Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Колективен текст-пърформанс на Enthusiasten
19 май (събота) 2007, 19.00 ч.
Червена зала
Литературният сериал и Гьоте-институт представят:
Колективен текст-пърформанс на Enthusiasten
С Андреас Кампа и Йохeн Шмид (Германия), Арт група “Устата” с Камелия Спасова и Мария Калинова (България) и Литурне с Ангел Игов и ВБВ (България).
Това е третото събитие от поредицата “Страница със сцена” - шест текст-пърформансa на едни от най-изявените автори на немско-езичната литература на живо.
Проектът се осъществява в партньорство с Червената къща и с подкрепата на Културната програма на Pro Helvetia и Швейцарското посолство в България.
За повече информация: http://www.enthusiasten.de/
На немски и на български език.
Вход свободен


Литературният сериал и Гьоте-институт представят:

Колективен текст-пърформанс на Enthusiasten

Enthusiasten:

Йохен Шмид

„Роден съм на 9.11.1970 г. в източен Берлин, улучвайки подходящия момент по забележителен начин, защото този ден придобива специално значение за нашия народ. В детството си непрекъснато сменям заниманията си – борба, вдигане на тежести, плуване, математика, но никога футбол, понеже футболът беше прекалено разточителен за спортната система на ГДР – единадесет играча и само един възможен медал. В училище също не играех футбол, защото само отборни спортове за момичета и момчета бяха разрешени. Налагаше се също и да игрем хокей с гумена шайба и стик. Как бих могъл, въпреки всичко това, да стана велик спортист? Всъщност имахме само бетонни прощадки в нашия квартал и да играеш на тях беше безкрайно трудно.
Завърших романска и славянска филологии и тъй като е невъзможно да си изкарваш прехраната с филология или други подобни, се наложи да започна да пиша книги. От 1999 г. водя собствено читателско шоу Chaussee der enthusiasten (www.enthusiasten.de)”

Професионална биография:

• 2000 "Triumphgemuse" C.H.Beck
• 2002 "Muller haut uns raus", C.H.Beck
• 2003 "Seine grossen Erfolge", DTV
• 2003 "Literaturtandem" – стипендия в Сараево
• 2004 "Gebrauchsanweisung fur die Bretagne", Piper
• 2004 Награда "Kasseler Literaturpreis for grotesque humor"
• 2005 "Chaussee der Enthusiasten - Anthologie", Verlag Voland&Quist
• юли, 2006 – януари, 2007 "Шмид чете Пруст", Blog (www.vertr.antville.org)
• 2007 "Meine wichtigsten Korperfunktionen", C.H.BECK „Моите най-съществени телесни функции”

Андреас Кампа

Роден в 1970 г. в Берлин и следва информатика. От 2002 г. е член на "Chaussee der Enthusiasten" и публикува в едноименната антология на формацията "Chaussee der Enthusiasten". Има публикации и във вестник „Taz”, в списание "Salbader" както и в списанието, което издават "Chaussee der Enthusiasten". От 2002 г. се изявява най-често в текст-пърформанси на кратки хумористични разкази.

ВБВ

ВБВ е роден през 1977в София, той е автор на поетични и прозаични произведения от всякакъв род, както и на книгата „Е:то." (2000). Носител на няколко национални награди. Интересува се от Близкия изток и неговите архиви. Повече: vbv.bg

Ангел Игов

Ангел Игов е белетрист, литературен критик, журналист и преводач. Автор на два сборника с разкази: „Срещи на пътя” (2002) и „К.” (2006). Един от създателите на иницативата „Литурне”, в която млади автори четяха произведенията си на улицата. Литературен наблюдател на в. „Култура” и телевизионното предаване „5 по Рихтер”.

Арт-група "Устата"

Камелия Спасова е родена на 24.04.1982, гр. София. Завършва българска филология, магистратура “Теория на литературата” в СУ „Св. Климент Охридски" през 2006 г. и в момента е докторант по Теория на литературата в СУ. Съосновател на арт-група “Устата”.

Мария Калинова, родена на 11.06.1983 г., гр. Сливен. Завършва българска филология, магистратура “Теория на литературата” в СУ „Св. Климент Охридски" през 2006 и в момента е редовен докторант по Възрожденска литература към същия университет. През 2004 г. излиза стихосбирката й „Окото“. Съосновател на арт-група “Устата”.


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena