Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Събития - Среща на Клуб „Читатели на Туве Янсон”
26 септември (четвъртък), 18.00 ч.
зала „Пеша Николова”
Среща на Клуб „Читатели на Туве Янсон”
След лятната ваканция, клубът отново започва срещите си. Новината: Театрална лаборатория към клуб „Читатели на Туве Янсон” набира участници – ако имаш желание да се включиш, напиши кратко писмо с няколко думи за себе си на tjreaders@abv.bg най-късно до 23 септември и очаквай отговор.
На български език.
Вход свободен


Туве Марика Янсон (на шведски: Tove Marika Jansson) е финландска шведскоезична писателка. Родена е в Хелзинки в творческо семейство (баща ѝ е скулптор, а майка ѝ — художник-график). Самата тя завършва илюстрация и живопис. Известна е повече с детските си произведения (серията за муминтролите, започната като комикс през 1945 г.), въпреки че публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, както и множество отлични илюстрации. Освен своите книги за муминтролите е илюстрирала шведския превод на „Хобитът“ на Дж.Р.Р.Толкин и „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол. Пише на шведски. Детските книги на Туве Янсон са преведени на над 30 езика. Авторката е носителка на многобройни литературни награди и отличия, сред които и златния медал „Ханс Кристиан Андерсен“.

Биографична справка: ражда се на 09. август 1914 г. в Хелзинки, Финландия. Родителите й са от шведскоговорящото малцинство във Финландия, а освен това са много надарени личности. Бащата на Туве – Виктор (наричан Фафан) , – е скулптор с множество отличия, а майка й – Сигне Хамерстен-Янсон (Хам) – илюстратор, художник на комикси и графичен дизайнер.  Освен Туве, в семейството имало още две деца – братята й Пер Улов и Ларш.

Вероятно щастливото и свободно детство в артистична среда повежда Туве по стъпките на писателството, защото тъкмо детството й я вдъхновява да създаде най-известните си персонажи – муминтролите. Баща й обожавал гръмотевиците и я водел в специалната рибарска колиба, която наемали всяко лято, за да наблюдава изпълнения с бури Финландски залив. През зимата пък, когато семейството се прибирало в апартамента си в Хелзинки, майка й – неизчерпаем източник на истории – разказвала множество приказки на дъщеря си, която скоро започнала да се изразява чрез писане и рисуване.

В допълнение към рисуването и писателските начинания, Туве обичала да чете много като малка и изчитала всички интересни книги, които й попадали подръка. Особено увлечение изпитвала към произведенията на Ханс-Кристиан Андерсен, Едгар Райс Бъроуз и Марк Твен.

Съдбата сякаш е предопределила, че Туве ще стане художник. В периода 1930 – 1933 г., тя учи в Колежа за изкуства, занаяти и дизайн в Стокхолм, в графичното училище на Финландската академия за изящни изкуства (1933 – 1937 г.) и накрая – в училището за изящни изкуства в Париж през 1938 г. В този период Туве излага много от картините си в различни изложби, а първото й самостоятелно представяне е през 1943 г.

През 1945 г., по време на Втората световна война, Янсон издава първата си книга за муминтролите – „Малките тролове и голямото наводнение“. Както самата авторка споделя по-късно, „беше зимата на 1939 г. Работата ми буксуваше, струваше ми се напълно ненужно да се опитвам да рисувам илюстрации. Може би е разбираемо, че изведнъж ми се прииска да напиша нещо, което да започва с „Имало едно време“…“.

Тази първа книга е трудно забелязана на книжния пазар, но следващите книжки за мумините – „Кометата идва“ и „Цилиндърът на магьосника“ превръщат Туве Янсон в сензация. Тя написва още 6 книги за муминтролите, както и доста книжки с картинки и комикси, посветени на странните същества. Славата й се разнася бързо и Туве се превръща в един от най-известните финландски автори извън пределите на страната си. Книгите й са преведени на повече от 34 езика, а през 1966 г. авторката става носител на престижната награда „Ханс-Кристиан Андерсен“.

Туве Янсон продължава да пише и рисува през остатъка от живота си, но след 1970 г. рядко се връща към муминтролите. Въпреки, че притежава студио в Хелзинки, авторката прекарва повече от 30 години от живота си в малка къща на остров Кловхару и обича да пътува по света с приятелката си Туулики Пиетила. Книгите й за възрастни като „Лятна книга“ и „Пътуване с лек багаж“ носят радост на вече порасналите почитатели на муминтролите.

Книги: „Корабът на вселените", „Лятна книга", „Пътуване с лек багаж", „Приказки", „Малките тролове и голямото наводнение", „Мемоарите на татко Мумин", „Кометата идва", „Тайнството на юни", „Омагьосана зима", „Невидимото дете", „Цилиндърът на магьосника", „Татко Мумин и морето", „В края на ноември".


Уведомяваме Ви, че по смисъла на Закона за защита на авторското право и сродните му права в залите на Червената къща е забранено да се внасят звукозаписни устройства, фото - и видео камери, както и да се правят видеозапис/и и аудиозапис/и без изричното съгласие на автора/авторите и продуцента/продуцентите. Всеки направен такъв е противозаконен и ще бъдат предприети действия по прилагане на административно–наказателните разпоредби по Закона за защита на авторското право и сродните му права.
   Обратно към календар

Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena