Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Без упойка
29 януари (сряда) 2014, 18.30 ч.
Червена зала
Без упойка
Дисекция на живо: поетичен пърформанс на Петър Петров
35 годишният журналист представя новата си стихосбирка „Без упойка”, самоопределяйки се като „мимолетник върху минираното поле на публичността“. Авторът споделя, че е изкушен от писането на алтернативна поезия и създаването на некомерсиална музика за ценители. Музикално-поетичният му пърформанс е директен отговор на информационното освирепяване и информационния тероризъм, които увреждат и взривяват сетивата ни, но и на свръхинформационната зависимост, в която изпада съвременния човек, опиянен от изкушението да консумира до несвяст продуктово-позиционирани образи, събития, но и добре опаковани и лесносмилаеми истини за многократна употреба. „Книгата ми“, казва авторът, „е личен отпечатък и отражение на осквернената и опожарена от неподозирани похищения чувствителност във века на непредсказуемото живеене по пътя на произвола, предизвикана е от разпада на интимното и парализата на съвестта, която разглеждам като орган на човешкото тяло и за която призовавам да се отпуска по възможност клинична пътека.” . Четенето на стихове на живо за него е доброволна „хирургическа интервенция” на душата без упойка, вид групова „стихо-терапия" и взаимна дисекция на светоусещания. Пианистът Кубер Сапарев се погрижва за „звуковия декор” на музикално-поетичния пърформанс „Дисекция на живо”.
Аудиозапис от събитието - тук.
На български език.
Вход свободен


„Писането на алтернативна поезия е като да следо-отделиш искреност по неподражаем начин, да упражниш своето право на глас през литературата, да подариш или завещаеш на света маршрута на една сълза”, споделя Петър Петров. Четенето на стихове на живо за него е доброволна „хирургическа интервенция” на душата без упойка, вид групова „стихо-терапия" и взаимна дисекция на светоусещания.

Петър Петров е завършил „Предучилищна и начална училищна педагогика” и „Връзки с обществеността” в Софийския университет. Професионалната му реализация в журналистиката е свързана с опит в различни електронни и печатни медии - като репортер, редактор, водещ новини и автор на предавания.

Обяви война на себе си, на другите,
на целокупието и многодумието,
на възпитанието и ценностите си,
обяви война на хладнокръвните,
на врелите и кипелите,
на слухтящите до пристъп,
на хулещите и охлузените
от лазене по душа,
обяви война на свръхоцеляващите
и на безцелно лутащите се,
на общественото мнение обяви война,
на сладкодумните социолози на повикване,
на завистливите и злосторните,
на задкулисните и малодушните,
на протокола, на контрола обяви война,
на големците и мутроговорящите,
на митовете и митолозите,
на интернет и мрежовото общество,
на пренаселването и обезлюдяването,
на вселената и вселенския разум,
обяви война на доболничната
и извънболничната помощ,
на изкусителните клишета и излишеството,
на лабилността и малоумието,
на начетеността обяви война,
обяви война на банките и банкоматите,
на повторенията и дубликатите,
на словесните агресори и нежните революции,
обяви война на себе си, на другите,
на целокупието и многодумието,
на възпитанието и ценностите си,
на евтините и скъпоплатени провокации,
на превръщането ни в медийни праобрази
за многократна и еднократна употреба
обяви война –
упражняваше се.

Стихотворението е от новата стихосбирка на Петър Петров „Без упойка“


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena