Програми
Обществено-политически програми
Дебати
Публични лекции
Конференции
ВG мрежа за граждански диалог
Текущи проекти
 
Програми за изкуство и култура
Театър, музика, танц
Визуални изкуства
Филми
Литература
Текущи проекти
 
Социални и образователни програми
Артистични психо-
  социални практики
Павилион 19
Текущи проекти
Осъществени проекти
 
И още
Андрей Николов
Вашето събитие с „Червената къща"
Обяви
 
 
Контакт
Блог - Позиция на Гилдия за съвременни изпълнителски изкуства към Съюз на артистите относно Червената къща
Юлиана Наскова
12.12.2014
Позиция на Гилдия за съвременни изпълнителски изкуства към Съюз на артистите относно Червената къща

Позиция на Гилдия за съвременни изпълнителски изкуства към Съюз на артистите в България относно запазване дейността на Червената къща

След промените през 1989 година се предприемат стратегии за реформиране на сектори от политическия, икономически и социален живот. В културният сектор промените касаят предимно държавните и общински структури. Въпреки това, все повече артисти избират да развиват своя потенциал извън държавните културни институти, което е причина за безспорното окрупняване на независимият сектор. Създават се организации, в които се изготвят позиции и стратегии за развитие на сектора, търси се диалог с държавни и общински институции. Въпреки усилията на независимият сектор, все още липсва ясна дългосрочна държавна политика. Липсата на механизми за финансиране, условия за развитие на административен потенциал на независимите културни организации и достатъчно пространства, които да предоставят условия за представяне на продукции и продукционна дейност, поставят артистите от независимия сектор в неравностойно положение.
От създаването си през 2004 година до момента Червената къща се превърна в основен притегателен център за артисти, теоретици и анализатори на културния и социален живот.
Реализираните проекти по безспорен начин превръщат Червената къща в значим културен институт и показва, че съществуването на повече подобни пространства би подобрило условията за развитие на сектора. Благодарение на подкрепата на Червената къща ГСИИ успява да реализира един от най-важните проекти, касаещи съвременните изпълнителски изкуства- „Тризависим“ . Това е проект, който предоставя възможност за анализ и представяне на различни гледни точки по темата зависимост-независимост.
Гилдия за съвременни изпълнителски изкуства към Съюз на Артистите в България апелира за търсене на решения за запазване дейността на Червената къща и приемане на ясна стратегия от страна на Министерство на Културата за създаване на повече пространства, които да подпомагат развитието на независимия културен сектор в България.

Гилдия за съвременни изпълнителски изкуства към САБ


Коментари
Добавете коментар
Име
Коментар
Въведете код за сигурност
Captcha
Информацията, аудио и видео съдържанието на този сайт са публикувани от Центъра за култура и дебат”Червената къща” под Криейтив Комънс лиценз.  Имате право да ги публикувате безплатно с изрично позоваване на източника, спазвайки тези инструкции. Ако сте университетски преподавател е желателно вашият факултет да направи дарение. За използване с комерсиална цел от страна на медии, моля свържете се с нас за официално разрешение и тарифи.
  Designed by Cog Graphics  Powered by Ermena