Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Преходни пространства

ПРЕХОДНИ ПРОСТРАНСТВА
септември 2006 – януари 2008

Проектът „Преходни пространства”, подкрепен от програма МАТРА КАП на Посолството на Кралство Холандия в България, потвърди дългосрочните намерения на Червената къща за представянето и въвеждането на модел на нова практика на психо-социална подкрепа чрез средствата на изкуствата (драма, театър, музика, танц, рисунка, форум-театър и др.) и експресивните методи (писходрама, социодрама, арт-терапия, плей-бек театър и др.)

Екип от 10 спецалисти в полето на психосоциалната подкрепа с креативни стредства работи в продължение на около 9 месеца с общо 93 души: група от бездомни млади хора - членове на Дневен център „16+” и групи от юноши от ДОДЛРГ „Асен Златаров”, ДОДЛРГ „П. Р. Славейков” в София, ДОДЛРГ „Христо Ботев” в Горна баня, на които им предстои да напуснат институциите.

Сформира се и подкрепяща група от 30 човека, която проведе две тематични срещи и един семинар. Проведоха се общо три публични дискусии и представяния и една изложба.

Участието на младите хора в процеса им предостави възможност да споделят проблемите и тревожността си. Те започнаха да се познават по-добре и да разказват историите си по различен начин. Срещите помогнаха за мисленето и изказванията по трудни проблеми, по които преди не се е говорело.

Работата по този проект демонстрира предимствата и силните страни на креативните психо-социални методи особено при заниманието с деца и младежи в риск. Проектът допринесе за институционалната интеграция и публичното приемане на тези методи, както и за публичното признаване и подкрепа за специалистите потези методи.

Поредицата от работни срещи на всеки екип завърши с публични представяния, както и с издаването на книгата „Рицарят с броня от хартии: Теория и практика на преходното пространство” с текстове на членовете на екипите. Ограничен брой екземпляри от публикацията все още са налични и при доказан интерес може да получите от тях в Червената къща.


Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena