един от основателите и зам. ръководител на българската секция на радио “Свободна Европа” в Мюнхен. Дългогодишен журналист в “Пари Мач”, член на международния ПЕН-клуб, Париж. Автор на документалните книги: “Последни свидетели от Бункера (по спомени на последната секретарка на фюрера Траудл Юнге), “Операция Валкирия: заговорът на германските генерали срещу Хитлер” (в съавторство с Пиер Галант), “Руснаците”, както и на ръкописа “Младостта на Хитлер”. Кавалер на френския Почетен легион и множество чуждестранни отличия, награден с ордена “Мадарски конник” I степен (1993).

Ирина Недева (1968) е журналист в БНР. Завършила е философия в СУ “Св. Климент Охридски. Била е водещ на актуалното политическо предаване “Екип 4” по БНТ, работила е и в предаването “Вижте кой”. Ръководител на политически програми в Центъра за култура и дебати Червената къща “Андрей Николов”. Автор на документалните филми: “Папа Йоан Павел II – едно дълго пътуване към България”, “Безплатен билет за връщане”, “Една студена Кока-кола през Студената война” (в съавторство с Евгения Атанасова).

Книгата е особен жанр, не толкова разпространен у нас. Книга-разговор, документиран в запис от 42 часа, реализиран в рамките на 10 дни през пролетта на 1997 г. в дома на Силянов в Париж, докъдето авторката Ирина Недева стига с финансовата подкрепа на „Отворено общество” в една пролет, белязана от инфлация и начало на революционни промени.

Изтегли покана оттук.

   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena